Κουέντιν Ταραντίνο: Σύμβολο της ποπ κουλτούρας (vid, pics)

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος
Κουέντιν Ταραντίνο: Σύμβολο της ποπ κουλτούρας (vid, pics)

bet365

Το Gazzetta Weekend γράφει για τον σκηνοθέτη που σημάδεψε τα 90’s, που δεν φοβήθηκε τη βία και που πάντα ξέρει να διηγείται μια καλή ιστορία.

Όταν εμφανίστηκε ο Κουέντιν Ταραντίνο… Όταν εμφανίστηκε καλλιτεχνικά ο Κουέντιν Ταραντίνο έγινε χαμός! Βία, βία, βία… τσαμπουκάς δίχως τέλος και μία κατά πρόσωπο προσέγγιση. Το θέμα όμως δεν ήταν η απεικόνιση της βίας, αλλά η βία ως καταναλωτικό προϊόν στις ΗΠΑ και παγκόσμια. Ο Ταραντίνο είναι ίσως ο μοναδικός που συνέλαβε το θέμα απ’ όλες τις πλευρές του χωρίς να κάνει ακαδημαϊκή ανάλυση. Η βία διασκεδάζει, υποβάλλει και περνά μηνύματα, γίνεται μέσο ανάλυσης της θέσης του αδύναμου στην κοινωνία, ερμηνευτικό μέσο ιστορικών στιγμών, τρόπος καταγγελίας και αντεπίθεσης. Όλο αυτό δίχως ίχνος σοβαροφάνειας, με σαρκασμό για τα ήθη και τις συμπεριφορές της αμερικάνικης κοινωνίας στα 90’s και πιο πίσω. Ο Ταραντίνο κατάλαβε απόλυτα τη γλώσσα της εποχής του, την κουλτούρα της και μέσα από την κάμερα εξέφρασε αυτό ακριβώς που συνέβαινε, αλλά και αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Ο Ταραντίνο που αξιοποίησε τις εμμονές του και τα πάθη του και όταν θέλησε να κάνει κάτι πιο προσωπικό, πιο “εγωιστικό”, τα κατάφερε περίφημα. Ίσως ο πιο ακομπλεξάριστος σκηνοθέτης με ύφος που δεν μπορεί να αντιγραφεί και σίγουρα ένας απ’ αυτούς που δεν συγκλονίζονται με τη δουλειά τους. Με τον Κουέντιν Ταραντίνο δεν πλήττεις ποτέ. Απλά αφήνεσαι στην ακαταμάχητη ειρωνεία του.

Η επίδραση της ιστορίας

Όπως όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες έτσι και ο Ταραντίνο έχει το δικό του αμίμητο αφηγηματικό ύφος. Παρακολουθώντας τις ταινίες του είναι σαν να σου διηγείται φίλος φανταστικές περιπέτειες ή τολμηρά ανέκδοτα. Το οικείο και το άνετο είναι που δίνει την ταυτότητα του Ταραντίνο. Ο ίδιος βέβαια ξέρει ότι δεν αρκεί ο ιδιαίτερος τρόπος για να κάνει μια καλή ταινία. Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίζει να καλλωπίζει το καλλιτεχνικό του πρόσωπο-ύφος. Δίνει σημασία και ένταση σε πολλά βασικά κομμάτια εντός φιλμ. Στη φωτογραφία, στο καδράρισμα των πλάνων, στη μουσική επένδυση, στους χαρακτήρες… Βέβαια, στο μυαλό του τον τελευταίο λόγο έχει η επίδραση της ιστορίας στον θεατή γι’ αυτό και πρέπει να είναι απλή. Εκεί μπορεί να βρίσκεται η εξήγηση της αγάπης του για τα γουέστερν και τις ταινίες καράτε. Άμεση και αγνή διασκέδαση. Ο Ταραντίνο δεν επιθυμεί κάτι άλλο: να διασκεδάσει τον θεατή. Τα υπόλοιπα ακολουθούν. Ακόμη και η διασκέδαση όμως μπορεί να έχει λάμψη, κομψότητα, χάρη, χωρίς να χάνει τον αυθορμητισμό της. Ε, στις ταινίες του Ταραντίνο αυτό δικαιώνεται απόλυτα και δεν υπάρχει κανείς άλλος που να το κάνει τόσο καλά. Αν θέλαμε να το αποδώσουμε σχηματικά θα λέγαμε: διασκέδαση, βία, χιούμορ, καταγγελία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις ταινίες του περνάς καλά.

Η προσωπικότητα του

Ο Ταραντίνο, λοιπόν, είναι ένας καλός διασκεδαστής; Ναι. Ακούγεται υποτιμητικό αλλά δεν είναι. Ο Ταραντίνο δεν θυσιάζει τον εαυτό του για λίγα λεπτά δημοσιότητας, δεν κάνει εκπτώσεις και πρόχειρα πράγματα στη δουλειά του. Ναι, το θέαμα πάνω απ’ όλα, όχι όμως και από την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Ταραντίνο ξέρει κάθε φορά πώς θα διηγηθεί την ιστορία του και από τον τρόπο του δεν θα μείνει έξω το θέαμα. Εντούτοις, όταν θέλει να μιλήσει για την περίοδο της σκλαβιάς στην Αμερική θα το κάνει δίχως δισταγμό. Όταν θέλει να μιλήσει για τη βία θα μιλήσει για τη βία. Όταν θέλει να παρουσιάσει μια βίαιη ιστορία αποτυχημένης ληστείας θα το κάνει. Όταν θέλει να τιμήσει το είδος των ταινιών που αφορούν τις πολεμικές τέχνες θα το κάνει. Αν θέλει να “επιστρέψει” στο Χόλυγουντ θα το κάνει. Ο Ταραντίνο περνάει την προσωπικότητα του στις ταινίες του και αυτό είναι που τις κάνεις ξεχωριστές.

Εμπιστεύεται τους ανθρώπους

Ο ρυθμός στις ταινίες του είναι καταιγιστικός. Το μοντάζ δουλεμένο στην εντέλεια και η φωτογραφία προσεγμένη. Φυσικά το μουσικό θέμα διακρίνεται και μένει στο μυαλό, ενώ οι χαρακτήρες μοναδικοί. Ακόμη και ο δικός του, αυτός ο μικρός που βάζει μερικές φορές, όπως στο “Reservoir Dogs” έχει τη γοητεία του. Το ωραίο είναι ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους και σε πολλές ταινίες παίζουν οι ίδιοι ηθοποιοί. Τιμ Ροθ, Μάικ Μάντσεν, Ούμα Θέρμαν. Φυσικά αξέχαστα έχουν μείνει σάουντρακ των ταινιών του και πάνω απ’ όλα αυτός ο μοναδικός τρόπος να διηγείται. Όχι όπως συνηθίσαμε. Λίγο χαοτικά, λίγο εκτός συμβατικής φόρμας, λίγο με το στυλιζάρισμα της βίας. Ο Κουέντιν Ταραντίνο επηρέασε όσο λίγοι την ποπ κουλτούρα της εποχής μας, έγινε σύμβολο αυτής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να θαυμάσουμε. Αν θέλετε να γνωρίσετε τον Ταραντίνο δείτε: “Reservoir Dogs”, “Pulp Fiction”, “Kill Bill”, “Κάποτε στο Χόλιγουντ”.

NEWS FEED