Τηλεργασία: 7 διατροφικές συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι και δεν θέλουν να παχύνουν

Σοφία Λιόντου
Τηλεργασία: 7 διατροφικές συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι και δεν θέλουν να παχύνουν

bet365

Η τηλεργασία έχει υιοθετηθεί από αρκετούς αυτό το διάστημα λόγω του κορονοϊού. Τι γίνεται όμως με το τσιμπολόγημα; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Παρασκευή Κουστουράκη μίλησε στο G-Weekend δίνοντας διατροφικές συμβουλές για όσο εργαζόμαστε από το σπίτι.

Ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα και πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων. Μια από αυτές τις αλλαγές είναι και η τηλεργασία, δηλαδή η εξ αποστάσεως εργασία.

Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε από πολλές επιχειρήσεις αυτό το διάστημα, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ίσως, μέχρι πρότινος, αρκετοί να αγνοούσαν τι είναι η τηλεργασία, αλλά όπως φαίνεται όλο και περισσότεροι εργάζονται από τον χώρο τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση ώστε να «μένουμε σπίτι».

Στόχος, εν ολίγοις, είναι να δουλέψουμε από το σπίτι για να μείνουμε υγιείς χωρίς να προσβληθούμε από τον ιό αλλά παράλληλα να προστατέψουμε και τους γύρω μας.

Τι είναι ακριβώς η τηλεργασία

Συγκεκριμένα, η τηλεργασία είναι ένας ευέλικτος τρόπος εργασίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του εργαζομένου στον χώρο της δουλειάς του καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου του.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας προϋποθέτει τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας πληροφοριών και την εκτεταμένη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Τηλεργασία και διατροφή

Ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας ώστε να μείνουμε υγιείς είναι και η σωστή διατροφή, η οποία δουλεύοντας συνεχώς από το σπίτι κινδυνεύει να... πάει περίπατο. Κι αυτό ισχύει για γυναίκες και για άντρες.

Σίγουρα όποιος δουλεύει από το σπίτι, όταν σηκωθεί από τον υπολογιστή του, έχει συγκεκριμένο προορισμό: το ψυγείο ή το ντουλάπι με τα πατατάκια, τις σοκολάτες, τα μπισκότα κλπ.

Τι γίνεται λοιπόν με τις λιγούρες και το τσιμπολόγημα ενώ δουλεύουμε από το σπίτι; Πως μπορούμε να είμαστε συνεχώς στον χώρο μας αλλά να τρώμε και σωστά; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Παρασκευή Κουστουράκη μίλησε στο Gazzetta.gr και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για σωστή διατροφή την περίοδο που διανύουμε.

Πρωταρχικής σημασίας: H ποσότητα τροφής που καταναλώνετε

Μένοντας σπίτι, μειώνεται η ενεργειακή δαπάνη, λόγω της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, η ενεργειακή πρόσληψη τροφής να μην υπερβαίνει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Τα σημάδια κορεσμού και πείνας αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια αυτή. Οπότε, ακούστε το σώμα σας και διαχωρίστε την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα.

Μικρά και συχνά γεύματα

Χιλιοειπωμένο αλλά σημαντικό. 3 κυρίως γεύματα λοιπόν και 2 σνακ, σε αποστάσεις όχι μικρότερες των 3 ωρών. Βοηθούν στο έλεγχο της πείνας, του τσιμπολογήματος και των ποσοτήτων.

Έμφαση στην ποιότητα

Επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλκοόλ προσφέρουν πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, ολικής άλεσης ζυμαρικά, καστανό ρύζι, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο θα σας θωρακίσουν με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Συνδυάζοντας, αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς και μια μικρή ποσότητας μαύρης σοκολάτας, θα διασφαλιστεί η πνευματική διαύγεια, που απαιτείται κατά τις ώρες εργασίας και θα αποφευχθεί η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας γλυκών.

Οι ώρες ανάμεσα στα γεύματα

Οι ώρες που είναι σημαντικό να απέχει το τελευταίο γεύμα της ημέρας από το πρώτο της επόμενης ημέρας, οι ώρες δηλαδή της νυχτερινής νηστείας, προτείνεται να είναι όλο και περισσότερες. Καλό θα ήταν λοιπόν, να καταναλώσετε το βραδινό σας γεύμα αρκετά νωρίς, δίνοντας τουλάχιστον ένα χρονικό περιθώριο 12ωρης νηστείας στο σώμα σας.

Το νερό

Μικρή ποσότητα νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα θα εξασφαλίσει τη σωστή ενυδάτωση διατηρώντας την καλή κατάσταση του κυτταρικού μεταβολισμού.

Το μαγειρεμένο φαγητό

Η δουλειά από το σπίτι αποτελεί ευκαιρία για φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η κατανάλωση ζεστού φαγητού σε ήρεμο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης και κορεσμού.

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά διατροφικά μοτίβα. Άλλωστε, δίνει έμφαση σε φρούτα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρια, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και βέβαια ελαιόλαδο. Τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το τσιμπολόγημα

Περισσότερος χρόνος στο σπίτι πιθανότατα να αυξήσει την επιθυμία για τσιμπολόγημα. Η σωστή αξιοποίηση του χρόνου, λοιπόν, είναι σημαντική.

Αφού τελειώσετε την εργασία σας υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να περάσει ευχάριστα η ώρα και κυρίως χωρίς να τσιμπολογάτε συνεχώς. Κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές είναι: το διάβασμα, η μουσική, ακόμη και η αναδιοργάνωση ντουλαπιών θα μπορούσαν να γεμίσουν το χρόνο και να απασχολήσουν το μυαλό σας απομακρύνοντάς το από το φαγητό.

 

Τελευταία Νέα