Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ρομαντική και πιστή στις ρίζες!

Κώστας Ζάλιαρης
Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ρομαντική και πιστή στις ρίζες!

bet365

Κόντρα στην... παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, τις «χρυσές» μεταγραφές και τη... θυσία των αξιών στο βωμό του ανταγωνισμού και της εμπορικότητας, η Αθλέτικ Μπιλμπάο συμπληρώνει 121 χρόνια ζωής (1898) και δηλώνει περήφανη που δεν ξεχνά και τιμά τις ρίζες της...

Οι Βάσκοι είναι... κάτι διαφορετικό. Είναι μια αυτόνομη κοινωνία στην βορειοανατολική Ισπανία, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο έχει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που θεωρείται πλέον συνηθισμένο ή που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Fruit Blox» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Τη στιγμή που τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης έχουν μπει πλέον στο... χορό της διάθεσης τεράστιων ποσών και αμέτρητων εκατομμυρίων για να καταφέρουν να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και να κάνουν τις υπερβάσεις στο γήπεδο, η Μπιλμπάο παραμένει σταθερή σε όσα πρεσβεύει η ιστορία της, η σημαία της, ο τόπος καταγωγής της.

Δεν θα κάνει μεταγραφές για τις οποίες θα πρέπει να μειωθεί πολύ το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου, δεν θα αναφερθεί το όνομα της ομάδας με μεγάλα ονόματα σε κάθε μεταγραφικό παζάρι και οι οπαδοί της ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να περιμένουν και σε τι και ποιους πρέπει να ελπίζουν.

Είναι τρομερή η δήλωση που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό ο αθλητικός διευθυντής της Μπιλμπάο, Ζοσέ Αμορόρτου για την προέλευση των παικτών που βρίσκονται εν έτει 2019 στο ρόστερ και ανέφερε πως το 85% των ποδοσφαιριστών αυτή τη στιγμή έχει αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής και την οργάνωση των ακαδημιών της Αθλέτικ! Σε αυτή την εποχή είναι τρομερό το κατόρθωμα της Αθλέτικ που γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών έχει μυηθεί, έχει μεγαλώσει και έχει μάθει να εφαρμόζει στο γήπεδο τις αρχές και τα ήθη της Βασκονίας.

«Κάθε αγόρι που γεννιέται σε περίμετρο 60 χιλιομέτρων, κατευθείαν μυείται στις αξίες των Βάσκων και μαθαίνει να βλέπει από μικρό τα χρώματα της Μπιλμπάο. Το κόκκινο και το λευκό.

Έχουμε 20 σκάουτς στην ευρύτερη περιοχή και έχουμε επίσης 150 σωματεία με τα οποία συνεργαζόμαστε και τα οποία μας ενημερώνουν για την εξέλιξη των παιδιών που έχουν στις τάξεις τους και μας ειδοποιούν μόλις έχουν ξεχωρίσει περιπτώσεις που αξίζει να μεταπηδήσουν πλέον στις εγκαταστάσεις της Lezama για να δουλέψουμε πλέον εμείς μαζί τους. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τους προπονητές και τους γυμναστές που έχουμε στο δίκτυό μας αναφορικά με τις μικρές ηλικίες» ανέφερε ο Αμορόρτου και καταλαβαίνει κανείς και μόνο από αυτά τα στοιχεία γιατί διαφέρει η Μπιλμπάο και γιατί παραμένει ένας σύλλογος που μπορεί να δηλώνει περήφανα ότι δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν ακολουθεί τις... τάσεις της μόδας και τα σημεία των καιρών.

Όλα αρχίζουν από την CD Basconia, θυγατρική ομάδα που βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Από εκεί, οι νεαροί ποδοσφαιριστές μεταπηδούν στη δεύτερη ομάδα των Βάσκων και αν τα καταφέρουν, παίρνουν συμμετοχές στο ανδρικό τμήμα. Ένας από τους καλύτερους που... αποφοίτησαν τα τελευταία χρόνια από τα τμήματα υποδομής και συνεχίζει να λάμπει στο «Σαν Μαμές», είναι ο Ινάκι Γουίλιαμς (γεννημένος στη Βασκονία από Γκανέζο πατέρα και μητέρα από τη Λιβερία) που έκανε το ξεπέταγμά του τη σεζόν 2014-2015.

Μάλιστα, όταν σκόραρε σε ματς απέναντι στην Τορίνο, το 2014 για το Europa League, είχε γίνει τότε ο πρώτος μαύρος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ, ενώ βοήθησε και στην κατάκτηση του Super Cup εκείνη τη χρονιά, κόντρα στη Μπαρτσελόνα, στο πρώτο τρόπαιο της ομάδας από το 1984!

Ακόμα και με αυτό τον τρόπο, η Μπιλμπάο έχει καταφέρει να είναι η μια από τις μόλις τρεις ομάδες στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ (εννοείται ότι οι άλλες δύο είναι οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης). Επιπλέον, είναι και εκ των ιδρυτικών στελεχών της Primera Division, από το 1929. Το μότο της ομάδας είναι αυτό που λέει «con cantera y afición, no hace falta importación», το οποίο σημαίνει πως με ντόπιο ταλέντο και απόλυτη στήριξη από την τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εισαγόμενο προϊόν.

Βέβαια, είναι τέτοιες οι εποχές που είναι λογικό να υπάρχουν οι σκέψεις ορισμένων που απορούν με την πολιτική που επιμένει ν' ακολουθεί η Αθλέτικ μένοντας προσκολλημένη στην ταυτότητά της και τις αξίες που χάνονται με τεράστια ευκολία στο σημερινό ποδόσφαιρο, όμως, για άλλους είναι λόγος να συνεχίσουν να αισθάνονται πως είναι κομμάτι κάτι πολύ ιδιαίτερου. Κάτι για το οποίο μιλούν και γεμίζουν από χαρά που έρχεται με το συναίσθημα της εκπροσώπησης κάτι τελείως διαφορετικού. Αυτό το διαφορετικό που μπορούν να το καταλάβουν ελάχιστοι, αλλά είναι τόσο ελκυστικό και όμορφο όταν εμβαθύνεις σε αυτό και αναζητάς τα στοιχεία που το απαρτίζουν.

Μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπιλμπάο έχει καταφέρει ν' αναδείξει τους περισσότερους Ισπανούς διεθνείς ποδοσφαιριστές ιστορικά και ποτέ κανείς που βρέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ή καθοδήγησε το κλαμπ από τον προεδρικό θώκο, δεν εξέφρασε άποψη ή μια δειλή σκέψη για το ενδεχόμενο να μπει ένα stop στην τρομερή και απόλυτα σημαντική παράδοση της ομάδας προκειμένου να υπάρξει αρμονία με τη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου και του επιπέδου ανταγωνισμού. Σε αντίθεση με την Αθλέτικ, ομάδες της Βασκονίας όπως οι Ρεάλ Σοσιεδάδ, Οσασούνα και Ντεπορτίβο Αλαβές, όσο κι αν προσπάθησαν να διατηρήσουν την παράδοση και τις τοπικές τους αξίες, παραστράτησαν...

Όσο για τα χρώματα της φανέλας και γιατί τελικά έχει επικρατήσει το ερυθρόλευκο, η επικρατέστερη εκδοχή έχει να κάνει με τις σχέσεις που υπήρχαν με την Αγγλία και πιο συγκεκριμένα το Σάντερλαντ. Μάλιστα, με την αγγλική πόλη υπάρχουν ομοιότητες και ως προς την εργατική τάξη που χαρακτηρίζει τους Βάσκους. Λέγεται πως ο Ζουάν Ελορντού, μαθητής τότε, από το Μπιλμπάο, πήρε 50 φανέλες από το Σάντερλαντ στο πλοίο με προορισμό την πατρίδα του και κάπως έτσι, μπλέχθηκαν τα χρώματα και οι δύο σύλλογοι παρουσιάζουν πλέον την ερυθρόλευκη εμφάνιση με τις κάθετες ρίγες...

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Αθλέτικ Μπιλμπάο μετράει 8 πρωταθλήματα και 23 Κύπελλα. Έγραψε ιστορία τη σεζόν 1929 – 1930 ως η ισπανική ομάδα των... Invincibles κατακτώντας αήττητη την κορυφή της Primera!

Ήρθαν άλλοι δυο τίτλοι το 1931 και το 1934, ενώ ο Βρετανός κόουτς, Γουίλιαμ Γκάρμπατ, θα έκανε ακόμα πιο έντονα τα γράμματα του ονόματος της ομάδας στον ποδοσφαιρικό χάρτη, μαζί με τον Τέλμο Θάρα που μετά τον εμφύλιο πόλεμο πέτυχε 294 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτή η επίδοση ήταν ρεκόρ, μέχρι φυσικά να έρθει και το καταρρίψει ο Λιονέλ Μέσι. Το 1943 ήρθε νταμπλ, ενώ το αμέσως επόμενο καταγράφηκε το 1956. Μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές ήταν εκείνη του Δεκέμβρη του 1976 όταν σε ντέρμπι Βάσκων απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά δημόσια η σημαία της Βασκονίας, μετά και τον θάνατο του δικτάτορα, Φρανθίσκο Φράνκο. Η παρουσία στο Champions League, το πέρασμα του Μαρσέλο Μπιέλσα από την άκρη του πάγκου και ο τελικός του Europa League το 2012 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης είναι τα αξιοσημείωτα γεγονότα της σύγχρονης εποχής για τον σύλλογο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα