Τελικά, μπορεί κάποιος παίκτης να μην τραυματίσει τον χιαστό του;

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Τελικά, μπορεί κάποιος παίκτης να μην τραυματίσει τον χιαστό του;

bet365

Ποιος ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σήμερα στο ποδόσφαιρο; Μπορεί να αποφευχθεί ο χιαστός; Ποια τα σύγχρονα μέσα; Ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Ορφανίδης λύνει κάθε απορία μέσω του Gazzetta Weekend Journal!

Ποιος ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη ζωή μας σήμερα και δη σ' αυτήν του ποδοσφαιριστή που κάθε μέρα ταλαιπωρεί το σώμα του;

Από τα χέρια του Τάσου Ορφανίδη έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν παίκτες από το ποδόσφαιρο της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ είναι φυσικοθεραπευτής και στον Απόλλωνα Σμύρνης. Αναμφισβήτητα τα μάτια του έχουν δει πολλά κι οι θεραπείες για τις οποίες είναι υπεύθυνος ακόμα περισσότερες.

Μέσω του Gazzetta Weekend Journal λύνει αρκετές απορίες γύρω από τη δική του επιστήμη, για την οποία διαβάζουμε και ακούμε σχεδόν κάθε μέρα.

Ποια είναι τα πιο συχνά φαινόμενα τραυματισμών που έχετε να αντιμετωπίσετε από ποδοσφαιριστές.

Σίγουρα οι μυϊκές θλάσεις είναι ο πιο συχνός τραυματισμός και πιο συγκεκριμένα οι μυϊκές θλάσεις των οπισθίων μηνιαίων . Μετά ακολουθούν τα διαστρέμματα ποδοκνημικής .

Πως έχει εξελιχτεί η επιστήμη στη δουλειά σας;

Η επιστήμη στη φυσικοθεραπεία και γενικότερα στις ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες εξελίσσεται καθημερινά. Στο δικό μας κομμάτι η συνεχόμενη καινοτομία νέων μηχανημάτων παρατηρείται αλλά και νέοι μέθοδοι προσεγγίσεις- θεραπείας ασθενών. Ως φυσικοθεραπευτές πρέπει καθημερινά να ενημερωνόμαστε ώστε να μη μείνουμε στάσιμοι.

Τι πρέπει να προσέχει ένας αθλητής για να αποφύγει τα πολλά μυικά προβλήματα;

​Όσο αφορά τους μυϊκούς τραυματισμούς αυτά που πρέπει να προσέχει ο αθλητής είναι πολλά . Μερικά από αυτά είναι η φυσική κατάσταση , ο βραδινός ύπνος , η αποθεραπεία , η διατροφή , οι αιματολογικές εξετάσεις . Η καλή ισορροπία όλων αυτών θεωρώ ότι προλαμβάνει τραυματισμούς

Ακούμε συχνά ότι ο τάδε έκανε χιαστό. Είναι η πιο δύσκολη επέμβαση για έναν αθλητή ή όχι;

Όσο αφορά το χειρουργικό κομμάτι είναι θεωρώ μια αρκετά συνθέτη επέμβαση. Όσον αφορά τη μετέπειτα αποκατάσταση, αν εξαιρέσει κάνεις τις πρώτες 45 μέρες μετά δε θεωρώ ότι είναι η πιο δύσκολη επέμβαση αλλά σίγουρα έχει την πιο μακροχρόνια αποκατάσταση η οποία κυμαίνεται από 7-9 μήνες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ένας αθλητής που πραγματοποιεί αυτή την επέμβαση έχει αρκετές πιθανότητες να τραυματίσει ξανά τον ίδιο χιαστό είτε στο ένα είτε στο άλλο πόδι.

Και εκεί τι τον συμβουλεύετε;

Αυτό που πρέπει ο αθλητής να κάνει στη βάση αποκατάστασης του είναι να ακολουθεί τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή, να ακολουθεί το πρωτόκολλο, να μη φοβάται και να μη βιάζεται να επανέλθει στο γήπεδο.

Υπάρχει τρόπος για να αποφύγει κάποιος παίκτης τον τραυματισμό στον χιαστό;

Η πρόληψη με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ενδυνάμωσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες ρήξης χιαστού, αλλά υπάρχει και η φάση μέσα στο παιχνίδι που δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς - όπως συνέβη και στην πρόσφατη περίπτωση του Φορτούνη.

Εσύ ποιες σύγχρονες τεχνικές χρησιμοποιείς;

Η υδροθεραπεία σε μια θερμαινόμενη πισίνα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι η Άνωση η οποία μας βοηθάει να κάνουμε ασκησιολόγιο ανώδυνα., Ένα ακόμα πλεονέκτημα θερμαινόμενης πισίνας είναι τα αποτελέσματα του ζεστού νερού στο σώμα όπως η μυική χαλάρωση, η αύξηση θερμοκρασίας και βελτίωση ελαστικότητας. Όλα τα περιστατικά μπορούν να κάνουν υδροθεραπεία, θεωρώ ότι είναι ένα παρά πολύ χρήσιμο εργαλείο αποκατάστασης.

Αποκατάσταση θλάσης δικεφάλου μυός μέσα στη πισίνα

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tasos Orfanidis (@tasos_orfa) στις

Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που έχεις συναντήσει;

Δε θεωρώ ότι υπάρχουν δύσκολα και εύκολα περιστατικά. Ένα περιστατικό μπορεί να το κάνει δύσκολο ο φυσικοθεραπευτής με τις θεραπευτικές επιλογές και ο ασθενής όταν δεν ακολουθεί τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή.

Επειδή όλοι μας θα έχουμε παίξει σε γήπεδο 5Χ5, ο πλαστικός χλοοτάπητας, τελικά, προκαλεί περισσότερα προβλήματα τραυματισμών; Αν ναι που;

Ο πλαστικός χλοοτάπητα σίγουρα δημιουργεί προβλήματα διότι το σώμα δέχεται δυνάμεις από μια πιο σκληρή επιφάνεια σε σχέση με το γρασίδι. Οι τραυματισμοί που παρατηρούνται είναι οι κακώσεις στο γόνατο όπως ρήξη μηνίσκου, χιαστού . Επίσης συχνές τενοντίτιδες και μυϊκοί σπασμοί στους μύες της οσφύς .

 

Τελευταία Νέα