Ο «Θρυλικός» Peter Hammill στο G-Weekend! (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ο «Θρυλικός» Peter Hammill στο G-Weekend! (pics & vids)

bet365

Το G-Weekend μίλησε με τον τρομερό μουσικό και εμβληματική μορφή των Van der Graaf Generator, Peter Hammill, για το live που είναι προγραμματισμένο για τις 28 Μαρτίου στο Piraeus 117 Academy.

Οι Van der Graaf Generator, ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του βρετανικού progressive rock, έρχονται στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στο Piraeus 117 Academy το Σάββατο 28 Μαρτίου του 2020. Οι Van der Graaf Generator του 2020 είναι οι Peter Hammill (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Hugh Banton (όργανο, μπάσο) και Guy Evans (τύμπανα & κρουστά), δηλαδή τα τρία ιδρυτικά μέλη της μπάντας που συνεχίζουν απτόητα και δημιουργικά. Σκοτεινότεροι στο στίχο και πιο άγριοι σε σύγκριση με άλλες μπάντες της εποχής τους, οι VdGG έγιναν κυρίως γνωστοί για την εξαιρετική progressive αισθητική τους, τις πολύ πυκνές και τις απροσδόκητες συνθέσεις των τραγουδιών τους, που καταγράφηκαν σε έξι άλμπουμ μεταξύ 1969 και 1976, με την ετικέτα της Charisma.

Στα live τους τα κιθαριστικά σόλο ήταν η εξαίρεση και στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσαν η μοναδική φωνή του Hammill, το σαξόφωνο του Jackson και τα μοναδικά σόλο του Banton στο όργανο. Οι Van der Graaf Generator δημιουργήθηκαν το 1967 στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από τον Peter Hammill που είχε αναλάβει το στιχουργικό και τραγουδιστικό μέρος της μπάντας και τον Chris Judge Smith που έπαιζε ντραμς. Το άκρως πρωτότυπο και ευφάνταστο όνομα τους οφείλεται στον Smith – σε ένα ταξίδι του στο San Francisco έφτιαξε μία λίστα με πιθανά ονόματα για το γκρουπ που ήθελε να φτιάξει και η γεννήτρια στατικού ηλεκτρισμού Van der Graaf του είχε κινήσει το ενδιαφέρον (συμπτωματικά ο εφευρέτης της πέθανε το 1967, τη χρονιά δημιουργίας του γκρουπ).

Το 1968 τους βρίσκει να κυνηγούν την τύχη τους στο Λονδίνο και τότε προστέθηκαν στο γκρουπ ο Hugh Banton (όργανο, μπάσο) και λίγο αργότερα ο κιθαρίστας Keith Ellis και o ντράμμερ Guy Evans. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους The Aerosol Grey Machine βρήκε τον πρωτεργάτη τους, τον Chris Judge Smith να έχει ήδη αποχωρήσει (μόλις ηχογράφησαν το πρώτο τους single, People You Were Going To b/w Firebrand θεώρησε πως είναι περιττός και έφυγε φιλικά). Περιόδευαν συνεχώς και έκαναν τη μεγαλύτερη τους επιτυχία τους στην Ιταλία με το άλμπουμ Hearts Pawn που ηχογράφησαν το 1971. Μέσα στο 1972 έκαναν τρεις περιοδείες στην Ιταλία και μερικές φορές έδιναν 3 διαφορετικά shows την ημέρα!!!

Αφού το 1976 μετασχηματίστηκαν σε ένα ισχυρό σχήμα που είχε βιολί, μπάσο, και κιθάρα, το συγκρότημα τελικά διαλύθηκε το 1978. Το 2005, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, το «κλασσικό» τετραμελές line-up επανεμφανίστηκε με μια θριαμβευτική συναυλία επανασύνδεσης στο Royal Festival Hall του Λονδίνου και έχοντας ήδη ηχογραφήσει ένα νέο δίσκο με τίτλο, Present. Για το υπόλοιπο της χρονιάς δεν σταμάτησαν να εκπλήσσουν το κοινό με την ενέργεια και το δυναμισμό τους. Το 2006 ο σαξοφωνίστας David Jackson εγκατέλειψε τη μπάντα.

Ως τρίο πλέον συνέχισαν την πορεία τους, ανοίγοντας δρόμους μπροστά. Είτε με τις ζωντανές εμφανίσεις είτε ηχογραφώντας νέους δίσκους. Από το 2008 έως το 2015 έβγαλαν 4 άλμπουμ: Trisector (2008), A Grounding in Numbers (2010), την συλλογή πειραματικών συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, ALT (2012) και το 2015 το Do Not Disturb. Στις περιοδείες τους επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τα παλιότερα αλλά και τα σύγχρονα έργα τους.

Παραμένουν ανήσυχα πνεύματα και καινοτόμοι καλλιτέχνες, ξεφεύγοντας από κάθε κατηγοριοποίηση. Στις ζωντανές τους εμφανίσεις, οι Van der Graaf Generator συνεχίζουν να καθηλώνουν το κοινό και να αφήνουν ανεξίτηλη την καλλιτεχνική τους σφραγίδα, αποδεικνύοντας πως ο χρόνος δεν έχει καταφέρει να τους φθείρει. Εκτός των άλλων την δεκαετία του '60 και όταν πρωτοξεκινούσαν είχαν παίξει ως support στον τεράστιο Jimi Hendrix. Ας δούμε όμως το τι έχει να πει ο ίδιος ο Peter Hammill στο G-Weekend.

- Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από το πρώτο σας άλμπουμ όμως η... φλόγα υπάρχει ακόμα. Τι έχει αλλάξει από τότε;

Έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε εάν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Παρά την γνώση που έχουμε αποκτήσει και τις εμπειρίες που έχουμε μαζέψει υπάρχει ακόμα ο αρχικός ενθουσιασμός. Υπάρχει ακόμα η αγάπη για την μουσική που μας καθοδηγεί στον δρόμο μας. Συνεχίζουμε να σεβόμαστε την μουσική και ο ένας τον άλλον. Αυτόν μας δίνει την ώθηση και το κίνητρο.

- Γιατί θεωρείτε πως οι Van der Graaf Generator είναι τόσο ξεχωριστοί και αγαπητοί ειδικά σε progressive ροκ μπάντες;

Είναι πολύ πιθανό επειδή παραμένουμε πιστοί στα ιδανικά μας, στα πιστεύω μας και στις συμπεριφορές και την στάση που είχαμε από παλιά. Που δεν προσπαθούμε να κυνηγήσουμε την εμπορικότητα ή την φήμη. Δεν κυνηγάμε εμπορικούς στόχους. Για ορισμένους αυτό άνοιγε μία εύκολη ζωή και μία σίγουρη καριέρα!

- Στις ημέρες μας υπάρχουν μπάντες που έχουν... δανειστεί ή πάρει στοιχεία ή έχουν επηρεαστεί από εσάς; Έχετε εντοπίσει κάτι κοντά σε εσάς μουσικά;

Υπάρχουν πολλές μπάντες αλλά και καλλιτέχνες που έκαναν... νεύμα προς την δική μας κατεύθυνση, την μουσική φυσικά, σε διαφορετικές εποχές. Από όλους τους τομείς της μουσικής και τα είδη και απ' όλες τις ηλικίες. Όμως είναι κάτι που το ξέρουν εκείνοι που το κάνουν πιο καλά φαντάζομαι. Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιος που ακούγεται τελείως σαν εμάς (χαμόγελο).

- Ποιές είναι οι επιρροές σας; Προσωπικά ή ως μπάντα;

Δεν είναι ακριβώς επιρροές. Είναι τα πράγματα που κρατάμε. Το πρώτο είναι ο ενθουσιασμός και το δεύτερο η περιέργια (για άλλα μουσικά δεδομένα). Εγώ και τα παιδιά ποτέ δεν θέλαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Εκτός από αυτό κοιτάζουμε πάντα να βρίσκουμε μέσα μας την έμπνευση.

- Πως εξηγείτε την τεράστια επιτυχία που είχατε στην Ιταλία την δεκαετία του '70; Εάν θυμόμαστε σωστά είχατε το άλμπουμ Hearts Pawn και το 1971 και το 1972 κάνατε 3 τουρ εκεί και σε κάποιες περιπτώσεις 3 συναυλίες την ίδια μέρα!!!

Είμαστε τυχεροί που φτάσαμε την στιγμή που η Ιταλία ήταν έτοιμη για εμάς και εμείς (σχεδόν) έτοιμοι για την χώρα. Ήταν μαγικές στιγμές για εμάς. Όμως όπως είπατε και εσείς ήταν εξαντλητικά κιόλας λόγω των συναυλιών.

