1919: Ο κόσμος μας πριν από 100 χρόνια!

Αντώνης Πατσούρας
1919: Ο κόσμος μας πριν από 100 χρόνια!

bet365

Η χρονιά άλλαξε, βαδίζουμε ήδη στο 2019, αλλά το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο έναν αιώνα πίσω και σας «ταξιδεύει» στο μεταπολεμικό 1919.

Πριν από λίγες ημέρες υποδεχτήκαμε το 2019. Μια χρονιά που βρίσκει την Ελλάδα σε οικονομική ύφεση και σε τροχιά εκλογών.

Οι πόλεμοι σε πολλές γωνιές του πλανήτη συνεχίζονται και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων ανοίγει συνεχώς.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ουέσκα – Μπέτις και σούπερ αποδόσεις στη LaLiga από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αυτά το 2019. Πως ήταν άραγε ο κόσμος το 1919; Τι γινόταν στον κόσμο στο μεταπολεμικό 1919; Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας "ταξιδεύει" στην Ελλάδα και στον κόσμο του 1919.

Μετά από τον Μεγάλο Πόλεμο

Το διάστημα 1914-1918 η υφήλιος είχε ...συρθεί σε πόλεμο. Ήταν ο Μεγάλος Πόλεμος όπως τον έλεγαν τότε, ο Α' Παγκόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα. Νικήτριες του πολέμου ήταν οι δυνάμεις της Αντάντ και μεγάλη χαμένη, όπως και στο Β' Παγκόσμιο, η Γερμανία.

Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν στο πλευρό των νικητών και θα κέρδιζε πολλά από τη Συνθήκη των Σερβών το 1920. Πολλά τα οποία όμως έχασε το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή και το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Από το 1917 στη Ρωσία έχει επικρατήσει η επανάσταση του Λένιν ενώ οι ΗΠΑ έχουν αρχίζει να παίζουν πρωταγωτιστικό ρόλο στον κόσμο.

Τα γεγονότα του 1919

«Σταχυολογήσαμε» κάποια από τα σημαντικά γεγονότα του 1919 για να θυμηθούμε και να μάθουμε πως ήταν ο κόσμος εκείνη την εποχή.

  • Η Ελλάδα στις αρχές του 1919 στέλνει μετά από «εντολή» της Αντάντ εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Η Γαλλία ήθελε να επέμβει στον "εμφύλιο" της Κριμαίας κατά των Μπολσεβίκων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στέλνει Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες να πολεμήσουν σε ρωσικό έδαφος.
  • Την ίδια περίοδο έχει ξεκινήσει στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Μεγάλων του κόσμου για να συζητήσουν τι θα επιβληθεί στην ηττημένη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι παρούσα με τον Βενιζέλο.
  • Η χώρα μας κερδίζει από τους συμμάχους της στο Παρίσι την διοίκηση της Σμύρνης. Το θωρηκτό «Αβέωφ» και το «Λήμνος» φτάνουν τον Μάιο στη Σμύρνη. Μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα αρχίζει...
  • Τον Ιούνιο και την 28η ημέρα υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Είναι η Συνθήκη που τερματίζει τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπογράφουν οι ΗΠΑ,η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία με τους συμμάχους τους αλλά και η ηττημένη Γερμανία. Ο κόσμος μοιράστηκε ξανά, αυτοκρατορίες διαλύθηκαν, η Γερμανία ταπεινώθηκε και πλήρωσε ακριβά και η Ελλάδα έγινε... αφεντικό στη Σμύρνη.
  • Στο 1919 ιδρύεται και η ΚΤΕ (Κοινωνία των Εθνών) με έδρα την Γενεύη. Είναι μια ιδέα των ΗΠΑ για να προστατευτεί ο κόσμος από τον πόλεμο. Φτάνει τα 58 μέλη αλλά ...τελειώνει στα μέσα της δεκαετίας του '40 και αρχίζει η εποχή των Ηνωμένων Εθνών.
  • Τον Ιούλιο υπογράφεται η συμφωνία ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον Τιτόνι και η Ελλάδα παίρνει τη Βόρεια Ήπειρο αλλά και τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου. Μερικούς μήνες μετά ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θράκη από τους Βουλγάρους κομιτζατζίδες.
  • Τον Αύγουστο ξεσπά στην Τουρκία το Κίνημα Εθνικής Αντίστασης με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ, γνωστό σ' όλους μας ο "Κεμάλ Ατατούρκ". Ξεσπούν βίαιες ταραχές στη Μικρά Ασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στις 11 Νοεμβρίου ο Κεμάλ ζητά να κυρηχτεί ο πόλεμος κατά της Ελλάδος. Τρία χρόνια μετά, με την Αντάντ να νίπτει τας χείρας της, ο Κεμάλ θα κερδίσει τους Έλληνες που είχαν εσκτρατεύσει στην Μικρά Ασία.
  • Μέσα στο 1919 αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στην Ιταλία και στη Γαλλία ενώ στην Μεγάλη Βρετανία η λαίδη Νάνσι Άστορ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου με το εργατικό κόμμα. Στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις αλλά οι γυναίκες ψήφισαν σε δημοτικές εκλογές το 1930 και σε εθνικές το 1952.
  • Μπετίνο Μουσολίνι. Ο "Ντούτσε" που θα "σημαδέψει" την παγκόσμια ιστορία μερικά χρόνια αργότερα ιδρύει το 1919 την οργάνωση Φάσιο (από τη λατινική λέξη fasces, που σημαίνει δέσμη ραβδιών, σύμβολο της τιμωρού εξουσίας στην αρχαία Ρώμη). Τον Ιούλιο εξέδωσε το φασιστικό του Μανιφέστο και στις εκλογές παίρνει μόνο 1,5%.
  • Αδόφλος Χίτλερ: Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε από το 1939 έως το 1945 τον κόσμο μέσα στο 1919 έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος στη Γερμανία. Έλαβε ταυτότητα με αριθμό μέλους το 555. Στη συνέχεια εισήλθε στο προεδρείο... Έως τότε ήταν ένας εθελοντής πεζικάριος.
  • Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει το εργατικό 8ωρο και η Γερμανική αποφασίζει πως τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα είναι το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό. Είχε εμπνευστεί από την επανάσταση του 1848. Οι Γερμανοί μέσα στη χρονιά εθνικοποιούν και τον ηλεκτρισμό.
  • Στις ΗΠΑ τα τρακτέρ κάνουν την εμφάνιση τους και αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια.
  • Δολοφονείται η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ήταν Εβραία φιλόσοφος και θεωρητικός του Μαρξισμού. Έμεινε στην ιστορία ως η "Κόκκινη Ρόζα".
  • Την 6η Φεβρουαρίου το αεροπλάνο "Γολιάθ" που μπορεί να πιάσει ταχύτητα έως 97 μίλια κάνει το πρώτο ταξίδι από το Λονδίνο στο Παρίσι. Θα χρειστούν 3,30 ώρες για τον Γάλλο πιλότο για να τα καταφέρει. Την ίδια χρονιά το υδροπλάνο NC4 "πετάει" από τη Νέα Υόρκη στη Λισαβόνα! Καλύπτει 3.150 ναυτικά μίλια.
  • Ο προλετάριος Μπέλα Κουν επιβάλει δικτατορία στην Ουγγαρία. Το...παραμύθι δεν κρατά για πολύ και τελειώνει με την επέμβαση του στρατού της Ρουμανίας.
  • Τον Νοέμβριο οι Γερμανοί Μαξ Πλανκ (Φυσική) και Φριτς Χάμπερ (Χημεία)κερδίζουν τα Νόμπελ του 1918.
  • Το 1919 πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, Πιερ Ωγκούστ Ρενουάρ.
  • Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ντάγκλας Φέρμπανκς και η σύζυγος του Μαίρη Πικφορντ αλλά και ο Ντ. Γκρίθιφ ιδρύουν στις ΗΠΑ την United Artist.
 

Τελευταία Νέα