Η χρονιά του Κάρτερ! (vids)

Η χρονιά του Κάρτερ! (vids)

bet365

Ό,τι κι αν γίνει θα έχουμε πάντα τον “Air Canada”. Ο 42χρονος γκαρντ ολοκληρώνει την καριέρα του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς και εμείς ανταποδίδουμε (όσο μπορούμε) με λέξεις και εικόνες.

Το 2020 είναι η χρονιά του Βινς Κάρτερ! Ο,τι κι αν γίνει! Ο Μάικλ Τζόρνταν του Καναδά βάζει τέλος στην καριέρα του (με τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς) μετά από 22 σεζόν και κάθε έκπληξη, επιφώνημα θαυμασμού του αξίζει. Ο Κάρτερ ανήκει σ’ εκείνη την ομάδα παικτών που επηρέασαν το παιχνίδι και πάνω απ’ όλα την ουσία του, την εικόνα του δηλαδή. Ο 42χρονος έβαλε το μπάσκετ δίπλα στο χόκεϊ στον Καναδά, χάρη σε αυτόν αρκετοί Καναδοί παίζουν μπάσκετ και οι Ράπτορς του οφείλουν λίγο… χρυσό από τον πρώτο τους τίτλο. Ο Κάρτερ ανήγαγε σε επιστήμη το κάρφωμα και το θέαμα σε μια ατελείωτη προσωπική επίδοση (performance). Σκόρερ ολκής και παραγωγός αναμνήσεων που δεν θα σβήσουν ποτέ. Παραθέτουμε τις τέσσερις κορυφαίες κατά τη γνώμη μας και πάντα θα ευχαριστούμε τον Βινς Κάρτερ που καταδέχτηκε να… πετάξει μαζί μας.

Το 50αρι στα ημιτελικά της Ανατολής το 2001

Οι Ράπτορς βρίσκονταν στον 2ο γύρο των πλέι οφ, πρώτη φορά στην ιστορία τους και ο Βινς Κάρτερ φρόντισε το τρίτο παιχνίδι να μείνει αξέχαστο για τους φίλους των Καναδών. Για τον “Air Canada” ήταν κι ένα προσωπικό στοίχημα, αφού απέναντι του είχε τον ασυναγώνιστο τότε Άλεν Άιβερσον. Οι Σίξερς είχαν πάρει εύκολα τα δύο πρώτα παιχνίδια, το δεύτερο δε ήταν ταπεινωτικό για τους Ράπτορς.

Ο Κάρτερ δεν θα το ανεχόταν άλλο. Γι’ αυτό και στον τρίτο αγώνα πήρε… φωτιά! Σημείωσε 50 πόντους με 9 τρίποντα. Σ’ αυτά προσθέστε έξι ριμπάουντ, εφτά ασίστ και τέσσερα μπλοκ. Ο Άιβερσον έμεινε στους 23 πόντους. Οι “Πτερόσαυροι” μπορεί να έχασαν τη σειρά, έδειξαν όμως ότι δεν είναι ομάδα της σειράς και αυτό το οφείλουν στον Βινς Κάρτερ. Ο “Air Canada” ανήκει στους μεγάλους σκόρερ του ΝΒΑ και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Ο “Air Canada” συστήνεται στον κόσμο!

Ο Βινς Κάρτερ δεν θα μπορούσε να εισέλθει στον κόσμο του μπάσκετ και του θεάματος με τρόπο αδιάφορο, συνηθισμένο και απόλυτα επαγγελματικό. Το All Star Game του 2000 ήταν η σκηνή του, ήταν ο τρόπος να δουν όλοι ότι η φράση “ουσία και θέαμα” έχει αξία και είναι σπάνιας ομορφιάς. Στην ετήσια γιορτή του ΝΒΑ, ο διαγωνισμός καρφωμάτων είναι αυτός που προκαλεί, παρασύρει τους θεατές στην καρδιά του θεάματος. Όσοι παρακολούθησαν εκείνον τον διαγωνισμό, είδαν και κατάλαβαν ότι το θέαμα είναι ο Βινς Κάρτερ! Ό,τι κι αν ειπώθηκε πριν και μετά από εκείνη τη βραδιά για την έννοια του θεάματος, του “καρφώνω την μπάλα”, είναι λίγο, σχεδόν άνευ σημασίας. Ακόμη κι αν προηγήθηκαν ονόματα όπως αυτά των: Μάικλ Τζόρνταν, “Dr. J”, Ντομινίκ Ουίλκινς, κ.α. Ο Κάρτερ πριν 19 χρόνια δεν προσπάθησε να ξεγελάσει και να γοητεύσει το κοινό με κόλπα και πόζα. Όχι. Ήθελε να “κατεδαφίσει” τη ρακέτα με στυλ και χάρη. Και τα κατάφερε! Τα καρφώματα του έμειναν για πάντα. Φυσικά και κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων.

Όταν ο Αλόνζο Μούρνινγκ έγινε το θαυμαστικό του Βινς Κάρτερ

Ο Κάρτερ ποτέ δεν φοβήθηκε την πρόκληση, ποτέ δεν έκανε πίσω και όταν είχε χώρο να… πετάξει το έκανε με ευχαρίστηση. Ο αντίπαλος; Ναι είχε σημασία, διότι όσο πιο άξιος ήταν, τόσο πιο μεγάλη και δυναμική θα ήταν η “πτήση” του. Το 2005, στον αγώνα Μαϊάμι Χιτ-Νιου Τζέρσεϊ Νετς, ο Αλόνζο Μούρνιγκ στάθηκε μπροστά του. Μάλλον θέλησε να δείξει ότι ακόμη και ο Βινς Κάρτερ θα υποταχθεί στη δύναμη του “Ζο”. Δεν ήταν παράλογο. Ο σέντερ των Χιτ ανήκε (και ανήκει) σ’ αυτούς που ήξεραν να παίζουν άμυνα ψηλά και ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να τον κερδίσουν εκεί. Δυνατός, με καλό άλμα, γρήγορος και με ισχυρή θέληση. Ήταν άτυχος όμως όταν βρέθηκε απέναντι στον Βινς Κάρτερ. Οι συνθήκες δημιουργίας της σύγκρουσης των δύο ήταν εις βάρος του σέντερ. Ο Κάρτερ προσπαθώντας να σώσει την μπάλα πριν βγει έξω, βρήκε χώρο. Ευθεία οδό που οδηγούσε στον Μούρνινγκ. Πάτησε γερά, έβαλε σωστά το σώμα του και… τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο “Zo” πόστερ; Και όμως…

Η τραγωδία, το θρίλερ και το σόου πάνω στον Φρεντερίκ Βάις

Το όνομα του Γάλλου αμέσως φέρνει στο μυαλό την εικόνα, τον χρόνο, τα φλας, τα επιφωνήματα και κυρίως τη φράση “μα, τι στο διάολο συνέβη τώρα;”. Όσες φορές κι αν δει κανείς, γράψει ή απλά θυμηθεί το εν λόγω κάρφωμα, πάντα, μα πάντα, η επίδραση της έκπληξης πάνω του θα είναι καταιγιστική. Εκείνο το καλοκαίρι του 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, ο χρόνος συρρικνώθηκε και επέστρεψε με τη μορφή έκρηξης, τόσο ισχυρής που το ωστικό κύμα ακόμη δεν έχει χαθεί! Ας το γράψουμε γρήγορα και σύντομα. Ο ύψους 2.18μ. Φρεντερίκ Βάις στάθηκε μπροστά στον Βινς Κάρτερ για να τον κόψει. Ο τελευταίος πέρασε από πάνω του! Όσοι νεαροί αναγνώστες δεν το έχουν δει, ας δουν το βίντεο, όσο το είδαν εκείνη τη χρονιά, ας αναλογιστούν τι έκανε ο Κάρτερ. Και όσοι προσπαθήσουν να το επαναλάβουν, ας το αφήσουν καλύτερα. To “Κάρφωμα του θανάτου” ήταν, είναι και θα είναι του Βινς Κάρτερ.

Πηγή

-Clutchpoints.com

 

Τελευταία Νέα