ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει: Διαμαρτυρία και διακυβέρνηση!

Θοδωρής Βασίλης
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει: Διαμαρτυρία και διακυβέρνηση!

bet365

Ο συλλογικός τόμος με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει» σε επιμέλεια του Γιάννη Μπαλαμπανίδη, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιστημονική έρευνα για την μετάβαση ενός κόμματος από την διαμαρτυρία στην διακυβέρνηση.

Το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαμαρτυρία στη διακυβέρνηση τον καθιστά μια εμβληματική περίπτωση μελέτης. Είναι ένα κόμμα εν κινήσει, που ήδη πριν την κρίση επανεπινοεί ριζικά τον εαυτό του και μέσα στην κρίση επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, περνώντας από τη φάση της εκτόξευσης στην προετοιμασία για τη διακυβέρνηση και τέλος στην άσκηση της εξουσίας.

Βασική επιδίωξη του τόμου αυτού είναι να προσεγγιστεί η πολυπαραγοντική και παράδοξη ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς η ανάλυση να εγκλωβίζεται στο πρίσμα της δικαίωσης ή της προδοσίας, της λύτρωσης ή της δημαγωγικής παραπλάνησης. Το εγχείρημα συνίσταται σε μια σειρά προσεγγίσεις που αφορούν την εκλογική κοινωνιολογία, την κομματική οργάνωση και στρατηγική, τα κοινωνικά κινήματα, τον πολιτικό λόγο και την ιδεολογία, την ιστορία, το κράτος και τις δημόσιες πολιτικές, τον κομματικό ανταγωνισμό, τη συγκριτική πολιτική. Εάν κάτι τις συνέχει, δεν είναι αναγκαστικά ένα κοινό συμπέρασμα όσο μια κοινή διερώτηση: πώς θα μπορούσαμε να εννοιολογήσουμε το πολιτικό πρόταγμα που εκλεκτικιστικά συνθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διατυπώσουμε ορισμένες υποθέσεις ερμηνείας της ανθεκτικότητας που δείχνει να έχει, καθώς ακριβώς διά της ιδεολογικής (του) αμφισημίας εγκαθίσταται πλέον ως βασικός πόλος της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Υπάρχουν συνέχειες μέσα στην αλλαγή; Τι είδους φυσιογνωμία συνθέτουν οι προσαρμογές, οι μετασχηματισμοί και οι μεταμορφώσεις του; Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα αριστερής πολιτικής ή για το πέρασμα στην άλλη όχθη, ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξουσίας - ή για έναν "πειραματισμό" σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ταυτότητες μοιάζουν πιο ρευστές από ποτέ, επιτρέποντας να αναδύονται μορφολογίες ακατάτακτες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Τίτλος: ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδόσεις: ΘΕΜΕΛΙΟ 2019

ISBN: 9789603104070

Σελίδες: 448

Τιμή: 23.32

Μπαλαμπανίδης: «Το παράδοξο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα εν κινήσει»

Για τη δική μας (επιστημονική) γενιά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι υπήρξε για τη γενιά των δασκάλων μας το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναδύθηκε αιφνιδίως, προκάλεσε έντονα πάθη, εκτοξεύθηκε μέσα στις αντιφάσεις του και (μοιάζει να) εγκαθιδρύθηκε ως βασικός παίκτης εξουσίας, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στην εποχή του, για το καλό ή το κακό. Από πολλές απόψεις, είναι ένα πρίσμα μέσα από το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε τη σημερινή Ελλάδα, την ευρωπαϊκή Αριστερά, την πολιτική στους ταραγμένους καιρούς μας.

Αυτός ο συλλογικός τόμος, που δεν συνιστάται για ακραιφνείς αντι/φιλο-ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε από την ιδέα, και με την πολύτιμη συμβολή του Κώστα Ελευθερίου, να προσπαθήσουμε ακριβώς ως μέλη αυτής της γενιάς (λίγο πριν ή μετά τα 40) να πάρουμε μια απόσταση από τις τρέχουσες αντιπαραθέσεις και να κάνουμε τη δύσκολη άσκηση της αποτίμησης ενός πολιτικού φαινομένου που δίχασε τόσο τα πνεύματα – μέσα από τα ερμηνευτικά εργαλεία που καθένας και καθεμία μας χρησιμοποιεί, από διαφορετικές επιστημονικές οπτικές αλλά και πολιτικές ευαισθησίες.

Βασική επιδίωξη είναι να προσεγγιστεί η πολυπαραγοντική και παράδοξη ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε ότι την εξαντλούμε και κυρίως χωρίς η ανάλυση να εγκλωβίζεται στο πρίσµα της δικαίωσης ή της προδοσίας, της λύτρωσης ή της δηµαγωγικής παραπλάνησης.

Αν κάτι συνέχει το εγχείρημα, δεν είναι αναγκαστικά ένα κοινό συµπέρασµα όσο µια κοινή διερώτηση: πώς θα µπορούσαµε να εννοιολογήσουµε το πολιτικό πρόταγµα που εκλεκτικιστικά συνθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ερµηνεύσουµε την ανθεκτικότητα που δείχνει να έχει, καθώς διά της ιδεολογικής (του) αµφισηµίας εγκαθίσταται ως βασικός πόλος της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Συνεργαστήκαμε, κατά σειρά εμφάνισης, οι συνομήλικοι: Παναγιώτης Κουστένης, Ζωή Λευκοφρύδη, Ρούλα Νέζη, Γιώργος Κατσαµπέκης, ∆ηµήτρης Παπανικολόπουλος, Κώστας Ελευθερίου, ∆ανάη Κολτσίδα, Κωστής Κορνέτης, Νάσος Κορατζάνης, Χρήστος Πιέρρος, Σωτηρία Λιακάκη, Άγγελος Χρυσόγελος, Ευγενία Κοψίδη, Χρήστος Ηλιάδης, Κατερίνα Λαµπρινού, Γιάννης Μπαλαµπανίδης, Βίβιαν Σπυροπούλου, Νίκος Νικολακάκης, Γιάννος Κατσουρίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα