Diabetes Run: Το μέσο που... τρέχει την αλλαγή για το σακχαρώδη διαβήτη!

Diabetes Run: Το μέσο που... τρέχει την αλλαγή για το σακχαρώδη διαβήτη!

bet365

Στις 16 Ιουνίου ο Εθνικός Κήπος γέμισε από... γλυκά άτομα που τρέχουν για να αλλάξουν το σακχαρώδη διαβήτη, που αποδεικνύουν πώς να κάνεις ινσουλίνη δεν είναι ταμπού, δεν είναι λόγος να ντρέπεσαι! Η Σοφία Κατσάτου κι η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας Ελένη Μπαρμπαλιά μίλησαν στο G-Weekend για το Diabetes Run, μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να αλλάξει την αντίληψη γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη!

Η Σοφία Κατσάτου είναι μητέρα, σύζυγος, ασχολείται με το μόντελινγκ ενώ είναι σχεδιάστρια κοσμήματος της εταιρείας Art Sophisticat. Ζει με το διαβήτη τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύει μέσα από τις καθημερινές της δραστηριότητες ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να γίνει φίλος σου. Η Σοφία, επίσης, είναι γνωστή για τη Sugar. Η Sugar είναι το 1ο πιστοποιημένο Diabetic Alert Dog στη χώρα μας, με τον σύζυγός της Βασίλη Μπορομπόκα να καινοτομεί πάνω σ΄αυτόν τον τομέα και να ανοίγει μία ακόμη πόρτα στα άτομα που ζουν με την εν λόγω πάθηση.

Το μήνυμα που περνάει η Σοφία είναι ξεκάθαρο: «Κάνε το Διαβήτη φίλο σου κι όχι εμπόδιο για τα όνειρά σου και τους στόχους σου. Σίγουρα είναι ένας τρόπος ζωής που κάνεις δεν επιλέγει, όμως με τα κατάλληλα εφόδια, γνώση, όρεξη για δουλειά και κατανόηση της κατάστασης, φτάνεις σε ένα σημείο που ο Διαβήτης γίνεται σύμμαχός σου».

Πριν λίγες μέρες, ο Εθνικός Κήπος, γέμισε με γλυκά άτομα. Με άτομα που ζουν με το σακχαρώδη διαβήτη, με άτομα που έτρεξαν για να αλλάξουν κάτι πάνω σ' αυτό το θέμα.

Η Σοφία Κατσάτου μίλησε στο Gazzetta Weekend Journal για την εν λόγω δράση:

Το Diabetes Run ξεκίνησε φέτος αλλά στο παρελθόν ο Σύλλογος είχε ξεκινήσει τέτοιου είδους δράσεις μικρότερων προδιαγραφών. Η πρώτη δράση με τον τίτλο "Τρέχουμε στον Εθνικό Κήπο" έγινε το 2016 από το Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών που μετονομάστηκε το 2019 σε Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας.

Το 2017 έγινε μία δράση με περπάτημα μικρής διάρκειας και κυρίως με θέμα τη διατροφή στο Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου. Και οι δύο αυτές δράσεις δεν συνδύαζαν την άσκηση και τη διατροφή όπως έγινε στη φετινή, στον Εθνικό Κήπο, καθώς ούτε την δυνατότητα να παραβρεθείς σε μία αθλητική δραστηριότητα, που συμμετέχει σκύλος θεραπείας . Θα λέγαμε ότι το Diabetes Run αποτέλεσε τη συνέχεια των δύο προηγούμενων δράσεων και έθεσε τα θεμέλια ώστε το να συνεχιστεί κάθε επόμενη χρονιά. Με λίγα λόγια ευελπιστούμε ότι θα γίνει θεσμός στη διαβητική κοινότητα και όχι μόνο, μιας που ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας στη χώρα μας, άρα σκοπός μας είναι κάθε χρόνο η δράση αυτή να φέρνει όλο και πιο κοντά περισσότερο κόσμο.

Η δράση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας. Οι πρώτοι συμμετέχοντες είναι τα μέλη του Συλλόγου.Δεν μένουμε όμως εκεί. Μέσω αυτών των δράσεων θέλουμε να φέρουμε κοντά μας όχι μόνο τα μέλη αλλά και περισσότερους ανθρώπους,να μάθει ο κόσμος και να ενημερωθεί για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μιας που είμαστε πλέον επισήμως πρώτη στην παιδική παχυσαρκία. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι στο diabetes run συμμετείχαν θεράποντες γιατροί και διατροφολόγοι που συζήτησαν με τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους που ήθελαν να ενημερωθούν για τη σημασία της άσκησης και της υγιεινής διατροφής στη ρύθμιση του διαβήτη και την υγεία του ανθρώπου που έχει οποιαδήποτε μορφή διαβήτη.

Άλλο ένα πρωτοποριακό κομμάτι στην εκδήλωση που οργανώσαμε, ήταν η συμμετοχή της Sugar στο running. Η Sugar (το 1ο πιστοποιημένο Diabetic Alert Dog στη χώρα μας, εκπαιδευμένο από Έλληνα εκπαιδευτή) ήταν δίπλα μας, μαζί μας στις αθλητικές δραστηριότητες. Δίνοντας μία πολύ ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση. Μία εικόνα πολύ Ευρωπαϊκή, που δεν έχουμε συνηθίσει και εξοικειωθεί. Κάτι καινούργιο, καθώς και το γεγονός ότι λύσαμε αρκετές απορίες στο κοινό μαζί με τον σύζυγό μου και εκπαιδευτή της Βασίλη Μπορομπόκα, όσον αφορά την εκπαίδευσή της και πως μπορεί ένας σκύλος ειδοποίησης διαβήτη να καταφέρει μαζί με τον πάσχοντα, άριστη ρύθμιση. Τέλος η προσωπική μου αναφορά στο πως έχω καταφέρει να εντάξω σε ένα πολύ απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα την υγιεινή διατροφή με ισορροπημένα και οργανωμένα γεύματα, καθώς και την άσκηση, πιστεύω πως ήταν σημαντικό μιας που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, πώς η υγιεινή διατροφή είναι δύσκολη, άγευστη, πολυδάπανη και η έλλειψη χρόνου την εντείνει ακόμη πιο δύσκολη. Η δε σωματική δραστηριότητα, απούσα σε πολλά Ελληνικά σπίτια.

Πως σκέφτεστε να προβάλλετε περισσότερο το επόμενο Diabetes Run;

Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσα περισσότερα μέλη της κοινωνίας μπορούμε. Μην ξεχνάμε ότι ο διαβήτης αποτελεί τη μάστιγα του 21ου αιώνα, οπότε όλοι μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε μία πάθηση που έχει σχέση με τις διατροφικές συνήθειες, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Όλες μας οι προηγούμενες δράσεις, αποτέλεσαν το έναυσμα για το 1ο diabetes run που έγινε φέτος στον Εθνικό Κήπο στις 16 Ιουνίου.

Η Ελένη Μπαρμπαλιά, πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, εξηγεί στο Gazzetta Weekend Journal:

Ο Σύλλογος ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει εκδηλώσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα μέλη του τις οικογένειες του και όλους όσοι θέλουν να ενημερωθούν και να μάθουν σχετικά με μία πάθηση, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλες τις ηλικίες του πληθυσμού

Κατά καιρούς στο παρελθόν είχε λειτουργήσει στο χώρο του συλλόγου ομάδες εκπαίδευσης, μέσω της οποίας το άτομο με διαβήτη μπορεί να αυτορυθμίζεται να αυτοελέγχεται και να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο Διαβήτης, ως πάθηση και κυρίως ο διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος πρέπει να τονίσουμε ότι απαιτεί από τον πάσχοντα να έχει την επίβλεψη της νόσου, να ξέρει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για το καλό της υγείας του. Τα επίπεδα γλυκόζης δεν είναι σταθερά στο 24άωρο. Εξαρτώνται από την ποσότητα ινσουλίνης ανάλογα με την ποσότητα των υδατανθράκων που λαμβάνει σε κάθε γεύμα. Δεν μπορεί να είναι με το τηλέφωνο στο χέρι 5 φορές τη μέρα για να κανονίζει τι θα πράξει σε περίπτωση υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Απαιτείται να είναι εκπαιδευμένος, και όπως λέμε απλά εμείς οι διαβητικοί να είναι γιατρός του εαυτού του. Αυτό απαιτεί ένα σύστημα οργανωμένο εκπαίδευσης που λείπει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτό το κενό καλύπτεται κυρίως από τους συλλόγους και από ομάδες εκπαίδευσης που λειτουργούν εθελοντικά κάποιοι θεράποντες γιατροί μας. ¨Όπως καταλαβαίνετε ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας από κοινού με άλλους συλλόγους και κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σ.Δ. προσπαθούμε να πιέσουμε τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να σχεδιάσουν ένα σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των πασχόντων από Σ.Δ. και δεν θα είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Καλές είναι εθελοντικές δράσεις αλλά μια οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να στηρίζεται στον εθελοντισμό.

Συνοψίζοντας ο σύλλογος προβαίνει σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καμπάνιες για την ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας με στόχο την πρόληψη για την εμφάνιση του διαβήτη, εκδηλώσεις στο χώρο του συλλόγου για τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών μεταξύ τους, ενημέρωση των μελών μας για τα δικαιώματα τους όπως αυτά απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία. Πολλές φορές παρεμβαίνουμε όταν τα μέλη του Συλλόγου ζητούν τη βοήθεια μας για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους από τις δημόσιες κυρίως αρχές, γεγονός το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει αρκετά συχνά. Όλα αυτά βεβαίως δεν τα κάνουμε μόνοι μας. Έχουμε στο πλευρό μας όλες τις επιστημονικές εταιρείες όπως Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία , την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και πολλούς θεράποντες ιατρούς μέλη των εταιρειών. Σε αυτό τον αγώνα συνεισφέρουν και χορηγικά οι εταιρείες φαρμάκου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεδομένου ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει στην κουλτούρα της την οικονομική στήριξη των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να εξοικονομήσουμε πόρους για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του ΔΣ και του συλλόγου δουλεύουν εθελοντικά.

Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια πάνω στον διαβήτη.Και ως προς την αντίληψη που έχει ο κόσμος και ως προς την αποδοχή του τόσο από τους ίδιους τους διαβητικούς όσο και από το περιβάλλον.

Ο Διαβήτης τη δεκαετία του 70 ήταν άγνωστος στην χώρα. Τα παιδιά με διαβήτη ήταν ελάχιστα τότε. Διαβητικός νοούνταν μόνο ο ηλικωμένος/η. Από τη δεκαετία του 70 έως τώρα έγιναν τεράστια άλματα πρώτα και κύρια στην ιατρική και κυρίως στην ιατρική τεχνολογία που έφερε αλματώδεις εξελίξεις και βοήθησε στην βελτίωση της καθημερινότητας των διαβητικών νέων και μεγαλύτερων στην ηλικία.

Τώρα πια ο κόσμος θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο ενημερωμένος από ότι τη δεκαετία του 90 που για να πούμε την αλήθεια ήταν εντελώς ανημέρωτος. Όμως ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά και από εμάς τους ίδιους τους πάσχοντες ατομικά και συλλογικά αλλά κυρίως από την πολιτεία.

Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε πρωτεργάτισσα στον αγώνα της ενημέρωσης του κοινού η αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, που δημιούργησε τους πρώτους συλλόγους και την Ομοσπονδία - Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. Από τότε έως και σήμερα έγιναν μικρά και σταθερά βήματα όχι μόνο για την ενημέρωση του κοινού αλλά και στο δικαιωματικό κομμάτι δηλαδή στη χορήγηση των φαρμάκων και της νέας ιατρικής τεχνολογίας σε ασφαλισμένους και μη ασφαλισμένους. Είπα ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα γιατί δεν εκλείπουν και συμπεριφορές που ακολουθούν κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος. Ως παράδειγμα μπορώ να φέρω σχολεία ακόμα και του δημοσίου που πριν ακόμα 2 χρόνια δεν δέχονταν να εγγράψουν παιδί με διαβήτη στο σχολείο. Όμως πρέπει να πούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από οργανωμένες δομές μπορούν να εκλείψουν με τη συνεργασία των συλλόγων ατόμων με Σ.Δ. με το Υπουργείο Υγείας και άλλα υπουργεία. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Το ότι η ελληνική κοινωνία δεν ζει πια την εποχή του Κωσταλέξι οφείλεται κυρίως στους αγώνες του κινήματος αναπήρων και χρονίως πασχόντων, στους οποίους συμμετέχουμε. Αν δεν διεκδικούμε τίποτα δεν χαρίζεται.

Τα άτομα με διαβήτη λόγω και των νέων ιατρικών τεχνολογιών αλλά και του γεγονότος της ευρείας ενημέρωσης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αποδεχθούν τη νόσο, χωρίς να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό πασχόντων που θέλουν πολύ δρόμο για να φτάσουν στην αποδοχή. Η αποδοχή δεν έρχεται πατώντας ένα κουμπάκι. Ο χρόνος για να φτάσει κάποιος στο στάδιο αποδοχής είναι υποκειμενικός. Πάντως η αποδοχή θα έρθει γρηγορότερα εάν υπάρχουν οργανωμένες δομές υγείας, διαβητολογικά ιατρεία σε κάθε γωνιά της χώρας και ενταχθεί η εκπαίδευση των πασχόντων με οργανωμένο τρόπο. Εάν ο διαβητικός ψάχνει διαβητολογικό ιατρείο όπως συμβαίνει ακόμα σε πόλεις της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας , εάν ο διαβητικός δεν εκπαιδευτεί από την αρχή με συστηματικό τρόπο , τότε ο χρόνος αποδοχής μπορεί να καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα τη δυσκολία ρύθμισης του διαβήτη και την εμφάνιση απευκταίων επιπλοκών.

Να περιμένουμε να γίνεται και παραπάνω από μια φορά το χρόνο;

Το Diabetes Run γεννήθηκε ως ιδέα φέτος. Από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε τον τίτλο αυτής της δράσης που συνδύασε την σωματική άσκηση και τη διατροφή στην πράξη , έξω από συνεδριακές αίθουσες, σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει θεσμό. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις μεγάλες δρασκελιές όταν οργανώνεις κάτι για πρώτη φορά. Τα μικρά βήματα είναι πιο στέρεα και φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα οργανώσουμε το 2ο Diabetes Run, σε συνεργασία ακόμα και με μεγάλους δήμους της Αθήνας. Στόχος είναι να περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων με διαβήτη, στα μέλη των οικογενειών μας, στους φίλους της κοινότητας ότι κάθε χρόνο τον ίδιο περίπου καιρό θα πραγματοποιείται το Diabets Run με αθλητικές δράσεις όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο , γιατί όχι και η ποδηλασία ,που θα αποτελεί μία γιορτή ενημέρωσης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης της διαβητικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας. Ελπίζουμε ότι σε αυτούς τους στόχους θα έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Gazzetta και εν γένει όλα τα Μ.Μ.Ε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα