ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Έλα μωρέ, σε μένα θα τύχει... (quiz)

Έλα μωρέ, σε μένα θα τύχει... (quiz)

Πριν πεις: «Έλα μωρέ σιγά, σε μένα θα τύχει» σκέψου σε τι κίνδυνο βάζεις τον εαυτό σου κι όχι μόνο όταν αφήνεις στην άκρη την πρόληψη. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και το G- Weekend υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια που μπορεί να φαντάζει, όμως σίγουρα δεν είναι ανίκητη!

Επιμέλεια:

«Δεν μπορώ με προφυλακτικό!», πόσες φορές έχεις ακούσει αυτή την ατάκα από φίλο σου ή ακόμα κι από τον ίδιο σου τον εαυτό. Σίγουρα, η «καραμέλα» του σιγά μην συμβεί σε εμένα βολεύει. Αν σκεφτείς όμως ότι το AIDS είναι εκεί έξω και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (≈5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση είναι «όπλα» για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να κάνεις μία εξέταση δωρεάν κι ανώνυμα και μέσα σε 1 λεπτό θα έχεις αξιόπιστο αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν θέλεις να κάνεις την εξέταση, θα είναι μία ευκαιρία για να ενημερωθείς για τη σεξουαλική σου υγεία.

Δύο από αυτά τα σημεία είναι:

-> Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-> Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10:00-15:00

'80s: Η δεκαετία που μάς σύστησε το AIDS

H πρώτη επίσημη αναφορά στον ιό HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας) εντοπίζεται το 1986, όταν μετά από συνεχείς έρευνες σχετικά με ένα νέο κι άγνωστο ως τότε είδος επιδημίας, ο Γάλλος επιστήμονας Λυκ Μοντανιέ κατάφερε να απομονώσει τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βέβαια, η πρώτη αναφορά στο AIDS έχει τις ρίζες της περίπου 5 χρόνια νωρίτερα το 1981, όταν και παρατηρήθηκε κλινικά από Αμερικανούς επιστήμονες, μετά από συνεχή κρούσματα μίας μέχρι τότε παντελώς άγνωστης ασθένειας, που έλαβε τα χαρακτηριστικά επιδημίας.

Η αρχική ονομασία του ιού, πριν ακόμα προσδιοριστεί η φύση κι οι επιπτώσεις του, ήταν ο όρος «σάρκωμα Κaposi», ενώ λίγους μήνες αργότερα, μερίδα του τύπου τον είχε «βαφτίσει» με το αρτικόλεξο GRID, καθώς η διάδοσή του ήταν μεγάλη μεταξύ των ομοφυλόφιλων αντρών.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) μεταφράζεται ως σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας και συνιστά την κλινική έκφραση της λοίμωξης από τον HIV .

Ο όρος «σύνδρομο» αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη, κατά την οποία εκδηλώνονται συμπτώματα από πολλά συστήματα του οργανισμού ταυτόχρονα.

Ο όρος «επίκτητη» αναφέρεται στο ότι το νόσημα δεν κληρονομείται και μπορεί να μολυνθεί οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του (με τους τρόπους που μεταδίδεται ο ιός).

Ο όρος «ανοσοανεπάρκεια» αναφέρεται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά λοιμώξεις από ιούς, βακτήρια, μύκητες.

Το AIDS περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1981, μετά την καταγραφή αυξημένου αριθμού περιστατικών πνευμονίας από Pneumocystis Carinii και σαρκώματος Kaposi σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Ο ορισμός AIDS δόθηκε το 1982, ενώ το υπεύθυνο παθογόνο, ο HIV, ταυτοποιήθηκε το 1983.

Τι είναι ο HIV;

Ο HIV (Human Immunodefiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Η λοίμωξη από τον HIV αποτελεί μια χρόνια ασθένεια. Kύτταρα-στόχος του ιού είναι τα CD4+ T -λεμφοκύτταρα, τα οποία σχετίζονται με την αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από τον ιό προκαλείται προοδευτική καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν ο αριθμός των CD4+ Τ-λεμφοκυττάρων ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό, τότε ο οργανισμός αδυνατεί να αμυνθεί έναντι λοιμώξεων ή άλλων παθήσεων, οι οποίες συνήθως δεν εκδηλώνονται σε ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η κλινική εικόνα του AIDS.

Ποια η διαφορά AIDS και HIV;

Οι όροι HIV και AIDS συχνά συγχέονται. Ωστόσο είναι δυο διαφορετικές έννοιες. Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί τοAIDS. Κάποιο άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό και να μην έχει εκδηλώσει AIDS. Ωστόσο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα.

 Πως μπορεί να μεταδοθεί η HIV λοίμωξη;

-Με σεξουαλική επαφή (κολπική-πρωκτική-στοματική) με κάποιο HIV οροθετικό άτομο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
-Με την από κοινού χρήση μη αποστειρωμένων μολυσμένων μέσων (για παράδειγμα συρίγγων ή βελονών).
-Από την HIV οροθετική μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.
-Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Ωστόσο, στις μέρες μας η πιθανότητα αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί με το συστηματικό έλεγχο των μονάδων αίματος προς μετάγγιση και των παραγώγων του.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Για την αποτελεσματική πρόληψη από τον ιό, συστήνονται τα κάτωθι:

-Συστηματική χρήση προφυλακτικού

-Χρησιμοποιείτε καινούργιο προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, καθ’ όλη τη διάρκειά της και σε όλα τα είδη της (κολπική, πρωκτική, στοματική). Σε περίπτωση εναλλαγής συντρόφων κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης, χρησιμοποιείτε διαφορετικό προφυλακτικό με κάθε σύντροφο.
-Χρησιμοποιείτε υδατοδιαλυτά λιπαντικά, τα οποία δεν καταστρέφουν το προφυλακτικό.
-Αποφεύγετε τη χρήση διπλού προφυλακτικού, διότι λόγω τριβής αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης του.
-Αποφεύγετε την αποθήκευση των προφυλακτικών σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν.
-Δίνετε προσοχή στις οδηγίες χρήσης των προφυλακτικών
-Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών.
-Χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προφυλακτικό ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής. Στο εμπόριο είναι διαθέσιμα διαφορετικά είδη προφυλακτικών για τα διάφορα είδη σεξουαλικής επαφής (κολπική-πρωκτική-στοματογεννητική).

 

 

Ποια είναι τα οφέλη του να εξεταστείς;

Αν γνωρίζεις το HIV ορολογικό σου προφίλ, τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις: 

Σε περίπτωση που εξεταστείς αρνητικός/-ή είναι:

-να προστατεύσεις τον εαυτό σου από πιθανή μετάδοση του ιού με τη σωστή χρήση πάντα του προφυλακτικού
-να ενημερωθείς για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας
-να εξετάζεσαι τακτικά για τον HIV και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
-να υιοθετήσεις ασφαλείς πρακτικές
-να μην μοιράζεσαι βελόνες και σύριγγες

Σε περίπτωση που εξεταστείς θετικός/-ή είναι:

-να διασυνδεθείς έγκαιρα με Μονάδα Λοιμώξεων για τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας καθώς και την παρακολούθηση της υγείας σου για βελτίωση της ποιότητας και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής
-να έχεις κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την HIV λοίμωξη (Συμβουλευτικό Κέντρο και τηλ. γραμμή ΚΕΕΛΠΝΟ)
-να λάβεις συμβουλευτική για τη σωστή χρήση προφυλακτικού, ώστε να προστατεύσεις τους σεξουαλικούς συντρόφους σου αλλά και τον εαυτό σου από ενδεχόμενη συλλοίμωξη
-να ενημερωθείς αν είσαι έγκυος, για τη δυνατότητα αποφυγής της κάθετης μετάδοσης στο μωρό κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό καθώς και, την αποφυγή του θηλασμού μετά

Πληροφορίες: keelpno.gr

Ήξερες ότι;

-Ούτε τα κουνούπια, ούτε το νερό της πισίνας μπορεί να μεταδώσει τον ιό. 
-Το προφυλακτικό είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος που προφυλάσσει όχι μόνο από το AIDS, αλλά από όλες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
-Ο HIV δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. 
-Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.
-Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.
-Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.
-Όταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
-Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.

«Ζούμε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι»

Με αυτό το μήνυμα «τρέχει» η καμπάνια ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης των πολιτών του «Κέντρου Ζωής», καθώς ο κίνδυνος του κοινωνικού στίγματος και της απομόνωσης είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη των παρανοήσεων σχετικά με την ασθένεια τόσο για την καθημερινότητα των ασθενών όσο και για βασικά στοιχεία εξάπλωσης αλλά κι αντιμετώπισής της.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ασθενείς μπορούν να προσεγγίσουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού, καθώς με την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και την φροντίδα της υγείας τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα χρόνιο κι αντιμετωπίσιμο νόσημα.

 

 

 

Επόμενα Άρθρα

Με τον ΠΑΟΚ στον Αρκτικό Κύκλο - μέρος 2ον (pics&vids)

Με τον ΠΑΟΚ στον Αρκτικό Κύκλο - μέρος 2ον (pics&vids)

Παράδοση τείνει να γίνει η παρουσία της «ασπρόμαυρης» σημαίας στον Αρκτικό Κύκλο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ θέλουν και φέτος να κάνουν την υπέρβαση και να βρεθούν στην… άλλη άκρη του...

Geo: «Ο Σπαλέτι μπορεί να την οδηγήσει στο scudetto»!

Geo: «Ο Σπαλέτι μπορεί να την οδηγήσει στο scudetto»!

Ο Γρηγόρης Γεωργάτος μιλάει στο G-Weekend για την φετινή πορεία της αγαπημένης του Ίντερ, τον Σπαλέτι, τα αστέρια της και την «βαριά» φανέλα της.