- Στο παρελθόν είχατε αναφερθεί στην συνύπαρξή σας επί σκηνής με τον τεράστιο και εμβληματικό Jimmy Hendrix στην αρχή της πορεία σας. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Ήταν κάτι τρομερό και συναρπαστικό φυσικά και σίγουρα νιώσαμε πως βαδίζουμε σε ένα σωστό δρόμο. Όμως ήμασταν πολύ μα πολύ πιο κάτω από αυτό το επίπεδο (του Hendrix) σε εκείνη την περίοδο. Επίσης μας πήρε πολύ χρόνο στο να φτάσουμε έστω κοντά σε αυτό. Όμως τι ξεκίνημα! Τρομερό ξεκίνημα!

- Σας έχουν συγκρίνει με μεγάλες προσωπικότητες στο παρελθόν όπως και με τον Jimmy Hendrix. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Κοιτάξτε. Δεν ξέρω για αυτά ακριβώς. Ζω μία ζωή που δεν είναι περίπλοκη και δεν βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας. Η δημόσια εικόνα που έχει κάποιος διαφέρει από την προσωπική, οπότε αυτά με κάνουν να κοκκινίζω. Από την άλλη νιώθω ευγνώμων για την αναγνώριση της δουλειάς μου και τα καλά σχόλια που ακούω και εισπράττω. Η ουσία είναι πως για μένα η δουλειά και η προσπάθεια ήταν πάντα πάνω από την φήμη.

- Τον περασμένο Μάρτιο κάνετε μία εμφάνιση solo στην Αθήνα. Πως ήταν η εμπειρία;

Νομίζω πως και οι δύο πλευρές, και εγώ και το κοινό, ενθουσιαστήκαμε για αυτό. Εκτός από τα shows που έχουμε κάνει, solo (μόνος του δηλαδή) ή με μπάντες έχω κάνει και διακοπές στην Ελλάδα πολλές φορές. Το λέω με μεγάλη χαρά αυτό.

- Υπάρχει κάποια live εμφάνιση που να ξεχωρίζετε ή κάποια που να ήταν πιο δύσκολη;

Όταν έπαιξα solo για support στην μπάντα του Peter Tosh στην Ιταλία σε μία εποχή που το ρέγκε είχε πάρει ανοδική πορεία ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Έχω πολλές συναυλίες που ήταν πολύ καλές για εμένα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ή που να ήταν πολύ ευχάριστες ή ξεχωριστές. Όμως το πιο σημαντικό είναι πάντα αυτό που έχεις μπροστά σου. Να τα δίνεις όλα στην επόμενη συναυλία σου, διότι εάν δεν το κάνεις τότε είναι σαν να τα παρατάς

- Τι να περιμένουμε από την συναυλία σας; Σας αρέσει να πειραματίζεστε live με τραγούδια σας;

Δεν παίζουμε ποτέ το ίδιο set τραγουδιών και δεν παίζουμε ποτέ με τον ίδιο τρόπο τα τραγούδια μας. Για αυτό το τουρ έχουμε δουλέψει πάνω σε πολλά τραγούδια. Θα είναι ένα μείγμα παλιών με νέα κομμάτια και θέλουμε να δείξουμε φρεσκάδα και ζωντάνια επί σκηνής ανεξάρτητα από το τι θα παρουσιάσουμε από την πορεία μας.

- Έχετε ποτέ πειραματιστεί με ελληνική μουσική ή έχετε ακούσει;

Όχι. Μόνο λίγο.

- Θα θέλετε να πείτε κάτι παραπάνω στο ελληνικό κοινό πριν από αυτήν την live εμφάνισή σας;

Μόνο ότι πραγματικά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα. Ειδικά επειδή θα είναι η πρώτη μας φορά που εμείς οι τρεις θα εμφανιστούμε μαζί στην Ελλάδα. Είναι η αρχή της τουρ μας οπότε είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για εμάς και λέμε ζήτω για αυτό.

- Με ποδόσφαιρο έχετε ασχοληθεί καθόλου; Υποστηρίζετε κάποια ομάδα;

Έπαιζα όταν ήμουν μικρός. Όπως όλοι έχω μία ομάδα που στηρίζω από πιτσιρικάς. Ακόμα την ακολουθώ. Είναι από τότε η Ντέρμπι Κάουντι. Όμως περισσότερο με ενδιαφέρει το ράγκμπι και το κρίκετ.

- Το Facebook της μπάντας δείτε το εδώ και το Facebook του event εδώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα