Άιβερσον: Σχεδόν ξεπέρασε το άθλημα! (vid & pics)

Άιβερσον: Σχεδόν ξεπέρασε το άθλημα! (vid & pics)

bet365

Από τη φυλακή στην ελίτ του ΝΒΑ και στους θρύλους των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Πάντα σίγουρος, πότε φοβισμένος. Η οριστική απάντηση ή απλά ο “Answer”. Το G-Weekend γράφει για έναν μεγάλο!

Ο Άλεν Άιβερσον μπορεί να είχε όλες τις απαντήσεις -μέσα και έξω από το γήπεδο- το ΝΒΑ όμως ποτέ δεν βρήκε αυτή που ταίριαζε στην περίπτωση του. Και δεν τη βρήκε γιατί νόμιζε πως μπορούσε να τη βρει. Ειδικοί και μη πίστευαν ότι από την εικόνα και μόνο εξάγονταν οριστικά συμπεράσματα. Λάθος. Πότε κανείς δεν άκουσε σοβαρά τον ίδιο, το μοναδικό άτομο που ήξερε να πει την αλήθεια για τον Άιβερσον. Μόνος ίδιος ήξερε ότι για να δεις ποιος είναι, έπρεπε να κοιτάξεις πίσω και πέρα από τα κοτσιδάκια, τα κοσμήματα, τα ακριβά αυτοκίνητα, τα φαρδιά ρούχα, τη χιπ-χοπ... Για να το κάνεις όμως έπρεπε να ακούσεις πρώτα και μετά να δεις. Γι' αυτό, όταν μίλησε τον Μάρτιο του 1999 στο περιοδικό “SLAM” (στον Russ Bengston) αποκάλυψε το “ποιος”, το “γιατί;”, το “πώς”, όλα όσα σκεπάζονταν κάτω από τα μέταλλα και την απατηλή λάμψη του χρήματος και των ΜΜΕ. Γι' αυτό -ακόμη και τώρα- ακούστε τον Άιβερσον να δίνει την οριστική απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που τον αφορούν.

Το ντύσιμο και τα αρνητικά λόγια

Ο αρνητικός δημόσιος λόγος εις βάρος του ήταν κάτι που αποδέχθηκε αμέσως. Έμαθε να ζει με αυτόν. Οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει για το όνομα μου, θα αναφέρεται συχνά από τους κακοπροαίρετους με σκοπό να με πλήξουν. Έτσι θα ναι όμως για το υπόλοιπο της ζωής μου. Tα λόγια εκστομίζονται εν κινήσει, μέσα από τη μαύρη Λίνκολν (Lincoln) στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ντυμένος με τα αθλητικά ρούχα της εταιρείας που τον υποστηρίζει, με αρκετή πλατίνα πάνω του ακούγεται σαν υποκριτής. Άλλος ένας νεαρός “σταρ” με υφάκι, ένας 23χρονος με χρυσό και “ύποπτους” φίλους, τατουάζ στο δέρμα, χρειάζεται κάποιον άλλο για να τον καταστρέψει; Ντύνομαι όπως θέλω, δείχνω όπως εγώ θέλω να δείχνω. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Επειδή έχω κοτσιδάκια και φοράω διάφορα, θεωρούν ότι προβάλω την εικόνα του κακοποιού. Καμία σχέση. Κουράζομαι να είμαι στον δρόμο. Πλέκω τα μαλλιά μου και μπορώ να παίξω έτσι για δυο βδομάδες. Ούτε ο γιος μου θέλω να κόψει τα μαλλιά του, θα χει κοτσιδάκια. Τι σημαίνει αυτό, πως είναι γκαγκστερ; Μου αρέσει η κουλτούρα του χιπ-χοπ.

Ο μαύρος Ιησούς!

Η εξήγηση για την παρεξήγηση (της εικόνας) είναι απλή. Δεν προσπαθεί να είναι γκάγκστερ. Απλώς δεν είχε την ευκαιρία να είναι παιδί! Μεγάλωσε φτωχά και στα 18α γενέθλια του βρέθηκε στη φυλακή με χαλκευμένες κατηγορίες. Μετά ήρθε η περίοδος του Τζόρτζταουν και της καθοδήγησης από τον προπονητή Τζον Τόμπσον. Στα 21 φτάνει στη Φιλαδέλφεια για του Σίξερς ως ο εκλεκτός, αυτός που θα σώσει την ομάδα. Ο μαύρος Ιησούς! Μια ζωή το όνομα του στη δημοσιότητα, συνήθως για τους λάθος λόγους. Ξέρεις οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Όλοι κάνουν λάθη. Αυτοί που γράφουν αρνητικά σχόλια, κείμενα, κάνουν λάθη. Αν όχι καθημερινά, μέρα παρά μέρα. Το πρόσωπο που σου επιτίθεται στην τηλεόραση, είτε είναι σχολιαστής είτε ρεπόρτερ, έχει κάνει λάθη αλλά δεν ήταν πότε στο προσκήνιο και έτσι ο κόσμος δεν έμαθε γι' αυτά. Καταλαβαίνεις;

Η αυτοπεποίθηση τον οδηγεί και όχι η αλαζονεία, αλλά οι δύο καταστάσεις μοιάζουν και διαστρεβλώνουν ό,τι κάνει. Στην περίπτωση του δεν είναι περίεργο, μια και η προάσπιση της φήμης και της ζωής του προείχαν. Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ότι από το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον, λόγω ένδειας και συνθηκών, βρέθηκε απότομα με ένα χρυσό εισιτήριο στο χέρι. Εισιτήριο που του εξασφάλισε χρήματα, θαυμαστές, ασφάλεια... τα πάντα. Οι αριθμοί του εντυπωσιακοί με το “καλημέρα” και η πορεία του σταθερή, ανοδική. Όταν έχεις ξεφύγει από μια μίζερη, αδιέξοδη ζωή, πώς να μην έχεις αυτοπεποίθηση; Είμαι σίγουρος, όχι ξιπασμένος.

Ενάντια στα πάντα

Η τελευταία φράση είναι οδηγός στη ζωή του. Την επαναλαμβάνει συχνά και ορισμένες φορές δεν ξέρεις αν προσπαθεί να πείσει τον εαυτό ή τον συνομιλητή του. Η αλήθεια είναι πως δικαιούται να δηλώνει σίγουρος, να τονίζει με πεποίθηση το ισχυρό “εγώ” του. Εξάλλου, ποιος άλλος έκανε τη διαδρομή “φυλακή-ρούκι της χρονιάς στο ΝΒΑ”; Ποιος άλλος είχε τόσο υψηλές προσδοκίες για καριέρα στο φούτμπολ και έγινε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές στον κόσμο; Ποιος άλλος “έσπασε” δύο φορές τους αστραγάλους του Μάικλ Τζόρνταν; Μόνο αυτός. Εάν έπαιζα σούτινγκ γκαρντ είμαι σίγουρος ότι θα ήμουν πρώτος σκόρερ κάθε χρόνο. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Είμαι πόιντ γκαρντ και θέλω να είμαι πόιντ γκαρντ. Θέλω να μάθω τη θέση. Για μένα είναι πιο σημαντικό από το να έχω τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Θέλω να είμαι πόιντ γκαρντ και τίποτε άλλο. Θέλω να δίνω ασίστ, να σκοράρω, να κλέβω μπάλες, να παίρνω ριμπάουντ, να κόβω. Θέλω να κάνω καθετί που μπορώ στο γήπεδο.

Ο,τι κι αν είναι αυτό που οδηγεί τον Άιβερσον, πάντα είχε να ξεπεράσει μια επίμονη αμφιβολία, μια προκλητική υποτίμηση πως δεν μπορεί λόγω ύψους να κάνει κάτι καλό. Από κει έρχεται η αυτοπεποίθηση ή αλαζονεία αν θέλετε. Έμεινε πιστός στις αγωνιστικές αρχές και στη συμπεριφορά, εκτός από την πίστη στους Σίξερς. Τον Μάρτιο του 1999 δήλωνε πως θέλει να μείνει για πάντα στη Φιλαδέλφεια. Δεν το έκανε, αλλά ποιος μπορεί να τον ψέξει, ποιος μπορεί να κρίνει κάποιον που σχεδόν ξεπέρασε το άθλημα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα