Το... φάντασμα του Ελ Τσάπο στο «Αλκατράζ των Βράχων»!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Το... φάντασμα του Ελ Τσάπο στο «Αλκατράζ των Βράχων»!

bet365

Εγινε ο απόλυτος εφιάλτης των ΗΠΑ, βρέθηκε στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά ο... θρύλος του Ελ Τσάπο θα ξεθωριάσει στο «Αλκατράζ των Βράχων».

Από τα χωράφια της Λα Τούνα της Σιναλόα, στο περιοδικό Forbes και σε καταθέσεις πολλών δεκάδων δισσεκατομυρίων. «Ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις λεφτά για να αγοράσεις φαγητό, να επιβιώσεις, είναι να καλλιεργείς παπαρούνες, μαριχουάνα, και σε αυτήν την ηλικία [15 ετών] άρχισα να τα καλλιεργώ και να τα πουλάω» είχε τονίσει και μέσα από το καρτέλ της Γουαδαλαχάρα κατάφερε να γίνει φόβος και τρόμος των ΗΠΑ! Ενας αδίστακτος, σκληρός έμπορος νακρωτικών, που όμως για πολλούς ήταν και ο... Αϊ Βασίλης! «Χρηματοδοτώ τα πάντα: βαφτίσεις, υποδομές… Είμαι ο Άη Βασίλης. Και όλοι αγαπούν τον Άη Βασίλη...».

Ο Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα είναι ο άρχοντας των ναρκωτικών. Ήταν Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, όταν ο 61χρονος Ελ Τσάπο καταδικάστηκε για 10 κατηγορίες υποθέσεων ναρκωτικών στις ΗΠΑ, το χαμόγελό του πάγωσε, οι στιγμές κυριαρχίας του ξεθώριασαν... Ο Χοακίν Γκουζμάν μεταφέρθηκε άμεσα στην Supermax φυλακή "ADX Florence Supermax Prison" του Κολοράντο, ένα σωφρονιστικό κατάστημα απ' όπου δεν απέδρασε ποτέ κανείς. Η φυλακή βρίσκεται 173 χιλιόμετρα από το Ντένβερ. Είναι μια αμερικανική ομοσπονδιακή φυλακή "Supermax", για άνδρες κρατούμενους. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα κρατούνται σήμερα 360 βαρυποινίτες σε μικροσκοπικά κελιά διαστάσεων 3,5x2 μέτρων. Ο προαυλισμός διαρκεί για μόλις μία ώρα την ημέρα.



Άνοιξε το 1994 και έχει μια ιδιαιτέρως κακή φήμη καθώς εκεί οι κρατούμενοι ζουν απομονωμένοι ενώ έχουν σημειωθεί αυτοκτονίες. Συχνά είναι και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια από δεσμοφύλακες. Το ψευδώνυμο το ιδρύματος είναι το «Αλκατράζ των Βράχων». Οι φύλακες έχουν μάλιστα την εξουσιοδότηση να πυροβολήσουν σε περίπτωση υποψίας απόδρασης. Στο υψηλής τεχνολογίας κτίριο "φιλοξενούνται" μερικοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και τρομοκράτες του πλανήτη. Για να αποδράσει κανείς πρέπει να "παρακάμψει" 1.400 τηλεχειριζόμενες ατσάλινες πόρτες, αισθητήρες πίεσης που βρίσκονται στους διαδρόμους, λέιζερ και κυκλώματα παρακολούθησης, κάτι που καθιστά ένα οποιοδήποτε σχέδιο διαφυγής, ανεδαφικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελ Τσάπο συνελήφθη το 2016, πέντε μήνες μετά την απόδρασή του από φυλακή στο Μεξικό. Στην διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του. Θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ, όσο ήταν το "αφεντικό" του πανίσχυρου καρτέλ της Σιναλόα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Την έκπληξη και το σοκ του Ελ Τσάπο βέβαια δεν την μοιράστηκε ο υπόλοιπος κόσμος. Μετά από μία δίκη διάρκειας τριών μηνών παρουσιάστηκε ένα τσουνάμι με αποδείξεις σε βάρος του. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα καταδικαζόταν πως θα τον οδηγούσαν σε αυτήν την φυλακή.

Ο ίδιος ο Ελ Τσάπο στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας πάντως έδειχνε σαν να μην καταλαβαίνει το τι τον περίμενε. Φαινόταν σαν να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των κατηγοριών ενώ υπήρχαν στιγμές που έστελνε μέχρι και φιλιά στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα και σε κοντινούς του ανθρώπους. Έκανε μορφασμούς που θύμιζαν καρτούν και δεν έδειχνε να έχει πάρει στα σοβαρά το μέλλον του που έσβηνε.

