«Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο με μεγαλύτερη έμφυλη ισορροπία»!

Gazzetta team
«Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο με μεγαλύτερη έμφυλη ισορροπία»!

bet365

Η Διεθνολόγος-Οικονομολόγος, κυρία Μαρία Καλπουζάνη, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, γράφει στο G-Weekend για τον ρόλο που έχει στην εποχή μας η γυναίκα και αναφέρει με στοιχεία τους προβληματισμούς!

Η θέση της γυναίκας στην εποχή μας έχει βελτιωθεί τόσο, που να δίνεται η εντύπωση ότι η ισότητα των δύο φύλων έγινε πραγματικότητα. Το ότι η γυναίκα έγινε πολιτικός, πετυχημένη επιχειρηματίας, αδέκαστος δικαστής, πρωτοπόρος διανοητής, αυστηρός τεχνοκράτης και το ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης παραδοσιακά ανδρικά μας πείθουν για αυτό.

Στοιχεία όμως, που μας προβληματίζουν και μας θέτουν σε εγρήγορση είναι τα παρακάτω :

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ,κάνει λόγο για μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών περίπου 51%, που σημαίνει ότί θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί και 202 χρόνια για να υπάρξει μισθολογική ισότητα.

Στη λίστα του Fortune, με 500 αμερικανικές εταιρείες, ποσοστό μικρότερο του 7% έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μόνο 17 επικεφαλής κρατών το 2018 ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες κατέχουν το 18% των υπουργικών θέσεων σε όλον τον κόσμο και το 24% των βουλευτικών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, συνήθως απο τον σύντροφό της σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται απο τον σύντροφό της ή απο κάποιον συγγενή της.

Στην ΕΕ, 45% με 55% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης απο την ηλικία των 15, σύμφωνα με μια έρευνα της Υπηρεσίας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Επτά στα δέκα θύματα διακίνησης ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια και περισσότερες απο τρεις στις τέσσερις διακινούνται με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανθρώπινη Διακίνηση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Οι γυναίκες έχουν την ίδια πρόσβαση με τους άνδρες στις οικονομικές υπηρεσίες στο 60% των χωρών σε όλον τον κόσμο και την ίδια πρόσβαση στην ιδιοκτησία της γης στο 42% των χωρών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους σε 30 χώρες, σύμφωνα με την UNICEF.

Οι παιδικοί γάμοι είναι περισσότερο συχνοί στην υποσαχάρια Αφρική όπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά παντρεύονται κάθε χρόνο. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται απο παιδιά κορυφώθηκε το 2005 φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια και μειώθηκε σε 11 εκατομμύρια το 2017.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, επιβάλλεται η ισότητα των φύλων να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαική Ένωση δραστηριοποιείται για να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ισότητα των φύλων σε διάφορους τομείς της εξωτερικής της δράσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που έχουν στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων για ίσα δικαιώματα σε οικονομικούς πόρους, σε πρόσβαση στην ιδιοκτησία, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες , σε φυσικούς πόρους σε τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.

Σε όλο τον κόσμο πρέπει να υλοποιούνται δράσεις για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, μεταξύ άλλων, όσων βιώνουν πολέμους, φτώχεια, μέσω, για παράδειγμα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Ευρωπαικής Ένωσης και ΟΗΕ #Spotlight#, διαμέσου του οποίου έχουν δρομολογηθεί προγράμματα για Λατινική Αμερική και περιοχής του Ειρηνικού. Αναμένεται σύντομα και η ανάλογη δράση στην Αφρική.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόσμο με μεγαλύτερη έμφυλη ισορροπία, γιατί ένας ίσος κόσμος είναι και ενεργός σε όλους τους τομείς της ζωής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα