Madrugada: «Ωριμάσαμε σαν το ελληνικό κρασί!»

Θάνος Σαρρής
Madrugada: «Ωριμάσαμε σαν το ελληνικό κρασί!»

bet365

Ο ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Madrugada, Jon Lauvland Pettersen, μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για το πολυαναμενόμενο reunion των Νορβηγών και τη σχέση αγάπης με την Ελλάδα!

Η πρεμιέρα έγινε στην πατρίδα τους. Δύο shows, φόρος τιμής στο θρυλικό Industrial Silence. Το άλμπουμ που τα ξεκίνησε όλα. Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για το sold out. Και η επιστροφή ήταν καλύτερη του αναμενόμενου. Ήχος, εικόνα, σκηνική παρουσία. Και ο κόσμος έζησε ξανά τις μελωδίες που έγιναν διαχρονικές, γεμίζοντας ξανά την ψυχή του.

Το reunion των Madrugada είναι γεγονός και φυσικά από τους σταθμούς τους δεν θα μπορούσε να λείπει η αγαπημένη τους Ελλάδα. Η χώρα που έγινε δεύτερη μουσική τους πατρίδα, μπροστά στο κοινό που τους λάτρεψε περισσότερο από οπουδήποτε εκτός Νορβηγίας. Το είχε παραδεχθεί άλλωστε και ο Sivert, στη συνέντευξη που μας είχε δώσει πριν δύο χρόνια.

Η 7η Απριλίου έγινε, όπως αναμενόταν, γρήγορα sold out και έτσι αποφασίστηκε να παίξουν και την επόμενη μέρα, όπου το κλειστό του Tae Kwon Do αναμένεται να είναι ξανά κατάμεστο! Στη Θεσσσαλονίκη, προκειμένου να χωρέσει ο κόσμος, ο χώρος άλλαξε και η μεγάλη συναυλία θα γίνει στο Παλατάκι (PAOK Sports Arena)

Ο Jon Lauvland Pettersen, o οποίος έριξε την ιδέα για επανένωση στον Sivert Høyem, είναι μαζί με τον θρυλικό φρόντμαν και τον Frode Jacobsen οι πυλώνες από την αρχική σύνθεση της μπάντας που γυρίζουν ξανά την Ευρώπη. Και αισθάνονται καλύτερα από ποτέ! Ο Νορβηγός ντράμερ μίλησε στο gazzetta.gr για τους... ώριμους Madrugada και την ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, ενώ θυμήθηκε στιγμές από την χώρα μας.

Jon καλησπέρα από το gazzetta.gr...

«Είστε αθλητικό Μέσο ε; Σε πολύ κόσμο αρέσει το ποδόσφαιρο παράλληλα με τη μουσική. Εμείς ήμασταν στο Άμστερνταμ, πήγαμε να δούμε το Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ και ήμασταν χωρισμένοι στα δύο! Οι μισοί είμαστε Γιουνάιτεντ, οι μισοί Λίβερπουλ. Αλλά εντάξει, ευτυχώς δεν πλακωθήκαμε!»

Σου αρέσει το ποδόσφαιρο;

«Βέβαια. Κυρίως επειδή ο γιος μου παίζει ποδόσφαιρο και αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι από τη στιγμή που ο Σόλσκιερ έγινε προπονητής στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ασχολούμαι περισσότερο. O Frode θα με σκοτώσει επειδή είναι σκληροπυρηνικός Λίβερπουλ!»

Λοιπόν, υπήρχε αρκετή φημολογία για την επιστροφή σας και τελικά έγινε πραγματικότητα. Πότε αποφασίσατε το reunion και τι ήταν αυτό που σας ώθησε;

Ήμασταν σε επαφή από όταν εγώ έφυγα από την μπάντα, αλλά και αφού το γκρουπ διαλύθηκε. Είμαστε καλοί φίλοι όλον τον καιρό, ακόμα και όταν χωρίσαμε ως συγκρότημα. Εδώ και μερικά χρόνια βγαίνουμε συχνά και σε μια έξοδο με τον Sivert έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να γιορτάσουμε την 20η επέτειο του Ιndustrial Silence, καθώς ήταν πολύ σημαντικό άλμπουμ για εμάς. Ήταν το πρώτο και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό, για εμάς έχει πολύ σπουδαία τραγούδια. Ήπιαμε λοιπόν μερικές μπύρες, φάγαμε τάκος και συζητήσαμε και με τον Frode. Όλοι καταλήξαμε ότι είναι πολύ καλή ιδέα και μπήκαμε αμέσως για πρόβες για να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί αν ήμασταν χάλια, αν δεν παίζαμε καλά μαζί πια, δεν θα προχωρούσαμε. Ωστόσο ήταν από την πρώτη νότα φανταστικό και συνεχίσαμε τις πρόβες από τον προηγούμενο Απρίλιο. Από τότε παίζουμε σαν τρελοί! Εγώ μένω στην βορειότερη πόλη του κόσμου και έπρεπε να πετάξω 2.000 χιλιόμετρα για να φτάσω στις πρόβες, αλλά κάνουμε μια ολόκληρη εβδομάδα τον μήνα πρόβες από τον Απρίλιο και νομίζω είμαστε έτοιμοι για να κατέβουμε Ελλάδα! Έχουμε ξεκινήσει την τουρ και πάει πολύ καλά».

Το στιλ σας άλλαξε μετά από όλα αυτά τα χρόνια; Εσύ για παράδειγμα αφοσιώθηκες για ένα διάστημα στη τζάζ. Σε επηρέασε στο πώς παίζεις τα κλασικά σας κομμάτια;

«Δεν θα το έλεγα. Μπορώ να πω ότι μου φαίνεται σαν να έχουμε ωριμάσει, σαν να έχουμε γίνει καθωσπρέπει ενήλικες! Αφήσαμε όλα τα άσχημα πίσω, τις εσωτερικές εντάσεις και το χάος. Αφήσαμε τους εαυτούς μας χαλαρούς με διαφορετικό τρόπο. Η ένταση μας επηρέασε προς το τέλος της προηγούμενης περιόδου, πριν φύγω από την μπάντα δεν παίζαμε πολύ καλά. Το κλίμα τώρα είναι φανταστικό και επηρεάζει τον τρόπο που παίζουμε προς το καλύτερο. Νομίζω ότι η μπάντα ακούγεται καλύτερη από ποτέ! Ωριμάσαμε καλά, σαν το ελληνικό κρασί!».

Τελευταία φορά που ήρθες στην Ελλάδα ήταν με τους Madrugada. Τι θυμάσαι;

«Θυμάμαι πολλές στιγμές από την Ελλάδα, όλες τις επισκέψεις μας. Πριν μιλήσουμε όμως προσπάθησα να ξεχωρίσω εμπειρίες και θυμάμαι μια επίσκεψή μας με χειμωνιάτικο καιρό και δεν ήταν τόσο εξωτικά με ήλιο και διακοπές, όπως το περιμέναμε. Θυμάμαι ήταν να παίξουμε στο Rockwave φεστιβάλ το 2001 και λόγω του πολύ κακού καιρού έπαθε ζημιά ο εξοπλισμός μας. Το φεστιβάλ ακυρώθηκε και καταλήξαμε να παρτάρουμε με τον Nick Cave και τους Bad Seeds, καθώς και με άλλες μπάντες στο ξενοδοχείο. Ήταν σαν.. στρατιωτικός νόμος, μας είπαν να μείνουμε μέσα και να μην βγούμε. Όμως ήταν ωραία. Θυμάμαι επίσης τον Mark E. Smith από τους Fall να πλακώνεται με έναν τύπο στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Τρομακτικό! Πολλές εμπειρίες από την Ελλάδα φίλε μου!»

Πώς εξηγείς την βαθιά αγάπη των Ελλήνων για τους Madrugada;

«Υπό μία έννοια ίσως είμαστε κάπως ίδιοι. Υπάρχει μια συγκεκριμένα σκοτεινιά, μελαγχολία, συναισθηματισμός στο είναι μας, τόσο οι Έλληνες όσο και οι Νορβηγοί. Αυτό απλά είναι κάτι που σκέφτομαι. Δηλαδή ο Nick Cave είναι επίσης πολύ δημοφιλής στην χώρα σας. Επίσης είναι δημοφιλής και στην Νορβηγία. Αυτή η αγάπη για το λίγο πιο σκοτεινό, νομίζω ότι δίνει την απάντηση».

Αισθάνεστε την αγάπη; Είναι η Ελλάδα μια ιδιαίτερη χώρα για εσάς;

«Πραγματικά το αισθανόμαστε. Είναι η χώρα εκτός Νορβηγίας που είμαστε πιο δημοφιλείς. Σίγουρα είναι πολύ ιδιαίτερη σχέση και ξέρετε, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Ελλάδα και η ανταπόκριση είναι απίστευτη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός από τη Νορβηγία όπου αισθανόμαστε τόση αγάπη. Έχω πολύ θετική εικόνα για την Ελλάδα, έχω συναντήσει πολύ καλό κόσμο και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σχέση μας».

Θα μας πεις τίποτα για τα shows που σχεδιάζετε στην Αθήνα;

«Λοιπόν, πρώτα από όλα γιορτάζουμε την 20η επέτειο από το πρώτο άλμπουμ μας οπότε στο live υπάρχει η προσδοκία για τραγούδια από το Industrial Silence. Πιστεύω δεν καταστρέφω τίποτα λέγοντας ότι θα παίξουμε τραγούδια από το πρώτο μας άλμπουμ. Πέρα από αυτό όμως δεν θα πω τίποτα άλλο!».

Να περιμένουμε κάτι περισσότερο από αυτό το reunion; Ενα νέο άλμπουμ ίσως;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέλει πολλή ενέργεια για να διατηρήσεις αυτή την αλληλεπίδραση και να δώσεις 75-80 συναυλίες όπως σχεδιάζουμε να κάνουμε. Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε το focus σε αυτό τώρα, να το κάνουμε σωστά και καλά. Και μέχρι στιγμής όλα πάνε πέρα από τις προσδοκίες μας, κάθε show είναι sold out και υπάρχει τρομερό κλίμα στο ταξίδι μας. Είναι η καλύτερη τουρ που έχω βρεθεί ποτέ».

Σε όλη σου την καριέρα;

Σίγουρα. Είναι τρομερή. Περνάμε καλά οπότε πρέπει να εστιάσουμε εκεί. Είναι φοβερή ατμόσφαιρα, μας εμπνέει. Δεν έχουμε μιλήσει πραγματικά για αυτή την προοπτική, θα το δούμε. Φαντάζομαι θα το αξιολογήσουμε προς το τέλος!

Πέραν της μουσικής, έχεις και ακτιβιστική δράση. Θέλεις να μας μιλήσεις γι' αυτό;

«Τι να πω, δεν ήξερα ότι είναι γνωστό! Φυσικά συμμετέχω σε πολλές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και από τη στιγμή που ρώτησες, να σου πω ότι υπάρχει κάτι που γίνεται στο Φίνμαρκ όπου ζω εγώ, το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου κουλ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ορυχεία χαλκού σε ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στη βόρεια Νορβηγία . Και νομίζω ότι είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος να χειρίζεται κάποιος περιβαλλοντικά ζητήματα στο 2019. Τέτοιες πρακτικές ανήκουν σε άλλες εποχές, νομίζω είναι τελείως λάθος και χαίρομαι που ρώτησες για να σου πω τι σκέφτομαι. Είναι ένα εντελώς λάθος μήνυμα, δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε έτσι στο περιβάλλον σήμερα».

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων για τις συναυλίες των MADRUGADA στην Ελλάδα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Εξασφαλίστε έγκαιρα τα εισιτήριά σας!

Θεσσαλονίκη - Παρασκευή 5 Απριλίου - ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ: PAOK Sports Arena

Αθήνα - Κλειστό Παλαιού Φαλήρου - Tae Kwon Do Arena

SOLD OUT: Κυριακή 7 Απριλίου

EXTRA DATE: Δευτέρα 8 Απριλίου

ΤΙΜΕΣ εισιτηρίων

Οι μεταπωλητές των εισιτηρίων χρεώνουν έξοδα διαχείρισης ανάλογα με το τιμολόγιό τους.

Αθήνα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Ορθίων (Standing): 35 ευρώ

Καθήμενοι (Seated): 43 ευρώ

ΤAMEIO

Ορθίων: 40 ευρώ

Καθήμενοι: 48 ευρώ

Θεσσαλονίκη

Προπώληση: 30 ευρώ

Ταμείο: 33 ευρώ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ στην Αθήνα

Δίκτυο viva

Online: www.viva.gr https://www.viva.gr/tickets/music/tae-kwon-do/madrugada-industrial-silen...

Τηλεφωνικά: στο 11876

Φυσικά σημεία: Στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, στον πολυχώρο Yoleni's (Σόλωνος 9), στο Viva Kiosk Συντάγματος (Πλ. Συντάγματος 4, καθημερινά 9:00-21:00) και στο Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης).

Δίκτυο Public

Public on line: http://tickets.public.gr/

Kαταστήματα Public

https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 9636 489

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ στη Θεσσαλονίκη

Στο Δίκτυο Viva https://www.viva.gr/tickets/music/principal-club/madrugada-industrial-si...

Επιπλέον στα: Musicland, Μητροπόλεως 102

τηλ.:2310 264 880 και Rover Bar, Σαλαμίνος 6 Λαδάδικα τηλ.: 231 054 4304

 

Τελευταία Νέα