«Λάζαρε δεύρο έξω», η… ανάσταση του Λάμπρου!

Σταύρος Σουντουλίδης
«Λάζαρε δεύρο έξω», η… ανάσταση του Λάμπρου!

bet365

Αρκετοί βλέποντας το παρουσιαστικό του πιστεύουν ότι είναι ένα παιδί που μεγάλωσε με τα γαλλικά και το πιάνο του, ωστόσο δεν είναι αυτή η πραγματικότητα για τον Λάζαρο Λάμπρου, που πάλεψε μέχρι να βγει από την αφάνεια και να κερδίσει τις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων.

Ο Λάζαρος Λάμπρου είδε το πρώτο φως της ζωής λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1997 στην Κατερίνη και ο αθλητισμός ήταν μονόδρομος, με δύο γονείς να είναι δάσκαλοι φυσικής αγωγής. Η πρωτεύουσα της Πιερίας αποτελεί το ποδοσφαιρικό λίκνον του, όπως και πολλών άλλων παιδιών που βρήκαν «καταφύγιο» στην Τούμπα, καθώς εκεί πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο και άρχισε το ταξίδι του.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τα πέντε του και εντάχθηκε στις Ακαδημίες της ΑΕ Ποντίων Κατερίνης. Ξεχώρισε σαν «τη μύγα μες το γάλα», για τρεις συνεχόμενες χρονιές είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ το 2014 η αγγλική «Guardian» τον συμπεριέλαβε στα 40 μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη που γεννήθηκαν το 1997.

Το νταλαβέρι του ξανθομάλλη επιθετικού με τον ΠΑΟΚ άρχισε πολλά χρόνια προτού βάλει την υπογραφή του στο πρώτο συμβόλαιο με το «Δικέφαλο», τον Ιανουάριο του 2017, προερχόμενος από τον Ηρακλή, που στο μεταξύ είχε συγχωνευτεί με την ΑΕ Ποντίων και οι «κυανόλευκοι» εγένετο… ΑΕΠ Ηρακλής!

Ο Λάζαρος παρότι από πολύ μικρός στο αίμα του κυλούσε «ασπρόμαυρο αίμα», πέρασε… ξώφαλτσα από την Τούμπα το καλοκαίρι του 2011 όταν ο ΠΑΟΚ έδωσε μάχη μαζί με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για την απόκτησή του.

Οι «πράσινοι» έχοντας στα χέρια τους την θετική εισήγηση των Δημήτρη Μάρκου και Γιώργου Καπουράνη κατάφεραν, λόγω της συνεργασίας τους με την ομάδα της Κατερίνης, να τον εντάξουν στις ακαδημίες τους. Σε ηλικία 13,5 ετών άφησε τους γονείς και τα δύο του αδέλφια για να μετακομίσει στην Παιανία.

Αναπόσπαστο μέλος των μικρών εθνικών ομάδων ξεχώρισε αμέσως για τα τεχνικά του χαρίσματα, ωστόσο όπως συμβαίνει με πολλά παιδιά της ηλικίας του τα αποθεωτικά σχόλια του Τύπου και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, τον γέμισαν ευθύνες. Ξαφνικά ένα αμούστακο παιδί κυριεύτηκε με άγχος. Έπρεπε να αποδείξει στο χορτάρι όλα αυτά που έλεγαν στην ποδοσφαιρική πιάτσα και κάπου στην πορεία χάθηκε, παρότι τον Οκτώβριο του 2015 πήρε το «βάπτισμα του πυρός» κόντρα στον Λεβαδειακό για το Κύπελλο Ελλάδος.

Το καλοκαίρι του 2016 έμοιαζε κομβικό στην καριέρα του. Ο Κατερινιώτης μεσοεπιθετικός επιθυμούσε εγγυημένο χρόνο συμμετοχής ωστόσο πέραν των τριών προτάσεων για ανανέωση του συμβολαίου του, ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Άκουσε τον μάνατζέρ του, Λάμπρο Χούτο, ο οποίος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους «Ρωμαίους», βρέθηκε στην «αιώνια πόλη» για επαφές, μάλιστα ο Παναθηναϊκός περίμενε να βάλει στο ταμείο του 500.000 ευρώ από τα τροφεία, ωστόσο η αποτυχία των πρωτευουσιάνων να εξασφαλίσουν θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χάλασε την μεταγραφή του!

Το μέλλον του έμοιαζε να είναι στον αέρα, μετά το ναυάγιο της μεταγραφής στη Ρόμα, αλλά ευτυχώς δεν απογοητεύτηκε. Λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος αποφασίζει να υπογράψει στον Ηρακλή, σε μια ομάδα που ήξερε ότι θα έπαιρνε αυτό που επίμονα ζητούσε από τον Παναθηναϊκό, χρόνο συμμετοχής.

Τα οικονομικά προβλήματα των «κυανόλευκων» του Παπαθανασάκη άνοιξαν τον δρόμο για τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ. Δύο μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2016 ο Λάμπρου εμφανίστηκε στα γραφεία της Τούμπας συνοδευόμενος από τον Λάμπρο Χούτο. Η επίσημη ανακοίνωση καθυστέρησε πέντε-έξι μέρες, αλλά αυτό δεν χάλασε τον 19χρονο, τότε, επιθετικό, που έγραψε όλο περηφάνια στα social media: «Νέο ξεκίνημα, νέα αρχή, νέα ομάδα. Περήφανος που πλέον θα παίζω σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ την προηγούμενη μου ομάδα, τον Ηρακλή για όσα μου προσέφερε».

Στο πίσω μέρος του μυαλού υπήρχε η αμυδρή ελπίδα να παραμείνει στο ρόστερ, ωστόσο κατά βάθος και ο ίδιος γνώριζε ότι δεν ήταν έτοιμος να σταθεί φορώντας τη βαριά φανέλα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ. Αμφιταλαντεύτηκε για το πιο ήταν το σωστό νούμερο, επέλεξε τελικά το «11» αφήνοντας το «σεντερφορίσιο» «9» για να το βρει ελεύθερο και να το πάρει λίγες μέρες αργότερα ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και κάπου εκεί έρχεται η σωτήρια λύση του Πανιωνίου. Ο Βλάνταν Ίβιτς τον έστειλε στον καλό του φίλο, Βλάνταν Μιλόγιεβιτς, σίγουρος που ο δανεισμός του θα πιάσει τόπο. Όπερ και εγένετο. Σιγά σιγά πήρε χρόνο συμμετοχής και έβαλε κι αυτός το λιθαράκι ώστε οι «κυανέρυθροι» να επέστρεφαν μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια στην Ευρώπη.

«Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό στις προπονήσεις, στα φιλικά που θα γίνουν, θα δώσω ότι έχω και δεν έχω, ώστε να παραμείνω στον ΠΑΟΚ. Δεν κοιτάω άλλη ομάδα», έλεγε το καλοκαίρι του 2018 όταν προσπαθούσε να πείσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου ότι αξίζει μιας ευκαιρίας. Ο «Δικέφαλος» έπεσε από νωρίς στα… βαθιά, οι ευρωπαϊκοί αγώνες μέχρι και τον αποκλεισμό στα πλέι οφ του Champjons League από την Μπενφίκα δεν ήταν και το πιο πρόσφορο έδαφος για… πειράματα, γι’ αυτό και στα τέλη Αυγούστου αποφασίστηκε να φύγει ξανά δανεικός, αυτή τη φορά για την Ολλανδία και τη Φορτούνα Σιτάρντ. Εκεί, έδειξε κάποιες από τις αρετές του και την επαφή με τα δίχτυα (οκτώ γκολ, δέκα ασίστ σε 27 αγώνες) αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ να ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή του.

Οι Ολλανδοί τον λάτρεψαν κάτι που το αντιληφθήκαμε από πρώτο χέρι πηγαίνοντας τον περασμένο Ιούλιο στην πόλη του Σιτάρντ για ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, όπου οι φίλαθλοι και τα μέλη της Φορτούνα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την αξία και τον χαρακτήρα του.

Όμως, από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αρχίσει ο Γιώργης Σαββίδης να δείχνει σ’ όλους ότι ο Λάμπρου θα επέστρεφε στην Τούμπα για μόνιμη εγκατάσταση. Το ο «Δικέφαλος» θωράκισε τον Λάζαρο με ένα πολύ καλό νέο συμβόλαιο (λήγει τον Ιούνιο του 2023) πιστεύοντας στο ταλέντο του, αλλά…

Η… πολυκοσμία στη θέση «11», όπως έλεγε συχνά πυκνά ο Αμπέλ Φερέιρα, τον έφεραν πίσω από τους Ζαμπά, Λημνιός, Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ Ελ Καντουρί και Στοχ. Εξι νοματαίοι κι αυτός επτά για δύο θέσεις! Ο Κατερινιώτης επιθετικός έβλεπε να μην είναι καν στο «ροτέισον» του Πορτογάλου τεχνικού, δεν χωρούσε καν στις αποστολές. Κάποια στιγμή γκρίνιαξε, σκέφτηκε πως ίσως θα έπρεπε να φύγει, ευτυχώς για τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ έβγαλε γρήγορα κάθε σκέψη αποχώρησης, έσκυψε το κεφάλι, συνέχισε να δουλεύει κι όταν ήρθε η πραγματική ευκαιρία δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Άνοιξε λογαριασμό φορώντας τα ασπρόμαυρα με μια γκολάρα επί του ΟΦΗ στο κύπελλο και άκουσε τον Φερέιρα να μιλάει για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε και την πολύ σκληρή δουλειά στις προπονήσεις. Μέχρι και… αριστερός μπακ έπαιζε με εντολή του Πορτογάλου προπονητή για να βελτιωθεί στο αμυντικό κομμάτι.

Από εκείνα τα σκάρτα είκοσι λεπτά απέναντι στον Ατρόμητο (5-1) στις 23 Δεκεμβρίου έφτασε να έχει καταχωρημένες στο βιογραφικό του οκτώ συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και τρία γκολ σε μόλις 327 λεπτά συμμετοχής. Αν μάλιστα δεν βρισκόταν στο δρόμο του ο εκπληκτικός Σωκράτης Διούδης, στον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου, τα νούμερα μπορεί να είχαν εκτοξευτεί στα ύψη μαζί με την αυτοπεποίθησή του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα