Η “σούπα πάπιας” των αδελφών Μαρξ (vid & pics)

Η “σούπα πάπιας” των αδελφών Μαρξ (vid & pics)

bet365

Η κινηματογραφική τρέλα και ο σουρεαλισμός σε άλλο επίπεδο. Τα αδέλφια που διέπρεψαν στο βαριετέ και φυσικά στην κωμωδία στο σινεμά. Ο Γκράουτσο, ο Χάρπο, ο Κίκο, ο Ζέπο και ο Γκάμο. Σάτιρα, άλλων ταχυτήτων...

Σούπα πάπιας... Όχι, μη πάει το μυαλό σας στο φαγητό. Όχι... Φανταστείτε μια λίμνη γεμάτη πάπιες. Λευκές, μαύρες, λευκές με μαύρα στίγματα... Μικρές, μεγάλες, με τα μωρά τους, να ξεκουράζονται στην όχθη. Όχι όλες μαζί, στο ίδιο σημείο. Σε διάφορα σημεία και σε ομάδες. Η λίμνη -ο κόσμος τους- μπορεί να τις περιχαρακώνει, όμως δεν τις ομαδοποιεί, δεν φτιάχνει αγέλη ενιαία και αδιαίρετη. Συνεπώς, οι παρέες ζουν και δρουν ήρεμα, συνυπάρχουν ειρηνικά, αρμονικά. Ναι, μέχρι τη στιγμή που στη λίμνη θα πεταχτεί φαγητό. Τότε, η όποια ευταξία και πειθαρχία χάνονται, όλες οι πάπιες σπεύδουν να αρπάξουν αυτό που πετάχτηκε και εκεί η ειρηνική συνύπαρξη εξαφανίζεται. Πόλεμος; Γιατί όχι; Πόλεμος επιβίωσης...

Βάλτε τώρα το φυσικό ένστικτο, την πονηριά και την αθωότητα των ζώων σε ανθρώπινο περιβάλλον, σκεφτείτε ότι υπάρχει άνθρωπος με το βάδισμα της πάπιας και τότε θα έχετε τη δική μας σούπα πάπιας. Με μια διαφορά όμως: η απώλεια της ηρεμίας στο ανθρώπινο περιβάλλον είναι μόνιμη, δεν αποκαθίσταται. Τώρα, πάρτε όλο αυτό και προβάλλετε το στη μεγάλη οθόνη. Χαμός! Ασταμάτητο πανηγύρι, το εξωπραγματικό να επιβάλλεται στο πραγματικό και η ανατροπή να δίνει τον τόνο και να ορίζει το χιούμορ. Σουρεαλισμός και πάλι σουρεαλισμός. Η “Σούπα πάπιας” είναι η 86η ταινία που σας παρουσιάζει το G-Weekend Journal.

Μόνο ένας τρελός θα τους καταλάβαινε

Όταν γράφεις για ταινία των αδερφών Μαρξ, γράφεις για κάτι που μόνο ένας τρελός θα καταλάβαινε απόλυτα! Κι αν δεν είσαι τρελός, τότε άσε κάθε ορθολογικό τρόπο σκέψης στην άκρη, μη ψάξεις τα “γιατί” και τα “πώς” και άσε τους Γκράουτσο, Χάρπο, Κίκο και Ζέπο να σε παρασύρουν στην γλυκιά τους τρέλα και την παράνοια που μένει στο χαμόγελο και το γέλιο. Οι αδερφοί Μαρξ δεν έψαχναν πώς θα πάει η σκέψη μπροστά, αλλά πώς το γέλιο θα πάει μπροστά! Οι ταινίες τους είναι καταιγισμός αστείων που οδηγούν σε ένα νέο αστείο, φτιάχνουν ατόφια κωμική κατάσταση που προετοιμάζει για την επόμενη και την επόμενη... Μυστικό της σατιρικής τους έκφρασης, η ταχύτητα. Λογικό. Για σκεφτείτε. Είναι δυνατόν να θες να σατιρίσεις, να στήσεις κωμική σκηνή και να βραδυπορείς; Να αφήσεις την αφήγηση να σέρνεται και απλά τα αστεία να “σπάνε” την ανία και την υποτονικότητα; Όχι, βέβαια. Απαιτείται ταχύτητα, η μία ατάκα να διαδέχεται την άλλη και το σενάριο να βρίσκει τον χαρακτήρα του τη στιγμή που εξελίσσεται η ταινία. Τα αδέλφια Μαρξ το έκαναν ίσως καλύτερα από τον καθένα και στη “Σούπα πάπιας” η ευφυΐα και η τρέλα τους κυριαρχούν. Ο θεατής πρέπει να αφεθεί στην ταχύτητα, όχι της εικόνας, αλλά της δράσης των Μαρξ, να αφεθεί και σίγουρα θα βγει κερδισμένος.

Αναρχικό πνεύμα

Η εν λόγω ταινία, μαζί με το “Μια μέρα στον ιππόδρομο”, τοποθετείται στις κορυφαίες της φιλμογραφίας τους. Η τελευταία που είναι τα τέσσερα αδέρφια (πέντε συνολικά) μαζί, αφού μετά συνέχισαν οι Γκράουτσο, Χάρπο, Κίκο. Προσέξτε τώρα. Το φιλμ διαρκεί 68 λεπτά και αναλύει εύστοχα τη διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής (αρχές δεκαετίας '30). Καμία άλλη κωμωδία δεν το έκανε. Ούτε ο Τσάρλι Τσάπλιν με τον “Μεγάλο δικτάτορα”. Η μίξη ενοχλητικών αστείων, με τα καυστικά λόγια-ατάκες του Γκράουτσο, είναι ακαταμάχητη και ασταμάτητη. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός και γι' αυτό ακριβώς δεν χάνει πουθενά η ταινία. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο Γκράουτσο, ξεκινά η κατάρρευση και δεν σταματά παρά μόνο όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Οι αδερφοί Μαρξ “γκρεμίζουν” τις πολιτικές αναλύσεις, του τακτικισμούς, τη διπλωματία, τον πόλεμο! Προφανώς αυτός ήταν ο σκοπός τους και με τον τρόπο τους τον πέτυχαν. Η εξέλιξη της αφήγησης στηρίζεται σ' αυτή την αλληλεπίδραση των αδερφών. Ο Γκράουτσο με τις ατάκες και οι Χάρπο, Κίκο με τις δράσεις, ο Ζέπο με το ύφος του σοβαροφανούς. Η “Σούπα πάπιας” είναι μία από τις καλύτερες αντιπολεμικές κωμωδίες με το αναρχικό πνεύμα να την ορίζει και να την επιβάλλει.

Το γέλιο σώζει

Στη φανταστική χώρα της “Φριντόνια” (Freedonia), η πάμπλουτη κυρία Τίσντεϊλ ορίζει πρόεδρο της χώρας τον “Ρούφους Τ. Φάιρφλαϊ”. Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της γειτονικής “Συλβανία” (Sylvania) προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια της κυρίας και τον έλεγχο της χώρας. Ο Φάιρφλαϊ ενημερώνεται, αντιστέκεται και οδηγεί τη χώρα σε πόλεμο. Οι Μαρξ σε μια αμιγώς πολιτική ταινία σαρώνουν! Το πολιτικό προσωπικό διορίζεται. Οι “σοβαροί” πολιτικοί και η πολιτική αποδομούνται. Σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε αυτό των μηχανορραφιών. Οι κατάσκοποι που στέλνει ο πρέσβης της “Συλβανίας” για να υπονομεύσουν τον Φάιρφλαϊ και αργότερα να του φέρουν τα πολεμικά σχέδια, επιδίδονται σε αυτουπονομευτικές ενέργειες. Γκάφες και πάλι γκάφες. Ο έρωτας και η αγάπη δεν μένουν εκτός σατιρικής διάθεσης. Για παράδειγμα ο γάμος. Τι είναι ο γάμος; Ευκαιρία για να κάνει διακοπές ο άντρας! Η αξιολόγηση προσόντων για τοποθέτηση στην κυβέρνηση. Αρκεί να πουλάς φιστίκια και να απαντάς σε γρίφους. Ακόμη και η έννοια του “ήρωα” ανατρέπεται, μια και την ώρα του πολέμου αναζητείται το θύμα που θα πεθαίνει για τη δόξα και την τιμή της πατρίδας. Η κίνηση των ηθοποιών ασταμάτητη και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μάλιστα, η σκηνή που ο Γκράουτσο κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη που δεν υπάρχει είναι μοναδική. Εκεί παίζει με τους Χάρπο, Κίκο και καθηλώνει. Για τα αδέρφια Μαρξ τίποτα δεν μετρά στον κόσμο αυτό πέρα από το γέλιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα