Τζούλιαν Ασάνζ: Ανθρωπος χωρίς πατρίδα! (vid)

Τζούλιαν Ασάνζ: Ανθρωπος χωρίς πατρίδα! (vid)

bet365

Τζούλιαν Ασάνζ ο άνθρωπος που σόκαρε τις ΗΠΑ και τον πλανήτη με τις αποκαλύψεις του. Παράδεισος – κόλαση το δρομολόγιο της πολυτάραχης ζωής του και το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω...

Το 2010, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε τη θανατική ποινή για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Το 2016, τον έκανε... εικόνισμα επειδή δημοσίευσε email των Δημοκρατικών που συνέβαλαν στην ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Το 2019, ζητά τη φυλάκισή του. Οσο για τον ίδιο τον Ασάνζ, όταν τον είχαν ρωτήσει, το 2016, ποιον προτιμά για πρόεδρο, την Κλίντον ή τον Τραμπ, είχε πει: «Με ρωτάς, αν προτιμώ τη χολέρα ή τη γονόρροια». Το απόγευμα της Πέμπτης "εκδιώχθηκε" από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και συνελήφθη. Ο ιδρυτής των Wikileaks που με την βοήθεια κινέζων αντικαθεστωτικών τον μετέτρεψαν στον απόλυτο εχθρό των ΗΠΑ είναι ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, αλλά και μια μοναδική προσωπικότητα που ταρακούνησε τον πλανήτη!

Η Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο βρίσκεται σε μία περιοχή δίπλα στο κατάστημα των Χάροντς. Για την ακρίβεια η περιοχή αυτή είναι το Νάιτσμπριτζ. Εκεί όπου σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια εντόπιζε κανείς αστυνομικούς και βανάκια με μαύρα τζάμια. Βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρεσβείας για α παρακολουθούν εντατικά το τι συμβαίνει.


Τους ξεγέλασε ο... κούριερ!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τον Ιούνιο του 2012. Τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των περίφημων Wikileaks, μεταμφιεσμένος σε κούριερ με μία μηχανή βρέθηκε στην Πρεσβεία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από τότε και για ένα διάστημα πέντε και πλέον ετών δεν είχε πατήσει το πόδι του πουθενά εκτός της Πρεσβείας. Η πίεση αφόρητη και η εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του έφερναν πιο κοντά την πιθανή «έξωσή» του από το… σπίτι του. Το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχισυντάκτης των Wikileaks είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του 47χρονου γενειοφόρου με τα μακριά άσπρα μαλλιά.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Ασάνζ, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο, ο οποίος λύγισε φυσικά στην πίεση των ΗΠΑ. Τον έσυραν με τη βία σε ένα μαύρο βαν, του στέρησαν τη δύναμη της ελευθερίας, αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόλαβε να γίνει ένα πρόσωπο παγκόσμιας επιρροής και εμβέλειας. Με ένα φαινομενικά απλό "εργαλείο" έδειξε στον κόσμο το πως ένας άνθρωπος μπορεί να διανείμει τόσες πολλές και δυνατές πληροφορίες, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν τα μυστικά έγγραφα και η λειτουργία των κρατών και των υπηρεσιών. Ο Ασάνζ έκανε "επανάσταση" στον χώρο των πληροφοριών και του τρόπου με τον οποίο "μοιράζονται", με τις αποκαλύψεις των Wikileaks να είναι ικανές να "ρίξουν" ακόμα και Κυβερνήσεις. Με τη συμπαράσταση εκατομμυρίων υποστηρικτών του ο 47χρονος τα έβαλε με τους πιο μεγάλους και ισχυρούς Οργανισμούς στον κόσμο.

«Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο»
Οι δημοσιεύσεις του βοήθησαν να ενισχυθεί το δημοκρατικό στοιχείο σε χώρες όπως η Τυνησία, ενώ παρουσίασε αποδείξεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο. Στο ίδιο διάστημα όμως η μεθοδολογία και τα κίνητρα του Αυστραλού τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και υπήρξαν πολλές υποψίες. Στην διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα πολλά χακαρισμένα e-mail επί της διαδικασίας, που είχαν γραφτεί από Δημοκρατικούς. "Αγαπώ το Wikileaks", είχε πει ο Τραμπ νιώθοντας ευγνώμων. Μετά το πέρας των εκλογών η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε αυτά τα έγγραφα, ενώ υπήρξαν πληροφορίες πως βγήκαν για να την κρατήσουν εκτός του Οβάλ Γραφείου.

Μετά από όλα αυτά υπήρξαν δημοσιογραφικές αποστολές προκειμένου να γίνει εμφανές και κατανοητό το πως λειτουργούσε ο Ασάνζ αλλά και τον ρόλο του στις εκλογές των ΗΠΑ, σε κομβικά θέματα στη Ρωσία, το πως άλλαξαν οι πολιτικές του θέσεις, το πως "έτρεχε" τα Wikileaks κι ένα σωρό άλλα θέματα. Ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τόνιζε πέρυσι ότι δεν ήταν ξεκάθαρη η σύνδεση και ο ρόλος των Wikileaks με Τραμπ και Ρωσία.

Ο Αυστραλός δεν είναι ένας καθόλου εύκολος άνθρωπος να τον βρει κανείς στο τηλέφωνο. Πόσο μάλλον να βρεθεί απέναντί του. Είναι προστατευμένος από ένα δίκτυο "πιστών" συνεργατών του που έχουν ορκιστεί να τον καλύπτουν και να τον κρύβουν. Ένας φίλος του τον είχε συγκρίνει με τον κεντρικό χαρακτήρα στο βιβλίο «Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο». Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Φίλιπ Κ. Ντικ, ενός βιβλίου που είναι νηφάλιο και θεότρελο μαζί! Γίνεται αυτό; Ποιος όμως πίστευε πως ο Αυστραλός θα καταφέρει τόσα…

Η Πρεσβεία του Ισημερινού για τον Ασάνζ ήταν μία «σουρεάλ» κατάσταση. Ένας περιορισμένος χώρος για έναν άνθρωπο που έγινε στόχος μεγάλων κρατών και υπηρεσιών και για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια για την παρακολούθηση και την σύλληψή του. Ο πιο εύκολος δρόμος για την Πρεσβεία είναι από τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου και δίπλα στον σταθμό του Νάιτσμπριτζ και πολύ κοντά στα Χάροντς. Υπάρχει ένα δρομάκι που μπορείς να μπλοκάρεις αυτόν που θέλεις να πιάσεις. Το οξύμωρο για τον Ασάνζ είναι ότι παρότι είχε ως άσυλο αυτήν την Πρεσβεία και βρισκόταν μόνο εκεί δεν άλλαξε κάποιες συνήθειές του. Ακριβά αμάξια έρχονταν και έφευγαν, όπως και Σεΐχηδες και πλούσιοι Άραβες για την συναντήσεις μαζί του. Ο Αυστραλός ήξερε και τους καλλιτέχνες του δρόμου αλλά και όσους δούλευαν κοντά στην Πρεσβεία.

Ο ίδιος είχε συνειδητοποιήσει τι θα γίνει, το τρέμουλο στα χέρια του μαρτυρούσαν την ένταση και την πίεση που αισθανόταν. Το ίδιο και τα λευκά του μούσια, τα άσπρα απεριποίητα μαλλιά του. Ο Αυστραλός είχε γίνει ένας «αφυπνισμένος Τζούλιαν», αλλά η κατασκοπεία εις βάρος τον ήταν ασφυκτική. Πάντα σε όλες τις συναντήσεις ενεργοποιούσε θορύβους για να κάνει δύσκολο το έργο σε όλους όσους προσπαθούσαν να τον «πιάσουν». «Έχω δώσει πολλές μάχες στην ζωή μου. Σήμερα έχω 115 δικηγόρους που με εκπροσωπούν και δουλεύουν για μένα» λίγους μήνες νωρίτερα.

Ο κλοιός είχε στενέψει…
Οι προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό απείχαν μόλις μερικές εβδομάδες κι ένας βασικός υποψήφιος είχε δεσμευτεί να τον βγάλει από την Πρεσβεία. Στη Σουηδία υπήρξε έρευνα για βιασμό και για ασέλγεια. Η Σουηδία εξέδωσε ένταλμα έκδοσης, όμως ο Ασάνζ παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη βρετανική αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι υποστηρικτές συγκέντρωσαν το ποσό 240.000 λιρών, το οποίο δόθηκε ως εγγύηση και έτσι ο Ασάνζ αποφυλακίστηκε... Στις ΗΠΑ είχε άλλες ανοιχτές υποθέσεις με έγγραφα που διέρρευσε χρόνια πριν. «Δεν είναι υπέροχο όλο αυτό. Αυτοί οι γ@#$ες όλα αυτά τα χρόνια επιβίωσαν με την ρητορική τους και τα όσα έλεγαν. Ας δούνε τώρα πως είναι ένας άνθρωπος σε πτώση κι ένας έκπτωτος άγγελος. Ας με λένε κακό. Εγώ αποδίδω δικαιοσύνη» είχε πει σε συνέντευξή του στο «Νewyorker».

Ο Ασάνζ ταλαιπωρήθηκε πολύ πάντως και στην Πρεσβεία. Είχε πρόβλημα στα δόντια του, αλλά και στον ώμο του, όμως δεν μπορούσε να βγει έξω και να πάει σε γιατρό, ενώ αρκετοί είχαν αρνηθεί να τον βοηθήσουν γιατί φοβήθηκαν τις συνέπειες. Το συγεκριμένο διάστημα δούλευε σε ένα νέο μυστικό πρότζεκτ. Η Κυβέρνηση του Ισημερινού προσπάθησε να διαπραγματευθεί ασφαλές πέρασμα για ένα νοσοκομείο, αλλά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.


Σαν σε χρονοκάψουλα…
Ένας φίλος του Ασάνζ θα πει ότι "ένιωθε λες και ήταν σε μία χρονοκάψουλα ή έναν μικρό διαστημικό σταθμό". Ο ίδιος ο Ασάνζ φοβούμενος ακόμα και τους φωτογράφους δεν έβγαινε ούτε καν στο μπαλκόνι. Ζούσε διαρκώς με τη σκέψη ότι μπορεί να γινόταν έφοδος στην Πρεσβεία.

Από την στιγμή που έσφιξε ο κλοιός των Βρετανών ο Αυστραλός προσπαθούσε να προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη σύλληψή του. Παρόλα αυτά σχεδόν κάθε βράδυ άλλαζε το δωμάτιο όπου κοιμόταν. Ειδικά δε μετά και την έναρξη της παρακολούθησής του από την Σκότλαντ Γιαρντ τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα από ποτέ. Ο Ασάνζ είχε πει για την Πρεσβεία πως "ξέρω αυτούς τους τοίχους όσο καλά γνωρίζω το εσωτερικό των ματιών μου και το σώμα μου. Τους βλέπω και καταλαβαίνω πως είναι εκεί αλλά θέλω να λειτουργώ σαν να μην το κάνω". Ο ίδιος μέσα στο διάστημα αυτό είχε άγχος, πίεση, κατάθλιψη και δεν μπορούσε να κοιμηθεί καλά.



Λίγο πριν την κατάρρευση…
Κάποιες φορές έμενε ξύπνιος ακόμα και για 22 ή 24 ώρες μέχρι να καταρρεύσει πλήρως. Ο ίδιος έλεγε πάντως ότι «οι αισθήσεις μου δεν έχουν αλλάξει. Καταλαβαίνω το τι γίνεται και ακούω σχεδόν τα πάντα. Ανθρώπους να περπατάνε και να γράφουν».

Ο 47χρονος πριν γίνει ο Νο1... καταζητούμενος και κυνηγημένος ζούσε μια απλή ζωή στην Αυστραλία Έως τα 16 του ο είχε μείνει σε 30 διαφορετικές πόλεις της Αυστραλίας και είχε αλλάξει 37 σχολεία, ενώ είχε παρακολουθήσει και κατ’ οίκον μαθήματα. Δεν επηρεάστηκε. Ήταν καλός μαθητής κι έδειχνε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, αλλά και στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το δώρο της μητέρας του για τις καλές του επιδόσεις ήταν ο πρώτος του ηλεκτρονικός υπολογιστής... Μία φορά είχε γράψει λογισμικό στο εξπρές του Υπερσιβηρικού!

Το 2010 ταξίδευε ανά την Ευρώπη έχοντας διεθνή έγγραφα: ντοκουμέντα για τον τρόπο λειτουργίας του BBC, καναδικές παραβάσεις, οικονομικά της Ουγγρικής Κυβέρνησης, έγγραφα για την αστυνομία στη Ρουμανία και τους Ισραηλινούς διπλωμάτες.

Μία από τις μεγάλες αποκαλύψεις του ήταν όμως με άκρως απόρρητα έγγραφα, η Τσέλσι Μάνινγκ (διεμφυλική), του τα παρείχε. Μισό εκατομμύριο στρατιωτικές καταγραφές για Ιράκ και Αφγανιστάν και χαρτιά ακόμα και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους, η οποία ισοδυναμεί με το Υπουργείο Εξωτερικών άλλων χωρών.

Τεράστια δύναμη
Ξαφνικά κυκλοφορούσε με μυστικά που του έδιναν τεράστια δύναμη. «Υπάρχουν τρομερά πράγματα και μυστικά με έγγραφα που ανταλλάσσονται στις Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Δεν μπορείς να φανταστείς για τι κατασκοπεία και ενέργειες μιλάμε», σχολίαζε.
Από τότε το Νο1 μυαλό πίσω από τα Wikileaks θα αποκάλυπτε εκατομμύρια έγγραφα μαζί με χακαρισμένα e-mails από μεγάλους Οργανισμούς, δημόσια πρόσωπα, διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ή συμφωνίες και χαρτιά κυβερνητικών χειρισμών που κανείς δεν ήθελε να δουν το φως της δημοσιότητας. Ορισμένες από αυτές τις αποκαλύψεις έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό στους ιδιοκτήτες των εγγράφων. Άλλες άλλαξαν την παγκόσμια οπτική για τον πόλεμο, την εξουσία και την κυβερνητική δύναμη αλλά και το δημόσιο συμφέρον και τα «παιχνίδια» σε βάρος των πολιτών και των απλών ανθρώπων.

Ο Ασάνζ έφτασε στο να είναι έμπνευση για γλύπτες, στιχουργούς ή και καλλιτέχνες σαν την Lady Gaga. Την ίδια στιγμή όμως έπρεπε να χειριστεί έρευνες του FBI, απειλές, αγωγές ή μηνύσεις και δικαστικές «διαμάχες», αλλά κι ένα σωρό ακόμα διωκτικές αρχές ή δημοσιογράφους να τον κυνηγούν. Ο Αυστραλός είναι μία προσωπικότητα που μπορείς να την δεις από πολλές πλευρές. Έχει θανάσιμους εχθρούς που τον θεωρούν εγκληματία, μανιακό, προδότη ή και όλα αυτά μαζί και υποστηρικτές που τον βλέπουν ως οραματιστή και πραγματικό επαναστάτη.
Από τη μία υπήρξαν απειλές με e-mails ή τηλέφωνα για την ζωή του. Εντολές για να θανατωθεί ή να δολοφονηθεί. Από την άλλη φωνές ότι πρέπει να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι ξεκάθαρα μία ισχυρή προσωπικότητα για να έχει διχάσει τόσο πολύ.



Φυγάς ή Ήρωας;
Ο Ασάνζ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως έναν ατρόμητο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρώπινων συμφερόντων και δικαιωμάτων. Των δικαιωμάτων του απλού ανθρώπου και πολίτη. Ως χαρακτήρας αποδείχθηκε πολύπλοκος και έτσι και αλλιώς δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειρίζεται κανείς τόσο μεγάλη δύναμη και τέτοιες πληροφορίες.

Ο Ασάνζ μπορεί να γίνει παρανοϊκός στο θέμα της εμπιστοσύνης. Από την άλλη όμως έχει αποδειχθεί και αφελώς ειλικρινής σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι που του έχει στοιχίσει. Ο ίδιος "έτρεχε" έναν Οργανισμό με την πίστη και τη θέση πως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κουράγιο και δύναμη και να παίρνουν δυναμικές και ατομικές πρωτοβουλίες για το δημόσιο καλό.

Έχει τρομερή στρατηγική και ξέρει καλά να ψάχνει και να βρίσκει την αλήθεια. Ο ίδιος το ξέρει πως είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος άνθρωπος. Δεν είναι κακός ή νάρκισσος αλλά από τις τόσες επιθέσεις που έχει δεχθεί έχει γίνει και δύσπιστος ή το ανάποδο αλλά και ευάλωτος. Ο Ασάνζ είχε πει το 2010 πως «όταν είσαι πιο έξυπνος από τον περίγυρό σου δύο πράγματα μπορεί να γίνουν. Πρώτον να ενισχύσεις το 'εγώ' σου και να φαίνεσαι εγωιστής. Δεύτερον να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι όλα μπορούν να λυθούν με λίγο παραπάνω σκέψη και ιδεολογία τόσο απλή ως προς το πως πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα. Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να ξεχωρίζω από μικρός στον τρόπο σκέψης».

Υπήρξε δε ένα διάστημα όπου επικράτησε η άποψη και τα ρεπορτάζ το ενίσχυσαν ότι η CIA είχε παρεισφρήσει στα Wikileaks και πως τον είχαν δολοφονήσει. Ήταν το διάστημα που η Πρεσβεία είχε κόψει την πρόσβαση στο internet στον Ασάνζ και ήταν σαν εξαφανισμένος. Η Daily Star είχε γράψει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δολοφονήθηκε από την CIA και ότι χάκαραν τα Wikileaks. Ο Αυστραλός για να μην πέσει η ψυχολογία των υποστηρικτών του κατάφερε και ανέβασε ένα video όπου διάβαζε αθλητικά κοντά στο μπαλκόνι...

«Δεν θα με νικήσουν. Δεν μπορώ να τους αφήσω να το κάνουν». Tζούλιαν Ασάνζ, Φυγάς ή Ήρωας;

Πηγές: ΝewYorker, NewYorkTimes, Guardian, BBC, Bloomberg

 

Τελευταία Νέα