Κορυσχάδες: Η ομίχλη δεν σκεπάζει την ιστορία!

Αντώνης Πατσούρας
Κορυσχάδες: Η ομίχλη δεν σκεπάζει την ιστορία!

bet365

Το G-Weekend επισκέφτηκε τους Κορυσχάδες, του νομού Ευρυτανίας, 75 χρόνια μετά από την ιστορική συνεδρίαση της «κυβέρνησης του βουνού».

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι, υπάρχει ένα μικρό χωριό, που δεν έχει πια ούτε 50 κατοίκους αλλά έχει τεράστια ιστορία. Δεσπόζει σε υψόμετρο 950μ αγέρωχο, στητό, ανάμεσα στα έλατα.

Το όνομα του είναι Κορυσχάδες. Στη νέα γενιά ίσως το όνομα αυτό να ... αναγνωρίζεται αλλά είναι το χωριό εκεί όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Η ιστορική συνεδρίαση!

Τον Μάιο του 1944 εκεί συνεδρίασε η "Κυβέρνηση του Βουνού" η αλλιώς η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η αρχή είχε γίνει στην Βίνιανη της Ευρυτανίας, εκεί όπου τον Μάρτιο του 1944, συγκροτήθηκε η "Κυβέρνηση του Βουνού".

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαϊου και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 27 του ίδιου μήνα όπου εκδόθηκε και ψήφισμα. Χώρος συνεδρίασης το σχολείο του χωριού, όπου στην είσοδό του μια επιγραφή δίνει το ιστορικό στίγμα: «ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944». Στην διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν εισηγήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της διακυβέρνησης της χώρας.

Στις εκλογές ψήφισαν περισσότεροι από 1,5 εκ Έλληνες από όλη την χώρα και για πρώτη φορά είχαν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και οι γυναίκες. Όλοι όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα θα έπρεπε να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο στους Κορυσχάδες ενώ με τον όρκο των Κορυσχάδων ορκίστηκε το 2014 ως νέα Περιφερειάρχης Αττικής η Ρένα Δούρου.

Όνομα από την αρχαιότητα

Το όνομα Κορυσχάδες είναι δύσκολο να το εξηγήσεις και προκαλεί εντύπωση. Προήλθε όμως από την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς» (περικεφαλαία) αφού σε κοντινή τοποθεσία λειτουργούσε, κατά την αρχαιότητα, μεταλλείο όπου από την εξόρυξη του μετάλλου κατασκευάζονταν περικεφαλαίες και όπλα για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιθέσεις.

Οι Κορυσχάδες του σήμερα

Το χωριό είναι σήμερα ένας εξαιρετικός χειμερινός και καλοκαιρινός προορισμός. Τα περισσότερα σπίτια έχουν γίνει καταλύματα για τουρίστες και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου. Οι επισκέπτες δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι τουρίστες από το Ισραήλ.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζουν δυο κτίρια. Το παλιό σχολείο που είναι εδώ και χρόνια Μουσείο Εθνικής Αντίστασης αλλά και ο ναός του Αγίου Αθανασίου που έχει χτιστεί από το 1865. Στο χωριό λειτουργούν δυο καφενεία αλλά και κατάστημα εστίασης πάνω στην πλατεία ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι έχουν διανύσει τρεις και πλέον δεκαετίες στη ζωή τους.

Στους Κορυσχάδες που είναι πολύ κοντά στο Καρπενήσι και φυσικά στο Βελούχι μπορεί κανείς να ασχοληθεί και με σπορ όπως είναι η ιππασία, το ράφτινγκ, η ποδηλασία ενώ υπάρχουν τρομερές διαδρομές για πεζοπορία. Τα έλατα είναι στο... μάτι κάθε επισκέπτη που θα κοιτάξει γύρω του από την πλατεία του χωριού ενώ εκεί δεσπόζει και ένας αιωνόβιος πλάτανος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα