Match of the Day: Η θρυλική εκπομπή του BBC

Δημήτρης Βέργος
Match of the Day: Η θρυλική εκπομπή του BBC

bet365

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε έγχρωμο στο πρόγραμμα του BBC "Match of the Day" και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τη θρυλική εκπομπή του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Σάββατο βράδυ. Επιστρέφεις σπίτι από ένα αγγλικό γήπεδο και ετοιμάζεις τι άλλο, ένα ζεστό τσάι. Είτε έχεις δει την ομάδα σου σε ένα εντός έδρας παιχνίδι και στη συνέχεια έχεις πιει δυο-τρία pints σε καμιά pub γύρω από το γήπεδο, είτε έχεις διανύσει αρκετά χιλιόμετρα με το τρένο για να υποστηρίξεις την ομάδα σου σε ένα εκτός έδρας ματς, η προσμονή είναι η ίδια. Να καθίσεις αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου, να συντονιστείς με το BBC και να περιμένεις τα γκολ της αγωνιστικής. Στο Match of the Day φυσικά, το οποίο όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει η αγαπημένη συνήθεια των Άγγλων ποδοσφαιρόφιλων τα σαββατόβραδα.

Αυτό το σαββατοκύριακο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη φορά που η εκπομπή - θρύλος της αγγλικής τηλεόρασης μετέδωσε έγχρωμα στιγμιότυπα ενός αγώνα. Ήταν στις 16 Νοεμβρίου του 1969 όταν το Λίβερπουλ - Γουέστ Χαμ (2-0) δεν μεταδόθηκε ασπρόμαυρο από το Match of the Day του BBC. Ήταν κάτι πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή και φυσικά αποτελεί μια ημερομηνία - σταθμό καθώς η πασίγνωστη ποδοσφαιρική εκπομπή του Νησιού θα αποκτούσε άλλη αίγλη.

Μιλάμε για μια εκπομπή άλλωστε με πάνω από 50 χρόνια ζωής στη βρετανική τηλεόραση, έχοντας διατηρηθεί στην κορυφή με την πάροδο των ετών. Για πρώτη φορά βγήκε στον «αέρα» στις 22 Αυγούστου του 1964 μεταδίδοντας τα χάιλαιτς του Λίβερπουλ - Άρσεναλ από το Άνφιλντ. Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση της εκπομπής φόβισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο καθώς δεν ήταν λίγοι οι σύλλογοι που θεώρησαν ότι η προσέλευση στα γήπεδα θα μειωνόταν. Μάλιστα λίγο καιρό μετά την εμφάνιση της, υπήρξαν σύλλογοι που προσπάθησαν να μπλοκάρουν ακόμα και την ανανέωση της συμφωνίας του Match of the Day με το BBC!

Σήμα κατατεθέν της εκπομπής φυσικά αποτελούσε ο εισαγωγικός ύμνος με τον οποίο ξεκινούσε από το 1970 και έπειτα. Δημιουργός του ο Μπάρι Στόλερ, ο οποίος παρότι είχε παραδεχθεί ότι δεν παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, έγραψε αυτή τη μελωδία, η οποία ταυτίστηκε με το Match of the Day. Μάλιστα 40 χρόνια αργότερα, το 2010 έφτασε να αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη μελωδία στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Η ουσιαστική ανάλυση των αγώνων, με χάιλαιτς που σε έβαζαν στο παιχνίδι, με τις δηλώσεις των προπονητών και των παικτών από τη μικτή ζώνη και με την ανάλυση των πρώην ποδοσφαιριστών που ήταν στο στούντιο του BBC μέσα σε 10 λεπτά με ένα τέταρτο ο τηλεθεατής είχε μια πλήρη εικόνα για το παιχνίδι που τον ενδιέφερε. Αγαπημένος παρουσιαστής φυσικά ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά του με την εκπομπή - θρύλος.

Αξιοσημείωτο της εκπομπής, ο τρόπος με τον οποίο αποφάσιζε τη σειρά των αγώνων στα χάιλαιτς. Λάμβανε υπόψιν κυρίως την εξέλιξη των αγώνων και τον αριθμό των γκολ που είχαν και έπειτα το αν αφορούσαν ντέρμπι, βάζοντας έτσι πρώτο ένα Γουέστ Χαμ - Έβερτον που έληξε 4-3 με ανατροπή στις καθυστερήσεις για παράδειγμα και δεύτερο ένα ντέρμπι Άρσεναλ - Τσέλσι την ίδια ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που τα ματς μεταφέρθηκαν και τις Κυριακές, το Match of the Day απέκτησε και δεύτερη εκπομπή τα βράδια της Κυριακής για να καλύπτει τη δράση και εκείνης της αγωνιστικής μέρας.

Ήξερες ότι:

*Το 2015 το Match of the Day μπήκε στο ρεκόρ Guinness καθώς αναγνωρίστηκε ως η ποδοσφαιρική εκπομπή με την πιο μακροχρόνια τηλεοπτική παρουσία στον κόσμο.

*Την πρώτη εκπομπή στις 22 Αυγούστου του 1964 παρακολούθησαν μόνο 20,000 τηλεθεατές.

*Η εκπομπή για πρώτη φορά άρχισε να δείχνει ριπλέι των φάσεων από το 1969 και έπειτα.

*Τις σεζόν 1980-1981 και 1982-1983 το Match of the Day είχε μεταφερθεί τις Κυριακές το απόγευμα.

*Από τον Νοέμβριο του 2011 το Match of the Day μετακόμισε από το Λονδίνο στα καινούργια στούντιο στο Μάντσεστερ.

*Μόλις πέντε παρουσιαστές είχε το Match of the Day από την πρώτη μέρα που βγήκε στον «αέρα». Κατά σειρά ήταν οι Κένεθ Γούλστενχολμ (1964-1967), Ντέιβιντ Κόουλμαν (1967-1973), Τζίμι Χιλ (1973-1988), Ντες Λίναμ (1988-1999) και Γκάρι Λίνεκερ (1999-σήμερα).

 

Τελευταία Νέα