Social media - video games: Αν είσαι ποδοσφαιριστής, δεν... παίζεις μ' αυτά

Social media - video games: Αν είσαι ποδοσφαιριστής, δεν... παίζεις μ' αυτά

bet365

Έρευνα στην Βραζιλία ανακάλυψε ότι η έκθεση των ποδοσφαιριστών στα social media και τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζει την απόδοση τους εντός αγωνιστικού χώρου, χτυπώντας καμπανάκι στους συλλόγους να λάβουν ακόμη ένα κίνδυνο υπόψη.

Αναρωτιέσαι ποτέ γιατί ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα παρουσιάζει διαρκή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του με τα Μπλαουγκράνα; Γιατί ο Τζέσι Λίνγκαρντ τελείωσε ένα ημερολογιακό έτος χωρίς γκολ ή ασίστ με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Ή γιατί κάμποσοι υπόλοιποι νεαροί ποδοσφαιριστές χάνουν τον δρόμο της σταθερής ανέλιξης κάπου στη μέση;

Σιγουρη απάντηση δεν υπάρχει, προκύπτει, όμως, πλέον μια πολύ πειστική και σοβαρή εικασία, που είναι αρκετή για να βάλει τον ποδοσφαιρικό κόσμο του 2020 σε ανησυχία.

Για μια γενιά που έζησε και ανδρώθηκε σκρολάροντας σε κοινωνικά δίκτυα, ή εξασκώντας τον αντίχειρα της σε νέες προηγμένες παιχνιδοκονσόλες, ο επαγγελματικός δρόμος του αθλήματος απαιτεί θυσίες. Μακριά από τις τάσεις της εποχής, ξεχνώντας τo facebook, το instagram, το Fortnite, το FIFA και το απεριόριστο «λιώσιμο».

Δεν πρόκειται για βαρετή συμβουλή της... μαμάς. Συμφωνεί πλέον και η επιστήμη, καθώς η έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων στην Βραζιλία, με θέμα «Η επίδραση των smartphones και των video-games στην λήψη αποφάσεων για έναν ποδοσφαιριστή» απέκτησε ευρήματα που χρήζουν προσοχής.

Το ερευνητικό σχέδιο

Για να στήσουν την μεθοδολογική τους διαδικασία, οι έξι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως υποκείμενα 25 άνδρες ποδοσφαιριστές από την χώρα τους, ηλικίας 23,8 κατά μ.ο., και τους υπέβαλαν σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες πριν από τα παιχνίδια καλοκαιρινής προετοιμασίας με τις ομάδες τους: για 30 λεπτά, το ένα γκρουπ παικτών ξόδευε την ώρα στα social media, το δεύτερο παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube και το τρίτο παίζοντας το FIFA 18. Μετά το τέλος κάθε δοκιμής ακολουθούσε ο αγώνας, ενώ οι παίκτες εναλλάσονταν ως ότου όλοι οι ποδοσφαιριστές είχαν περάσει και από τις τρεις δραστηριότητες.

Έπειτα, κατόπιν ενός ειδικά καταρτισμένου τεστ πνευματικής κόπωσης, η έρευνα μετατοπιζόταν στο χορτάρι.

Παρουσία δύο ποδοσφαιρικών experts, οι ερευνητές ανίχνευαν μέσω κάμερας τις κινήσεις αλλά και τις πάσες που πραγματοποιούσαν οι παίκτες. Οι τεχνικοί αναλυτές έδιναν το πόρισμα τους για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του ποδοσφαιριστή και όλη αυτή η διαδικασία μαζί και με ιατρικές εξετάσεις του κάθε παίκτη μετά το τέλος του αγώνα, συμπλήρωναν το παζλ της επεξεργασίας.

Οι experts μίλησαν, οι ποδοσφαιριστές επηρεάστηκαν

Τα συμπεράσματα που εξήγαγε η ερευνητική ομάδα από την Βραζιλία ήταν κάθετα. Όπως αναφέρουν στην ανάλυση τους, η έκθεση στα social media και στα βιντεοπαιχνίδια για τουλάχιστον μισή ώρα πριν από έναν αγώνα «προκαλεί ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο που οδηγούν σε καθυστερημένη λήψη αποφάσεων, περιορισμό των παικτών στην ικανότητα τους να “βλέπουν γήπεδο”, αλλά και να κινούνται σωστά στον χώρο χωρίς την μπάλα».

Η πνευματική κόπωση, έτσι, οδηγεί σε μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης στις ενέργειες του αντιπάλου και έχει ως αποτέλεσμα την τακτική υστέρηση ενός παίκτη σύμφωνα με όσα του είχε ζητήσει να κάνει ο προπονητής του.

Η νέα πραγματικότητα κινητοποιεί τα μεγάλα κλαμπ

Παραδόξως, η παθητική παρακολούθηση ενός βίντεο δεν επιδρά ανάλογα. Όμως, αυτό μοιάζει με αστερίσκο μπροστά στο μεγάλο κάδρο, που ήδη κινητοποιεί τα μεγάλα κλαμπ να αντιδράσουν για να προλάβουν καταστάσεις εθισμού, που εύκολα μπορούν να καταστρέψουν ένα project νεαρού ποδοσφαιριστή.

Για αυτό και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα, πριν από το ντέρμπι στο «Άνφιλντ» κόντρα στην Λίβερπουλ, προσέλαβε ομάδα ειδικών και ψυχολόγων προκειμένου να διεξάγει την δική της έρευνα στην ομάδα και να διαχειριστεί την τάση των νέων ποδοσφαιριστών στα ερεθίσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Λεπτό ζήτημα για το οποίο είχε κάνει λόγο σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο Εντ Γούντγουρντ, ο τεχνικός διευθυντής των Κόκκινων Διαβόλων, εστιάζοντας κυρίως στα αρνητικά σχόλια που μπορούν να πέσουν σε αφθονία μπροστά στα μάτια των παικτών της ομάδας:

«Ανησυχώ πολύ και όχι μόνο για τους δικούς μας ποδοσφαριστές. Το άμεσο feedback που δίνουν τα social media είναι πρόβλημα. Είναι δύσκολο να αποτρέψεις τους νέους παίκτες που είναι συνεχώς στα κινητά τους από το να βλέπουν ό,τι γράφεται για αυτούς. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι υγιές και μπορεί να περιορίσει την θέληση τους να εκφράζονται στο γήπεδο ως οι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές που είναι».

 

Τελευταία Νέα