21 ημέρες στο Μπέλμεκεν!

Αντώνης Πατσούρας
21 ημέρες στο Μπέλμεκεν!

bet365

Το G-Weekend ανέβηκε... στα 2.050 μέτρα σε βουλγαρικό έδαφος και σας παρουσιάζει την ζωή των Ελλήνων κολυμβητών στο Μπέλμεκεν.

Το 1968 για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθιούν σε υψόμετρο. Στο Μεξικό. Η αρχή έγινε με τους Ολυμπιακούς και ακολούθησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, δυο χρόνια αργότερα.

Όλη η Ευρώπη εκείνη την εποχή ήθελε να στείλει τους αθλητές της σε ... υψόμετρο για να είναι έτοιμοι για την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων. Την εποχή εκείνη δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη της Ευρώπης, δυο σπουδαία προπονητικά κέντρα, σε υψόμετρο.

Το Φον Ρεμό και το Μπέλμεκεν

Το ένα στο Φον Ρεμό της Γαλλίας και το άλλο στο Μπέλμεκεν της Βουλγαρίας. Τα κέντρα αυτά που κατασκεύασαν οι Γερμανοί (Ανατολικοί) έκαναν την δουλειά και έως σήμερα παραμένουν για να θυμίζουν την εποχή εκείνη αλλά και για να καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα.

Το Μπέλμεκεν σε αντίθεση με το Φον Ρεμό δεν έχει την λάμψη του τότε αλλά κάθε χρόνο είναι η βάση της προετοιμασίας σπουδαίων ομάδων και αθλητών. Το προπονητικό κέντρο του είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.050 μέτρων και υποδέχεται εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες απ' όλα τα σπορ! Γύρω του έλατα που ζουν αιώνες!

Η προετοιμασία εκεί είναι σκληρή, επίπονη. Μπορεί να απέχει 150χλμ από τη Σόφια, μπορεί να έχει ένα χωριό στα 20χλμ αλλά οι δρόμοι και το χιόνι που σκεπάζει τα πάντα απαγορεύουν τις μετακινήσεις. Απλά θα πας και θα φύγεις όταν θα τελειώσει η προετοιμασία.

«Δελφίνια» στο βουνό

Η «αφρόκρεμα» της ελληνικής κολύμβησης βρέθηκε για 21 ημέρες στο Μπέλμεκεν. Είκοσι μια ημέρες οι Έλληνες κολυμβητές έκαναν προπόνηση δυο φορές την ημέρα, είχαν δυο φορές την ημέρα γυμναστήριο και στις ελεύθερες ώρες τους πήγαιναν για πινγκ πονγκ και για να διαβάσουν κάποιο βιβλίο για να ξεκουραστούν.

Η διαδρομή από τους ξενώνες στην πισίνα και στο γυμναστήριο καθημερινή. Διαδρομή σε διαδρόμους με κάδρα Ολυμπιονικών της Βουλγαρίας. Το ρεπό σπάνιο. Μια φορά την εβδομάδα είχαν και όλοι μαζί το... έσκαγαν για μια βόλτα στο προαύλιο. Μέσα στα χιόνια. Το φαγητό δεν ικανοποιούσε όλα τα γούστα αλλά είπαμε. Προετοιμασία.

Στο βουνό... ανέβηκαν για 21 ημέρες οι προπονητές Γέμελος, Οικονόμου, Τζιλιβάκης αλλά και οι αθλητές: Γκολομέεβ, Δράκου, Αραούζου, Νέγρης, Γεωργακόπουλος, Κυνηγάκης, Μπολάνος, Παπαστάμος, Τροχαλάκη, Αρνιακός, Μανιός, Κωνσταντινέσκου, Απλάντη, Ζαφειρόπουλος, Σκοτάδης Τ, Σκοτάδης Γ, Δρόσος, Κοντόπουλος. Η λίστα έχει αθλητές της εθνικής ομάδας, του Ολυμπιακού και του Εθνικού. Τρεις εξ' αυτών, η Δράκου, ο Κοντόπουλος και ο Ζαφειρόπουλος γιόρτασαν τα γενέθλια τους στο υψόμετρο.

Όλοι μαζί προετοιμάστηκαν για το χειμερινό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο και κάποιοι έβαλαν τις βάσεις για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κορέας.

Γέμελος: «Το υψόμετρο είναι απαραίτητο»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της κολύμβησης Νίκος Γέμελος που πέρασε και αυτός 21 ημέρες στο βουνό μας μίλησε για την σημασία της προπόνησης σε υψόμετρο αλλά και τη ζωή στο κέντρο: «Είναι απαραίτητη η προπόνηση σε υψόμετρο. Σε όλα τα σπορ. Όλα τα κλαμπ, όλες οι εθνικές ομάδες την έχουν βάλει στο πρόγραμμα τους. Έχει εξαιρετικά οφέλη για τους αθλητές.

Είναι μια τελείως διαφορετική προπόνηση. Όσο αφορά τη ζωή στο βουνό έχουμε πλέον συνηθίσει. Εδώ δουλεύεις και ηρεμείς. Κάθε ημέρα είναι δύσκολη. Οι κολυμβητές γνωρίζουν κάτι καινούργιο στις ελεύθερες ώρες τους. Σκέφτονται, αφιερώνουν τον ελάχιστο χρόνο τους σε σημαντικά πράγματα. Είναι εμπειρία ζωής».

Έντονη κινητικότητα

Στο Μπέλμεκεν είναι αυτή την περίοδο η Λέφσκι Σόφιας και η εθνική ομάδα κολύμβησης της Βουλγαρίας ενώ πέρασαν Σέρβοι παλαιστές και Βούλγαροι πυγμάχοι. Φτάνουν αθλητές από την Φιλανδία και την Ιαπωνία και ιδιαίτερα αθλητές των χειμερινών σπορ. Εκεί είναι και δυο Έλληνες πρωταθλητές η Μαρία Τσακίρη και ο Απόστολος Αγγέλης ενώ πρόσφατα βρέθηκε στο ...βουνό και η Βούλα Παπαχρήστου.

 

Τελευταία Νέα