Ο Ρονάλντο, η νυχτερινή ζωή και το καλοκαίρι που πήρε το Κόπα Αμέρικα!

Ο Ρονάλντο, η νυχτερινή ζωή και το καλοκαίρι που πήρε το Κόπα Αμέρικα!

bet365

Μπαλάρα, ξενύχτια, ρεκόρ και γκολ! Ενα... μοναδικό «φαινόμενο» που πήρε τη Βραζιλία στις πλάτες του και της χάρισε το Copa America! Το G-Weekend γράφει για τον Ρονάλντο την κούπα στη Βολιβία.

Σσσ... αρχίζει! Καυτό ραντεβού στα γήπεδα της Βραζιλίας και η Σελεσάο θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Νοτίου Αμερικής έπειτα από δώδεκα χρόνια! Ναι, θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε στην ομάδα ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο». Το G-Weekend γράφει για τον κορυφαίο φορ που έκανε άνω - κάτω τις αντίπαλες εστίες...

Ο Ρονάλντο όταν δεν κέρδιζε το Κόπα Αμέρικα για τη Βραζιλία και δεν έσπαγε τα ρεκόρ μεταγραφών έκανε απίθανες νυχτερινές εξόδους στην Λα Παζ. Το καλοκαίρι του 1997 η Σελεσάο ήταν η πιο hot Εθνική έχοντας κερδίσει το προηγούμενο Μουντιάλ, του 1994. Μετά από αυτό το τουρνουά είχαν μπροστά τους το Κόπα Αμέρικα στη Βολιβία. Φανταστείτε την ομάδα: Ρομπέρτο Κάρλος, Ντενίλσον, Λεονάρντο, Ρομάριο και Ρονάλντο!

Το «Φαινόμενο» ήταν μία προσωπικότητα που ήθελαν να δουν όλοι από κοντά. Ήταν ο Μπόμπι Ρόμπσον που είχε μόλις τελειώσει τη μία σεζόν του στην Μπαρτσελόνα. Όταν πηγε εκεί για να αντικαταστήσει τον Γιόχαν Κρόιφ το καλοκαίρι του 1996, αντί να κλείσει τον Άλαν Σίρερ εμπιστεύθηκε έναν νεαρό Βραζιλιάνο που είχε ξεχωρίσει στην Αϊντχόφεν. Ο Ρονάλντο πήγε 19 ετών στην Μπαρτσελόνα. Σε μία σεζόν στο Καμπ Νόου έβαλε 47 γκολ σε 49 αγώνες. Τον αποκάλεσαν Il Fenomeno, και όχι άδικα.

Οι συνθήκες στην Λα Παζ λόγω του υψόμετρου δεν είναι εύκολες και φυσικά πάντα οι παίκτες που έρχονται από άλλες χώρες έχουν κάνει σχετική ειδική προετοιμασία. Επίσης το 1997 δύσκολα θα έβρισκε κανείς εύκολα κάποιον να μιλάει καλά αγγλικά ή έστω στοιχειώδη. Σε υψόμετρο 12.000 ποδιών απαιτούνταν αντοχές αλλά και προσοχή.


Στην Σάντα Κρουζ Ντε Λα Σιέρα της Βολιβίας η Βραζιλία έδωσε τα περισσότερα ματς των ομίλων της. Μία παράξενη πόλη με σημάδια εγκατάλειψης σε κάποια σημεία της και πλούτου σε άλλα. Το εμπόριο παρέμενε το πιο δυνατό σημείο των Βολιβιανών στην οικονομία και σε αυτό στηρίζονταν έντονα.

Η Κόστα Ρίκα ήταν η πρώτη αντίπαλος της Σελεσάο στο θεσμό και έχανε με 5-0 πριν συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα. Ο Ρονάλντο σκόραρε δύο φορές και μετά έγινε αλλαγή για να προφυλαχθεί ανάλογα. Μόλις αντικαταστάθηκε άρχισε να ασχολείται με το κινητό του. Δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως μετά από αυτό το τουρνουά θα έφευγε με μεταγραφή ρεκόρ από την Μπαρτσελόνα στην Ίντερ για 27 εκατομμύρια. Σπάνια πάντως έδειχνε καλά ή χαρούμενος.

Το να βλέπει ή να καλύπτει κάποιος αγώνες στο Κόπα Αμέρικα είναι μία πολύ διαφορετική εμπειρία από το να παρακολουθεί ματς στην Αγγλία ή την Ευρώπη. Ακόμα και στον τρόπο περιγραφής ή κάλυψης των αναμετρήσεων. Τα μπαρ και τα clubs στην Σάντα Κρουζ ήταν γεμάτα από κόσμο αλλά και κορίτσια με λιγοστά ρούχα. Στην Λα Παζ όμως βρέθηκαν για διασκέδαση και Βραζιλιάνοι αστέρες. Μαζί ήταν οι Ρονάλντο, Ντενίλσον και Φλάβιο Κονσεϊσάο. To «Φαινόμενο» είχε τουλάχιστον τρία κορίτσια μαζί του, κάποιες από αυτές πάνω στα πόδια του. Τότε ναι, έμοιαζε χαρούμενος!

Ήταν από εκείνες τις στιγμές που ο Ρονάλντο ένιωθε καλά. Έδειχνε να μην έχει άγχος. Ο νεαρός επιθετικόες συνέχισε έτσι σε όλο το τουρνουά. Και τα παιχνίδια του και τα κορίτσια. Ήταν... αδίστακτος και ασταμάτητος. Δεν έδειχνε καν να επηρεάζεται αγωνιστικά.

Η Βραζιλία πέρασε αρκετά άνετα από την φάση των ομίλων. Μόνο το Μεξικό αντιστάθηκε και προηγήθηκε 2-0, αλλά μετά ήρθε ο Λεονάρντο να σφραγίσει τη νίκη με 3-2 έπειτα από κλέψιμο που έκανε και ωραίο τελείωμα. Στον τελικό η Βραζιλία είχε τη Βολιβία που θεωρητικά λόγω υψομέτρου θα είχε ένα πλεονέκτημα. Οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν σχετικά εύκολα με 3-1. Ο Μάριο Ζαγκάλο είχε επιλέξει να ταιριάξει ως δίδυμο τον Ρονάλντο με τον Εντμούντο και λιγότερο με τον Ρομάριο. Ο Εντμούντο ήταν ένας άστατος χαρακτήρας που είχε κατηγορηθεί από φιλοζωικές εταιρείες καθώς μεταξύ άλλων είχε δώσει ουίσκι σε έναν χιμπαντζή στα γενέθλια του γιου του.


Ο Εντμούντο θα μπορούσε να είχε αποβληθεί για αγκωνιά στον τελικό. Ο διαιτητής του χαρίστηκε, αλλά ο Ζαγκάλο τον έκανε αλλαγή κι έπειτα ο Ρονάλντο έδωσε το προβάδισμα στην Εθνική του. Ο Ζε Ρομπέρτο ήταν ο σκόρερ στο τέλος και η Βραζιλία πήρε τον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1989, όπου και είχε φιλοξενήσει το τουρνουά. Οι Βραζιλιάνοι είναι ξανά οικοδεσπότες κι έχουν την ευκαιρία τους.

Πηγές: Times, Guardian

 

Τελευταία Νέα