«Χριστούγεννα σημαίνουν να είναι η οικογένεια μαζί!»

Θάνος Σαρρής
«Χριστούγεννα σημαίνουν να είναι η οικογένεια μαζί!»

bet365

Ο εμπνευστής της «Επέλασης των Ξωτικών» στο Γκάζι μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για την αξία του παιχνιδιού και για όσα θέλει να αλλάξει στον τρόπο που οι γονείς ζουν τα Χριστούγεννα.

Ένας από τους λόγους που το χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στο Γκάζι τράβηξε την προσοχή μας ήταν το γεγονός ότι στα εγκαίνια, αντί εισιτηρίου, οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν τον χριστουγεννιάτικο σκούφο του Make-a-Wish, στηρίζοντας έτσι το έργο του. Ο άλλος πέραν του ίδιου του χώρου και των δραστηριοτήτων, ήταν η ιστορία πίσω από τα παιχνίδια και τα εργαστήρια. Γιατί για ένα παιδί, το να παίρνει μέρος στο παραμύθι είναι ίσως σημαντικότερο από τον ίδιο το παιχνίδι.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Στην «επέλαση» η ρουτίνα του να αφήνει ο γονιός το παιδί να παίζει μόνο του σπάει, με θεματικούς χώρους που φέρνουν μαζί την οικογένεια και βοηθούν τους ενήλικους να νιώσουν κατά κάποιον τρόπο τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον τρόπο που το κάνουν τα παιδιά. Η δική μου η κόρη είναι πολύ μικρή για να το καταλάβει ακόμα πλήρως. Έπαιξε, έτρεξε, ζωγράφισε το στολίδι της και αρκέστηκε στο να πει στον Άγιο Βασίλη να της φέρει μια... κουζίνα. Από την άλλη, η κόρη του Άρη Στάθη, του εμπνευστή του Christmas Factory - Η επέλαση των ξωτικών που έχει ανοίξει τις πύλες του στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αποτελεί τον βασικό του σύμβουλο!

«Η κόρη μου είναι το έναυσμα για όλα αυτά και ο μοχλός μου. Είναι η πρώτη επισκέπτης και αυτή που μου κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις. Πέρυσι μου έλεγε ότι στην είσοδο πρέπει να βάλουμε μια ταμπέλα που να λέει ότι απαγορεύεται η λύπη, επιτρέπεται μόνο η χαρά. Φαντάσου πέρυσι κάναμε ένα escape room και μου έκανε παρατήρηση, ότι έπρεπε να το αναπτύξουμε και να μην έχει μόνο ένα θέμα, γιατί ο επισκέπτης θέλει και δεύτερο. Οπότε φέτος έχουμε τέσσερα δωμάτια με δύο διαφορετικά θέματα και είναι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Η κόρη μου άλλαξε την αντίληψή μου, με έκανε να δίνω πιο πολύ ενδιαφέρον στην ποιότητα, να κάνω στην πρώτη εταιρεία σεμινάρια με τον ερυθρό σταυρό, να ψάξω τις πιστοποιήσεις. το ίδιο γίνεται και εδώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος γονιός που θα άφηνε να παίζει το παιδί του σε έναν χώρο και δεν θα φρόντιζε να είναι ασφαλής», τονίζει στο Gazzetta Weekend.

Η «επέλαση των Χριστουγέννων» ξεκινά καθημερινά στις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά που διασκεδάζουν, παίζουν και δημιουργούν. Γυρίζοντας τον πανέμορφο χώρο, ο Άρης Στάθης διηγείται τι κάνει διαφορετικά στο δικό του χριστουγεννιάτικο παραμύθι και το πώς έφτασε να εμπνευστεί μια ξεχωριστή ιδέα. «Εγώ κατά τύχη ξεκίνησα να ασχολούμαι με παιδότοπους. Ήμουν σε μια εταιρεία που είχε φτιάξει σχεδόν όλους τους παιδότοπους στην Αθήνα. Από εκεί έφυγα το 2011, έχοντας τη θέση του γενικού διευθυντή, με 400 άτομα προσωπικό και πολύ υψηλό τζίρο. Είχε μπει όμως το ζιζάνιο να κάνω κάτι δικό μου. Έφυγα από αυτή την εταιρεία, συνεργάστηκα με έναν του χώρου και κάναμε κάτι άλλο στην Παιανία. Όμως δεν κάλυπτε τα στάνταρ μου. Θεωρώ ότι είχαμε κακομάθει τους επισκέπτες. Να αφήνουν τα παιδιά τους σε ένα φουσκωτό και οι γονείς να γυρίζουν σε παροχές εστίασης, να έχουν το wifi στα κινητά, να ξεκουράζονται. Εγώ ήθελα να στήσω κάτι, στο οποίο θα διασκέδαζε όλη η οικογένεια και προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο θεματικό γίνεται. Μια ιστορία ότι έχουν έρθει τα ξωτικά, έχουν κάνει άνω-κάτω το χώρο και έχουν μπερδέψει τον Άγιο Βασίλη, μεταφέροντα το εργαστήριό τους εδώ, όπως ήταν στο Βόρειο Πόλο».

Τι μπορεί να βρει λοιπόν ο επισκέπτης στα διάφορα κτήρια της Τεχνόπολης ώστε να πάρει μέρος με το παιδί του; «Υπάρχει το κτήριο των ξωτικογλυκών, που βλέπεις θεματικά μαγαζιά με γλυκά. Υπάρχει ζωγραφική προσώπου και με σοκολάτα, ενώ φτιάχνουμε χειροποίητη καραμέλα. Τα ξωτικοπαιχνίδια, όπου τα ξωτικά παίζουν και δημιουργούν παιχνίδια για επισκέπτες. Εκεί υπάρχει το εργοστάσιο παιχνιδιού σε συνεργασία με την Κάισα, τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν στολίδι και σελιδοδείκτη, ενώ υπάρχει και σχολή μαγείας. Τέλος βρίσκουμε την ξωτικοδιασκέδαση, που διασκεδάζουν και το αρχηγείο του Άη Βασίλη, όπου εδώ είναι και το πιο σημαντικό σημείο του χώρου. Εκτός από τον ίδιο, υπάρχει και η Κυρα-Βασίλαινα που κάνει κουμάντο. Είναι το καλύτερο εργαστήριό μας, όπου φτιάχνουμε την κονκάρδα και κάνουμε όλους τους επισκέπτες μας, μικρούς και μεγάλους, επίσημα ξωτικά. Γράφουν το γράμμα τους και φέτος που έχουμε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, αν ο επισκέπτης βάλει το γραμματόσημο θα πάρει απάντηση από τον Άι Βασίλη και αναμνηστικό δώρο. Και μετά το τέλος της εκδήλωσης υπάρχει κάτι που τους ενισχύει την ανάμνηση για το πώς πέρασαν εδώ».

Στο χώρο υπάρχουν φυσικά παιχνίδια Λούνα Παρκ, καθώς και φουσκωτά όμως στο πλάνο λειτουργούν συμπληρωματικά. Ο Άρης συνεχίζει: «Το δύσκολο είναι να μάθουμε τον επισκέπτη να ξεχάσει ότι Χριστούγεννα σημαίνει παιχνίδια Λούνα Παρκ και αναψυχής. Δεν είναι το καρουζέλ, το παγοδρόμιο και η Ρόδα. Και να πάει να κάνει μαζί με το παιδί του τη δωρεάν ενέργεια που έχουμε φτιάξει. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε σαν φιλοσοφία, να είναι όλη η οικογένεια μαζί. Να μην περιμένει ο γονιός να αφήσει το παιδί του κάπου να παίξει. Είναι λίγο άκομψο τώρα που το λέω, αλλά είναι η πραγματικότητα. Έχουμε κάνει κι εμείς υποχωρήσεις. Δημιουργήσαμε το χώρο με τα δωρεάν φουσκωτά, γιατί καταλαβαίνω κι εγώ πάνω στον υπέρμετρο ενθουσιασμό μου ότι χρειάζεται κάπου ο γονιός να ξεκουραστεί, δεν μπορεί συνέχεια να είναι με το παιδί. Γιατί εδώ έχεις 3-4 ώρες δράσης. Ειδικά αν έρθεις το Σαββατοκύριακο μετά τις 21, που είναι το πρόγραμμα συνέχεια από το πρωί ως το βράδυ, ασταμάτητα.

»Μιλάμε για 200 θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, θέατρα σκιών, ξυλοπόδαρους μάγους, μασκότ, συν τα εργαστήρια που είναι 12. Σαφώς υπάρχουν και παιχνίδια Λούνα Παρκ. Συμπληρώνουν τις δράσεις και όταν υπάρχουν πολλά σημεία εστίασης, αυτό "σπάει" την ουρά. Δηλαδή αν θέλουν να μπουν 2000 άτομα στο εργαστήρι του Άγιου Βασίλη, θα μπαίνουν 200-200 και έτσι μπορούμε να το ελέγχουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωινά στο χώρο βρίσκονται πάρα πολλά παιδιά από σχολεία. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μικροί επισκέπτες βλέπουν δύο θεατρικές παραστάσεις που δεν είναι διαθέσιμες για άλλους επισκέπτες, έχουν παιχνίδια Λούνα Παρκ, καθώς και τα εργαστήρια με κόστος μόλις δύο ευρώ.

O Άρης Στάθης με τη Φαίη Σκορδά, στα εγκαίνια

Όπως υποστηρίζει, άλλωστε, ο εμπνευστής του πρότζεκτ, στα παιδιά η ιδέα του να συμμετέχουν μαζί με τους γονείς τους στα εργαστήρια γίνεται αποδεκτή με χαρά. «Τα παιδιά δεν είναι διστακτικά, οι γονείς είναι. Αυτό προσπαθούμε συνεισφέρουμε, για να αλλάξουμε την νοοτροπία. Εγώ προσωπικά από τα δικά μου βιώματα έχω μεγάλη ευαισθησία με τα παιδιά και προσπαθώ πάντα να λέω ότι έχουν πάντα δίκιο. Πρέπει να έχουν όριο βέβαια, αλλά θεωρώ ότι ποτέ ένα παιδί δεν έχει άδικο. Μαθαίνει και ό,τι εικόνες λαμβάνει με αυτές θα πορευτεί». Είναι πάντως γεγονός, ότι στο πάρκο εκτός από τρελαμένα παιδιά, βλέπεις και χαμογελαστούς ενήλικες. «Κάθε χρόνο προσπαθούμε όλο και πιο πολύ να παρέχουμε διασκέδαση σε όλους. Θέλουμε να γελάνε οι ενήλικες και τα παιδιά να μην θέλουν να φύγουν».

Ο Άρης πήρε ιδέες και ερεθίσματα από τα ταξίδι του και στόχος του είναι κάθε χρόνο, «Η επέλαση των Χριστουγέννων» να εξελίσσεται. «Κάθε χρόνο έχουμε σκοπό να δημιουργούμε τη συνέχεια ενός παραμυθιού και όλο αυτό φτάνει σε μια κορύφωση, να γίνει ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα πάρκα της Ευρώπης». Στη δική του φιλοσοφία άλλωστε, το παιχνίδι έχει τη μαγική ικανότητα να διαμορφώσει την συμπεριφορά του παιδιού και όταν συνδυάζεται με την παρουσία του γονέα, το κέρδος είναι μεγαλύτερο. «Το παιχνίδι ως διαδικασία δημιουργεί στα παιδιά χαρά, ωραία συναισθήματα και μπορεί να τα μοιράσει, όταν έχει συναισθήματα έντασης, πίεσης και λύπης αυτά θα βγάλει προς τα έξω. Το όνειρό μου είναι γίνει όσο πιο χαρούμενο γίνεται. Θα συμβούλευα έναν γονιό να έρθει εδώ γιατί θα βοηθήσει το παιδί να δει κάτι που δεν βλέπει συχνά, θα αναπτύξει τα ερεθίσματα και θα ασχοληθεί με τα εργαστήρια δίπλα στο παιδί του, δεν το αφήνει απλά να παίξει, συμμετέχει και ο ίδιος..».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα