Παρί: Βαρύ το χρηματοκιβώτιο, πούπουλο η φανέλα...

Κώστας Ζάλιαρης
Παρί: Βαρύ το χρηματοκιβώτιο, πούπουλο η φανέλα...

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal έχει πάψει πλέον ν' απορεί με την Παρί των πλούσιων Αράβων, το φράγμα του δισεκατομμυρίου στις μεταγραφές τα τελευταία 8 χρόνια και το απόλυτο μηδενικό στο Champions League...

Το 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» και η διαφορά δυναμικότητας έτσι όπως παρουσιάστηκε εκείνο το βράδυ στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν είχαν αφήσει περιθώρια για μεγάλες και σοβαρέ αμφισβητήσεις. Ακόμα και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είχε παραδεχθεί πως έγινε φανερό το γεγονός πως οι «κόκκινοι διάβολοι» λόγω των όσων έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια και της αστάθειας που κυριαρχεί στην προσπάθεια να βρεθεί ένας σίγουρος δρόμος όπως αυτόν στον οποίο βάδιζε το κλαμπ επί Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ενόψει της ρεβάνς, ο Νορβηγός κόουτς της Γιουνάιτεντ και άλλοτε αστέρας της επίθεσης, ο άνθρωπος που πιστώθηκε τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας του 1999 στη Βαρκελώνη στον τρομερό τελικό με τη Μπάγερν Μονάχου, σε καμία στιγμή δεν είπε «πάμε για τουρισμό και ένα καλό μάθημα για την επόμενη σεζόν». Το πίστευε. Και έβλεπε κανείς την αποστολή της Γιουνάιτεντ για το Παρίσι, πολλά ονόματα που ο κόσμος μπορεί να μην γνώριζε κι όμως κάτι βαθιά μέσα στον καθένα, προκαλούσε μια ανησυχία. «Βρε λες; Κι αν... ».

Κι έτσι είχαμε ακόμα μια ιστορική νύχτα στο Champions League αφού ποτέ ξανά δεν είχε επιστρέψει ομάδα στη νοκ-άουτ φάσης της κορυφαίας διοργάνωσης από 2-0 ήττα εντός έδρας για να πάρει πρόκριση. Και το έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Το θέμα μας, όμως, είναι η Παρί Σεν Ζερμέν.

Αυτό το... παράδοξο του ποδοσφαίρου. Αυτή η ομάδα που μπορεί να γλυκάθηκε πριν χρόνια όταν άρχισε να κατακτά το γαλλικό πρωτάθλημα, που έγινε η απόλυτη κυρίαρχος στο Championnat, που εντός έδρας δεν είχε και παραμένει δίχως αντίπαλο μέχρι και φέτος – εξαιρώντας ένα... μπραφ της Μονακό το 2017 – αλλά στο μεγάλο της στόχο, το Champions League, συνεχώς εφευρίσκει τρόπους να... αποτυγχάνει παταγωδώς.

Ο Νασέρ Αλ Κελαΐφι ανέλαβε τις τύχες της Παρί πίσω στο 2011 και έκτοτε έχει διαθέσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση του ρόστερ, τόσο με ουσία, όσο και με εντυπώσεις, αφού δεν είναι λίγοι οι αστέρες που έχουν περάσει από την πόλη του φωτός για να παίξουν στην ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας, να της προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη και εγχώριους τίτλους. Τι συμβαίνει όμως όταν η Παρί βγαίνει εκτός Γαλλίας;

Εξαιρώντας την πρώτη σεζόν του Αλ Κελαΐφι στην κεφαλή του κλαμπ και τον αποκλεισμό από τη... φάση των ομίλων του Europa League το 2011-2012, όλες οι επόμενες αγωνιστικές περίοδοι βρήκαν την ομάδα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ποτέ ομως μέχρι και φέτος που ήρθε ο αποκλεισμός στη φάση των «16», δεν υπήρξε συνέχεια πέρα από τα προημιτελικά! Από την πρώτη χρονιά είχαν γίνει εμφανείς οι διαθέσεις των Αράβων για την Παρί, όταν είχαν αποκτήσει τον Χαβιέρ Παστόρε από την Παλέρμο έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ, τον Τιάγκο Μότα από την Ίντερ έναντι 12 εκατομμυρίων, τον Κέβιν Γκαμεϊρό από τη Λοριάν για 11 εκατομμύρια, τον Μπλεζ Ματουϊντί από τη Σεντ – Ετιέν για 8 εκατομμύρια, τον Άλεξ από την Τσέλσι έναντι 5 εκατομμυρίων και αρκετούς άλλους.

Η σεζόν 2012 – 2013 σε επίπεδο ενίσχυσης ήταν... διαμαντένια για την Παρί. Ξεχώρισαν οι μεταγραφές του νυν αρχηγού και εκ των παλαιότερων μελών της ομάδας, Τιάγκο Σίλβα (42 εκατομμύρια) από τη Μίλαν, φυσικά του μεγάλου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς επίσης από τους «ροσονέρι», κοστίζοντας κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια, ενώ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έκανε το ταξίδι στη Γαλλία, μένοντας ελεύθερος από τους ΛΑ. Γκάλαξι. Αποκτήθηκαν επίσης οι Λούκας Μόουρα (40 εκατομμύρια από τη Σάο Πάουλο) και Εζέκιελ Λαβέτσι (30 εκατομμύρια από τη Νάπολι). Αποκλεισμός στα προημιτελικά από τη Μπαρτσελόνα με δύο ισοπαλίες μεν, αλλά με δυο εκτός έδρας γκολ των «μπλαουγκράνα» (2-2 στο Παρίσι, 1-1 στη Βαρκελώνη).

Και ο Καβάνι πείστηκε από τα χρήματα και το πλάνο των Γάλλων τη σεζόν 2013-2014, κοστίζοντας 64,5 εκατομμύρια, ωστόσο, ήταν γενικά μια... φτωχή χρονιά σε επίπεδο μεταγραφών, αφού προστέθηκαν στο ρόστερ οι Μαρκίνιος (31 εκατομμύρια από τη Ρόμα), Γιοάν Καμπάιγ (25 εκατομμύρια από Νιούκαστλ) και Λούκας Ντιν (15 εκατομμύρια από Λιλ).

Η Τσέλσι ήταν εκείνη που πέταξε εκτός Champions League τους Παριζιάνους, με τους «μπλε» να καλύπτουν την εκτός έδρας ήττα τους (3-1) πετυχαίνοντας δυο γκολ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» που στο 87' σείστηκε βλέποντας τον Ντεμπά Μπα να διαμορφώνει το τελικό 2-0 και να χαρίζει στους Λονδρέζους την πρόκριση, στέλνοντας την Παρί... σπίτι της.

Μπορεί η μεταγραφή του Νταβίντ Λουίζ έναντι 50 εκατομμυρίων από την Τσέλσι να «γέννησε» νέες ελπίδες για τη στελέχωση της άμυνας (με τον Βραζιλιάνο ν' αποτελεί παρτενέρ του Τιάγκο Σίλβα και ουδέποτε να δείχνει ότι άξιζε τα λεφτά του στην Παρί μέχρι να επιστρέψει στο αγαπημένο του Λονδίνο), ωστόσο, πάλι τα πράγματα στράβωσαν απίστευτα στην Ευρώπη όταν η Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε ξανά στο δρόμο της ομάδας, στη φάση των «8» το 2015. Οι ... χοροί του Λουίς Σουάρες μπροστά από τον Νταβίντ Λουίζ και τα γκολ του Ουρουγουανού για το 3-1 των «μπλαουγκράνα» στο Παρίσι, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Γάλλους που ηττήθηκαν 2-0 και στη ρεβάνς και κούνησαν πάλι μαντήλι.

Το καλοκαίρι του 2015 η Παρί ήταν εκείνη που έβαλε τέλος στο... δράμα του Άνχελ Ντι Μαρία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον μάζεψε από εκεί πληρώνοντας 63 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν οι Κουρζαβά (25 εκατομμύρια από Μονακό), Σερζ Οριέ (10 εκατομμύρια από την Τουλούζι), ο Κέβιν Τραπ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης έναντι 9,5 εκατομμυρίων και ο Μπέντζαμιν Σταμπουλί από την Τότεναμ για 8,6 εκατομμύρια. Τα εκτός έδρας γκολ των Ντε Μπρόινε και Φερναντίνιο παρά το γεγονός πως στο πρώτο ματς η Παρί είχε κάνει ανατροπή με τους Ζλάταν και Ραμπιό, επέτρεψαν στη Μάντσεστερ Σίτι να φύγει με το 2-2 από το «Παρκ ντε Πρενς», να πάρει και τη νίκη με σκορ 1-0 στον επαναληπτικό και να διώξει και τον Λοράν Μπλαν από τον πάγκο των Παριζιάνων έπειτα από τη νέα αποτυχία.

Η αγωνιστική περίοδος 2016-2017 δεν χρειάζεται συστάσεις για ό,τι συνέβη στο Champions League. Αυτό το έπος δεν ξεχνιέται και δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν. Είτε από εκείνους που έφτασε κάποιο σημείο του επαναληπτικού της φάσης των «16» στη Βαρκελώνη να βλέπουν τις καθυστερήσεις και να παρακαλούν για το θαύμα απλά και μόνο για να είναι μάρτυρές του, αλλά κι εκείνους που θεώρησαν ότι η διαιτησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πρόκριση της Μπαρτσελόνα.

Ντράξλερ με 36 εκατομμύρια, Γκουέντες με 30 εκατομμύρια, Κριχόβιακ με 27,5 εκατ.ευρώ, Χεσέ με 25 εκατομμύρια από τη Ρεάλ και Λο Σέλσο με 10 εκατομμύρια από τη Ροζάριο. Η Παρί ταπείνωσε τη Μπαρτσελόνα με το 4-0 εντός έδρας σε ένα μοναδικό πάρτι μπροστά στο κοινό της, όμως έπαθε κάτι αδιανόητο στη ρεβάνς με το 6-1...

Η μεταγραφή που συντάραξε τα θεμέλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 2017 όταν ο Νείμάρ άφησε τη Μπαρτσελόνα για την Παρί έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Κίλιαν Μπαπέ να μετακομίζει επίσης από το Μονακό αρχικά με τη μορφή δανεισμού κι έπειτα με ολοκλήρωση του deal των 180 εκατομμυρίων που μπήκαν στα ταμεία των Μονεγάσκων έναν χρόνο αργότερα. Και ο Ντάνι Άλβες φόρεσε τη φανέλα του γαλλικού κλαμπ ως ελεύθερος από τη Γιουβέντους, όμως και πάλι... τζίφος.

Στους «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» μπορεί να προηγήθηκε με τον Ραμπιό, όμως, ο Κριστιανο Ρονάλντο το γύρισε μόνος του, είχε και τη βοήθεια του Μαρσέλο για το 3-1 και στη ρεβάνς ήρθε ακόμα μια νίκη για τη «βασίλισσα» με το τελικό 2-1 συνεχίζοντας μέχρι και την κατάκτηση του 13ου ευρωπαϊκό στον τελικό του Κιέβου απέναντι στη Λίβερπουλ.

Αν δεν κάνατε τον υπολογισμό του συνολικού ποσού των μεταγραφών της Παρί Σεν Ζερμέν κάτω από κάθε φωτογραφία με τις προσθήκες στις μεταγραφικές περιόδους, τον κάναμε εμείς. 1 δισεκατομμύριο, 148 εκατομμύρια ευρώ...

 

Τελευταία Νέα