Κούρδοι: 100 χρόνια μαχών για γη και ταυτότητα

Κούρδοι: 100 χρόνια μαχών για γη και ταυτότητα

bet365

Εκατό χρόνια αγωνίας, 100 χρόνια ελπίδας, 100 χρόνια μαχών! Οι Κούρδοι πολεμούν για τη δική του γη, ταυτότητα, αλλά η προδοσία είναι ο μεγαλύτερός τους αντίπαλος.

Αν και η λέξη Κουρδιστάν σημαίνει «πατρίδα των Κούρδων», εκατομμύρια Κούρδοι ζουν μακριά από τη γη και χωρίς την ταυτότητά τους. Το 1991 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ορισμένες αποφάσεις, όπως ήταν η 688 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καταδίκαζε την «καταπίεση των πολιτών», ειδικότερα στην περιοχή των Κούρδων. Ηταν ίσως η πρώτη φορά που αυτός ο Λαός νικούσε τους δαίμονες που στοίχειωναν την ιστορία του. Το έθνος χωρίς πατρίδα γινόταν γνωστό σε όλο τον πλανήτη και οι ελπίδες 25 εκατομμυρίων ανθρώπων για το ενιαίο Κουρδιστάν φούντωσαν όσο ποτέ άλλοτε.

Για χρόνια όμως οι δελεαστικές υποσχέσεις Αμερικανών, Ρώσων, Τούρκων, έμειναν υποσχέσεις, ενώ ο ενδοκουρδικός αδελφοκτόνος σπαραγμός και οι εναλλασσόμενες συμμαχίες τσάκισαν κάθε προσπάθεια αισιοδοξίας. Μασούντ Μπαρζανί (ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος), Τζαλάλ Ταλαμπανί (ιδρυτής της Πατριωτικής Ενωσης) και Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποδείχθηκαν πιόνια των μεγάλων δυνάμεων...

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ανοίξει τον... δρόμο για τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και να επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αντιμετωπίστηκε από τους Κούρδους επαναστάτες και γενικότερα τον κουρδικό λαό ως μία μαχαιριά στην πλάτη. Πως να μην είναι άλλωστε, όταν για περισσότερα από τρία χρόνια οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας που ελέγχονταν από τους Κούρδους είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στο ISIS. Η ενέργεια του Τραμπ τους αφήνει ευάλωτους και εκτεθειμένους σε επιθέσεις των Τούρκων και οι συνέπειες είναι τραγικές. Οι Κούρδοι συνήθιζαν να λένε πως "δεν υπάρχουν φίλοι στον κόσμο παρά μόνο τα βουνά" και φαίνεται πως ταιριάζει αυτό το μότο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν πέσει σε αρκετές περιπτώσεις θύματα προδοσίας. Η εκτίμηση αναφέρει πως 30 εκατ. άνθρωποι κουρδικής καταγωγής ή εθνικότητας είναι διάσπαρτοι σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν. Συχνά οι Κούρδοι αναφέρονται ως το πιο μεγάλο έθνος στον κόσμο χωρίς να έχει χώρα. Ένας παραδοσιακά νομαδικός λαός που έχει υποστεί διωγμούς, καταπιέσεις κι έχει βιώσει θανάτους προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του πατώντας πάνω στις δικές του δυνάμεις.

Στα όρια της Συρίας, ανάμεσα σε Τουρκία και Βόρειο Ιράκ, εκτείνεται μια περιοχή που αριθμεί 4,5 εκατομμύρια Κούρδους χωρίς επίσημο κράτος, αλλά με την πατρίδα μέσα τους. Ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος ήταν μια γνήσια επανάσταση και η μάχη των Κούρδων έστρεψε την παγκόσμια προσοχή. Οι Κούρδοι έδωσαν μαθήματα ζωής, μαθήματα οργάνωσης και με τη μαχητικότητά τους έδειξαν στον πλανήτη, πως αυτή η νέα κοινωνία μπορεί να προχωρήσει σε βάθος χρόνου. Λάθος! Αυτή η νέα κοινωνία έκανε το μεγαλύτερο λάθος, εμπιστεύθηκε, έδωσε το αίμα της και η προδοσία ήρθε να της τσακίσει ξανά το ηθικό. Αυτή τη φορά όμως, το τίμημα της ελευθερίας και της ελπίδας είναι μεγαλύτερο, εφιαλτικότερο. Δεκάδες νεκροί στις πρώτες ημέρες συγκρούσεων και τα κροκοδείλια δάκρυα των «Μεγάλων» προκαλούν μεγαλύτερη οργή και αηδία από τα τεθωρακισμένα των Τούρκων που προελαύνουν στη Συρία. Το G-Weekend στέκεται στα 100 χρόνια που σημάδεψαν έναν ηρωικό λαό.

Το 1920 είχε υπογραφεί η συνήθη των Σεβρών, που τόνιζε πως οι Κούρδοι θα είχαν την δική τους χώρα. Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και την υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (σ.σ. μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Οι Κούρδοι περίμεναν τότε πως θα αποκτούσαν τα δικά τους εδάφη. Όμως με την ανοχή των Άγγλων, Γάλλων & Αμερικανών (κυρίως) η συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ. Αυτό όμως δεν έριξε το ηθικό των Κούρδων. Δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μάχονται. Κι όλα αυτά για να καθιερώσουν την κουρδική ταυτότητα και να φτιάξουν ένα δυνατό κράτος.

Το 1923 η Τουρκία που δημιουργήθηκε ως κράτος με πρωτοστάτη τον Κεμάλ Ατατούρκ από την πρώτη στιγμή άρχισε να κυνηγά τους Κούρδους. Χρησιμοποίησε ακραία μέτρα και στρατιωτική βία για να τους διαλύσει, να σκοτώσει ανθρώπους ή να καταπνίξει οποιοδήποτε κίνημα θεωρούσε ότι ήταν κατά του τουρκικού κράτους. Τα κουρδικά δικαιώματα καταπατήθηκαν, η γλώσσα απαγορεύτηκε και οι Κούρδοι πιέστηκαν να ενταχθούν ως κομμάτι των Τούρκων.

Το 1946 η Σοβιετική Ένωση που είχε τον έλεγχο του Ιράν με συμμάχους της ενθάρρυνε τους Κούρδους να επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους και να φτιάξουν ένα μικρό κράτος, ανεξάρτητο από το Ιράν με την ονομασία Δημοκρατία του Μαχαμπάντ. Η μικρή αυτή Δημοκρατία καταστράφηκε όταν οι Σοβιετικοί απέσυραν τον ηγέτη των Κούρδων, Μουσταφά Μπαρζανί. Ήταν οι ίδιοι που θα προσπαθούσαν στη συνέχεια να βοηθήσουν τον Σαντάμ Χουσεϊν.

1958: Ο ηγέτης Μουσταφά Μπαρζανί, που είχε παλέψει για την ανεξαρτησία των Κούρδων, γύρισε στην πατρίδα του και σε μία περιοχή του Ιράν για να διεκδικήσει ξανά την αυτονόμηση των Κούρδων. Αυτή του η κίνηση ξεκίνησε έναν πόλεμο που κράτησε έως το 1970.

1962: Ένα σημαντικό κομμάτι των Κούρδων στη Συρία στερούνται της υπηκοότητας των Σύριων, τα δικαιωμάτων τους, αλλά και της εργασίας, εκπαίδευσης, των περιουσιακών στοιχείων τους και της πολιτικής εκπροσώπησής τους. Πολλοί έχασαν τη γη τους που πέρασε σε Άραβες ή Ασσύριους.

1972: Ο Σάχης του Ιράν ζητά από τον Νίξον, Πρόεδρο των ΗΠΑ, τη στήριξή του για να βοηθήσει τους Κούρδους του Ιράν. Να στηρίξει τον Μπαρζάνι στην προσπάθειά του να αυτονομηθεί. Το Ιράκ ήταν σύμμαχος των Σοβιετικών, αλλά ο Νίξον συμφώνησε να δίνει οπλισμό στους Κούρδους. Το 1975 ο Σάχης άλλαξε τη συμφωνία. Τα βρήκε με την Κυβέρνηση του Ιράν και έκοψε κάθε δεσμό των ΗΠΑ με τους Κούρδους.

1978: Δημιουργείται από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως Ρ.Κ.Κ., του οποίου σκοπός ήταν η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κουρδικού κράτους στο Κουρδιστάν. Ο Οτσαλάν συνελήφθη, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί απο τον Φεβρουάριο του 1999.

1984: Το P.K.K. χρησιμοποιεί εδάφη του Βορείου Ιράκ ως μία βάση αντάρτικου πολέμου με την Τουρκία, με την οποία οι Κούρδοι είχαν παρελθόν και μάχη πολλών χρόνων. Προσπαθεί με επιθέσεις εντός τουρκικού χώρου, ενώ οι Τούρκοι φυλακίζουν Κούρδους πολιτικούς ακτιβιστές. Οι Κούρδοι αφήνουν την Χαλάμπτζα στο Ιράκ μετά από επίθεση με χρήση χημικών αερίων, που εγκρίθηκε από τον Σαντάμ Χουσεϊν.

1978-1988: Στις τελευταίες ημέρες του πολέμου του Ιράν με το Ιράκ, ο Χουσεϊν, εξαπολύει επίθεση γενοκτονίας κατά των Κούρδων στο Ιράκ. Γίνεται επίθεση με χημικά και τοξικά αέρια στην πόλη Χαλάμπτζα. Σκοτώνονται πάνω από 5.000 άνθρωποι σε μία ημέρα!!! Οι Κούρδοι αφήνουν την περιοχή και βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και σε περιοχές της Τουρκίας.

2003: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους και την περιοχή του Κουρδιστάν κατά την εισβολή στο Ιράκ. Μετά την πτώση του Σαντάμ, η περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ αποκτά αυτόνομο καθεστώς και απολαμβάνει μια οικονομική άνθηση. Τα όνειρα για τη δημιουργία Κράτους ολοένα και φουντώνουν.

2011: Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έδωσε μια ευκαιρία στους Κούρδους να δημιουργήσουν μια αυτόνομη διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία. Οι ΗΠΑ επιλέγουν έμπειρους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ευθυγραμμισμένες με το ΡΚΚ για να πολεμήσουν τον αγώνα στη βορειοανατολική Συρία ενάντια στo ISIS.

2015: Η κατάρρευση μιας παραπαίουσας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους οδηγεί σε επιδείνωση της βίας. Ο πόλεμος ξεσπά στις πόλεις σε όλη την κουρδική πλειοψηφία της Τουρκίας νοτιοανατολικά κι ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που συνδέονται με το ΡΚΚ έπληξε τις πόλεις προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάρρευση των συνομιλιών, η οποία είχε προηγηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν και συνοδευόμενη από μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στη βελτίωση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ακολουθείται από κύμα συλλήψεων ακτιβιστών και πολιτικών. Ακόμα ένα πολιτικό παιχνίδι με... θύματα τους Κούρδους.

7 Οκτωβρίου: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανάβει πράσινο φως για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. «Οι Κούρδοι — έθνος που δεν διαθέτει Κράτος — «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε και οι... κούφιες απειλές προς την Τουρκία για αναστολή της επιχείρησης δεν έπεισαν κανέναν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα