Ghost: Οι Σουηδοί που είναι απλά μία κατηγορία μόνοι τους! (vids, pics & poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ghost: Οι Σουηδοί που είναι απλά μία κατηγορία μόνοι τους! (vids, pics & poll)

bet365

Είναι πραγματικά λίγα τα συγκροτήματα παγκοσμίως που μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα κατάφεραν να γίνουν τόσο επιδραστικά. Ένα από αυτά είναι οι Σκανδιναβοί Ghost.

Είναι μία μπάντα που πρωτοβγήκε στο προσκήνιο το 2006 και ξεχώρισε ιδιαίτερα σύντομα "κερδίζοντας" κυρίως το κοινό αλλά και σε δεύτερο βαθμούς τους κριτικούς και τους πιο εξειδικευμένους. Το συγκρότημα από το Λίνκποπινγκ της Σουηδίας που παίζει μία ευρεία γκάμα μουσικής. Δεν είναι ούτε ροκ, ούτε μέταλ, ούτε ποπ, ούτε τίποτα από αυτά. Είναι απλά οι Ghost. Μία μουσική κατηγορία μόνοι τους.

Με τρομερά Live, εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, βραβεία Γκράμι αλλά ένα τρομερό μουσικό... ταξίδι στο παρελθόν που κάνουν σε όλους όσοι τους ακολουθούν ή τους ακούνε. Το 2018 ο Τζο Ντάλι, συνεργάτης του Metal Hammer είχε φτιάξει μία λίστα με την δεκάδα των κορυφαίων κομματιών τους. Από το Square Hammer στο Miasma, το... επιθετικό Rats, το Con Clavi Con Dio, το Year Zero, το Cirice, το Ritual, το Ghuleh/Zombie Queen, το Elizabeth και το Per Aspera Ad Inferi.

Υπάρχουν όμως τόσα ακόμα "διαμαντάκια" των χαρισματικών Σουηδών που συνεχίζουν την παράδοση της χώρας τους στην μουσική και το ροκ. Όπως το Dance Macabre ή το Kiss The Go-Goat. Οι Ghost τα έχουν όλα: σκηνική παρουσία, μουσική, στίχο, είναι ξεσηκωτικοί και γενικότερα συναρπάζουν.

Δεν έχει καμία σημασία που δεν είναι μέταλ μπάντα. Φέρνουν το μουσικό "χθες" στο μουσικό "σήμερα". Αναβιώνουν το ψυχεδελικό ροκ και την μουσική των 60's και 70's. Δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ποτέ ως μέταλ και δεν ήταν ποτέ έτσι. Έχουν αρκετά στοιχεία από το μέταλ αλλά μέχρι εκεί. Ακόμα και αυτή η "μυστικοπάθειά" τους γύρω από την μπάντα και τα ονόματά της σε "ιντριγκάρει". Το όνομα του Τομπίας Φόργκε, του τραγουδιστή, μουσικού και τραγουδοποιού και "ψυχή" της μπάντας επιβεβαιώθηκε το 2017 και αυτό μετά από αγωγές από πρώην μέλη της μπάντας. Ο Φόργκε ήταν εκείνος που το 2012 άφησε την μουσική περσόνα Papa Emeritus για τον Papa Emeritus ΙΙ. Ήταν ο ίδιος όμως με άλλο κοστούμι και εμφάνιση. Όπως επίσης "σύστησε" στο κοινό και την περσόνα Cardinal Copia. Ναι προφανώς οι Ghost δεν είναι τέλειοι και δεδομένα εξακολουθούν να μην είναι αποδεκτοί από ένα μέρος της μέταλ κοινότητας, πλην όμως παραμένουν πρωτοπόροι, μοναδικοί, ξεχωριστοί και συνεχίζουν να γεμίσουν... αρένες από εκεί που έπαιζαν κάποτε σε... μικροσκοπικά μπαράκια.

- Πιο κάτω ψηφίστε στο poll. Στην Gallery δείτε τα άλμπουμ και την δισκογραφική τους δουλειά και εδώ το επίσημο site τους και εδώ το Facebook τους. Η κεντρική φωτογραφία είναι από τα social media των Ghost.

 

Τελευταία Νέα