Αρης κι Αργεντινή: Για όλα τα γούστα! (pics, vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αρης κι Αργεντινή: Για όλα τα γούστα! (pics, vids)

bet365

Ο Μάρτιν Τόνσο είναι αφορμή για να ανοίξει το Gazzetta Weekend τον φάκελο των Αργεντίνων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στον Άρη. Αυτός είναι πλουσιότατος καθώς έχει τα πάντα. Τίμιους, απαρατήρητους, ικανούς αλλά κι αυτούς που όχι απλά δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αλλά ήταν… σκέτη απογοήτευση.

Συμπεριλαμβανομένων και των Μάρτιν Τόνσο, Ματέο Γκαρσία οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Άρη, συνολικά 18 Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές φόρεσαν την «κιτρινόμαυρη» φανέλα. Με αρχή τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν οι ελληνικές ομάδες έδειξαν σαφή προτίμηση στα… «τέκνα» της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Παστερνάκ που έγινε… Παστερνάκης

Η μόδα των αγορών από τη Λατινική Αμερική άρχισε στη δεκαετία του ’70, καθόλου τυχαία μάλιστα, η «τρέλα» της εποχής για το ποδόσφαιρο αλλά και για τους Λατίνους μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Η Ρένα είναι οφ σάιντ», με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχόπουλου.

Στις αρχές αυτής της δεκαετίας, ο ΠΑΣ Γιάννινα «ναύλωσε» ένα καράβι παίκτες κι ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Τίτο Παστερνάκ. Ο Αργεντίνος χαφ είχε ελληνικές ρίζες (!), ήταν η εποχή εξάλλου του πρώτου κύματος ελληνοποιήσεων κι έτσι έγινε… Παστερνάκης.

Έπειτα από δύο χρόνια στον ΠΑΣ και σε ηλικία 27 ετών, ο Παστερνάκης μεταγράφηκε στον Άρη και αγωνίστηκε σ’ αυτόν τη σεζόν 1974-75. «Είχε έρθει από τον ΠΑΣ και ήταν μέσα στους 6-7 καλούς παίκτες που είχε φέρει τότε η ομάδα των Ιωαννίνων. Δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΠΑΣ, το ίδιο και στον Άρη. Εκείνη την εποχή ουσιαστικά χτιζόταν η ομάδα του Άρη που διέπρεψε στην Ευρώπη. Δεν είχε πρόβλημα ένταξης στην ομάδα, ήταν καλός παίκτης, καλό παιδί και θα έλεγα ότι προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα. Ήξερε μπάλα, έκανε αυτό που λέμε «πατούσε την μπάλα στο γήπεδο» και είχε ηρεμία παίζοντας στην αριστερή πλευρά της επίθεσης», είπε στο gazzetta.gr ο Γιώργος Φοιρός. Βέβαια, η θητεία του Χοσέ Τίτο Παστερνάκ δεν κράτησε περισσότερο από έναν γκολ και οι δε συμμετοχές του δεν ξεπέρασαν τις 12.

Ο «αρτίστας» Γκοντζάλες

Δώδεκα χρόνια μετά το πέρασμα του Παστερνάκ, ο Άρης εμπιστεύτηκε έναν άλλον Αργεντίνο, τον Σέρχιο Γκοντζάλες. Σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του, ο Γκοντζάλες δεν είχε προϋπηρεσία στο ελληνικό Πρωτάθλημα, γενικώς τα ένσημά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν περιορισμένα, καθώς είχε προηγηθεί μια σεζόν στο Βέλγιο. Ο Γκοντζάλες μεταγράφηκε στον Άρη το καλοκαίρι του 1987, πήρε τη φανέλα με το Νο10 και το βέβαιο είναι ότι δικαιολόγησε την παρουσία του. «Ήταν σε νεαρή ηλικία, αρκετά καλός παίκτης και χαρακτήρας. Είχε τα στοιχεία του 10αριου, δεν αγωνιζόταν τόσο πίσω από τον σέντερ φορ και του άρεζε να χτίζει παιχνίδι. Βασικά είχε πολύ καλά χτυπήματα», είπε στο gazzetta.gr ο Μπαμπης Μουστακίδης. «Δεν έμεινε στην ομάδα γιατί και τότε, οι ομάδες δεν είχαν υπομονή και άλλαζαν τους ξένους σαν τα πουκάμισα. Πάντως, ήταν καλός παίκτης ο οποίος μοίραζε το παιχνίδι, αγαπητός σε όλους και θα έλεγα ότι είχε κουμπώσει στην ομάδα».

Ο «Μοϊκανός» και ο «τρελός»

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον Γκοντζάλες, παρουσιάστηκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ένας άλλος Αργεντίνος. Ο γνωστός και… μη εξαιρετέος Φερνάντο Νάβας. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2002, υπό τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ. Λόγω χαρακτήρα, ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητος, συνήθιζε εξάλλου να εκφράζει δημόσια αυτό που του έλεγε η ψυχή του. Στον Άρη έπαιξε σε μόλις δύο παιχνίδια, σημείωσε ένα γκολ και μετά εξαφανίστηκε. Ήταν η εποχή της «λαίλαπας Ζαχουδάνη» όπου κάθε μέρα ήταν σαν… σαφάρι στην άγρια Αφρική.

