Το «παιχνίδι» των ισχυρών agents στην αγορά

Δημήτρης Βέργος
Το «παιχνίδι» των ισχυρών agents στην αγορά

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τους δυνατούς παίκτες του μανατζερικού χώρου που βγαίνουν στην επιφάνεια και το φετινό καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τους συλλόγους σε σκακιέρες και τους παίκτες σε πιόνια.

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος που διανύουμε ως τώρα έχει μια ιδιαιτερότητα. Το χρήμα έχει κινηθεί κυρίως από τις ισπανικές ομάδες, με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο να έχουν δώσει ήδη πολλά εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση των Εντέν Αζάρ, Φρένκι Ντε Γιονγκ, Αντουάν Γκριεζμάν και Ζοάο Φέλιξ μεταξύ άλλων. Στην Αγγλία παρά το γεγονός ότι το χρήμα ρέει άφθονο στα ταμεία των συλλόγων, οι ομάδες έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής πολύ ήρεμα, με μία σημαντική μεταγραφική κίνηση, αυτή του Ρόντρι στη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ακολουθούν και οι Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τις μεταγραφές των Ντομπελέ και Μπισάκα αντίστοιχα.

Αυτό που δεν αλλάζει πάντως σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο είναι τα... μεγάλα ψάρια που παίζουν μπάλα και το φετινό καλοκαίρι. Και είναι οι γνωστοί agents, οι οποίοι και αυτό το καλοκαίρι κινούν τα νήματα στην αγορά, μετακινώντας παίκτες σαν πιόνια σε σκακιέρα όπου θέλουν, παίζοντας τα δικά τους mind games, και στο τέλος (στις περισσότερες των περιπτώσεων) καταφέρνοντας τον σκοπό τους. Συνήθως ο φακός εστιάζει σε τρία άτομα. Στους Ζόρζε Μέντες, Μίνο Ραϊόλα και Φάλι Ραμαντάνι, μια τριάδα που διαπραγματεύεται σε άλλα επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι άλλοι δεν καταφέρνουν στο τέλος να πάρουν με τη σειρά τους ένα μερίδιο της πίτας.

Για τον περιβόητο Μέντες, ο οποίος πέρυσι έκλεισε το χρυσό deal του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Γιουβέντους, και το φετινό καλοκαίρι είχε μπόλικη δουλειά. Το νέο αστέρι της Πορτογαλίας, που φυσικά δεν θα έφευγε από τα χέρια του, ήταν πλέον έτοιμο να μπει σε πακέτο με... κορδέλα. Η Μπενφίκα είχε ανάψει το πράσινο φως. Ο Ζοάο Φέλιξ έπρεπε να πωληθεί φέτος και ο Μέντες τον πήγε ίσως στο καλύτερο μέρος. Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν ενδεχομένως ο πιο σωστός προορισμός για τον 19χρονο Πορτογάλο άσο, από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο Αντουάν Γκριεζμάν θα αποχωρούσε. Οι Ροχιμπλάνκος πείστηκαν να «σπάσουν» τη ρήτρα με 126 εκατομμύρια ευρώ σε δόσεις, και ο «μικρός» πήρε το «7» του Γκριεζμάν στην πλάτη αποτελώντας πλέον τον νέο σταρ της ομάδας. Από όποια μεριά κι αν το δεις ο Μέντες φτιάχτηκε και την ίδια στιγμή έφτιαξε τον Φέλιξ, προσδοκώντας ακόμα περισσότερα από αυτόν στο μέλλον...

Την ίδια στιγμή ο Φάλι Ραμαντάνι έκανε «παιχνίδι» πάλι στη Μαδρίτη, αλλά στο στρατόπεδο της Ρεάλ. Αντικείμενο; Το μεγάλο κανόνι της Σερβίας, ο Λούκα Γιόβιτς. Η δύναμη του Ραμαντάνι μάλιστα ήταν τέτοια που κατάφερε να πετύχει δύο μεταγραφές μέσα στην ίδια μεταγραφική περίοδο για τον Γιόβιτς. Αρχικά πείθοντας την Αϊντραχτ να καταβάλλει τη ρήτρα των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία στην Μπενφίκα μάλλον θα πρέπει να... χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Και έπειτα φυσικά, κάνοντας το deal των 60 εκατομμυρίων με τη Ρεάλ Μαδρίτης (και φέρνοντας κέρδη στα ταμεία της Αϊντραχτ), η οποία θα ψάξει τα γκολ που αναζητούσε πέρυσι στο φονικό πλασέ του Σέρβου επιθετικού. Όχι άσχημα...

Πλέον είναι η σειρά του Μίνο Ραϊόλα να μιλήσει. Κι αν μιλήσει τελευταίος, ίσως το κάνει και με εμφατικό τρόπο, βάζοντας ακόμα και δύο παίκτες του στο top 5 των φετινών μεταγραφών. Ήδη άλλωστε κατάφερε να πάει τον Κώστα Μανωλά από τη Ρόμα στη Νάπολι έναντι 13 εκατ. ευρώ με έμψυχο αντάλλαγμα τον Αμαντού Ντιαβαρά. Ο ένας είναι ο Ματάις Ντε Λιχτ, ο οποίος τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται πιο κοντά στη Γιουβέντους σε ένα επικείμενο deal που θα πιάσει τα 75 εκατ. ευρώ. Πολλοί τον διεκδίκησαν, με καλύτερη την Μπαρτσελόνα, αλλά όταν ο Ραϊόλα ζητάει 10 και πλέον εκατομμύρια προμήθεια, γνωρίζοντας ότι έχει στα χέρια του τον κορυφαίο αμυντικό του μέλλοντος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο agent είναι αυτός που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το όνομα του Πολ Πογκμπά, με τον Ραϊόλα να έχει τόση δύναμη ώστε να πιέζει με τις δηλώσεις του ολόκληρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του για ένα deal 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρα από αυτούς τους τρεις δυνατούς παραδοσιακά παίκτες, υπάρχουν πάντα και οι... συγγενείς. Φέτος την τιμητική τους έχουν οι πατεράδες των Εντέν Αζάρ και Νεϊμάρ, με τον πρώτο ήδη να πηγαίνει τον γιο του από την Τσέλσι στη Ρεάλ για 100 εκατομμύρια ευρώ και τον δεύτερο να διαπραγματεύεται την έξοδό του από την Παρί Σεν Ζερμέν, με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να καραδοκούν σε deal... τριψήφιων νούμερων. Ενώ την ίδια στιγμή η αδερφή και εκπρόσωπος του Αντουάν Γκριεζμάν ολοκλήρωσε το deal με την Μπαρτσελόνα που πλήρωσε τη ρήτρα των 120 εκατ. ευρώ στην Ατλέτικο. Από εκεί και πέρα κομμάτι από την πίτα παίρνει ο Αλί Ντουρσούν, πηγαίνοντας τον Φρένκι Ντε Γιόνγκ από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μπόλικη δουλειά με σημαντικά οικονομικά οφέλη είχε και ο παραδοσιακά δυνατός στην ισπανική αγορά Μανουέλ Γκαρθία Κιλόν, ο οποίος έκλεισε δύο σημαντικά deals και για τα αδέρφια Ερνάντεζ, με τον Λούκας να υπογράφει στην Μπάγερν Μονάχου για 80 εκατομμύρια ευρώ από την Ατλέτικο Μαδρίτης και τον Τεό να βάζει την υπογραφή του στη Μίλαν έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά και ο Πάμπλο Μπαρκέρο έβαλε μια αρκετά καλή προμήθεια στο... πορτοφόλι του με τη μεταγραφή του Ρόδρι στη Μάντσεστερ Σίτι, που έσπασε τη ρήτρα των 70 εκατομμυρίων ευρώ από την Ατλέτικο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα