Ακαδημία Ολυμπιακού: Διαβατήριο για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!

Αντώνης Πατσούρας
Ακαδημία Ολυμπιακού: Διαβατήριο για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!

bet365

Το G-Weekend σας παρουσιάζει τα παιδιά της "ερυθρόλευκης" Ακαδημίας που ακολουθούν ευρωπαϊκή καριέρα.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον καιρό που ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος αποχαιρετούσε τον Ολυμπιακό για να ζήσει το ιταλικό όνειρο. Μεσίνα, Μίλαν, Ρόμα, Άσκολι, Σιένα. Ο "Ελέ" ξέχασε για χρόνια την Ελλάδα, έμαθε πολλά στην Ιταλία και επέστρεψε στη χώρα μας για να κρεμάσει τα γάντια του και να ακολουθήσει καριέρα προπονητή.

Ο Ελευθερόπουλος ξεκίνησε από την Ακαδημία του Ολυμπιακού στη δεκαετία του '90 και έφτασε να παίξει στην Ιταλία αλλά και στην εθνική Ελλάδος. Αρκετά χρόνια αργότερα, στην ίδια Ακαδημία, στο Προπονητικό Κέντρο Ρέντη "φοιτούσε" ένα άλλο παιδί που έμελλε να γίνει αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας.

Το όνομα του; Κώστας Φορτούνης. Ο επιτελικός μέσος από την Καλαμπάκα, έπαιξε για πέντε χρόνια στην Ακαδημία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έφτασε έως την Καϊζερσλάουτερν και επέστρεψε στον Ολυμπιακό, για να γίνει με τον καιρό ο νέος ηγέτης του.

Άλλο ένα "δεκάρι" ο Γιάννης Φετφατζίδης έκανε... παπάδες στην Ακαδημία, έπαιξε στην πρώτη ομάδα και το 2013 πουλήθηκε στην ιταλική Τζένοα. Ακολούθησε η Κιέβο, η Αλ Αχλί, ο Ολυμπιακός και σήμερα παίζει στον Άρη. Στους Νέους ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας του Αλέξη Αλεξανδρή που έσπασε κάθε ρεκόρ στην εποχή της και λίγο ... έλειψε να χαρίσει στον παλαίμαχο στράικερ μια θέση στην άκρη του πάγκου της Α' ομάδας.

Μάλιστα ο "Φέτφα" είναι στην αποστολή για το Euro 2012 και το World Cup 2014 και ο Φορτούνης για το Euro 2012.

Πολλά είναι τα παιδιά της Ακαδημίας της ομάδας του Πειραιά που έπαιξαν και παίζουν σήμερα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και διακρίνονται. Αξίζει να θυμηθούμε κάποιες περιπτώσεις που δείχνουν ότι η δουλειά στο Προπονητικό Κέντρο Ρέντη είναι εξαιρετική και τα χρήματα που επενδύονται στην Ακαδημία πιάνουν τόπο.

Σίγουρα ο κόσμος θα ήθελε περισσότερα παιδιά στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά σε μια ομάδα που είναι καταδικασμένη να κάνει πρωταθλητισμό και παίζει μόνιμα στο Champions League τα πράγματα είναι δύσκολα για τα πιο νέα παιδιά.

Στο ρόστερ της περιόδου 2019-20 υπάρχουν δυο ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία του συλλόγου. Ο πρώτος είναι ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης, που ήταν άτυχος αφού είχε πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού και ο άλλος ο Κώστας Τσιμίκας ο οποίος ακούει... σειρήνες για μεταγραφή του σε ομάδες από κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Το G-Weekend ανοίγει τον φάκελο «Η Ακαδημία του Ολυμπιακού και οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της».

Ρέτσος: Ιστορική μεταγραφή

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου του 2017 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την πώληση του Παναγιώτη Ρέτσου στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με τον Έλληνα στόπερ που είναι γεννημένος το 1998 είναι "ερωτευμένος" ο Ρούντι Φέλερ, που είναι αθλητικός διευθυντής στην ομάδα του Λεβερκούζεν.

Οι Γερμανοί δίνουν περισσότερα από 15 εκ. ευρώ για την μεταγραφή και ο Παναγιώτης ο οποίος ήταν από 8 ετών στον Ολυμπιακό και έπαιξε σ' όλες τις ομάδες του είναι δικός τους. Στην πρώτη του χρονιά έχει 24 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα.

Εν συνεχεία έχει κάποιους τραυματισμούς που τον αφήνουν... πίσω αλλά αυτός εκεί με πείσμα επιστρέφει. Έχει ήδη παίξει σε Champions League, Europa League και είναι και μέλος της εθνικής Ανδρών.

Διαμαντάκος: Ο Γερμανός

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος από μικρός ήταν ένας πολύ καλός επιθετικός. Έμεινε χρόνια στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και είχε προπονητές δυο σπουδαίους σκόρερ. Τον Αλέκο Αλεξανδρή και τον Σίνισα Γκόγκιτς.

Στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού έπαιξε σε 8 αγώνες στη Super League και σε 2 στο Champions League αλλά ήταν γραφτό του να φύγει στα ξένα.

Το "ταξίδι" του αρχίζει από την Γερμανία (2η κατηγορία) και την Καρλσρούη. Τον αγοράζει η Μπόχουμ και πλέον από το 2018 παίζει στην Ζανκτ Πάουλι. Με την εθνική Νέων έφτασε στον τελικό του ευρωπαϊκού ενώ έχει παίξει και στην εθνική Ανδρών.

Λυκογιάννης: O "Λύκος" που δαγκώνει

'Επαιξε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού μαζί με τον Διαμαντάκο. Αριστερό μπακ που στην Ακαδημία έπαιζε σ' όλη την πλευρά. Ως παίκτης της Κ-17 και τις Κ-20 είχε "αδυναμία" στον Παναθηναϊκό και είχε χαρίσει τίτλους στον σύλλογο με τα γκολ του.

Ο Μπάμπης που αγωνίστηκε σ' όλες τις μικρές εθνικές ομάδες αλλά και στην Ανδρών, δεν είχε πολλές συμμετοχές στον Ολυμπιακό και πολλοί τον θυμούνται από εκείνο το παιχνίδι με την Λεβάντε στο Europa League. Από το 2015 όμως έφυγε και μένει μόνιμα στο εξωτερικό.

Πρώτα η Στουρμ Γκρατς όπου και είχε 71 συμμετοχές και σήμερα η Κάλιαρι.

Σιώπης: Το ...αλάνι από το Τυχερό

Ο Μανώλης Σιώπης γεννήθηκε, μεγάλωσε και έμαθε ποδόσφαιρο στο Τυχερό Έβρου. Από την Αλεξανδρούπολη κατέβηκε στον Πειραιά για να παίξει μαζί και με τον αδελφό του, Δημήτρη στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, για αρκετά χρόνια.

Στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού δεν είχε πολλές συμμετοχές. Είχε δανεισμούς και έκανε όνομα στον Πανιώνιο. Συνέχισε στον Άρη Θεσσαλονίκης και από εκεί το 2019 πήρε μεταγραφή στην Τουρκία και στην Αλάνιασπορ στην οποία νιώθει καλά και προσφέρει με πάθος τις υπηρεσίες του.

Βέργος: Δίπλα στον Ρονάλντο

Πρώην παίκτης χάντμπολ στο Κιλκίς. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και τον έβαλαν στην επίθεση. Σκόραρε κατα βούληση. Ο Ολυμπιακός δίνει "γη και ύδωρ" για να τον κάνει δικό του και σαρώνει τα πάντα για χρόνια στην Ακαδημία. Θα παίξει στους "16" του Youth League και θα είναι μέλος των ομάδων Κ-20 που θα κερδίσουν την Γιουβέντους και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Νίκος ήταν πιο μπροστά από την ηλικία του. Θα παίξει ελάχιστα στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και από θα δοθεί δανεικός στην Έλτσε και μετά στη Ρεάλ Μαδρίτης Β'!

Μάλιστα κάποιες φορές θ' ανέβει στην μεγάλη ομάδα της "Βασίλισσας" και θα προπονηθεί μαζί με τον Ρονάλντο και τον Μπενζεμά. Θα περάσει από την ουγγρική Βάσας και μετά θα πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Πλέον είναι παίκτης της Έρκουλες. Τεράστιο ταλέντο που δεν είχε την εξέλιξη που όλοι είχαν προβλέψει.

Τσιμικάς: Το πρώτο μέρος

Ο Κώστας Τσιμίκας κατέβηκε πριν χρόνια από τις Σέρρες στην Αθήνα και από τον Πανσεραϊκό στον Ολυμπιακό.

Αμέσως ξεχωρίζει και κάνει... όργια στην Ακαδημία του Ολυμπιακού. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος που είναι Διευθυντής της δεν τον αφήνει από τα μάτια του. Τον πιστεύει και βλέπει πολλά κοινά στοιχεία με τον εαυτό του.

Παίζουν στην ίδια θέση (αριστερό μπακ) αλλά σ' άλλη εποχή. Ο "Τσίμι" δεν παίζει πολλά παιχνίδια στην Α' ομάδα και φεύγει για τα ξένα. Ταξιδεύει στη Δανία για ν' αγωνιστεί με επιτυχία στην Έσμπιεργκ και από εκεί στην Ολλανδία και στην Βίλεμ.

Το όνομα του ακούγεται έντονα για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες και θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τον Πειραιά. Φέτος είναι βασικός και αναντικατάστατος σ' Ελλάδα και Ευρώπη και θα είναι απίθανο να μην πουληθεί σε ομάδα του εξωτερικού με τις εμφανίσεις του.

Υπήρξε μέλος όλων των "μικρών" εθνικών ομάδα και είναι πλέον στην εθνική Ανδρών.

Βρουσάι: Από τη Ναύπακτο στην Ολλανδία

Ξεκίνησε από τον Ναυπακτιακό Αστέρα αλλά από μικρός πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό για να παίξει για χρόνια στην Ακαδημία του. Δεκάρι από την Αλβανία που μεγάλωσε στην Ελλάδα και επέλεξε να παίξει στην εθνική της ομάδα έχοντας μάλιστα και συμμετοχές στην Ανδρών!

Μετά από την θητεία του στους Νέους, έπαιξε ελάχιστα στην μεγάλη ομάδα και δόθηκε στην Βίλεμ στην Ολλανδία στην οποία εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του.

Νικολάου: Κάτοικος Ιταλίας

Ο Δημήτρης Νικολάου ήταν μια ζωή το alter-ego του Παναγιώτη Ρέτσου στο κέντρο της άμυνας των ομάδων της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Ο γεννημένος το 1998 αριστεροπόδαρος στόπερ πήρε κάποιες ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού αλλά δεν σταδιοδρόμησε.

Το 2019 δόθηκε δανεικός στην ιταλική Έμπολι η οποία προχώρησε στην αγορά του. Το όνομα του είναι στις λίστες άλλων ιταλικών συλλόγων.

Extra... players

Υπάρχουν και άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού που έπαιξαν ή ακόμη παίζουν σ' ομάδες της Ευρώπης.

Ο Πραξιτέλης Βούρος από την Λέσβο στον Ολυμπιακό και από την Ακαδημία στο Champions League και στον αγώνα με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Ο "Πράξι" είναι εδώ και χρόνια στο ΑΠΟΕΛ και έχει να θυμάται και το παιχνίδι του απέναν τι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Γιώργος Μανθάτης είναι στην Ανόρθωση (Κύπρος) και ο Καζίμ Λάτσι στην γαλλική Αζαξιό. Ο Νίκος Ιωαννίδης είχε παίξει στη Χάνσα Ροστόκ, στη Σβόλε, στη 2η ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά και στην Ουγγαρία.

Ο Αργύρης Καμπετζής μετά από την θητεία του στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και πριν από τον Παναθηναϊκό έπαιξε στην Β' ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Γιάννης Ποτουρίδης σε Ιταλία, Πολωνία πριν πάει στη Νότιο Αφρική.

O Βασίλης Λαμπρόπουλος που μετά από την ΑΕΚ επέλεξε να συνεχίσει στην Λα Κορούνια είχε ξεκινήσει από την Ακαδημία του Ολυμπιακού.

Στη Ρουμανία παίζει ο Άρης Σοϊλέδης, στη Σερβία ο Λευτέρης Ματσούκας που έχει περάσει και από την Βέρντερ Βρένης Β'. Ο Λεωνίδας Παναγόπουλος θήτευσε στη Ρουμανία και οι πιο νέοι Ντίνος Πανάγου και Κώστας Μεγαρίτης στη Νότιγχαμ Φόρεστ (Β).

Ο Κώστας Ρουγκάλας φόρεσε τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης (Β) , ο Αντώνης Βατουσιάδης της Σαλαμάνκα και ο Αλέξανδρος Βοϊλης στην Κάσα Πια (Πορτογαλία).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα