ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Άρης Μαρτέλης: Η τριλογία ενός... δημοσιογράφου!

Άρης Μαρτέλης: Η τριλογία ενός... δημοσιογράφου!

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και παρουσιάζει την ζωή και τις ιδέες του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη.

Αριστείδης Μαρτέλης. Εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση και εισήλθε στα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών μια ημέρα του Απρίλη του 1982.

Δημοσιογράφος Αριστείδης Μαρτέλης. "Ήρωας" της τηλεόρασης που υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Θάνος Λειβαδίτης. Ο ίδιος έγραψε το σενάριο και έπαιξε έναν ρόλο που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. 

Τριλογία. Η πορεία του Άρη Μαρτέλη, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, ξεκίνησε το 1982 από την σειρά "Οι Αξιόπιστοι" συνεχίστηκε το 1983 στους "Ιερόσυλους" και τελείωσε στις αρχές του 1987 στο σήριαλ "Η Βεντέτα". Πέντε χρόνια στην πρώτη... γραμμή. 

Η αρχή. Ο Μαρτέλης γεννήθηκε μέσα από την συχνότητα της ΥΕΝΕΔ στις 21 Απριλίου 1982. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στους "Αξιόπιστους" όπου και έπαιξε τον συντάκτη εφημερίδας με "ειδικότητα" στο αστυνομικό και στο ελεύθερο ρεπορτάζ. 

Το πρώτο...αίμα. Ο θρυλικός δημοσιογράφος στα πρώτα κιόλας επεισόδια δέχεται επίθεση από ανθρώπους του υποκόσμου οι οποίοι τον στέλνουν για ένα μόνο βράδυ στο νοσοκομείο. Στην διάρκεια των επεισοδίων "τρώει" και ξύλο μέσα στο σπίτι του αλλά δεν το βάζει κάτω. Στο τέλος θριαμβεύει η ελεύθερη μαχόμενη δημοσιογραφία. Σε άλλο σήριαλ "Βεντέτα" θα συλληφθεί στον τόπο του εγκλήματος και θα περάσει ένα βράδυ στο κρατητήριο. 

Ο συμπαίκτης.Συνοδοιπόρος του σε όλα τα σήριαλ είναι ο Αστυνόμος Απόστολος Μαγκλής με τον οποίο έχουν πολύ καλή σχέση αλλά "τρώγονται" σαν τις... γάτες. Πολλές φορές ο Άρης Μαρτέλης είναι ένα βήμα μπροστά από την Αστυνομία και δίνει σημαντικές πληροφορίες. Ζητά όμως και έχει την αποκλειστικότητα. Στον ρόλο του Αστυνόμου Μαγκλή πάντα ο εξαίρετος Στέλιος Λιονάκης. 

Το περιβάλλον. Βοηθός του Μαρτέλη είναι η νεαρή Χριστίνα τον ρόλο της οποία παίζει η Ελένη Φιλίνη. Οι διευθυντές της εφημερίδας του, ο συνάδελφος Νικητάκης, οι φωτογράφοι αλλάζουν συνέχεια πρόσωπα αλλά είναι πάντα δίπλα του. 

Το πάθος. Μεγάλο πάθος του ήταν η αναζήτηση της αλήθειας. Η "μαχόμενη" δημοσιογραφία. "Η αλήθεια είναι προϊόν του πλήθους των πληροφορίων" του έλεγε ο διευθυντής του. Δεν ... έτρωγε τίποτα "αμάσητο" και ποτέ δεν πίστευε στο προφανές αλλά έψαχνε εκεί που τον οδηγούσε το ένστικτο του. 

Σήμα κατατεθέν. Είχε λατρεία για τα γρήγορα αυτοκίνητα. Οδηγούσε επικίνδυνα. Σ' όλες τις σειρές που εμφανίστηκε είχε ένα άσπρο Toyota Celica. Μ' αυτό "όργωνε" την Αθήνα και πήγε για έρευνα ακόμη και στα Μετέωρα. 

Γραφείο Τύπου. Ναι ο Άρης Μαρτέλης υπήρξε και γραφείο Τύπου. Ήταν στην υπηρεσία του βιομηχάνου Καρανίκα στους "Αξιόπιστους". Δεν τον βλέπουμε στην οθόνη πως λειτουργεί ως Γραφείο Τύπου αλλά το μαθαίνουμε μέσα από πολλές αναφορές στην διάρκεια του σήριαλ. 

Υποθέσεις. Στους "Αξιόπιστους" είναι στα ίχνη σπείρας που σκοτώνει τον βιομήχανο Καρανίκα και ανακαλύπτει τρομερά πράγματα για την δράση της. Ναρκωτικά, αποπλάνηση, απαγωγές, νοσοκομεία απ' όλα έχει το σήριαλ. Στους "Ιερόσυλους" κυνηγά μια σπείρα αρχαιοκάπηλων με αρχηγό ένα Γερμανό αρχαιολόγο που παίζει ο Δημήτρης Μυράτ. Στη "Βεντέτα" ξεσκεπάζει μια βρωμερή πλεκτάνη που είχαν στήσει σ' έναν γέρο Έλληνα μετανάστη με στόχο να του "φάνε" την περιουσία. 

Καλημέρα Ζωή. Τι σχέση έχει το σήριαλ του Φώσκολου; Μα στα σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Άρη Μαρτέλη συναντάει κανείς τον Ταξίαρχο Λεβένταγα και τον Ταξίαρχο Θεοχάρη. Δυο θρυλικούς ρόλους στην σειρά του ANT-1. Ο Αρώνης (Λεβένταγας) παίζει το ... παλιόμουτρο στους "Αξιόπιστους" και ο Βασιλείου (Θεοχάρης) τον δημοσιογράφο στους "Ιερόσυλους" και το... παλιόμουτρο στη "Βεντέτα". 

Παγκόσμιος. Η "χάρη" του Μαρτέλη μέσα από τα σήριαλ του έφτασε στη Νέα Υόρκη όπου πήγε για να κάνει ρεπορτάζ για τη ζωή των Ελλήνων αλλά έφτασε να δεχτεί επίθεση σε ξενοδοχείο της πόλης! Ταξίδεψε επίσης στους "Ιερόσυλους" σε γκαλερί στη Ζυρίχη και στο Μόναχο και μάλιστα στην γερμανική πόλη πιάστηκε στο... δόγκανο των κακοποιών και η Interpol τον γλίτωσε πριν τον πετάξουν στην παγωμένη λίμνη. Ακόμη για τους "Αξιόπιστους" ταξιδεύει στο Παρίσι για να μάθει την αλήθεια για την υπόθεση που ερευνά. 

Εστεμμένες. Στο καστ κάθε σειράς θα βρούμε όμορφα κορίτσια. Το 1982 στους "Αξιόπιστους" παίζει η Β' Μις Ελλάς (1975) Μαρία Τζομπανάκη. Η Σία Φαράκη (Βεντέτα) ήταν Σταρ Ελλάς το 1983. Οι σειρές του είχαν πάντα τις ωραίες της εποχής. Ελένη Φιλίνη, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Μυρτώ Παράσχη (σύζυγος Ζουράρι), Βάνα Στεργίου και άλλες... Πάντως σε κανένα επεισόδιο της σειράς δεν υπάρχει ... σεξ. Μόνο κάποιες εμφανίσεις στο κρεβάτι. Άλλες εποχές. 

Γυρίσματα. Οι σειρές εκτός από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ελβετία έχουν γυρίσματα στην Αθήνα, στα Μετέωρα,  στην Σύρο, στην Ίο και σ' άλλα σημεία της Ελλάδος. 

Πολιτική. Ο δημοσιογάφος Μαρτέλης είναι "υπηρέτης" της αλήθειας. Σε κανένα σήριαλ του δεν εκφράζει πολιτικές απόψεις αλλά ούτε και αθλητικές. 

Διάλογοι. Ένα μείον της... τριλογίας ήταν ότι πολλοί διάλογοι μεταφέρονται αυτούσιοι από σήριαλ σε σήριαλ. 

Κοινωνία. Τα σήριαλ του Λειβαδίτη "αγγίζουν" λεπτά κοινωνικά θέματα. Τα ναρκωτικά, την πορνεία, τις βεντέτες, την αρχαιοκαπηλία, την εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών... 

Ζωή. Ο Άρης Μαρτέλης, σαν "γνήσιος" δημοσιογάφος δεν έχει προσωπική ζωή. Είναι "παντρεμένος" με την δημοσιογραφία και την αλήθεια. Δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει σχέση... Τον φλερτάρει η κα Καρανίκα (Έλενα Ναθαναήλ) για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ενώ πολλοί πιστεύουν ότι καλοβλέπει την κόρη του μετανάστη στη "Βεντέτα". 

Αντί επιλόγου. Οι τρεις σειρές "κράτησαν" σε αγωνία το κοινό για πέντε χρόνια. Συνολικά απολαύσαμε τον Άρη Μαρτέλη σε 13 επεισόδια στους "Αξιόπιστους", σε 19 στους "Ιερόσυλους" και σε 13 στη "Βεντέτα".  Σκηνοθέτες τους ήταν ο Δημήτρης Ποντίκας (Βεντέτα), ο Κώστας Λυχναράς (Ιερόσυλοι) και ο Ερρίκος Ανδρέου (Αξιόπιστοι). Οι σειρές έπαιξαν στην ΥΕΝΕΔ και στην ΕΡΤ-2. Στα τρία σήριαλ η μουσική των τίτλων ήταν το γνωστό τραγούδι "Lovin, Livin And Givin" της Diana Ross του 1978. 

Επόμενα Άρθρα

Rotting Christ: Non Serviam...

Rotting Christ: Non Serviam...

Ένα ταξίδι στη σκοτεινή ιστορία του συγκροτήματος που ξεπέρασε όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα!

Το ποδόσφαιρο αλλάζει με την αναδιάρθρωση, αλλά προς το καλύτερο;

Το ποδόσφαιρο αλλάζει με την αναδιάρθρωση, αλλά προς το καλύτερο;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει μορφή. Αν θα αλλάξει και προς το καλύτερο θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο όμως είναι ότι πλέον με την αναδιάρθρωση ο χάρτης της ποδοσφαιρικής...