Δόξα, χρήμα και η… σιωπή του Μπερμπάτοφ!

Δόξα, χρήμα και η… σιωπή του Μπερμπάτοφ!

bet365

Η (προ ημερών) αποχώρηση του Γιάγια Τουρέ από τον Ολυμπιακού ήταν η αφορμή για το GWJ να σταθεί, μέσα από μεγάλα κομμάτια της αυτοβιογραφίας του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, στη θορυβώδη άφιξη του στον ΠΑΟΚ και την… αθόρυβη αποχώρησή του!

H φετινή ιστορία του Γιάγια Τουρέ, που ήλθε, είδε και απήλθε από τον Ολυμπιακό, μας θυμίζει αρκετές περιπτώσεις μεγάλων αστεριών, οι οποίοι έπαιξαν σε υψηλότατο επίπεδο, κέρδισαν… ένα τσουβάλι τίτλους, αλλά ερχόμενοι στη χώρα μας δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το θόρυβο και τον ντόρο που έγινε γύρω από το όνομά τους.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Ο λαός λέει πως στα ποδοσφαιρικά χρονικά υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις μεγάλων παικτών που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν», ωστόσο ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ θα μπορούσε (και) να μην ανήκει συγκεκριμένη κατηγορία. Να είναι κάπου στη μέση… Βλέπετε, η περίπτωση του δεν ήταν κραυγαλέα, άλλωστε κουτσά – στραβά αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, σημειώνοντας 5 γκολ, αλλά για να λέμε του στραβού το δίκιο δεν δικαιολόγησε στο έπακρο τα χρήματα που ξόδεψε ο Ιβάν Σαββίδης για να τον φέρει στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2015.

Ο Βούλγαρος σταρ αποτελούσε διακαή πόθο του ιδιοκτήτη του «Δικεφάλου», καθώς ως φανατικός φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε θαμπωθεί από τις επιδόσεις του και την υψηλή τέχνη που παρουσίασε στο κοινό του «Ολντ Τράφορντ». Σε ουκ ολίγες μεταγραφικές περιόδους τον διεκδίκησε, έφτασε πολλές φορές κοντά, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο προ τριετίας καλοκαίρι για να τον ντύσει, επιτέλους, στα «ασπρόμαυρα».

Όπως εξηγεί ο Μπερμπάτοφ στην αυτοβιογραφία του, «ο δικός μου τρόπος», που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο και έχει προλάβει να γίνει «μπεστ σέλερ» στη Βουλγαρία, η στενή συνεργάτιδα του Ιβάν Σαββίδη, Μαρία Γκονταρόβα ήταν αυτή που επέμενε να του τηλεφωνεί προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τον ομογενή επιχειρηματία. Γράφει στο βιβλίο το οποίο προλογίζει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον:

«Ο κ. Σαββίδης σε θέλει στον ΠΑΟΚ» ήταν το μήνυμα που δέχθηκα. Ευχαρίστησα, όμως ήμουν έτοιμος να υπογράψω στην Αστον Βίλα. Την επόμενη μέρα δέχθηκα και κλήση από το ίδιο τηλέφωνο και άκουσα μία γυναικεία φωνή να μου λέει: «Είμαι η διευθύντρια του ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος σε θέλει». Ο «Μίτκο» απάντησε ρωτώντας: «Ο προπονητής με θέλει;» και πήρε την απάντηση: «Δεν ξέρω, αλλά ο πρόεδρος κάνει τα πάντα για να σε έχει στην ομάδα του».

Αυτή ήταν η αλήθεια. Η Αστον Βίλα την τελευταία ημέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών έμοιαζε να είναι μπροστά στη μάχη της απόκτησης του, ωστόσο η πίεση των ανθρώπων του «Δικεφάλου», όχι όλων καθώς ο Φρανκ Αρνεσεν δεν ήταν και τόσο «ζεστός», έφερε αποτελέσματα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ζητούσε επιτακτικά μια απάντηση, καθώς θα έπρεπε να τον δηλώσει στη λίστα για τους αγώνες της στους ομίλους του Europa League. «Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ», σημειώνει o Μπερμπάτοφ και τελικά είπε το πολυπόθητο «ναι».

Από την στιγμή που απάντησε θετικά ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου ο ΠΑΟΚ να κατορθώσει να τον δηλώσει στην ΟΥΕΦΑ και το πέτυχε χάρη στις μεθοδικές κινήσεις του Χρυσόστομου Γκαγκάτση, ο οποίος μπορεί να μην κοιμήθηκε για 24 και πλέον ώρες, αλλά στο τέλος τα κατάφερε και τον πέρασε στις λίστες.

Η επόμενη «δοκιμασία» για τον Βούλγαρο ήταν η υποδοχή στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα. Πέταξε από την Αγγλία για τη Σόφια, είδε τα παιδιά του για λίγες ώρες και ξεκίνησε οδικώς για τη Θεσσαλονίκη. Στις 14:40 της 3ης Σεπτεμβρίου πέρασε τα ελληνικά σύνορα με την αστραφτερή Bentley, με χιλιάδες φίλους του «Δικεφάλου» να τον περιμένουν στην Τούμπα για την επίσημη παρουσίασή του.

«Δε θέλω να ετοιμάσουν κάτι μεγάλο για μένα», είχε πει στον μάνατζερ του, Εμίλ Ντάντσεφ, αλλά όταν έφτασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα η εικόνα των εκατοντάδων φίλων του ΠΑΟΚ να τον περιμένουν τον έκανε να αλλάξει γνώμη και δικαίωσε τον ατζέντη. «Όπως σου είπα, αυτοί είναι τρελοί για το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ», του απάντησε ο Ντάντσεφ, ο οποίος είχε φροντίσει να έχει και την κόρη του μαζί στο ταξίδι προς τη Θεσσαλονίκη.

Στην αυτοβιογραφία του ο Μπερμπάτοφ υποκλίνεται στο μεγαλείο της Τούμπας και την χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο ποδοσφαιρικά γήπεδα που έχω αγωνιστεί στην καριέρα μου»! Ένας ακόμη «έπαινος» για τη θρυλική έδρα του «Δικεφάλου», που φρόντισε να ντυθεί στα «ασπρόμαυρα» με πάνω από 10.000 κόσμο να δίνει το παρόν στην επίσημη παρουσίαση, που είχε πάρει τη μορφή φιέστας. «Καμία άλλη ομάδα στην καριέρα μου δεν μου είχε ετοιμάσει τέτοια υποδοχή», αναφέρει ο Βούλγαρος άσος και θυμάται την ένταση, το παλμό και τη βιασύνη όλων των ανθρώπων του ΠΑΟΚ να τον δουν ντυμένο με τα χρώματα της ομάδας που υπηρετούσαν.

Βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο δεν πίστευε στα μάτια του. Κρατώντας το κινητό του τηλέφωνο ανά χείρας τραβούσε διαρκώς φωτογραφίες της κερκίδας και πάντοτε ο κόσμος του «Δικεφάλου» θα είναι στην καρδιά του. Μάλιστα, θυμάται και περιγράφει το διάλογο που είχε σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτή μετά την ήττα από τον Ηρακλή στην Τούμπα.

Αυτός που δεν έχει την παραμικρή θέση είναι ο Ιγκόρ Τούντορ. Παρότι είχαν βρεθεί αντίπαλοι στα γήπεδα, αυτός με τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Κροάτης με της Γιουβέντους, ήξερε ο ένας τον άλλον πολύ καλά, δεν βρέθηκε κανένα σημείο επαφής. Ο Μπερμπάτοφ στο βιβλίο του και σ’ έναν κομμάτι που δημοσίευσε στην έντυπη έκδοσή της η εφημερίδα «Metrosport», στέκεται στη σχέση του με τον Ίγκορ Τούντορ. Τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού, για το γεγονός ότι δεν τον χρησιμοποιούσε προτιμώντας άλλους παίκτες, αλλά και για την μέθοδο της προπόνησής του. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα ματς και εστιάζει σε ένα που ο Τούντορ του έδειχνε ότι θα τον αντικαταστήσει, εκείνος τον παρακάλεσε να μείνει στο παιχνίδι γιατί αισθανόταν ότι μπορεί να βοηθήσει, όμως ο Κροάτης ήταν ανένδοτος. «Εκείνη την ημέρα έχασα εντελώς την πίστη μου σ’ αυτόν».

Ακόμη, σημειώνει ότι οι προπονήσεις δεν ήταν καλές και αυτό το έλεγαν και όλοι οι παίκτες. Στην αίθουσα που έκαναν θεραπεία οι τραυματίες βρέθηκαν ακόμη και 11 παίκτες μαζί, τονίζει. Μάλιστα, υπογραμμίζει και την προσπάθεια που έκανε να εξηγήσει στον Τούντορ ότι ένας παίκτης της ηλικίας του δεν μπορούσε να τρέχει και να προπονείται όπως ένας παίκτης 20, 21 ετών. Αναφέρεται σε συζητήσεις που είχε κάνει με τους πρώην συμπαίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Γκιγκς, τον Σκόουλς και τον Νέβιλ που του έλεγαν ότι ένας παίκτης μεγάλης ηλικίας πρέπει να κάνει πιο μικρής διάρκειας και έντασης προπόνηση και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το καταλάβει ο Τούντορ για τον οποίο αναρωτιέται πώς έκανε καριέρα ως παίκτης σε μεγάλη ομάδα! Ο Κροάτης προπονητής ακόμα τώρα που έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη επιμένει πως «ο Μπερμπάτοφ δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς της ομάδας».

Ο έρωτας με τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του

«Είμαι ερωτευμένος με τον ΠΑΟΚ, τους φιλάθλους του, το γήπεδο και τη Θεσσαλονίκη. Πέρασα μια υπέροχη χρονιά, αλλά ήμουν δυστυχισμένος με τον Τούντορ. Του είπα στα ίσια πως τον θεωρώ κακό προπονητή. Έφυγα ουσιαστικά γι’ αυτόν, αυτή ήταν η αιτία. Άφησα τον ΠΑΟΚ, έχοντας τον στην καρδιά και φυσικά έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την παρουσία μου στην ομάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μπερμπάτοφ επιβεβαιώνοντας τις κάκιστες σχέσεις με τον Κροάτη πρώην προπονητή του «Δικεφάλου». Μάλιστα στέκεται σε μία συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών, παρουσία του αμίλητου Άρνεσεν, στο γραφείο του Τούντορ. Είπαμε, άλλωστε, ότι ο Δανός δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της απόκτησής του, στο πλάνο του υπήρχαν μόνον παίκτες με προοπτική και μέλλον, όχι ο 34χρονος Βούλγαρος.

Πάντως, με τους μικρούς του «Δικεφάλου» ανέπτυξε μια πολύ καλή σχέση, την οποία περιγράφει με θετικά λόγια, καθώς από την πρώτη μέρα όλοι προσπαθούσαν να πάρουν πράγματα και να μάθουν δίπλα του. Επίσης η συνεργασία του, αν και σύντομη, με τον Βλάνταν Ίβιτς που διαδέχθηκε τον Ιγκόρ Τούντορ, ήταν άριστη και επισημαίνεται στο βιβλίο. «Μιλούσαμε καθημερινά ήταν ένας κόουτς που έδειχνε διάθεση να με ακούσει», γράφει ο Μπερμπάτοφ τον οποίο ο Σέρβος πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ τον ρωτούσε διαρκώς σε ποια κατάσταση είναι, αφού εκείνη την περίοδο ήταν τραυματίας. «Σε όλους άρεσε ο τρόπος που λειτουργούσε ως προπονητής», επισημαίνει και στέκεται ότι με τον Ιβιτς ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίρνει αποτελέσματα, κέρδισε την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ένα χρόνο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας ως προπονητής του «Δικεφάλου».

Ο Βούλγαρος σταρ συνέχισε να έχει καλές σχέσεις και καλή άποψη για τον Ιβάν Σαββίδη και κάποιους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος γι’ αυτό και ήταν ένας από τους λίγους διάσημους οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στο δύσκολο διάστημα που η φωτογραφία του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το πιστόλι στη ζώνη και η εξέλιξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ έκαναν το γύρο του κόσμου. «Μείνετε δυνατοί, μείνετε ενωμένοι», ήταν το μήνυμά του.

Η σχέση ΠΑΟΚ – Μπερμπάτοφ, παρά το… εμπόδιο Τούντορ, εξελίχθηκε ομαλά για περίπου δέκα μήνες, χωρίς πάντως να έρθουν τα ανταποδοτικά οφέλη που προσδοκούσαν οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» φέρνοντας ένα τόσο μεγάλο όνομα στην Τούμπα.

Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ κυκλοφόρησε ειδική συλλεκτική σειρά προϊόντων με την υπογραφή του, από μπρελόκ μέχρι και σαπούνι, η οποία δεν «περπάτησε», ενώ και οι φανέλες με «το δέκα» στην πλάτη δε θα λέγαμε ότι ξεπούλησαν, μην πούμε ότι αυτές των Γκαρσία, Κλάους και Πρίγιοβιτς έχουν φτάσει σε διπλάσια και τριπλάσια νούμερα!

Ο επίλογος της παρουσίας του Μπερμπάτοφ στην Τούμπα γράφτηκε στις 31 Μαΐου του 2016. Ο Βλάνταν Ίβιτς τον έριξε στα τελευταία εννιά λεπτά του κρίσιμου αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τα πλέι οφ, ο Βούλγαρος πήρε το χειροκρότημα της Τούμπας, μάζεψε τα μπογαλάκια του από τα αποδυτήρια και έφυγε για τη Σόφια.

Έμεινε στον ΠΑΟΚ 273 ημέρες και σύμφωνα με τους συμπατριώτες του κόστισε στον Ιβάν Σαββίδη κοντά στα 1,7 εκατ. ευρώ. Η ημερήσια αποζημίωσή του ξεπερνούσε τις 6.000 ευρώ…

 

Τελευταία Νέα