Να πας να ψηφίσεις! Η ξαπλώστρα μπορεί να περιμένει...

Να πας να ψηφίσεις! Η ξαπλώστρα μπορεί να περιμένει...

bet365

Μια. Δυο. Τρεις. Τέσσερις. Τόσες είναι οι κάλπες της Κυριακής που περιμένουν την ψήφο μας και ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει στο G-Weekend Journal για την σημασία της παρουσίας πίσω από το παραβάν!

Υποσχέσεις. Δεσμεύσεις. Συνεντεύξεις. Διαξιφισμοί. Συγκεντρώσεις. Χτυπήματα κάτω από τη... ζώνη. Γκάφες. Απρόοπτα. Fake News και... χιλιάδες υποψήφιοι! Κάπως έτσι κύλησε μια μακρά προεκλογική περίοδος, η οποία χωρίς υπερβολή «δειλά-δειλά» άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης!

Από τότε πέρασαν πολλοί μήνες γεμάτοι από κόντρες, γεμάτοι από... επεισόδια, γεμάτοι από μίσος σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και γεμάτοι συζητήσεις, επιχειρηματολογία, προγράμματα. Με όλα αυτά φτάσαμε στην ώρα της κάλπης. Κι επειδή μας... έλειψαν οι εκλογές θα πάρουμε overdose την Κυριακή που θα βρεθούμε στο εκλογικό τμήματα, αφού ο καθένας θα ρίξει φάκελο όχι σε μια, όχι σε δύο αλλά σε 4 κάλπες. Απίστευτο κι όμως αληθινό, αφού οι εκλογές δεν αφορούν μόνο την Ευρωβουλή, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι το ένα ψηφοδέλτιο, το γαλάζιο αφορά τους εκλεκτούς για την Ευρωβουλή και θα είναι κοινό σε όλη την Επικράτεια.

Από κει και πέρα όμως ψηφίζουμε για Περιφερειάρχη, ψηφίζουμε για Δήμαρχο, αλλά ψηφίζουμε και για τα τοπικά συμβούλια. Αυτός είναι και ο λόγος των χιλιάδων υποψηφίων σε όλη την χώρα, που αποτέλεσαν... τροφή ώστε να κυκλοφορούν εδώ και μήνες δεκάδες ανέκδοτα (άλλα έξυπνα κι άλλα λιγότερο) για «δημοτικούς συμβούλους». Άλλωστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου υπάρχει κανείς που δεν... ψιθύρισε στα «γαλλικά» βλέποντας την timeline του λογαριασμού του στο facebook γεμάτη από καταχωρήσεις υποψηφίων; Υπάρχει κανείς που δεν είδε την είσοδο της πολυκατοικίας όπου μένει γεμάτη από φυλλάδια υποψηφίων;

Που δεν βρήκε για τον ίδιο λόγο... φρακαρισμένους τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του; Που δεν ζαλίστηκε από τα εκλογικά περίπτερα δεξιά κι αριστερά σε δρόμους, λεωφόρους και στενά; Ακόμη και οι παραδοσιακές αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους. Έστω κι αν ζούμε πλέον στην εποχή του ίντερνετ και των social media. Έστω κι αν τα κόμματα έχουν ψηλά στο πρόγραμμά τους τις «οικολογικές ευαισθησίες». Εδώ ισχύει το... δάσκαλε που δίδασκες. Με όλα αυτές τις γνωστές εικόνες σε περιόδους εκλογών, έφτασε ακόμη μια φορά η στιγμή που θα κληθούμε να επιλέξουμε τους εκλεκτούς. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.

Για να είμαστε 100% ακριβείς, για άλλους θα είναι γιορτή και για άλλους όχι. Άλλοι θα πανηγυρίσουν την μεγάλη τους νίκη, άλλοι θα δώσουν παράταση στην αγωνία τους καθώς υπάρχει και η δεύτερη Κυριακή και άλλοι θα πέσουν για ύπνο από νωρίς, καθώς από το πρωί της Δευτέρας στο τελικό ταμείο θα πρέπει να δουν τι πήγε στραβά.

Το σημαντικό όμως των εκλογών αυτών, είναι η συμμετοχή. Η κάλπη δεν είναι... σκουπιδοτενεκές όπως πολλοί πιστεύουν ή όπως κάποιοι θα ήθελαν να είναι. Αποτελεί τρόπο έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Είτε σε επίπεδο Ευρωβουλής, είτε σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Για τα μικρά και για τα μεγάλα θα παρθούν αποφάσεις και θα πρέπει να είναι οι σωστές.

Μας αφορά και το μέλλον μας στην ενωμένη Ευρώπη, μας αφορά όμως και η λακούβα έξω από το σπίτι μας. Η καθαριότητα στους δρόμους, η έλλειψη φωτισμού, η απουσία χώρων για να παίζουν τα παιδιά μας. Η μαζική παρουσία στις κάλπες είναι ζητούμενο. Η αποχή που ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχε θριαμβεύσει, δεν πρέπει να κάνει πάλι το ίδιο. Δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσουν την ξαπλώστρα και την θάλασσα από την κάλπη. Εξάλλου ούτε ημερολογιακά, ούτε καν καιρικά είμαστε στο καλοκαίρι. Ούτε είναι τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να θέλουμε να κάνουμε μια τελευταία βουτιά.

Ευκαιρίες για μπανάκι θα έχουμε πολλές τους επόμενους μήνες. Ευκαιρίες να εκφραστούμε, να επιβραβεύσουμε άξιους, να δυναμώσουμε την φωνή μας δεν θα έχουμε πολλές. Η Κυριακή είναι η ιδανική συνθήκη. Για όλους. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους σπουδαστές, για τους φοιτητές, για τους πάντες. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Προφανώς αυτή την φορά το γελοίο... ψεκασμένο επιχείρημα «κλειδώστε τους ηλικιωμένους στα σπίτια τους» δεν έχει θέση. Κι αυτοί πέρασαν πολλά όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και πρέπει να εκφραστούν, αλλά και οι νέοι. Οι 17αρηδες που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν.

Αυτοί που είδαν μέλη της οικογενείας τους να μένουν άνεργα, αυτοί που είδαν τους γονείς τους να μοχθούν για να εξασφαλίσουν το ενοίκιο και τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας, αυτοί που στερήθηκαν πολλές «ανέσεις» της ηλικίας τους λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, αυτοί που αλλιώς ονειρεύονται το μέλλον κι αλλιώς το βλέπουν στην πράξη να διαγράφεται.

Ο καθένας έχει πολλούς δικούς του λόγους για να φωνάξει παρών στην ώρα της κάλπης. Στις ελάχιστες ώρες που πλέον απομένουν ώστε να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα σκέψου, διάβασε, σύγκρινε, προβληματίσου και... ρίχτο. Μην χάνεις την ευκαιρία. Μην μπαίνεις στην λογική του «ωχαδερφισμού». Μην θεωρείς ότι... δεν θα σώσεις τον κόσμο. Μπορεί να σώσεις την γειτονιά σου, τον δρόμο σου, την παιδική χαρά του παιδιού σου. Είναι μια καλή αρχή.

ΤΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Που μπορώ να μάθω το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω;

Φέτος λόγω της ιδιαιτερότητας της... 4πλης κάλπης, θα ψηφίσουμε σε δύο εκλογικά τμήματα. Μπορείς να βρεις ΕΔΩ τις πληροφορίες που θες.

Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών;

  • Έχεις δικαίωμα να «σταυρώσεις» μέχρι και 4 υποψηφίους.

Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο των Περιφερειακών εκλογών;

  • Έναν στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  • Μέχρι δύο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  • Μέχρι τρεις στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  • Μέχρι τέσσερις στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο των Δημοτικών εκλογών;

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  • Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης.

  • Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

  • και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων έως δύο σταυρούς προτίμησης.

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων έναν σταυρό προτίμησης.


 

Τελευταία Νέα