Ισμαέλ Σίλβα: Ο «πολυθεσίτης» του ΠΑΟΚ από τη… ζούγκλα! (infographic)

Ισμαέλ Σίλβα: Ο «πολυθεσίτης» του ΠΑΟΚ από τη… ζούγκλα! (infographic)

bet365

Ένας παίκτης πραγματικός «εργάτης» έρχεται στην Τούμπα από το Γκρόζνι της Τσετσενίας και ανοίγει τον λογαριασμό του ΠΑΟΚ στο καλοκαιρινό παζάρι. Το G-Weekend παρουσιάζει τον Ισμαέλ Σίλβα και γράφει για το παρελθόν του.

Δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη το γεγονός της βαθιάς πίστης του στο Θεό. Βραζιλιάνος γαρ, o Ισμαέλ Σίλβα Λίμα είναι βαθιά θρησκευόμενος και όπως έχει πει κατ’ επανάληψη, «ο Θεός έχει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου». Σε κάθε ευκαιρία δεν ξεχνάει να τον ευχαριστεί, για όσα έχει πετύχει στη ζωή του, ενώ στο δεξί του χέρι έχει τατουάζ με τον Ιησού. Γενικά, είναι τύπος που του αρέσουν τα τατουάζ, αρκετά από αυτά καλύπτουν μεγάλο μέρος στα χέρια και τα πόδια του.

Παρατηρώντας τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, μέσα από την ανάλυση των φίλων στο «repress.gr», σταμάτησα σ’ ένα στοιχείο: Η αξιολόγηση «δείχνει» έναν ποδοσφαιριστή «εργάτη». Είναι αυτό που ψάχνει ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα κενά του στο χώρο της μεσαίας γραμμής; Ενδεχομένως, ναι, αν και η γενική εικόνα του από τα παιχνίδια με την Αχμάτ δεν μπορούν να σου δώσουν κάτι παραπάνω, καθώς οι Τσετσένοι δεν είχαν κανένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο και ο Σίλβα έπαιξε φέτος σε ότι θέση υπήρχε… Από καθαρός κεντρικός χαφ, μέσα στην σεζόν τον είδαμε ως καθαρό εξάρι, ως αριστερό χαφ, ως δεκάρι, ως εξτρέμ και σε ένα ματς έπαιξε και ως ψευτοεννιάρι!

Αποτέλεσε την προέκταση του προπονητή της Αχμάτ, Ρασίντ Ραχίμοφ, στο γήπεδο καταγράφοντας στο βιογραφικό του δύο γκολ, τέσσερις ασίστ, έξι κάρτες, 81,8% ποσοστό μεταβιβάσεων (τεράστιο νούμερο για επιθετικογενές χαφ), αλλά και 1,7 key passes ανά αγώνα. Γι’ αυτό εξάλλου και ο Αντάμ Αχμάτοφ, δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ της Αχμάτ Γκρόζνι στο “Γκρόζνι TV” και είναι και ποδοσφαιρικός αναλυτής του καναλιού που καλύπτει την ρωσική Premier League, τον χαρακτήρισε ως έναν «από τους ηγέτες της Αχμάτ» και «παίκτης-πολυεργαλείο», ξεχωρίζοντας την ικανότητα του να «βλέπει» γήπεδο και το εξαιρετικό σουτ. Οι στημένες μπάλες είναι η «σπεσιαλιτέ» του.

Με την πρώτη ματιά δε σε πείθει για όλες αυτές τις δυνατότητες μέσα στο χορτάρι, αλλά το γεγονός ότι άντεξε για πέντε σχεδόν χρόνια να παίζει μπάλα στη Σουηδία με κάτι ντερέκια τύπου Πόντους Βέρνμπλουμ, αν μη τι άλλο λέει πολλά. Μπορεί να μην έχει πολύ μπόι ο μόλις 1,69 μ. Βραζιλιάνος, αλλά το λέει η καρδιά του… Γι’ αυτό και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από την ενδεκάδα. Στα 4,5 χρόνια που έμεινε στην Σουηδία μέτρησε 115 συμμετοχές, παίζοντας κάθε χρόνο βασικός στο 85% των διαθέσιμων παιχνιδιών.

Τα πρώτα χρόνια στη Βραζιλία

Η Βραζιλία έχει τροφοδοτήσει με 19 ποδοσφαιριστές τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια τον ΠΑΟΚ, αλλά είναι αλήθεια πως από τη Φορταλέζα, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της βραζιλιάνικης πολιτείας Σεαρά, στη βορειοανατολική Βραζιλία, στις ακτές του Ατλαντικού, δεν είχε φτάσει κάποιος στα μέρη μας. Οι μόνες αναμνήσεις που έχουμε ακούγοντας το όνομα της πόλης με τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που στα πορτογαλικά σημαίνει «οχυρό», είναι η αξέχαστη νίκη της εθνικής ομάδας επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1 και η πρόκριση μας στους «16» του Μουντιάλ του 2014!

Μετά τα πρώτα βήματα του στην άσημη Φεροβιάριο έπαιξε κάποια λίγα παιχνίδια στην Κρατεούς, ομάδα που στα τοπικά πρωταθλήματα στην επαρχία της Σεαρά είχε κάποιο όνομα, ωστόσο τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν όταν κάποιοι μάνατζερ τον έπεισαν ότι θα έπρεπε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη, ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων άλλων συμπατριωτών του.

Κάπως έτσι και δίχως να γνωρίζει γρι αγγλικά, ετοίμασε τη βαλίτσα του και πήρε το πρώτο αεροπλάνο για τη Σουηδία. Ήταν καλοκαίρι του 2012 όταν πήγε για να δοκιμαστεί από την Κάλμαρ. Ξεκίνησε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, αλλά έπρεπε να περάσουν έξι μήνες υπομονής και πίστης στο Θεό, ότι όλα θα πάνε καλά, για να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, μια μέρα αφότου ενηλικιώθηκε και γιόρτασε τα 18α γενέθλιά του μακριά από τους δικούς ανθρώπους και τη λατρεμένη γιαγιά του.

Το παιδί της ζούγκλας

Μη νομίζετε ότι τα επόμενα χρόνια «στρώθηκε» για να μάθει αγγλικά προκειμένου να συνεννοείται με τους συμπαίκτες του. Το ποδόσφαιρο για τους Λατίνους παίζεται κυρίως με τη γλώσσα του σώματος, όποτε δεν μπήκε στη διαδικασία να μάθει έστω και τα βασικά. Για Σουηδικά δεν το συζητάμε. Το μόνο που θα θυμάται για πάντα από το πέρασμα του είναι μια βαριά πνευμονία, ην οποία πέρασε, επιστρέφοντας από την πατρίδα του και πέφτοντας πάνω στον ζόρικο σκανδιναβικό χειμώνα.

Το 2015, τρία χρόνια μετά την άφιξη του στην πόλη που βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα, ελάχιστοι ήξεραν πράγματα γι’ αυτόν, παρέμενε άγνωστος στο ευρύ κοινό, παρότι ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Μια τοπική εφημερίδα, τον Μάρτιο του 2015, αποφάσισε να τον παρουσιάσει στον κόσμο της περιοχής, αλλά για τις ανάγκες της συνέντευξης χρειαζόταν απαραιτήτως ένας μεταφραστής.

Επιστρατεύτηκε ο Πιέρ Φερέιρα, που εργαζόταν στην ομάδα, να κάνει τη μετάφραση, ωστόσο μετά τις πρώτες κουβέντες, σταμάτησε την συνομιλία και ενημέρωσε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, ότι ακόμη και εκείνος που είχε γεννηθεί από Πορτογάλους γονείς και μεγαλώσει στη Σουηδία, δεν μπορούσε να καταλάβει πολλά από όσα έλεγε ο Σίλβα, που χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο η οποία έμοιαζε με αυτή της ζούγκλας του Αμαζονίου! «Κάποιες λέξεις δεν τις καταλαβαίνω, δεν μου είναι καθόλου εύκολο να αντιληφθώ τι ακριβώς εννοεί στη… ζούγκλο-πορτογαλική διάλεκτο. Θα σου πω το νόημα…».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έφυγε από τη Σουηδία δίχως να μάθει ούτε μια φράση, πλην δύο τριών λέξεων, μετακομίζοντας το καλοκαίρι του 2017 στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Και μόνο στο άκουσμα αρκετοί τρομάζουν, ωστόσο στην Αχμάτ των δύο και τριών Βραζιλιάνων, μεταξύ αυτών και ο Λέο Ζαμπά, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα συνεννόησης και προσαρμογής. Το έδειξε σκοράροντας στο ντεμπούτο του εναντίον της Κράσνονταρ.

Η Αχμάτ πλήρωσε 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ), συν ποσοστό μεταπώλησης και κάνει δικό της τον βραχύσωμο μέσο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω για ένα πιο ισχυρό πρωτάθλημα και να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο του.

Αυτός που «έτρεξε» τη μεταγραφή και έκλεισε το «deal» ήταν ο ατζέντης του Πόντους Βέρνμπλουμ, Πάτρικ Μερκ, που γνωρίζει τον Σίλβα από τα πρώτα του χρόνια στην Σουηδία, απλά αυτή τη φορά η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ έγινε δίχως τη δική του εμπλοκή.

 

Τελευταία Νέα