Χονγκ Κονγκ... ώρα μηδέν! (vid)

Χονγκ Κονγκ... ώρα μηδέν! (vid)

bet365

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα... βράζει με τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις της Δύσης και το G-Weekend γράφει για τα όσα εφιαλτικά διαδραματίζονται...

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απείλησε με χρήση πραγματικών σφαιρών, εάν οι...ταραξίες χρησιμοποιήσουν φονικά όπλα και προβούν σε πράξεις βίας! Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά το εσωτερικό του... βράζει και η Κίνα θέλει να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Κίνας και το G-Weekend γράφει για όσα διαδραματίζονται...

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ;

Ένα κίνημα που ξεκίνησε ειρηνικά έξι μήνες πριν εξελίχθηκε στο απόλυτο χάος. Οι διαδηλωτές έχουν κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Την ίδια στιγμή πολύς κόσμος στο Χονγκ Κονγκ νιώθει μεγάλο μίσος και απαξιώνει διαρκώς την Κυβέρνηση της Κίνας με την ελπίδα να διατηρηθούν οι ελευθερίες του όσο περισσότερο γίνεται.

Ήταν Ιούνιος όταν άρχισαν πιο έντονα και δυναμικά ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά των αλλαγών νομοθεσίας και του καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019 είναι μια σειρά από συνεχιζόμενες δράσεις κατά της Νομοθεσίας για Φυγάδες Παραβάτες και Αμοιβαίας Νομικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις, που πρότειναν οι αρμόδιες Αρχές. Το καλοκαίρι του 2019 ο κόσμος του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσε κατά της φιλοκινεζικης Κυβέρνησής του γιατί ήθελε να επιτρέψει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό έφερε ξεσηκωμό στον κόσμο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση, μετά από αυτή του 1997, όταν η Βρετανία παράδωσε τη χώρα στο Πεκίνο.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αφαίρεση του τείχους προστασίας των νομικών συστημάτων του Χονγκ Κονγκ και της Ηπειρωτικής Κίνας, δεδομένου ότι τα κινεζικά δικαστήρια βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο, ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την αρχή των διαμαρτυριών. Το κίνημα κέρδισε ορμή όταν στις 28 Απριλίου διαδήλωσαν περίπου 130.000 διαδηλωτές ενώ το καλοκαίρι διαδήλωναν πάνω από 250.000.

Μετά το χάος στις συνεδριάσεις του Νομοθετικού Συμβουλίου που εξέταζαν το Νομοσχέδιο, και τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κλάδου για τις συνέπειες ενός τέτοιου νόμου, στις 9 Ιουνίου διαδήλωσαν περίπου 1.000.000 άτομα. Παρόμοιες διαμαρτυρίες ξεκίνησε επίσης σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Τόκιο, τη Σεούλ, το Σίδνεϊ και την Ταϊπέι.

Στις 12 Ιουνίου, η ημέρα που η Κυβέρνηση επιχείρησε να καταθέσει το νομοσχέδιο για δεύτερη ανάγνωση, η διαμαρτυρία έξω από το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις, όπου η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και σφαίρες από καουτσούκ αδιακρίτως σε μεγάλο βαθμό διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, ενώ αποκάλεσε τη διαμαρτυρία ως "εξέγερση". Οι ενέργειες της Κυβέρνησης πυροδότησαν διαμάχη για την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία.

Στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με ισχυρισμούς από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα διαδήλωσαν. Ύστερα η κυβερνήτης Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την αναβολή του περάσματος του νομοσχεδίου.

Οι διαδηλωτές τόνιζαν πως δεν ήθελαν να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση αλλά έφτασαν στα άκρα λόγω των σκληρών και βίαιων τακτικών της αστυνομίας. Η Κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που στηρίζεται πλήρως από το Πεκίνο και την Κίνα, φαίνεται πως είχε μεγάλες και αγεφύρωτες διαφορές μαζί τους.

Στο διάστημα αυτό δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η μία ή άλλη πλευρά θα έκανε πίσω. Μπορεί το επίμαχο Νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα να αποσύρθηκε, ωστόσο οι διαδηλωτές ζητούν να αυξηθούν τα δικαιώματά τους, να υπάρξει πιο μεγάλο εύρος της δημοκρατίας και να γίνονται έρευνες στον τρόπο λειτουργίας και τους χειρισμούς της αστυνομίας.

Το θέμα αυτό πήρε πολύ μεγάλες και διεθνείς προεκτάσεις. Τόσο που δεν... μαζεύεται επικοινωνιακά. Παγκοσμίως οι υπόλοιποι διαδηλωτές - ακτιβιστές στήριξαν απόλυτα αυτές τις ενέργειες απέναντι σε ένα κράτος, αυτό της Κίνας, που το θεωρούν αυταρχικό και μίας άλλης εποχής. Μέσα σε όλο αυτό όμως εμπλέκονται και οι σχέσεις του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας με τις ΗΠΑ και ο εμπορικός... πόλεμος που μαίνεται. Μάλιστα ειδικά η Κίνα επειδή έχει διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην εμπλακεί άλλο με αυτό το θέμα.

Ποιά είναι η σχέση του Χονγκ Κονγκ με την Κίνα; Γιατί οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες; Πως θα τελειώσει ή μπορεί να τελειώσει όλο αυτό;

Το Χονγκ Κονγκ ως μία επαρχία της Κίνας είναι μία περιοχή με πάνω από επτά εκατομμύρια κατοίκους. Ήταν μία βρετανική αποικία έως το 1997, όταν επεστράφη στην κινέζικη επικράτεια. Έγινε μία χώρα με δύο διαφορετικά συστήματα. Το δικό της και της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ έγινε μέρος της Κίνας όμως πολλές ελευθερίες δεν υπήρχαν για ανθρώπους που προέρχονταν από το Χονγκ Κονγκ στην ενδοχώρα. Απαγόρευση ελευθερίας λόγου, απαγόρευση πρόσβασης στο internert και ελευθερία συγκέντρωσης.
Η περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχει δικούς της Νόμους, δικό της σύστημα διακυβέρνησης και δική του αστυνομία. Μία αστυνομία που ελέγχεται από ένα σύστημα που λέγεται Βασικός Νόμος. Η Κίνα έχει δεσμευτεί πως το καθεστώς αυτό θα ισχύει ώς το 2047 τουλάχιστον.

Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ νιώθουν ότι η Κίνα προσπαθεί να μειώσει δραστικά το επίπεδο της αυτονομίας της περιοχής τους και ότι η τοπική Κυβέρνηση κάνει ότι ακριβώς ζητούν οι Κινέζοι. Η τωρινή Κυβερνήτης Λαμ εξάλλου σχετίζεται ακόμα και με Επιτροπές στην Κίνα.

Τι θέλουν οι διαδηλωτές;
Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή νιώθουν παραμελημένοι από την Κυβέρνηση της Κίνας. Θέλουν να διατηρήσουν τις ελευθερίες τους και θεωρούν πως οι Κινέζοι τους δημιουργούν προβλήματα. Το αυξανόμενο κύμα βίας συμπαρέσυρε και τους διαδηλωτές.

Στην αρχή το πνεύμα του κινήματος επικεντρώθηκε σε ένα γενικό πλαίσιο. Όμως μετά έριξε το βάρος στην έκδοση ανθρώπων στην ενδοχώρα της Κίνας που θα δικάζονταν με συγκεκριμένα πλαίσια και σε ελεγχόμενα δικαστήρια. Για χιλιάδες κόσμου υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε πως σε ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων υπήρχαν ακόμα και κατασκευασμένες ή ψευδείς κατηγορίες. Ακόμα και για ειρηνικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο.

Στις 12 Ιουνίου για πρώτη φορά η αστυνομία έκανε χρήση με σπρέι πιπεριού αλλά με πάνω από 150 δακρυγόνα για διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές. Ορισμένοι εξ αυτών αντέδρασαν πάνω προς την αστυνομία χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να γίνει έρευνα για την χρήση αστυνομικής βίας. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στην οργή της αστυνομίας οι διαδηλωτές απάντησαν ζητώντας αμνηστία για τους συλληφθέντες. Επίσης ζήτησαν εκλογές και νέα Κυβέρνηση.

Έξι μήνες διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Πως φτάσαμε έως εδώ; Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά ωστόσο μετά είχαν ένα ξέσπασμα βίας. Η αντίδραση της αστυνομίας και η επιμονή των Αρχών να κυνηγάει τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους επέφερε αντιδράσεις.

Γιατί οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες;
Ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων που ήταν σε αυτές τις διαδηλώσεις είχαν ειρηνική διάθεση. Όμως τα γεγονότα και η βία που ασκήθηκε πάνω τους άλλαξε τα δεδομένα.

Από την στιγμή που τα αιτήματα των διαδηλωτών δεν έγιναν δεκτά αυξήθηκαν και τα επίπεδα αντίδρασης και βίας. Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους διαπίστωσε πως έπρεπε να πάει την κατάσταση στα άκρα για να δικαιωθεί. Ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τούβλα και μολότοφ κατά της αστυνομίας ενώ μαχαιρώθηκε και ένας αστυνομικός.

Η αστυνομία έκανε γνωστό πως μία αυτοσχέδια βόμβα από τους διαδηλωτές ανατινάχθηκε σε διαδήλωση. Οι διαδηλωτές επίσης έδειραν κόσμο που δεν θέλησε να μπει στο κίνημά τους. Σε μία περίπτωση περιέλουσαν με υγρό και έκαψαν έναν άνθρωπο. Ένας από τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει Νόμους, ο Τζούνιος Χο, δέχθηκε επίθεση και μαχαιρώθηκε.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε τραίνα. Ως απάντηση είχαν να τονίσουν πως οι δράσεις τους είναι η απάντηση στην αστυνομική βία σε βάρος τους. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από χτυπήματα ή είχαν σοβαρά προβλήματα από δακρυγόνα ή αέριο της αστυνομίας. Ορισμένοι αστυνομικοί έκαναν και χρήση των όπλων τους σε βάρος διαδηλωτών. Υπήρξαν και βίντεο όπου αστυνομικός ρίχνει σπρέι πιπεριού σε έγκυο γυναίκα και χτυπάει έναν υπάλληλο χωρίς προφανή λόγο. Ο θάνατος ενός μαθητή στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο έκανε ακόμα πιο άσχημα τα πράγματα. Ο νεαρός πέθανε μετά από πτώση του από ένα πάρκινγκ, ωστόσο οι διαδηλωτές θεώρησαν υπεύθυνη την αστυνομία. Παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες θανάτου του.

Οι διαδηλωτές βρήκαν και χρησιμοποίησαν ακόμα και ρόπαλα και τόξα με βέλη! Σε μία από τις... οδομαχίες που έγιναν και κοντά σε Πανεπιστήμιο ένας αστυνομικός χτυπήθηκε με τόξο στο πόδι. Χιλιάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή υπέφεραν από υποθερμία αφότου δέχθηκαν τόνους νερούς από ειδικό κανόνι.

Πως θα τελειώσει;
Κανείς δεν ξέρει. Παρά την προπαγάνδα ακόμα και για επιστράτευση τανκς από την Κίνα οι Κινέζοι και το Πεκίνο δεν θέλουν να αναμειχθούν στην υπόθεση αυτή. Σε περίπτωση στρατιωτικής παρέμβασης εξάλλου θα πληγούν επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα. Η Κυβέρνηση και η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν καταφέρει και πολλά στο να μειώσουν την ένταση και την δράση των διαδηλωτών. Το τελευταίο διάστημα κυρίως έχουν αμυντική στάση. Από την άλλη οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν παρά τις χιλιάδες συλλήψεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα