Μια Arena για να «το σηκώσει» o ΠΑΟΚ! (pics, vids)

Μια Arena για να «το σηκώσει» o ΠΑΟΚ! (pics, vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ θέλει... διπλό στο «AEL FC Arena» για να στεφθεί πρωταθλητής! Το G-Weekend πάει μια βόλτα πίσω στο χρόνο σταματώντας στα εγκαίνια του γηπέδου, όπου ο «Δικέφαλος» είχε χαλάσει το πάρτι που είχαν στήσει πάνω από 16.000 φίλοι της ΑΕΛ.

Bwin - Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα*. (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις).

Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου του 2010, στη νεότευκτη «AEL FC Arena» είχαν εγκαίνια με «προσκεκλημένο» τον ΠΑΟΚ. Ο αγώνας για τη 13η αγωνιστική της σεζόν 2010-11 πήρε ιστορικό χαρακτήρα για τους «βυσσινί», αν και οι «ασπρόμαυροι» δεν τους χαρίστηκαν, κυρίως, δεν αποδείχθηκαν και τόσο καλοί «φιλοξενούμενοι» στην πόλη…

Το ίδιο ακριβώς, θέλουν να αποδειχθούν και φέτος, καθώς με νίκη μέσα στην «Arena» του θεσσαλικού κάμπου, θα «κλειδώσουν» και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή για τρίτη φορά στην Ιστορία τους...

Πάντως, εκείνη την εποχή, εννιά χρόνια πίσω, το πασίγνωστο «Αλκαζάρ», όπου η ΑΕΛ πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα το 1988, αποτελούσε μια γλυκιά ανάμνηση για τον κόσμο της Θεσσαλίας, που είχε συμμετάσχει μέχρι και στη διαδικασία ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου, επιλέγοντας τελικά το ξενόφερτο «Arena». Η εικόνα της σήμερα, πάντως, σε τρομάζει. Ένα γήπεδο παρατημένο, με κάκιστο αγωνιστικό χώρο, ελάχιστες παροχές και τον Αλέξη Κούγια, χρόνια τώρα, να διαμαρτύρεται για το υψηλό αντίτιμο του ενοικίου (310.000 ευρώ ετησίως), που καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» προκειμένου να το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της ομάδας. Ουκ ολίγες φορές Κούγιας και Πηλαδάκης έχουν στρέψει τα βέλη ο ένας προς τον άλλον, με αφορμή το θέμα του γηπέδου, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου τον ΠΑΟΚ.

Ο «Δικέφαλος» δεν έχει χάσει ποτέ στην «AEL FC Arena». Καλό σημάδι. Οι οιωνοί ενόψει της κυριακάτικης μονομαχίας γίνονται ακόμη πιο ευοίωνοι, αν θυμηθεί κάποιος το πέρασμα του από τη Λάρισα, τη χρονιά του δεύτερου πρωταθλήματος (στο πρώτο πρωτάθλημα, την σεζόν 1975-76, η ΑΕΛ δεν αγωνιζόταν στην Α' Εθνική) με απόλυτο πρωταγωνιστή της κομβικής αναμέτρησης στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής, τον Χρήστο Δημόπουλο.

Πρώτο γκολ με κεφαλιά στο 27ο λεπτό. Από τα αριστερά ο Νίκος Αλαβάντας έβγαλε την σέντρα, αφύλακτος ο επονομαζόμενος και «Φονιάς» του ΠΑΟΚ στην καρδιά της μεγάλης περιοχής… 0-1. Η ΑΕΛ πίεσε, έψαξε το γκολ της ισοφάρισης, έχασε ευκαιρίες, αλλά στο 84’ ο Δημόπουλος πήρε… παραμάζωμα όποιον αντίπαλο ποδοσφαιριστή βρήκε στο διάβα του καλπάζοντας το κέντρο μέχρι τη μεγάλη περιοχή, «πυροβολώντας» τον Γιώργο Πλίτση για το 0-2.

Ο Δημόπουλος «κατηγορείται» ακόμη και σήμερα για τον τρόπο που επέλεξε να φύγει από τον ΠΑΟΚ λίγους μήνες αργότερα. Σε ένα από τα παιχνίδια της μοίρας, η ΑΕΛ είχε εμπλοκή και σ’ εκείνο το σημαντικό γεγονός για την «ασπρόμαυρη» κοινωνία, καθώς έγινε την παραμονή του τελικού στο ΟΑΚΑ, όπου ο «Δικέφαλος» διεκδικούσε το κύπελλο και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Για εκείνη την αποχώρηση έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, ο «Φονιάς» σε πέντε χρόνια καριέρας στην Τούμπα σημείωσε 54 γκολ κι αν μας επιτρέπετε να καταθέσουμε την προσωπική ανάμνησή μας, το δεύτερο γκολ στο «Αλκαζάρ», μπροστά στο πέταλο των ΠΑΟΚτσήδων και τα ματάκια μας, συνεχίζει να παραμένει 34 χρόνια μετά, μια πολύ δυνατή εικόνα και ένα από τα ομορφότερα γκολ του.

Επιστρέφοντας στα εγκαίνια της «AEL FC Arena», ο Πάμπλο Κοντρέρας μόλις στο 11ο λεπτό έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που σκόραρε στο συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ ο Ντανιέλ Κουζέν στο 18ο λεπτό ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1, μετά από ένα τραγικό λάθος του Κώστα Χαλκιά. Τελικά, εκείνος που άλλαξε τις ισορροπίες ήταν ο Στέφανος Αθανασιάδης. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ αντικατέστησε τον Σαλπιγγίδη στο 72ο λεπτό και στην πρώτη επαφή του με την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα του Αμπάρη, χαρίζοντας μία σημαντικότατη νίκη στην ομάδα του, ενώ για την ιστορία μετά κι από εκείνη την ήττα η ΑΕΛ διατηρήθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική κατηγορία.

Θυμηθείτε τα ρόστερ των δύο ομάδων σ’ εκείνο το ιστορικό κατά τα άλλα παιχνίδι:

ΑΕΛ (Κατσάρας): Αμπάρης, Βενετίδης, Κολοβέτσιος, Νταμπίζας, Βαλέσκο, Σίμιτς (68’ Τουμέρ), Ιγκλέσιας, Ρομέου, Κανόμπιο, Μπλάζεκ (84’ Βούζας), Κουζέν (69’ Μακίνουα).

ΠΑΟΚ (Χάβος): Χαλκιάς, Σακελλαρίου (61’ Μπουσαϊντί), Τσιρίλο, Κοντρέρας, Ζουέλα, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Κριστιάνο, Ίβιτς (60’ Φιλομένο), Σαλπιγγίδης (72’ Αθανασιάδης).

Η γιορτή είχε ξεκινήσει από το πρωί στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ. Ο κόσμος μαζευόταν στο νέο «σπίτι» της ομάδας τρεις και τέσσερις ώρες πριν την σέντρα. Στην κερκίδα 1, εκεί που κάθονται οι «Monsters» απλώθηκε μία κουρτίνα, σαν αυλαία θεάτρου, η οποία ξαφνικά απομακρύνθηκε για να εμφανιστεί ένα γιγάντιο πανό που ανέφερε: «Welcome to Monsterland».

Tα μάτριξ του γηπέδου έπαιζαν ένα εντυπωσιακό βίντεο και οι 16.000 Λαρισαίοι φίλαθλοι απάντησαν με το σύνθημα: «Σε έχω δει πρωτάθλημα να παίρνεις, σε έχω δει στη Γ’ Εθνική, για μια ζωή ΑΕΛ θα με τρελαίνεις, για πάντα θα ‘μαστε μαζί». Και φυσικά οι οπαδοί ήξερα πως θα πρέπει να κρατήσουν για καιρό το επετειακό Match programme, το οποίο στο πρωτοσέλιδό του ευχόταν «Με το δεξί».

Ολόκληρος ο ιστορικός αγώνας, που είχε μεταδοθεί από το συνδρομητικό κανάλι Novasports, υπάρχει διαθέσιμος στο διαδίκτυο:

Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ΑΕΛ να έχει επιστρέψει ύστερα από πέντε χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο εξ αναβολής παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής, που έγινε σ’ ένα άδειο γήπεδο, με ελάχιστο κόσμο στις κερκίδες. Κι όμως, το κοινό της Λάρισας παραδέχθηκε την ανωτερότητα του «Δικεφάλου». Με μια πειστική εμφάνιση και γκολ των Μυστακίδη (9’) και Λέο Μάτος (61’) είχε περάσει με εντυπωσιακό τρόπο.

Πέρσι ένα γκολ του Σάντι Κρίζμαν στο 89ο λεπτό στέρησε από το «Δικέφαλο» (1-1) το «τρία στα τρία» μέσα στην «AEL FC Arena». Το γκολ του Κροάτη επιθετικού λύτρωσε, καταρχήν, τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος όσο κέρδιζε ο ΠΑΟΚ άκουγε τα εξ αμάξης από την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΛ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ανοίξει στο 44’ το σκορ με το τον Λέο Μάτος, αλλά δεν κράτησαν το προβάδισμά τους ως το τέλος.

Για την ιστορία η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί μπροστά σε 5.000 θεατές με τον ΠΑΟΚ να ολοκληρώνει το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κουλούρη από τον Κατσικογιάννη και σημαδεύτηκε από το επεισόδιο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ με τον Ομάρ Ελ Καντουρί.

Ο Αλέξης Κούγιας έφτυσε, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, τον Μαροκινό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα λίγες μέρες αργότερα να τιμωρηθεί με δύο μήνες απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Μάλιστα μετά την απόφαση από το Μονομελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League, ο πρόεδρος της ΑΕΛ με προσωπική του δήλωση στο site του συλλόγου, είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Μαροκινού παίκτη, του διαιτητή Κατσικογιάννη, αλλά και δεκάδων ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της επικράτειας, εάν δεν δημοσίευαν το σκεπτικό της απόφασης του αθλητικού δικαστή κ. Καποδίστρια!

Πάντως, για να τα λέμε όλα, ο Κούγιας ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον Ομάρ Ελ Καντουρί. Πολύ αργότερα, αλλά ζήτησε...

 

Τελευταία Νέα