ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Τα... κλειδιά του Δικεφάλου στη «μάχη της Τούμπας»

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Τα... κλειδιά του Δικεφάλου στη «μάχη της Τούμπας»

bet365

Το G-Weekend μπαίνει στο κλίμα του ντέρμπι και γράφει για τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να ποντάρει ο ΠΑΟΚ για να φύγει νικητής και να επιστρέψει μόνος πρώτος στην κορυφή.

Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός είναι το αλατοπίπερο του πρωταθλήματος, δύο ομάδες που βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι και σήμερα σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο, με ουκ ολίγες ιστορίες και αριθμούς να συνοδεύουν τις μονομαχίες των δύο τους στην… αρένα της Τούμπας.

Όσοι έχουν ζήσει από κοντά ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός πρέπει να αισθάνονται τυχεροί. Άκουγα πριν λίγες μέρες τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς να λέει ότι «λίγα ντέρμπι στον κόσμο είναι σ’ αυτό ανάμεσα στις δύο ομάδες» και δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τον Σέρβο πρώην επιθετικό του «Δικεφάλου».

Στην κατάμεστη Τούμπα συγκρούονται το βράδυ της Κυριακής δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, στην πρώτη από τις πέντε παρτίδες των δύο το προσεχές δίμηνο με έντονο άρωμα τίτλου σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Όμως, ας τα πάρουμε ένα-ένα με τη σειρά κι ας επικεντρωθούμε στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας που το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει τις ισορροπίες για ότι ακολουθήσει στα ημιτελικά του κυπέλλου και τα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ

Σε τέτοια παιχνίδια παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες και οι ηγέτες. Στο αντίστοιχο ντέρμπι της περσινής σεζόν, όπου ουσιαστικά ο «Δικέφαλος» σφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Αντρέ Βιεϊρίνια ήταν μπροστάρης και πραγματικός αρχηγός.

Απέναντι στον Ολυμπιακό ο ηγέτης του ΠΑΟΚ μετράει 13 συμμετοχές (τρία γκολ, μία ασίστ σε 1.029 λεπτά συμμετοχής) και έχοντας ξεπεράσει τις μικροενοχλήσεις που τον άφησαν εκτός του αγώνα με την ΑΕΛ, δείχνει πανέτοιμος για το ντέρμπι κορυφής στην κατάμεστη Τούμπα.

Ο ρόλος του 34χρονου, πια, Πορτογάλου είναι κομβικός κάτι που αποδείχθηκε την περσινή σεζόν, αλλά και στις δυο αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον είχε μόνιμα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ τώρα τα καλύτερα παιχνίδια τα έκανε παίζοντας ως δεξιός μπακ. Μετά την επιστροφή του από τον σοβαρό τραυματισμό ο αγαπημένος της «ασπρόμαυρης» κερκίδας έχει παίξει και στα τέσσερα άκρα του αγωνιστικού χώρου, πότε στο μπροστινό μέρος του γηπέδου και πότε πίσω, κάπως έτσι άρχισαν να γεννιούνται σκέψεις καθιέρωσής του ως μπακ.

Ο Βιεϊρίνια θεωρείται «παίκτης-πασπαρτού», μπορεί να μπει να παίξει μέχρι και ως δεύτερος επιθετικός, όπως έχει πει ο Φερέιρα, που αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να τους «κουμπώσει» ανάλογα με τις ανάγκες των αναμετρήσεων.

Ο πονοκέφαλος για τον Αμπέλ Φερέιρα είναι ευχάριστος: Βιεϊρίνια ή Μάτος; Το δίλημμα θα απαντηθεί λίγη ώρα πριν από την σέντρα, αν και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα τοποθετηθεί εκ νέου στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Φερέιρα προτίμησε να κρατήσει τον Γιαννούλη στη θέση του και να τοποθετήσει τον Βιεϊρίνια στα δεξιά, κίνηση που απέδωσε και στα δυο παιχνίδια με τους «πράσινους».

«ΒΓΑΛΤΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Λένε πως ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, κι αυτό έχει στο μυαλό του ο Αμπέλ Φερέιρα από την ημέρα που τελείωσε και το δεύτερο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Σ’ αυτές τις αναμετρήσεις οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» από το πρώτο λεπτό έβγαλαν ένταση, έδειξαν διάθεση να βγουν στο γήπεδο και να πιέσουν ψηλά τον αντίπαλο, να πάρουν εκείνοι από το ξεκίνημα το πάνω χέρι.

Αν θυμηθούμε το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ, από τον Άκπομ, στο περσινό 3-1 της Τούμπας θα αντιληφθούμε που ποντάρουν πολλά και φέτος οι «ασπρόμαυροι», είναι εύκολο να εντοπιστούν οι αδυναμίες του αντιπάλου…

Ο Πορτογάλος τεχνικός προσεγγίζει το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με την ίδια φιλοσοφία κι όλα δείχνουν ότι η πετυχημένη συνταγή δε θα αλλάξει, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει από την στιγμή που όλοι είναι διαθέσιμοι πλην των Κρέσπο και Ζαμπά.

