Από τον Φρατζέσκο και τον Μαραγκό, στον Σβιντέρσκι και τον Ινγκασον! (poll)

Σταύρος Σουντουλίδης
Από τον Φρατζέσκο και τον Μαραγκό, στον Σβιντέρσκι και τον Ινγκασον! (poll)

bet365

Το G-Weekend μάζεψε όλες τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ, από το 1997 μέχρι σήμερα και εκτός από ωραίες ιστορίες, θέλει την ψήφο σας για την καλύτερη χειμωνιάτικη επιλογή.

Οι προκάτοχοι του Ιβάν Σαββίδη στον προεδρικό θώκο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, κυρίως ο Γιώργος Μπατατούδης, δεν δίστασαν σε ουκ ολίγες μεταγραφικές περιόδους να πετάξουν πολλά εκατομμύρια (δραχμές ή ευρώ, σημασία δεν έχει…) προκειμένου να φέρουν στην Τούμπα δεκάδες ποδοσφαιριστές. Ελάχιστοι εξ αυτών έκαναν καριέρα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα…

Στην παντοκρατορία του Μπατατούδη υπήρξαν μεγάλα ονόματα, που ήρθαν μεσούσης της περιόδου στον ΠΑΟΚ. Η απόκτηση του Κώστα Φρατζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό προκάλεσαν αίσθηση τον Ιανουάριο του 1997. Ένα δίδυμο ποδοσφαιριστών που πρόσφερε στο «Δικέφαλο» και εκείνη την εποχή συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο Παντελής Καφές που αποκτήθηκε το ίδιο διάστημα από τους Πόντιους Βέροιας, αλλά και οι Σιδηρόπουλος, Παλατσίδης, Ινεμπολίδης πέρασαν απαρατήρητοι.

Τον επόμενο χειμώνα του ’98, η ομάδα χαρακτηρίζεται πλήρης και οι προσθήκες ήταν ελάχιστες. Ήρθαν ο Μαγυάρος φορ Ζόλταν Κόβατς και ο Γιώργος Κουλακιώτης προκειμένου να καλύψει το κενό του Θόδωρου Ζαγοράκη, που μόλις είχε αποχωρήσει για την Αγγλία και τη Λέστερ. Ο τότε μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου» είχε φτάσει μια ανάσα από την απόκτηση του Βασίλη Λάκη, αλλά η μεταπήδηση του νυν άσου του ΠΑΟΚ ναυάγησε την τελευταία στιγμή, αφού ο συγχωρεμένος Παναγιώτης Κατσούρης και ο Πάολο Κομίνγκες αρνήθηκαν να πάνε στον Πανηλειακό ως ανταλλάγματα της μεταγραφής.

Το χειμώνα του 1999 έρχονται δύο σπουδαία ονόματα. Ύστερα από «μάχη» με τον Άρη, ο Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς υπογράφει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, όπως συνέβη και με τον πρώην σταρ της Μπάγερν Μονάχου, Αδόλφο Βαλένσια. Ο Κολομβιανός έγινε σύνθημα στα χείλη των ΠΑΟΚτσήδων, όμως ποτέ δεν «κόλλησε» με τον Αναστασιάδη και αποτέλεσε μια από τις αφορμές για το τέλος της συνεργασίας του Έλληνα προπονητή με το «Δικέφαλου».

Επί εποχής Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ αποκτά τον ποδοσφαιρικό «έρωτα» του Βόσνιου τεχνικού, τον Βασίλη Μπορμπόκη από την Σέφιλντ Γουένσντεϊ και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Δημήτρη Ναλιτζή, από τον Πανιώνιο, τον Κόφι Αμπονσά από τον Ολυμπιακό, τον Πολωνό τερματοφύλακα Γκρζέγκορζ Ζαμοτούλσκι, όμως ο μεγάλος ντόρος έγινε γύρω από το άγνωστο σε πολλούς όνομα του Βίντακ Μπράτιτς. Για τη μεταγραφή του Σέρβου μεσοεπιθετικού από τη Βοϊβοντίνα ακούστηκαν πολλά πάρα πολλά... Το τελικό ποσό της παραμένει άγνωστο, αλλά εικάζεται ότι στις καρτέλες της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, δίπλα στο όνομα του Σέρβου αναγράφηκε το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών! Σημερινά 3 και κάτι εκατομμύρια ευρώ…

Τα επόμενα χρόνια η εμφάνιση οικονομικών προβλημάτων στην ΠΑΕ «μεταφράζεται» και σε πολύ λίγες κινήσεις. Τον Ιανουάριο του 2001 κάνει την εμφάνισή του στην Τούμπα ο τίμιος γίγαντας από το Καμερούν, Αρμάντο Φουτσίνι, που είχε «χτίσει» το όνομά του στα Ιωάννινα με τη φανέλα του ΠΑΣ. Το 2002 ο «Δικέφαλος» αποκτά από τον συμπολίτη Άρη, τον Γιώργο Κούτση, ο Γιώργος Τσουρσουνίδης επιστρέφει από την Ξάνθη για να κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του Τούμπα, ενώ τις τελευταίες ημέρες των χειμερινών μεταγραφών έρχεται με τη μορφή δανεικού από την Γκρασχόπερ, ο Μάριαν Ζέμαν, ωστόσο ουδείς ασχολήθηκε με τον Σλοβένο αμυντικό, ο οποίος «πέρασε και δεν ακούμπησε» από την Τούμπα.

Τον επόμενο χειμώνα, αυτόν του 2003, τα «ψώνια» περιορίστηκαν εντός των συνόρων, με τον Ηλία Ατματζίδη να αφήνει την ΑΕΚ και να φοράει τη φανέλα με έναν άλλον δικέφαλο στο στήθος, ενώ στις 27 Ιανουαρίου ο Γιώργος Θεοδωρίδης ελεύθερος από τον Άρη και να μετακομίζει στη γειτονική Τούμπα, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έκλεισε από τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Ρίαν Καπαγιαννίδης, ένας εκ των μάνατζερ που πριν από δύο χρόνια έφερε στον ΠΑΟΚ τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς!

Βλέποντας την ομάδα να είναι ψηλά στη βαθμολογία, Γιάννης Γούμενος και Άγγελος Αναστασιάδης αποφασίζουν να κάνουν δέκα -ναι, καλά διαβάσατε- μεταγραφές τον Ιανουάριο του 2004! Ανάμεσα τους ένας αμυντικός, που άκουγε στο όνομα Στέλιος Μαλεζάς, ο έτερος Αμαεφούλε, ο Θένγκοντ, με τον αδερφό του Ναπολέον να έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο, τον Κύπριο Αλέξανδρο Γαρπόζη αλλά και τρεις ποδοσφαιριστές στη θέση του τερματοφύλακα (Ανδριόπουλος, Λαμπάκης, Φερνάντες) φτάνοντας στους επτά στο ρόστερ του μαζί με τους Ατματζίδη, Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλο και Βασιλειάδη! Σ’ αυτό το μεταγραφικό κρεσέντο αποκτήθηκαν και οι Λιάσος Λουκάς, Χρήστος Μαλαδένης τις τρεις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών.

Τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε ο Ηρακλής τον Ιανουάριο του 2005, στέλνουν τον Μάρτσιν Μίετσελ από το Καυτανζόγλειο στην Τούμπα. Το ίδιο διάστημα ο Γιάννης Γούμενος επιχειρεί να φέρει τον Φάνη Κατεργιαννάκη, που είχε μείνει ελεύθερος από την ιταλική Κάλιαρι, στον ΠΑΟΚ, αλλά τελικά βολεύεται με τον Πολωνό σέντερ φορ, που παρεμπιπτόντως έκανε καλές χρονιές (75 συμ., 25 γκολ) με την «ασπρόμαυρη φανέλα», τον Δημήτρη Ζωγραφάκη από την Ξάνθη, αλλά και το αιγυπτιακό δίδυμο Σικαμπάλα – Μέγκαχεντ, έστω και αν ο πρώτος έκανε κάτι μήνες να εμφανιστεί στην Τούμπα.

Ενα χρόνο μετά, οι «ασπρόμαυροι» ελλείψει χρημάτων, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ανανέωση επιλέγοντας δύο ταλέντα (Μελίσσης και Αραμπατζής) από τον Πανσερραϊκό. Οι φίλοι του «Δικεφάλου» έχουν ξεχάσει ότι τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν οι… αγνώστου προέλευσης Πία Ζαντόσο Ρετζινάλντο Ριβελίνο και Ζοζέ Ίντιο. Το μοναδικό θετικό το χειμώνα του 2007 ήταν η επιστροφή του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Ηρακλή.

Το χειμώνα του 2008 ο ΠΑΟΚ του Θόδωρου Ζαγοράκη έβγαινε στη μεταγραφική αγορά για πρώτη φορά μαζί με τον Ζήση Βρύζα, που στο μεταξύ είχε «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έχοντας αναλάβει ρόλο τεχνικού διευθυντή.

Τρέχοντας να προλάβει το χρόνο και να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα, ο Βρύζας θα φέρει δανεικούς τους Γκόραν Γκράβανσιτς και Βιορέλ Φρούνζα, τον Αργεντινό μέσο της Σιένα, Ρικάρντο Ματίας Βερόν, ενώ θα κάνει την έκπληξη την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Ο ΠΑΟΚ αποκτώντας το πλεονέκτημα της παράτασης της μεταγραφικής περιόδου κατά μια ημέρα, που αποφάσισε η ΕΠΟ λόγω της κοιμήσεως του Μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κατάφερε να αποκτήσει τον προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο Πορτογάλος στα 33 του χρόνια, όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε ομάδα, ο Βρύζας το γνώριζε αυτό και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για ενάμιση χρόνο.

Πιο οργανωμένος και έχοντας αποκτήσει αρκετές διασυνδέσεις, το χειμώνα του 2009, ο ΠΑΟΚ έφερε νωρίς-νωρίς ως δανεικούς, παρακαλώ, Λίνο και Ολιβιέ Σορλέν και συνέχισε να ψάχνει μέχρι την τελευταία στιγμή έναν επιθετικό. Παρά τις όποιες αστοχίες έκλεισε τον Λάμπρο Χούτο, ο οποίος δεν προσαρμόστηκε ποτέ και δεν έμεινε πάνω από τους έξι μήνες στην Τούμπα.

Η ομάδα της σεζόν 2009-10 δε χρειαζόταν και πολλές προσθήκες στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να ενισχυθεί ο «Δικέφαλος» στην επιθετική γραμμή του, οι επιλογές των δυο Πορτογάλων, Εντίνιο και Κριστιάνο, έγιναν πολύ γρήγορα, με τον πρώτο να έρχεται στις 16/1 και να σκοράρει μια εβδομάδα αργότερα το γκολ της νίκης στο 0-1 επί του Ολυμπιακού, ενώ ο δεύτερος ήταν στη Θεσσαλονίκη πριν από τα Χριστούγεννα του 2009.

Ο «Δικέφαλος» αφού απέκλεισε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ το χειμώνα του 2011 της πήρε και τον Βραζιλιάνο με κροατικό διαβατήριο Έτο Οελίλτον Αραούχο ντος Σάντος ή απλά Ετο, ενώ έφερε και έναν Κολομβιανό μέσο, τον Ντιέγκο Αρίας.

Μπροστά σε ένα… βουνό οικονομικών προβλημάτων, έντονης αμφισβήτησης και διοικητικών αλλαγών, με την παραίτηση Ζαγοράκη και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ζήση Βρύζα, το χειμώνα του 2012, ο ΠΑΟΚ ίσα ίσα που προλαβαίνει και έφερε στις 31 Ιανουαρίου τον Φρεντερίκ Νιμανί, δανεικό από τη Μονακό. Νωρίτερα είχε πωλήσει αντί 4 εκατομμυρίων ευρώ τον Αντρέ Βιεϊρίνια και άφησε ελεύθερο τον Πάμπλο Κοντρέρας.

Η εποχή (και μεταγραφές) Σαββίδη

Απαλλαγμένος από κάθε φύσης οικονομικά προβλήματα, ο ΠΑΟΚ βγήκε στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι του 2013, με αρκετά χρήματα, αλλά δίχως την παραμικρή εμπειρία. Τα πρώτα «ψώνια» έφεραν την προσωπική σφραγίδα (Κατσουράνης, Βούκιτς) του Ιβάν Σαββίδη και αρκετή καθυστέρηση στις περισσότερες περιπτώσεις, που χειρίστηκε ο τότε στρατηγικός σύμβουλος, Γκέρμαν Τσιστιακόφ.

Οι μέρες περνούσαν και τελικά, με εξαίρεση τον δανεικό από την Ντιναμό Μόσχας Γκόρντον Σίλντενφελντ και την αγορά του Σαρλ Ιτάνζ από τον Ατρόμητο Περιστερίου, αποκτήθηκαν την ύστατη στιγμή οι δανεικοί Σέκου Ολίσε (με το ύψος του δανεισμού του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ) και Αμπντούλ Καμαρά.

Το επιτελείο της ΠΑΕ συνέχισε και την επόμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο να λειτουργεί δίχως την παραμικρή ποδοσφαιρική λογική. Απόδειξη; Οι μεταγραφές των Χέντβιγκες Μαντούρο και Μάαρτεν Μάρτενς, οι οποίοι κόστισαν ένα… τσουβάλι ευρώ και είχαν ελάχιστη προσφορά, ενώ η επιμονή σε δανεικούς ποδοσφαιριστές «ζούσε και βασίλευε» πέριξ της Τούμπας, με τρεις εξ αυτών (Νάτχο, Ινσαουράλδε και Χούσεν) να υπογράφουν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Κανείς δεν κατάλαβε το λόγο για τον οποίο αποκτήθηκε για μόλις έξι μήνες ο Αυστριακός γκολκίπερ Μίκαελ Γκσπούρνινγκ, τον οποίο είχαμε γνωρίσει από τη θητεία του στην Ξάνθη και αγωνίστηκε σε μόλις ένα παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Το χειμώνα του 2015 ο Κριστιάν Νομπόα έρχεται από τη Ρούμπιν Καζάν, ο ομογενής Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος από την Σουηδία και έπαιξε τα... ρέστα του για να πάρει τον Μάρκο Ντέβιτς, τον είχε σχεδόν κλείσει, αλλά ξαφνικά ο Σέρβος φορ υπέγραψε στην Αλ Ραϊάν στη… Β' Εθνική του Κατάρ! Τα πετροδόλαρα, βλέπετε, έκαναν τη διαφορά. Το ίδιο διάστημα συμφώνησε με τον Ρικάρντο Κόστα, που στα 34 του χρόνια είχε κάνει το… κομπόδεμα του παίζοντας στην Αλ Σαλίγια του Κατάρ και ήρθε για ενάμιση χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Σουηδό Ρόμπιν Όλσεν έφερε άρον άρον τον Μάρκο Βελλίδη από τον ΠΑΣ Γιάννινα και δύο μέρες πριν από το φινάλε των χειμερινών μεταγραφών του 2016, όπου είχαν εμπλοκή ουκ ολίγοι άνθρωποι (Άρνεσεν, Βεζυρτζής κ.α.) υπέγραψε από τον Πανιώνιο, ο Δημήτρης Χατζηισαΐας.

Πριν από δύο χρόνια, μετά την πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατάσαραϊ, οι «ασπρόμαυροι» ξέμειναν από λύσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και η απόκτηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς αντί 1,9 εκατ. ευρώ από τη Λέγκια Βαρσοβίας θα αποδειχθεί… χρυσάφι. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον Αμρ Ουάρντα, με τον Αιγύπτιο να αφήνει το Αγρίνιο και να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, ούτε για τον Λάζαρο Λάμπρου, ένα παιδί που ψάχνει χρόνια τώρα να βρει τα πατήματά του. Τις τελευταίες ημέρες της προ διετίας μεταγραφικής περιόδου, ο ΠΑΟΚ αγόρασε και τον Πέντρο Ενρίκε από τη Ρεν, που φέτος το χειμώνα επέστρεψε εκ νέου στην Τούμπα, ενώ πέρσι τέτοια εποχή έγιναν τρεις επιλογές (Μουλέν, Μιχόγιεβιτς, Αζεβέδο) που δεν τις λες και… πετυχημένες.

Το φετινό χειμώνα ο «Δικέφαλος και ο Ιβάν Σαββίδης έκαναν ένα απίστευτο «ντεμαράζ» στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Στην «ασπρόμαυρη» μηχανή προστέθηκαν τέσσερις ποδοσφαιριστές, όχι μόνο για να συμβάλλουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και για αποδείξουν στην πράξη πως η διοίκηση επιτέλους μετά από τόσα χρόνια άλλαξε φιλοσοφία και ποδοσφαιρική προσέγγιση. Οι μεταγραφές των Μίσιτς, Σβιντέρσκι, Ίνγκασον και Ολιβέιρα ενισχύουν τον ΠΑΟΚ και ρίχνουν κατά πολύ το μ.ο. ηλικίας της ομάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα