Όταν ο αθλητισμός ενώνει, ενσωματώνει και «γεννά» δεσμούς με την Ελλάδα (pics)

Όταν ο αθλητισμός ενώνει, ενσωματώνει και «γεννά» δεσμούς με την Ελλάδα (pics)

bet365

Σε μια εποχή με ιδιαιτερότητες κι απαιτήσεις, τα αντανακλαστικά της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας είναι αυτά που μπορούν να δουν την κατάσταση καθαρά και να μπορέσουν να προσφέρουν αληθινές υπηρεσίες αλληλεγγύης σε συνανθρώπους που ψάχνουν διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους «αταίριαστους».

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης και των προσφυγικών ροών, που συγκέντρωσαν ανθρώπους από πολλά μακριά μέρη της γης. Σε συνθήκες άλλοτε απάνθρωπες, άλλοτε δύσκολες κι άλλοτε απαιτητικές, οι πρωτοβουλίες για την περίθαλψη και την προσφορά ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης δεν περισσεύουν, πολλώ δε μάλλον διέξοδοι σε μια ζωή με λίγο παραπάνω «χρώμα».

Αυτό το στοίχημα θέλει να κερδίσει και το Greek Forum of Refugees, που διοργάνωσε ημερίδα την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο εορτασμού της ολοκλήρωσης του προγράμματος Match Project Greece,το οποίο συντελέστηκε με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +.

Το MATCH Project in Greece είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης για πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο κι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσω συναφών δραστηριοτήτων με τον αθλητισμό, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν να βρεθούν διέξοδοι μέσω αυτού για μια καθημερινότητα πιο ανθρώπινη.

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ενταξιακός αθλητισμός» στο Παλέρμο της Ιταλίας, τοπικές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, την επίβλεψη εργασίας (job shadowing), ώστε να προσφερθούν ευκαιρίες δουλειάς στους ανθρώπους που συμμετέχουν και τοπικά αντιρατσιστικά αθλητικά φεστιβάλ σε όλες τις χώρες. Στόχοι του είναι η ενίσχυση του αθλητισμού ως μέσο κοινωνικής ένταξης κι ευαισθητοποίησης σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει, την ενθάρρυνση για μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων που αφορά στις δομές του, την εκμάθηση προπονητικών δεξιοτήτων και την αξιοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων.

Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησε το Gazzetta Weekend Journal μίλησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κ. Yonous Muhammadi, ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων από ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη, με καθήκοντα την ένταξη των κοινωνικά υποδεέστερων μέσα από τον αθλητισμό.

Ακολούθησε διάλογος με τους Τζουζέπε Λα Φαρίνα, συντονιστή του CESIE Youth Migration Unit, τον Τζιοβάνι Μπαρμπιέρι, υπεύθυνο του προγράμματος, καθώς και τους Μιχάλη Αφολογιάν, καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ιδρυτή του πολιτιστικού κέντρου «ANASA» και την Αιμιλία Πλατή, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Το παραμύθι με τα παραμύθια». Συντονιστής ήταν ο Δρ. Αναστάσιος Μαραγιάννης, διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Diversity + Inclusivity by Design και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Design στο Πανεπιστήμιο του Greenwitch.

Εξάλλου το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων προχώρησε στη συγκρότηση μίας ποδοσφαιρικής ομάδες η οποία αποτελείται, σήμερα, από πολλές διαφορετικές εθνικότητες. Το ίδιο απόγευμα διοργανώθηκε και τουρνουά με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, του Ελληνικού Φόρουμ, της HOPE Refugees από την οργάνωση «ΓΗ», της κοινότητας της Νιγηρίας και της κοινότητας της Ακτής Ελεφαντοστού.

 

Τελευταία Νέα