Βίωσε τον ρατσισμό και τώρα κάνει... πάταγο!

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Βίωσε τον ρατσισμό και τώρα κάνει... πάταγο!

bet365

«Περπάτησε» τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πανιώνιο, βρέθηκε στη Γερμανία, βίωσε τον ρατσισμό από τον Μάρσαλ της Καϊζερσλάουτερν, επέστρεψε στην Ελλάδα κι όπου πηγαίνει πρωταγωνιστεί. Έσωσε τον Ιωνικό και τώρα έχει ένα στόχο: Να ανεβάσει το Διαγόρα! Η ιστορία του Χρήστου Χατζησάββα στο Gazzetta Weekend Journal.

Ο Χρήστος Χατζησάββας δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή της Γ' Εθνικής.

Ο σημερινός ηγέτης του Διαγόρα Ρόδου ξεκίνησε στα 9 του τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πανιώνιο. Εκεί έμεινε μέχρι τα 18. Όταν ήταν να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο επί εποχής Λεμονή, Ρεκόμπα και Εστογιανόφ δεν τα έφερε έτσι η ζωή ώστε να βρεθεί στην πρώτη ομάδα των «κυανέρυθρων».

«Δεν πλήρωσα ποτέ μου για να παίξω μπάλα. Ούτε εγώ ούτε οι γονείς μου είχαν χρήματα για να με βλέπουν να κλοτσάω μια μπάλα. Αν άξιζα θα έπαιζα. Ετσι ήθελε κιόλας, έτσι κι έγινε. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν προπονητές, μάνατζερ, παράγοντες που για να σε προωθήσουν θέλουν λεφτά. Ποτέ δεν θα τους έκανα την χάρη και ποτέ δεν το έκανα», εξομολογείται ο 25χρονος επιθετικός της ομάδας της Ρόδου στο Gazzetta Weekend Journal.

Στη συνέχεια κάνει το βήμα για το εξωτερικό. Ετοιμάζει τη βαλίτσα του και μετακομίζει στην Πιρμάσενς. Με την Κ20 του γερμανικού συλλόγου πετυχαίνει σε 19 ματς 21 γκολ.

Αργότερα του γίνεται πρόταση να επιστρέψει στην Ελλάδα με σκοπό να πάει στον Πλατανιά του Χατζηνικολάου. Τότε ήταν η εποχή που οι άνθρωποι του συλλόγου ήθελαν το τρίτο φορ της ομάδας να είναι από την Κρήτη και έτσι ο Χρήστος βρίσκεται στον Ρούβα. Άπαντες, βλέποντάς τον στις προπονήσεις απορούν πώς βρέθηκε εκείνος εκεί. Κλείνει το δεύτερο μισό της σεζόν στην τότε επαγγελματική Γ' Εθνική με 2 γκολ σε 14 ματς.

Επιστρέφει και πάλι στη Γερμανία με την Idar-Obsertein να είναι ο επόμενος σύλλογός του. Προπονητής εκεί ο Όλαφ Μάρσαλ μαζί με τον Τόμας Ριτλ. Ο Ριτλ τον... πήγαινε πολύ τον Χρήστο και του άρεσε το αγωνιστικό του θράσος.

Ο Μάρσαλ, όμως, αυτή η δόξα της Καϊζερσλάουτερν συμπεριφέρθηκε ρατσιστικά στον Χατζησάββα.

«Με τον Ριτλ είχαμε τρομερή σχέση. Ήταν πολύ καλός και "ζεστός άνθρωπος". Ο Μάρσαλ όμως δεν ήθελε καν να μιλάμε ελληνικά. Μας έκανε παρατηρήσεις, μας έβριζε όταν μας άκουγε να μιλάμε μεταξύ μας τη γλώσσα μας και τελικά φύγαμε γρήγορα. Θα μπορούσα να πω ότι είχε ρατσιστική στάση απέναντι στους Έλληνες», θυμάται το «κανόνι» της ομάδας της Ρόδου.

Τότε, λοιπόν, φεύγει και επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Ομάδα του γίνεται η Ζάκυνθος (τότε στη Β' Εθνική). Περνάει πολύ καλά εκεί κι η ομάδα κερδίζει την παραμονή της όσο ο Χρήστος ήταν εκεί. Δηλαδή δύο σεζόν.

Το 2016 πηγαίνει στον Αστέρα Βάρης και μετά η ζωή του βρίσκεται ανάμεσα σε ομάδες θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Περνάει ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Προοδευτική. Τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας τον κάνουν όμως να φύγει πολύ γρήγορα κι ο Εθνικός έρχεται στο διάβα του.

Στην ομάδα του Πειραιά κάθεται 1,5 χρόνο. Με τον Θύμιο Γεωργούλη ομάδα σώζει τη χρονιά κι ο Χατζησάββας πετυχαίνει 5 γκολ. Τον θέλουν στην ομάδα και του χρόνου, ενώ τον βοηθούν με τον στρατό ώστε να είναι στις παρών στις προπονήσεις. Δεν έχει, όμως, τις ευκαιρίες που θέλει και έτσι το χειμώνα του 2018 πηγαίνει στον Ιωνικό.

Εκεί, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να είναι ο παίκτης που θα ορίσει τη μοίρα του συλλόγου. Κι η μοίρα τότε είχε γράψει ότι η ομάδα της Νίκαιας θα είναι στη Γ' Εθνική. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η σφραγίδα του Χατζησάββα.

Γκολ στο 95' με την Ρόδο. Εκεί που όλοι είχαν ετοιμάσει την «κηδεία» του Ιωνικού, ο Χατζησάββας σαν άλλος Μεσσίας ήρθε και έφερε τη λύτρωση.

Ο ίδιος θυμάται στο Gazzetta Weekend Journal:

«Είχα καταλάβει ότι εκείνη τη στιγμή ή θα έσωζα ή θα έριχνα κατηγορία την ομάδα μου, τον Ιωνικό που όλοι ξέρετε πόσο μεγάλη ιστορία έχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πήρα την ευθύνη και όλα πήγαν όπως τα είχα στο μυαλό μου. Το ματς ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά το τέλος του ματς βγήκαμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε μαζί με περίπου 500 φιλάθλους μας. Ήταν τρομερό αυτό το δεύτερο μισό που έζησα. Πέτυχα τέσσερα γκολ, όλοι πολύ σημαντικά, όλα έδωσαν βαθμό ή βαθμούς κι ο Ιωνικός είναι σήμερα στη Γ' Εθνική. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα, που τα καταφέραμε».

Τι έγινε και δεν είσαι σήμερα εκεί;

«Με το τέλος της σεζόν δεν υπήρχε πλάνο στην ομάδα. Από την άλλη, ήρθε ο Διαγόρας Ρόδου, μου έκανε μια εξαιρετική πρόταση για τα δεδομένα ειδικά της κατηγορίας. Έπαιξε ρόλο κι η προσέγγιση από τους Παντελή, Ρουτζιέρη, Πουλόπουλο και Καμπουράκη. Ετσι δεν σκέφτηκα και πολύ να πω "ναι". Ήθελα να κάνω πρωταθλητισμό, να είμαι σε μια ομάδα που έχει στόχους κι αυτή τη στιγμή με την ομάδα μου είμαστε στο τρένο της ανόδου. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε. Πολλά θα κριθούν στην έδρα του Ιάλυσου».

Διανύεις στο Διαγόρα την καλύτερή σου σεζόν;

«Πιστεύω ναι. Εχω μέχρι στιγμής 8 γκολ. Παίζω στην επίθεση και νομίζω έχω βρει τον εαυτό μου γιατί με έβαζαν συνήθως στα πλάγια ή πίσω από τον επιθετικό. Πηγαίνουμε καλά, έχουμε 6 νίκες σε 6 ματς και μαζί με τον Ιάλυσο θα κυνηγήσουμε την πρώτη θέση».

Όσοι σε ξέρουν, γνωρίζουν το δέσιμό σου με την οικογένειά σου. Πόσο δύσκολο ήταν να φύγεις από την Αθήνα;

«Ήταν πολύ δύσκολα συναισθηματικά, η οικογένειά μου είναι η δύναμή μου. Όμως, ήμουν σε μία φάση που έπρεπε να σκεφτώ το μέλλον μου. Είμαι σε μία ηλικία που έχω πολλά να κάνω, πιστεύω σε μένα. Τα λεφτά που ήθελα σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες που έχω εκείνη την χρονική στιγμή τα συναντούσα μόνο στο Διαγόρα. Γι' αυτό και πήγα. Στην Αθήνα δεν υπάρχει τα χρήματα που βρίσκεις στη Γ' Εθνική στην επαρχία ή στα νησιά. Θα έπρεπε να δουλεύω όπως έκανα στην Αθήνα. Κι η δουλειά με την μπάλα δεν πάνε μαζί - ειδικά αν θες να κάνεις κάτι παραπάνω».

Είναι αλήθεια ότι είναι απαραίτητο να σε ξεματιάσει η μητέρα σου πριν από κάθε ματς;

«Της το ζητάω εγώ. Νιώθω καλά όταν το κάνει, το 'χω ας πούμε ως... γούρι».

Τι θα άλλαζες αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω;

«Σίγουρα θα άλλαζα την απόφασή μου να φύγω από τη Γερμανία και να γυρίσω στην Ελλάδα. Φυσικά, θα άλλαζα και τον μάνατζερ αυτόν που τον άκουσα και με πήγε τόσα βήματα πίσω σε μια φάση που πραγματικά πιστεύω θα μπορούσα σήμερα να είμαι στη Β' Εθνική Γερμανίας ή στη Super League. Σίγουρα, θα έμενα Γερμανία».

Η σεζόν στη Γ' Εθνική σταματά αρχές Απριλίου. Πως τη... βγάζεις μέχρι να αρχίσει τον Αύγουστο η προετοιμασία;

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη οικογένεια. Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ο Κλέιτον, ο Σοϊλέδης, ο Σόμερ, ο Μουρούτσος, ο Αρκούδας, ο Νίκος Στυλιανέσης και παίζουμε ποδοβόλεϊ. Συμμετέχουμε σε διάφορα τουρνουά στην Ελλάδα και έτσι έχουμε βρει έναν τρόπο να διατηρούμαστε σε φόρμα. Άλλοι κάνουν πέρσοναλ, άλλοι κάτι διαφορετικό. Εμείς ασχολούμαστε μ' αυτό».

Ο στόχος σου από δω και πέρα;

«Θεωρώ πως δεν με έχουν πάρει τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή θέλω να ανέβουμε με τον Διαγόρα. Μετά αν μείνω εκεί ή αν κάνω άλλη μία τέτοια παρόμοια χρονιά, μπορώ να βρω ομάδα στη Super League 2. Ως Χρήστος έχω όνειρα, ξέρω τις δυνατότητές μου και αν καταφέρω να βρεθώ στη Super League 2 γιατί να μην έρθει και το βήμα της πρώτης κατηγορίας».

Πάντως, όσο και να γυρίσει τον χρόνο πίσω, το γκολ αυτό που έβαλε κόντρα στον Ιάλυσο με την φανέλα του Ιωνικού δεν το άλλαζε με τίποτα άλλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα