Keith Flint: Ο Firestarter των Prodigy που ένωσε τις μουσικές φυλές! (vid)

Γιάννης Γεωργόπουλος
Keith Flint: Ο Firestarter των Prodigy που ένωσε τις μουσικές φυλές! (vid)

bet365

To G-Weekend επιχειρεί μια καταγραφή της κληρονομιάς που άφησε ο εμβληματικός Keith Flint των Prodigy, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 49 ετών. Η επίδραση του στην μπάντα, το πάθος με τις μηχανές και η εμφατική παρουσία του στο Firestarter που έγραψε ιστορία!

Δεν έχει σημασία εάν είσαι ένας 40χρονος metalhead ή ένας 25χρονος raver. Ούτε εάν είσαι έφηβος που βράζει το αίμα σου. Μπορεί επίσης να ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που επιλέγουν τυχαία τραγούδια στο Spotify κάθε 15 μέρες. Η ουσία είναι πως οι πάντες στο άκουσμα των «ύμνων» των Prodigy εκστασιάζονται.

Για σχεδόν 30 χρόνια το συγκρότημα από το Έσεξ κατάφερε να ενώσει όλες τις μουσικές φυλές, ειδικά εκείνων που αρέσκονται σε καταιγιστικούς, ηλεκτρονικούς, heavy και ηλεκτρονικούς ήχους. Τα άλμπουμ του συγκροτήματος έχουν θρέψει τουλάχιστον τρεις γενιές που σύχναζαν σε house και rave parties. Τα live των Prodigy απέκτησαν μυθικές διαστάσεις. Ακόμη και σήμερα νιώθεις σε μια κατάμεστη αρένα από 10.000 κόσμο την ατμόσφαιρα μιας πανκ-ροκ συναυλίας. Σε μεγάλο βαθμό, τούτο οφείλονταν στην larger than life προσωπικότητα του Keith Flint που έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Πολύ πριν από την εποχή που οι Prodigy κυκλοφόρησαν το magnus opus τους, The Fat of the Land (1997), ο Keith Flint ήδη αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της μπάντας. Αρχικά ως χορευτής και εν συνεχεία ως frontman. Ήταν ο άνθρωπος που έδινε άλλη διάσταση στις συνθέσεις του Liam Howlett.

Με την πανκ αισθητική που δημιουργούσαν τα αμέτρητα piercing, την ακραία κόμμωση που παρέπεμπε σε devil horns, τις παθιασμένες ερμηνείες αλλά και τον ψυχωτικό τρόπο με τον οποίο χόρευε στο Firestarter καθιερώθηκε ως μια από πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στα 90s.

Σε μια εποχή όπου οι Pantera κατακτούσαν τα charts στις ΗΠΑ και ο Marilyn Manson τρομοκρατούσε την συντηρητική Αμερική, το ασπρόμαυρo video με την βγαλμένη από θρίλερ μορφή του Flint να δεσπόζει μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη υπόγεια σήραγγα του Λονδίνου πέρασε στην ιστορία ως μια από τις πιο εντυπωσιακές και ανατρεπτικές εικόνες της δεκαετίας.

Ο αδικοχαμένος καλλιτέχνης συνέβαλε στο να εξελιχθούν οι Prodigy σε μια από τις σπουδαιότερες live μπάντες όλων των εποχών.

Έδειχνε να απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο της σκηνική του παρουσίας. Στον Flint οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αποδοχή των Prodigy από τους metal οπαδούς σε σημείο να παίξουν ως headliners στο αγγλικό rock φεστιβάλ Download το 2012.

Με εξαίρεση το ντεμπούτο των Prodigy (1992) και τα εφτά άλμπουμ που ακολούθησαν έφτασαν στο Νο 1 στην Αγγλία με πιο πρόσφατη επιτυχία αυτή του No Tourists που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018.

Ο Flint τραγούδησε στα πιο δημοφιλή κομμάτια της μπάντας. Τα Firestarter και Breath που έφτασαν αμφότερα στην κορυφή των charts το 1996. Με αυτά τα single έγιναν διάσημοι και στην Αμερική καταφέρνοντας να γιγαντώσουν το όνομα της μπάντας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προβολή του Firestarter είχε απαγορευθεί από το BBC έπειτα από παράπονα γονέων που υποστήριζαν πως η απόκοσμη ερμηνεία του Βρετανού τραγουδιστή τρομοκρατούσε τα παιδιά τους.

Οι στίχοι “I’m the bitch you hated / filth infatuated” ήταν οι πρώτοι που έγραψε ο Flint. «Πρόκειται για αυτό που είμαι. Κάποια πράγματα είναι βαθύτερα απ' ότι δείχνουν» είχε πει το 2008.

Κατάφερε να ξεχωρίσει και να θεωρηθεί πετυχημένος στον χώρο του με την αξία του. Μεγάλωσε με δυσλεξία, αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και προτού μπει στο συγκρότημα τοποθετούσε οροφές σε σπίτια!

O εθισμός του στα παυσίπονα είχε ως συνέπεια να φτάσει στο σημείο να δίνει μάχη με τα ναρκωτικά. Η γνωριμία και ο γάμος του με την Γιαπωνέζα Dj Mayumi Kai λειτούργησε ευεργετικά, καθώς κατάφερε να βγει νικητής και να επικεντρωθεί στη μουσική και τις μηχανές και τους αγώνες ταχύτητας. Mάλιστα σε ένα από τα live των Prodigy στη Μαλακάσα αποχώρησε δικάβαλο πάνω στη μηχανή, ενώ είχε ιδρύσει την δική του ομάδα που έπαιρνε μέρος σε αγώνες (Team Traction Control).

Όσο σεληνιασμένος και φρικαρισμένος έμοιαζε on stage o Keith Flint, άλλο τόσο νηφάλιος και πράος ήταν εκτός σκηνής. Ήταν ένας ταγμένος στην αποστολή του αρτίστας και χορευτής, με ασύλληπτη ενέργεια και ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ.

Το βέβαιο είναι πως δίχως τον Keith οι Prodigy δεν θα είχαν φτάσει στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας.

Δείτε τον Keith Flint σε συναυλία των Prodigy στη Μαλακάσα, αλλά και τον τρόπο που αποχωρεί πάνω σε μηχανή!

 

Τελευταία Νέα