Ο ΠΑΟΚ και η γοητεία της επένδυσης

Ο ΠΑΟΚ και η γοητεία της επένδυσης

bet365

Η ομάδα κάτω των 19 ετών του ΠΑΟΚ πρόλαβε πριν την αναστολή των αγώνων και αναδείχθηκε για τρίτη σερί χρονιά πρωταθλήτρια. Το G-Weekend προχωράει ένα βήμα παρακάτω και βλέπει τι έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία στο κομμάτι τις εξέλιξης και ανάδειξης παιδιών από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Από την πρώτη ημέρα που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια και έχουν γίνει άλματα προόδου στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο ομάδων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το παιδομάζωμα με τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο στηρίζεται στη δουλειά, το πλάνο και τον σχεδιασμό, που παραμένει τα τελευταία χρόνια ίδιος και απαράλλαχτος, βασισμένος στις αρχές και τη φιλοσοφία των «ασπρόμαυρων» Ακαδημιών.

Ο Δημήτρης Πέλκας έχει αποδείξει πολλάκις να γνωρίζει πολύ καλά σε ποια ομάδα αγωνίζεται, ξέρει τι εστί ΠΑΟΚ, δίκαια έχει φτάσει να είναι ένας εκ των αρχηγών της. Το κυριότερο; Ο Γιαννιτσιώτης μεσοεπιθετικός είναι ένα παιδί που βρίσκεται στην Τούμπα σχεδόν όλη του τη ζωή, ο μοναδικός τη δεδομένη χρονική στιγμή που προέρχεται από τα σπλάχνα της ομάδας.

Τα παιδιά του Πάμπλο Γκαρσία και του Μίροσλαβ Σνάουτσνερ πρόλαβαν να στεφθούν πρωταθλητές πριν την αναστολή όλων των αγώνων και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου στο πρωτάθλημα των ομάδων Κ19. Αυτός ήταν ο τέταρτος τίτλος -τρίτος στη σειρά- τα τελευταία επτά χρόνια για την συγκεκριμένη ηλικιακά ομάδα, με τις «ασπρόμαυρες» Ακαδημίες να έχουν σαρώσει τα πρωταθλήματα στις μικρότερες κατηγορίες και δικαιολογημένα θεωρούνται από πολλούς ως οι καλύτερες στη χώρα.

Όμως, εκτός από το «refuse to lose» των «αετόπουλων», που παραμένουν αήττητοι για 70 σερί παιχνίδια, το διαχρονικό ερώτημα συνεχίζει να είναι ένα και μοναδικό: Τι γίνεται όταν φτάνει η ώρα να προωθηθούν κάποια από τα παιδιά στην πρώτη ομάδα;

Οι πενήντα και ο Πέλκας

Την τελευταία δεκαετία, από την σεζόν 2010-11 μέχρι και σήμερα, κοντά στα 50 παιδιά βρέθηκαν στην επαγγελματική ομάδα έχοντας ξεκινήσει να παίζουν μπάλα στις υποδομές του «Δικεφάλου», είτε εντοπίστηκαν σε κάποια από τις συνεργαζόμενες ομάδες του «ασπρόμαυρου» δικτύου. Οι περισσότεροι, όχι όλοι, έκαναν έστω και μια συμμετοχή με τους «μεγάλους», ωστόσο είναι μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, οι περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να κάνουν καριέρα.

Ο Εργκίς Κάτσε ήταν ο πρώτος την σεζόν 2010-11, επί Μάκη Χάβου, που βρέθηκε στην επαγγελματική ομάδα, ενώ ένα χρόνο αργότερα, επί Λάζλο Μπόλονι, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν πολλά παιδιά στην πρώτη ομάδα. Το ίδιο διάστημα «ανέβηκαν» οι Σταφυλίδης, Πέλκας, Κίτσιου, Πόποβιτς, Παναγιωτούδης. Ο πρώτος αν και έμεινε μόλις τρεις σεζόν, παίρνοντας μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα, παραμένει σημείο αναφοράς στις κουβέντες των ΠΑΟΚτσήδων.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι Κωνσταντινίδης, Ιντζίδης, Τζανδάρης, Δεληγιαννίδης, Κ. Σαββίδης, Πόζογλου, Κουλούρης, Κιόσε, Πούγγουρας, Σιαμπάνης, Μελίσσας, Δημητρίου κ.α. Η λίστα περιλαμβάνει περίπου 50 ποδοσφαιριστές.

Από την περσινή Κ19 οι Τσαούσης, Μπαλογιάννης, Διαμαντής, Λύρατζης έχουν δοθεί δανεικοί στον ΝΠΣ Βόλου κι ο Χατζηστραβός παίζει στον Καραϊσκάκη.

Οι Β’ ομάδες

«Είναι τεράστιο θέμα, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από το 2014-15 προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις. Το συζητήσαμε και φέτος στη Superleague, όπου έχει περάσει θεσμικά η δημιουργία των ομάδων Β', σαν πρόταση», έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ο γενικός διευθυντής των ακαδημιών του «Δικεφάλου», Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, που από το 2007 βρίσκεται στο τιμόνι των τμημάτων υποδομών με πολύ μεγάλη επιτυχία και προσφορά.

Ο ΠΑΟΚ είναι από τις λίγες ελληνικής ομάδες που μπορεί να υποστηρίξει μια Β’ ομάδα, γι’ αυτό και «φωνάζει», εδώ και χρόνια, για τη δημιουργία τους.

Το έχει πει και ο Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος έχει δουλέψει στην Πορτογαλία με αντίστοιχες ομάδες, όταν η κουβέντα πήγε στον Γιάννη Μιχαηλίδη, έναν από τους μικρούς που «ανέβηκαν» φέτος στην πρώτη ομάδα.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πίεση στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά. Όμως, χρειάζεται να αποκτήσουν εμπειρία, να παίξουν απέναντι σε μεγαλύτερους, να βελτιωθούν, αν και δεν φτάνει μόνο αυτό. Το βήμα παραπάνω έρχεται μέσα από τα παιχνίδια, ένα πρωτάθλημα β’ ομάδων», είχε πει ο Πάμπλο Γκαρσία μιλώντας στο κανάλι του ΠΑΟΚ για το αήττητο σερί.

Ο πρώην «κίπερ» του ΠΑΟΚ γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις του συλλόγου, «είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη ομάδα, έχει ανέβει πολλά επίπεδα», λέει επισημαίνοντας την ανάγκη και την υποχρέωση «να ανεβάζουμε διαρκώς το επίπεδο των ακαδημιών».

Άλλωστε, για τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο και τους υπόλοιπους ανθρώπους των υποδομών δεν είναι οι «κούπες» και τα πρωταθλήματα, που κοσμούν την τροπαιοθήκη στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά ο Μιχαηλίδης, ο Τσιγγάρας, ο Λύρατζης, ο Μπαλογιάνης, παιδιά που έχουν πάρει το δρόμο για την πρώτη ομάδα.

 

Τελευταία Νέα