Ο Δημήτρης Πέλκας ήταν ο παίκτης που άλλαξε τις ισορροπίες στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε παιχνίδια υψηλής έντασης, ενώ στην Τούμπα έχουν δικαίωμα να χαμογελούν για το ανέβασμα του Χοσέ Μαουρίσιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Βραζιλιάνος, το ξέρουμε από τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι παίκτης-κλειδί για την εξέλιξη τέτοιων μεγάλων αγώνων, μπορεί με την ποιότητά του να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή.

Ένα ακόμη ερωτηματικό μπορεί να υπάρχει στο μυαλό του Φερέιρα κι αυτό έχει να κάνει με τη θέση του τερματοφύλακα: Ζίβκοβιτς ή Πασχαλάκης. Κι εδώ η απάντηση θα δοθεί λίγο πριν από την σέντρα. Ό,τι και να υποθέσει κανείς τώρα θα κάνει λάθος.

ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥΡΟ

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το ντέρμπι της Τούμπας, απλά είναι «ένα από τα πέντε» που θα ακολουθήσουν το προσεχές δίμηνο και ότι το αποτέλεσμα του δεν κρίνει πολλά στη μάχη του τίτλου. Αν κοιτάξει κάποιος τη βαθμολογία, θα αντιληφθεί την σημασία και την αξία της κατάκτησης των τριών βαθμών. Κι αυτό είναι τεράστιο κίνητρο για την «ασπρόμαυρη» πλευρά.

Η αναμέτρηση στην Τούμπα είναι από τις πλέον κομβικές και ο λόγος είναι προφανής: Αν ο ΠΑΟΚ φτάσει στη νίκη, αυτόματα πατάει στην κορυφή χωρίς... παρέα τον Ολυμπιακό, το «X» διατηρεί την απόσταση στους δυο, ενώ αν η πλάστιγγα γείρει στο «διπλό», ο Ολυμπιακός αποκτά αέρα 5 βαθμών (από τον ΠΑΟΚ). Με δεδομένες, μάλιστα, τις «λεπτές ισορροπίες» που πάνε να σχηματιστούν στα φετινά πλέι οφ, όπου θα κριθεί ο πρωταθλητής, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα παίξει ρόλο σε μια από τις κρισιμότερες καμπές του πρωταθλήματος.

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΟ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είναι ομάδες για πρωταθλητισμό, οι παίκτες τους είναι ψημένοι στα δύσκολα παιχνίδια και ψυχολογικά θα είναι έτοιμοι. Ο «Δικέφαλος» διαχειρίστηκε πολύ καλά τα δύο παιχνίδια του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, πέρασε νικηφόρα κι από τη Λάρισα. Γενικά, η εικόνα του κόντρα στους «πράσινους» ήταν καλή και γεννά ελπίδες ότι έχει μάθει από τα λάθη του.

Η Τούμπα θα δώσει ώθηση στους «ασπρόμαυρους», ενώ σε ό,τι αφορά τους παίκτες του Μαρτίνς ας μην ξεχνάμε ότι θα κουβαλάνε ένα «γεμάτο» 90λεπτο πίεσης και έντασης απέναντι στην Άρσεναλ, ίσως και να επηρεαστούν από την ατμόσφαιρα του γηπέδου.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΛΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ;

Πριν από δύο χρόνια (παρά δύο ημέρες…) ο Ολυμπιακός έψαχνε αφορμές και την βρήκε σ’ ένα ρολό ταμειακής μηχανής οδηγώντας στη μη διεξαγωγή του ντέρμπι. Τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν νέες αφορμές για να αναβάλλουν κι αυτό το ντέρμπι, γενικώς στο λιμάνι του Πειραιά ψάχνονται πολύ, δείχνουν να έχουν το μυαλό τους περισσότερο στα δικαστήρια παρά στο γήπεδο. Όλο αυτό το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες έχει στρέψει την κουβέντα σ’ οτιδήποτε άλλο πλην του ποδοσφαίρου, ευτυχώς οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν δείχνουν να επηρεάζονται από την τοξικότητα της εποχής.

Μη ξεχνάτε ότι αυτό το ντέρμπι θα είναι το πρώτο από τα πέντε στη σειρά, τα τρία στη Θεσσαλονίκη, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την αναμέτρηση της Κυριακής στην κατάμεστη Τούμπα που θα περιμένει να παιχτεί ποδόσφαιρο. Και τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι που θέλουν και ο Αμπέλ Φερέιρα με τους παίκτες του. Να μπουν στο γήπεδο και να πάρουν τη νίκη που θα τους φέρει ξανά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά -δείγμα του κλίματος- των «ασπρόμαυρων» μέσα στην εβδομάδα.

 

Τελευταία Νέα