ΠΑΟ Vs ΠΑΟΚ: Το 1ο ντέρμπι μιας δύσκολης σειράς (κουίζ)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟ Vs ΠΑΟΚ: Το 1ο ντέρμπι μιας δύσκολης σειράς (κουίζ)

bet365

To G-Weekend σε βάζει στο κλίμα του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ. Διαβάστε ιστορίες και αριθμούς που έχουν «σημαδέψει» τις αναμετρήσεις με γηπεδούχο το «τριφύλλι» και «παίξτε μπάλα» στο quiz γνώσεων.

Η 68η παρτίδα Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ για την Α’ Εθνική κατηγορία, από την οποία οι δύο τους δεν έλειψαν ποτέ, βρίσκει τους «πράσινους» σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι και τους «ασπρόμαυρους» να είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ωστόσο όσα συμβαίνουν εκτός των γραμμών το τελευταίο διάστημα, ενδεχομένως να επηρεάσουν τους παίκτες του Αμπέλ Φερέιρα.

Το ντέρμπι του πρώτου γύρου (απ) έδειξε ότι οι «πράσινοι» του Γιώργου Δώνη ξέρουν να βάζουν δύσκολα στους νταμπλούχους Ελλάδας, άλλωστε η παράδοση είναι με το μέρος τους μετρώντας 43 νίκες στις 67 προηγούμενες αναμετρήσεις ως γηπεδούχοι απέναντι στο «Δικέφαλο».

Από την άλλη την υπάρχει μια σαφέστατη «ασπρόμαυρη» υπεροχή τα τελευταία χρόνια, με το «τριφύλλι» να έχει πανηγυρίσει τη νίκη για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2016. Έκτοτε, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ηττηθεί στις τρεις τελευταίες του επισκέψεις στην Αθήνα.

Αν είστε λάτρεις της ιστορίας και των αριθμών, τότε η συνέχεια είναι άκρως διδακτική για το παρελθόν των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό.

Ας πούμε ξέρετε ότι η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ ήρθε «άνευ αγώνος»; Όντως αυτό συνέβη την σεζόν 1972-73 όταν οι «πράσινοι» μηδενίστηκαν από την ΕΠΟ για τους επόμενους δύο αγώνες τους - ένας εκ των οποίων ήταν με τον ΠΑΟΚ- λόγω της διακοπής του ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός που είχε προηγηθεί στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Αρνητικός πρωταγωνιστής εκείνου του ντέρμπι ήταν ο διαιτητής Λάτσιος. Απέβαλλε δύο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και με το σκορ 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού αρνήθηκε πέναλτι στους «πράσινους», που μετέτρεψαν σε ρινγκ τον αγωνιστικό χώρο.

Δύο εβδομάδες αργότερα, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, ως αντίδραση στην απόφαση της ΕΠΟ (είχε προηγηθεί και το επεισοδιακό Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0 με τον διαιτητή Φακή) οργάνωσαν τη μέρα που ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο αγώνας, ένα φιλικό παιχνίδι στη Λεωφόρο, όπου οι δύο ομάδες κατέβηκαν με κανονικές ενδεκάδες και πρόσφεραν καταπληκτικό θέαμα (το ματς έληξε 3-3) στον κόσμο που είχε κατακλύσει τις εξέδρες και είχαν μετατρέψει τη φιλική αναμέτρηση σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Facts & Numbers

#67 αγώνες στα πλαίσια της Α’ Εθνικής κατηγορίας έχουν διεξαχθεί ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με γηπεδούχο το «τριφύλλι», που έχει και το πάνω χέρι στη… σούμα μετρώντας 43 νίκες, την ίδια ώρα που ο «Δικέφαλος» έχει κερδίσει 8 φορές ενώ υπάρχουν και 16 ισοπαλίες.

#9 γκολ έχουν σημειώσει για λογαριασμό των «πράσινων» ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Κριστόφ Βαζέχα, ακολουθεί, ως δεύτερος, ο Μίμης Δομάζος, με τον «στρατηγό» να έχει πετύχει τέσσερα τέρματα, ενώ για τον ΠΑΟΚ έχει σκοράρει τρεις φορές ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κι από δύο γκολ έχουν πετύχει ο Στέφανος Αθανασιάδης και ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

#13 ματς χωρίς ήττα είναι το μεγαλύτερο αήττητο σερί του Παναθηναϊκού. από την σεζόν 1985-86 έως και την σεζόν 1997-87 μέτρησε 11 νίκες (η μία «άνευ αγώνος») και 1 ισοπαλία.

#7 διαδοχικές εκτός έδρας αναμετρήσεις χωρίς να ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό είχε ο ΠΑΟΚ από την 1η Δεκεμβρίου 1974 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 1981 που ηττήθηκε με 2-1. Οι επτά αυτές αναμετρήσεις τελείωσαν όλες ισόπαλες.
#11 εμφανίσεις έχει το 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού, αποτέλεσμα που είναι το δημοφιλέστερο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ακολουθεί το 1-0 με 8 εμφανίσεις, ενώ υπάρχουν επτά 0-0 και ακόμη τόσα 2-1 υπέρ της ομάδας της Αθήνας. Επίσης υπάρχουν τρία ματς όπου οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν με το ευρύ 5-0.

#20 Ιανουαρίου 1985 ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού σε εκτός έδρας αναμέτρηση (η νίκη την σεζόν 1972-73 ήρθε «άνευ αγώνος») και σημειώθηκε στο ΟΑΚΑ με τον Ράντε Πάπριτσα να γράφει το 0-1 στο 79ο λεπτό.

#3 ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει με τα χρώματα και των δύο ομάδων σε ματς που έγιναν με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Φραντζέσκος ήταν ο πρώτος, ακολούθησε ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

 

Τελευταία Νέα