Σε άλλες περιπτώσεις έμοιαζε σαν έναν γέρο που είχε χαθεί σε ένα super market... Και όμως στην αίθουσα ακούγονταν τρομερά πράγματα για τον ίδιο και το καρτέλ ναρκωτικών που είχε φτιάξει με όλη του την δομή.

Η πορεία της δίκης έδειξε πόσο... σατανικός άνθρωπος είναι. Η κατηγορούσα αρχή βρήκε και έφερε 56 μάρτυρες να καταθέσουν σε βάρος του και οι δικηγόροι του μόλις έναν! Η υπερασπιστική του ομάδα δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να κάνει και πολλά. Προσπάθησε να αναφέρει ότι ο Ελ Τσάπο δεν ήταν ποτέ το απόλυτο αφεντικό στο καρτέλ της Σιναλόα και υπήρχαν και άλλα επιτελικά στελέχη όπως ο Ισμαέλ Γκαρσία, γνωστός και ως Ελ Μάγιο. Ανέφεραν επίσης πως το ίδιο το μεξικανικό κράτος ήταν τόσο διεφθαρμένο που στήριζε το ίδιο την διακίνηση των ναρκωτικών και τη βοηθούσε κιόλας. Επίσης πως με την αρωγή του μεξικανικού κράτος περνούσαν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Στοιχεία που έστεκαν και είχαν μεγάλη δόση αλήθειας.

Όμως η αλήθεια για τις κατηγορίες για τον Ελ Τσάπο δεν άλλαζε. Τίποτα από όσα του αποδίδονταν από τα ναρκωτικά κυρίως μέχρι τους βασανισμούς και θανάτους ανθρώπων δεν ήταν ψέματα. Το όνομα του Γκουζμάν άρχισε να απασχολεί πολύ τον διεθνή Τύπο το 2012 ενώ το 2014 μετά από πιέσεις και ενέργειες των Αμερικανών είχε συλληφθεί από τους Μεξικανούς. Ο Γκουζμάν ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες φόνους. Ο ίδιος όχι μόνο δεν είχε πτοηθεί από αυτό, αλλά είχε προσεγγίσει μέσω δικηγόρων του δημοσιογράφους και συγγραφείς για να γράψει την αυτοβιογραφία του.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την καταδίκη του η κατηγορούσα αρχή και οι άνθρωποι που συγκέντρωσαν τις αποδείξεις έκαναν λόγο για μία μεγαλειώδη νίκη στην μάχη κατά των ναρκωτικών.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμα και το ότι βγήκε ο Ελ Τσάπο από το παιχνίδι δεν σημαίνει πως σταματούν να περνάνε τα σύνορα του Μεξικού τα ναρκωτικά. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό από τους πλέον αρμόδιους τα περισσότερα ναρκωτικά που περνάνε στις ΗΠΑ, περνούν μέσω επίσημων σημείων ελέγχου!!! Κοινώς σε μέρη όπου υπάρχει και θεωρητικά γίνεται έλεγχος για οτιδήποτε επιλήψιμο ή παράνομο.

Το εμπόριο των ναρκωτικών στα σύνορα είναι τόσο δυνατό που ξεπερνάει τον Ελ Τσάπο και τον οποιονδήποτε αντίστοιχο και άλλοτε ισχυρό Ελ Τσάπο. Αυτό που κάνει το εμπόριο αυτό πιο δυνατό είναι η ακόρεστη... δίψα της ίδιας της αγοράς της Αμερικής για ναρκωτικά. Όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχουν πολλά χρήματα. Και όπου υπάρχουν πολλά χρήματα πάντα βρίσκεται ο τρόπος να περνούν τα ναρκωτικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η Αριζόνα πριν από χρόνια είχε έναν υψηλής τεχνολογίας φράχτη που απέτρεπε στα σύνορά της να περάσει ο οποιοσδήποτε. Και όμως οι έμποροι έφτιαξαν έναν μηχανισμό ώστε να εκτινάσσουν με σχετικό τρόπο τα εμπορεύματά τους και τα ναρκωτικά πάνω από τον φράχτη και στην άλλη πλευρά όπου κάποιος ή κάποια περίμενε να τα παραλάβει. Όσο λοιπόν υπάρχει μεγάλη αμερικάνικη ζήτηση για τα ναρκωτικά θα υπάρχουν πολλά ναρκωτικά.

Από αυτήν την διαδικασία δεν πληρώνονται μόνο τα καρτέλ. Πληρώνεται και το ίδιο το κράτος του Μεξικού που είναι διεφθαρμένο. Ένα κράτος όπου άνθρωποι σαν τον Ελ Τσάπο είχαν εξαγοράσει μέχρι και επιτελικά στελέχη και υψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησής του. Ο Ελ Τσάπο εξήγαγε περίπου 154 τόνους κοκαΐνης στις ΗΠΑ το διάστημα 1989-2014.

Ο Χεσούς Σαμπάδα, που παραμένει φυλακισμένος στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του το 2008, αφηγήθηκε με λεπτομέρειες, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, πως ο ίδιος προσωπικά «λάδωνε» επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μεξικό, της ομοσπονδιακής αστυνομίας για τις μεταφορές κι «επίσης της Ιντερπόλ».

«Οι μίζες για τους δημοσίους λειτουργούς της πόλης του Μεξικού ισοδυναμούσαν με περίπου 300.000 δολάρια το μήνα» διαβεβαίωσε ο 57χρονος άνδρας, που εργάστηκε 20 χρόνια για το καρτέλ και εμφανίζεται ως μάρτυρας κλειδί της κατηγορούσας αρχής. To Αμερικανικό Κράτος στοχεύει σε ακόμα ένα χτύπημα, αφού επεξεργάζεται τρόπους για το πως θα καταφέρει να κατασχέσει περιουσία 14 δις. δολαρίων του Ελ Τσάπο που προέρχονται από τα κέρδη του από τα Καρτέλ ναρκωτικών!

https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/media:c27156d68cb9485183ca25360387ae2e/400.jpeg

Τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών στο Μεξικό είχε στη διάθεσή του, πριν συλληφθεί, ο βαρόνος ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Μάλιστα, ο στόλος του αποτελείτο από περισσότερα αεροσκάφη από αυτά που έχει στην κατοχή του ο εθνικός αερομεταφορέας του Μεξικού, Aeromexico!

Από το 2006 έως το 2015, οι μεξικανικές Αρχές κατάσχεσαν 586 αεροπλάνα και 13 ελικόπτερα του καρτέλ Σιναλόο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aeroméxico, διαθέτει μόλις 127 αεροσκάφη.

Επίσης, το δίκτυο διέθετε 4.771 αυτοσχέδια αεροδρόμια, μήκους 100 έως 500 μέτρων. Ο Ελ Τσάπο διέθετε επίσης έναν στόλο υποβρυχίων, σκαφών επιφανείας και φορτηγών για την διακίνηση των ναρκωτικών σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Κοντά στα ναρκωτικά υπάρχει και το εμπόριο όπλων στα σύνορα του Μεξικού. Δύο πράγματα που μπορεί να συνδέονται. Υπάρχουν δε τόσοι πολλοί θάνατοι που σχετίζονται κυρίως με τα καρτέλ που κανείς δεν ξέρει σίγουρα τον αριθμό τους. Οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη σε αυτό που γίνεται, όπως έχουν συμμετοχή και στους θανάτους λόγω των ναρκωτικών με την ανοχή τους και τον τρόπο που λειτουργούν στα σύνορά τους με το Μεξικό.

Η δίκη του Ελ Τσάπο βέβαια ανέδειξε και τη θετική πλευρά. Την πλευρά των ανθρώπων που βρήκαν αποδείξεις και πειστήρια για φρικαλέες πράξεις που μπορεί να μην τιμωρούνταν ποτέ ή και να μην γίνονταν ποτέ γνωστές. Απομυθοποιώντας τον Ελ Τσάπο και κάνοντάς τον να φαίνεται τόσο κοινός και μικρός και στέλνοντάς τον στην φυλακή προφανώς και είναι μία νίκη της δικαιοσύνης. Η καταδίκη του Ελ Τσάπο δεν θα σταματήσει τον... πόλεμο των ναρκωτικών και ούτε καν το καρτέλ Σιναλόα. Ωστόσο ηθικά και συμβολικά δείχνει πως στο τέλος της ημέρας ένας στυγερός δολοφόνος και μεγαλέμπορος ναρκωτικών παίρνει αυτό που αξίζει και τιμωρείται παραδειγματικά έστω και με καθυστέρηση.

Το πρόβλημα λοιπόν απεικονίζεται και στα τελευταία λόγια του πριν τη μεταφορά του στην φυλακή - εφιάλτη «Ό, τι κι αν κάνετε, η διακίνηση ναρκωτικών ουδέποτε θα εξαφανιστεί, ένας από τους λόγους είναι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ναρκωτικών. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα, εσείς είστε».

 

Τελευταία Νέα