Λόγω υγείας, επιλογών ίσως και χαρακτήρα, η καριέρα του Φερνάντο Σανχούρχο ήταν αντιστρόφως ανάλογη του ταλέντου του. Ο Αργεντίνος έφτασε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2004. Κλασικό 10αρι, τεχνίτης και τα πρώτα δείγματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, σε σημείο να υπογράψει επέκταση συμβολαίου έως το 2008. Πέρα από το ταλέντο του, ο Αργεντίνος ξεχώριζε στο γήπεδο και λόγω της κώμης του και πιο συγκεκριμένα της επιλογής μιας… μοντέρνα μοϊκάνα. Στα δύο χρόνια παρουσίας του στον Άρη, μέτρησε 42 συμμετοχές και δύο γκολ

Όπου ακούς πολλά κεράσια…

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει και η κατηγορία των έντονων απογοητεύσεων. Δηλαδή, παικτών που αποκτήθηκαν με μεγάλη προσδοκία αλλά η σιγουριά για το επίπεδο ανταπόκρισής τους αποδείχθηκε λανθασμένη. Για παράδειγμα, ο απολογισμός των 13 γκολ σε 54 αγώνες προφανώς και δεν καταδεικνύει το προφίλ του ψυχρού εκτελεστή. Κι όμως, ο Αλεχάντρο Ντελόρτε χαρακτηρίστηκε «δεινός σκόρερ», όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2008. Ο υψηλόσωμος Αργεντίνος επιθετικός ξεχώρισε για τις αργές κινήσεις του και σα να μην έφτανε αυτό, είχε να διαχειριστεί κι έναν τραυματισμό στο μάτι. Το… κοντέρ έγραψε τέσσερις αγώνες και μηδέν γκολ. Πέρασε απαρατήρητος έως ότου επιρρίψει την ευθύνη στον Κίκι Ερνάντεθ. Για την ακρίβεια, κατηγόρησε τον τότε προπονητή του Άρη (σ. σ. «το βέβαιο είναι πως με έφερε στην ομάδα η διοίκηση και ο προπονητής ούτε που με γνώριζε», είχε πει) και με συνοπτικές διαδικασίες λύθηκε η συνεργασία μαζί του τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

Ο Λεάντρο Γκρασιάν έφθασε στη Θεσσαλονίκη στην εποχή των αεροδρομίων. Η «καυτές» υποδοχές ήταν της μόδας και ο (θεωρητικά)… κλώνος του Ρικέλμε, δεν θα μπορούσε παρά να αποθεωθεί από χιλιάδες αρειανούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ο «El Tano» έδειχνε ιδανικός για να αποτελέσει τον επόμενο ηγέτη του Άρη, αγωνιζόμενος πίσω από τον σέντερ φορ. Ωστόσο, το μόνο που έχουν να θυμούνται στον Άρη από τον Γκρασιάν είναι εκείνη η υποδοχή το καλοκαίρι του 2009. Με 12 συμμετοχές και μόλις έξι σουτ, ο Αργεντίνος έγινε… πρωτοσέλιδο αποκλειστικά και μόνο για τις χαμηλές πτήσεις του. Έπειτα από περίπου πέντε μήνες, επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος για την επιστροφή του στην Αργεντινή και πιο συγκεκριμένα στην Ιντεπεντιέντε, υπό τη μορφή δανεισμού από την Μπόκα Τζούνιορς.

Δανεικός από την Μπόκα Τζούνιορς ήρθε και ο Νικολάς Κολάσο αλλά και οι δικές του ημέρες στον Άρη αποδείχθηκε μετρημένες. Η αλήθεια για τον Αργεντίνο μέσο φάνηκε από τα φιλικά παιχνίδια του περασμένου καλοκαιριού, εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί παρά να αποτελέσει εναλλακτική λύση στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ωστόσο, το συμβόλαιό του (σ. σ. 280.000 ευρώ) είναι δυσανάλογο της χρησιμότητάς του (σ. σ. 10 συμμετοχές) κι έτσι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ουρακάν.

Ο Πίτου Γκαρσία είναι μια κατηγορία μόνος του καθώς είναι ο μοναδικός Αργεντίνος που πέρασε από την ομάδα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2009-10 και 2017-18). Κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων είναι η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και σε 28 αγώνες (συνολικά) σημείωσε ένα γκολ.

Οι… τίμιοι

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που έκαναν τίμια δουλειά, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στους ρόλους τους έχοντας τις καλές και κακές στιγμές τους. Στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται ο Ραούλ Μπομπαντίγια. Ο Αργεντίνος επιθετικός αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2010 υπό τη μορφή δανεισμού από την Γκλάντμπαχ η οποία είχε δαπανήσει 4.2 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του από τη Γκρασχόπερς. Ο Μπομπαντίγια αγωνίστηκε σε εννιά παιχνίδια, σημείωσε δύο γκολ και είναι αλήθεια ότι αν ο Άρης δεν βυθιζόταν στα οικονομικά προβλήματά του, θα μπορούσε να είχε αποκτήσει και τα δικαιώματά του.

Δικαιωματικά, θέση στην ίδια συνομοταξία των Αργεντίνων ανήκει και στον Ρομπέρτο Μπατιόν. Με τη διαφορά βέβαια ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου μέσου, οι περιγραφές δεν εμπεριείχαν υπερβολή. Ο Μπατιόν αγωνίστηκε στον Άρη τη σεζόν 2008-09, μέτρησε 23 συμμετοχές, σημείωσε ένα γκολ και είχε περισσότερο βοηθητικό ρόλο.

Ο Μάουρο Ποί δεν ήταν «ανακάλυψη» του Άρη καθώς μετρούσε χρόνια προϋπηρεσίας στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο Αργεντίνος αγωνίστηκε στους «κίτρινους» στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή των Γ’ και Β’ Εθνικής, στη διετία 2014-16.

Οι πετυχημένοι

Το όνομα του Χαβιέ Κάμπορα βρίσκεται στην κορυφή της συγκεκριμένης συνομοταξίας διότι είναι ο πιο αποτελεσματικός επιθετικός του Άρη στα τελευταία (τουλάχιστον) 15 χρόνια και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο αγαπητούς στον κόσμο της ομάδας. Ολοκληρωμένος επιθετικός με χάρισμα στο γκολ, ο Αργεντίνος αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2009 με συμβόλαιο διάρκειας 1.5 έτους και σε 46 αγώνες σημείωσε 20 γκολ. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2010 είχε συμφωνήσει στην υπογραφή νέου διετούς συμβολαίου αλλά αυτή η συμφωνία ουσιαστικά ακυρώθηκε δύο μήνες μετά, όταν ο Κάμπορα αποφάσισε να μην την τηρήσει και ισχυρίστηκε ότι του οφείλονταν 150.000 ευρώ. Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ο Άρης δικαιώθηκε κι έτσι έκλεισε αυτό το κεφάλαιο.

Κριστιάν Νασούτι και Χαβιέ Ούμπιντες επίσης συμπεριλαμβάνονται στην απόλυτα πετυχημένες αγορές του Άρη. Ο πρώτος αποκτήθηκε υπό τη μορφή δανεισμού από τη Ρίβερ Πλέιτ. Σκληρός και έξυπνος στόπερ, αγωνίστηκε σε 34 αγώνες, σημείωσε ένα γκολ και βγήκε κερδισμένος μέσα από τη συνύπαρξή του με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο Γκιάρο στο κέντρο της άμυνας των «κίτρινων». Ο Ούμπιντες είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του από τη διετία του στον Ολυμπιακό Βόλου και ήταν μία από τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις του Άρη το καλοκαίρι του 2011. Ο Αργεντίνος μέσος έκανε εξαιρετικό Πρωτάθλημα με 27 αγώνες, τρία γκολ και έξι ασίστ αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Άρης ουσιαστικά τον οδήγησαν στην έξοδο.

Οι… απαρατήρητοι

Υπάρχει κι αυτή η κατηγορία των Αργεντίνων τους οποίους (ενδεχομένως) οι περισσότεροι φίλοι του Άρη να μη θυμούνται ότι πέρασαν από το «Κλεάνθης Βικελίδης». Πρώτος και καλύτερος ο Μαριάνο Μαρτίνες. Θεωρητικά ήταν ο παίκτης «κλειδί» στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2004 αλλά τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην πατρίδα του έχοντας μετρήσει ελάχιστες συμμετοχές. Έξι μήνες μετά, τον Αύγουστου του 2005 δύο παίκτες από τη Λατινική Αμερική έφθασαν στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη. Ο πρώτος… άφησε εποχή και είναι ο πιο αγαπητός στις τάξεις των φιλάθλων του Άρη.

Ο Βολιβιανός Ρόλαντ Γκαρσία είχε παρουσιαστεί σ’ ένα ισόπαλο (1-1) φιλικό παιχνίδι με τη Ραμποτνίσκι Σκοπίων στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Μαζί του είχε έρθει κι ένας Αργεντίνος επιθετικός, ο Νικολάς Μαρτίν Ταλιάνι. Το χαρακτηριστικά του 30χρονου (τότε) Ταλιάνι πρόδιδαν τη χώρα προέλευσής του, όχι όμως και τα κατορθώματά του στο γήπεδο. Αγωνίστηκε σε μόλις δύο παιχνίδια και συνολικά μέτρησε 26 αγωνιστικά λεπτά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα