Ο κόσμος μετά τον εφιάλτη του Covid-19!

Ο κόσμος μετά τον εφιάλτη του Covid-19!

bet365

H πανδημία ρημάζει έναν απροετοίμαστο πλανήτη, το εμβόλιο θα βρεθεί, αλλά τι θα συμβεί μόλις ο εφιάλτης τελειώσει; Πως θα είναι ο κόσμος μας;

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τις επόμενες εβδομάδες πιθανώς θα διαμορφώσουν πιθανώς τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία μας, την πολιτική και τον πολιτισμό...

Μια βόλτα από: Financial Times, Bloomberg, New York Times και άλλα μεγάλα δίκτυα μας δείχνει πως μπορεί να είναι η κατάσταση μετά τον κορονοϊό!

Πολλές χώρες δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Πως πολλά κράτη θα γίνουν ακόμα πιο ευάλωτα λόγω αυτής της κατάστασης. Επίσης ότι θα αυξήσει αισθητά το ποσοστό της μετανάστευσης και των πληθυσμών που θα φεύγουν από τις χώρες τους για ένα νέο ξεκίνημα αλλού. Η κρίση αυτή σύμφωνα με τον ίδιο θα ενισχύσει την σχέση ΗΠΑ - Κίνας και θα αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους και την ευρωπαϊκή Ένωση και ενότητα.

Οι ΗΠΑ απέτυχαν στο τεστ και στην δοκιμασία και κρίθηκαν ανεπαρκείς να καθοδηγούν την υφήλιο. Δεν μπορούν πλέον οι Αμερικανοί να θεωρούνται οι Πλανητάρχες. Από την άλλη η κρίση αυτοί θα υποχρεώσει χώρες και Οργανισμούς να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χειρισμών και αντιμετώπισης της κρίσης αυτής. Η Ουάσινγκτον πάντως σύμφωνα με τον Σάκε έχει αποτύχει.

Το αντίκτυπο στην οικονομία της υφηλίου θα είναι δίχως προηγούμενο και πολύ μεγαλύτερο της περιόδου 2008-2009. Κάνει λόγο για μία μεγάλη και ίσως πρωτοφανή παγκόσμια κρίσης υγείας. Παράλληλα κάνει λόγο για μία δοκιμασία όπου θα φανεί και η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, η δύναμη της ανθρωπιάς αλλά και της συνεργασίας. Σε διεθνές επίπεδο κρίνει ότι υπάρχει αποτυχία συνεργασίας των χωρών. Ακόμα ότι επλήγη η εικόνα και η αξιοπιστία χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σε αρκετές χώρες πάντως υπάρχουν παραδείγματα δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος, της ανθρωπιάς και της θέλησης και της προσφοράς από γιατρούς, νοσοκόμους, νοσοκόμες, πολίτες και ακόμα και πολιτικούς και θεσμικά πρόσωπα.

Η παρουσία του covid-19 ενισχύει την δύναμη των Κυβερνήσεων και της επίδρασης - επιρροής τους πάνω στους πολίτες. Προηγούμενες επιδημίες όπως η πανώλη δεν είχαν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες. Όταν θα τελειώσει όλο αυτό όλος ο κόσμος θα έχει λιγότερες ελευθερίες, πιο μικρή ανάπτυξη και ενδεχομένως και λιγότερα δικαιώματα. Θα έχει Κυβερνήσεις που θα καθορίζουν πολύ περισσότερους τομείς της ζωής των πολιτών σε σχέση με το τώρα.

Ο κόσμος θα πάψει να στρέφεται και να επηρεάζεται γύρω από τις ΗΠΑ και την πολιτική τους και ότι την θέση των Αμερικανών θα πάρουν οι Κινέζοι. Αντί για μία αμερικανοκεντρική παγκοσμιοποίηση θα υπάρχει εκείνη της Κίνας. Οι Κινέζοι μέσα από την εποχή του κορονοϊού και από αυτήν την κατάσταση βγαίνουν πιο δυνατοί και θεωρούν πως μπορούν να ανταγωνιστούν παντού τις ΗΠΑ. Ο Μαχουμπάνι στο νέο του βιβλίο με τίτλο Η Κίνα έχει κερδίσει; Θεωρεί πως οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές. Πρώτον να κοντράρει ξανά γεωπολιτικά και οικονομικά την Κίνα. Δεύτερον να κοιτάξει να διαφυλάξει την υγεία των Αμερικανών πολιτών και να συνεργαστεί με τους Κινέζους.

Η ιστορία στην εποχή του κορονοϊού θα γραφτεί από τους νικητές. Από τις χώρες που θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα και επαρκώς την κατάσταση αυτή με τον covid-19. Για κάποιους μπορεί να θεωρείται θρίαμβος της δημοκρατίας και της παγκόσμιας υγείας, όμως υπάρχουν αρκετοί που οδηγούνται στο συμπέρασμα πως θα έχουμε μετά πιο σκληρά και απολυταρχικά καθεστώτα. Το δεδομένο είναι πως ο covid-19 θα συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην παγκόσμια αγορά και να αυξάνει την ένταση μεταξύ των χωρών. Το διεθνές δίκτυο θα πληγεί ανεπανόρθωτα και φυσικά και τα εργατικά συνδικάτα.

Τι αντίδραση πρέπει να υπάρξει; «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Και να λάβουμε επίσης υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών μας. Όταν επιλέγουμε μεταξύ διάφορων εναλλακτικών, πρέπει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε την άμεση απειλή, αλλά και πώς θα είναι ο κόσμος που θα ζήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί –αλλά θα ζούμε σε έναν αλλιώτικο κόσμο» τονίζει ο διεθνούς φήμης ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι .

 

Τελευταία Νέα