«Ενοχλούμε τους ηλίθιους, τρομάζουμε τους δικτάτορες»! (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
«Ενοχλούμε τους ηλίθιους, τρομάζουμε τους δικτάτορες»! (pics & vids)

bet365

Το G-Weekend γράφει για την εμβληματική Ίνα Σεβτσένκο, μία εκ των κεντρικών προσώπων του ακτιβιστικού κινήματος FEMEN, τις πολύ δυνατές ατάκες και τον βασανισμό της αλλά και για το κίνημα που εκπροσωπεί.

Από μία γυναίκα υπό διωγμό και... επικηρυγμένη ακόμα και από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο σύμβολο της δημοκρατίας αλλά και στο να γίνει η έμπνευση για την μορφή της Μαριάν σε γραμματόσημο που σχεδίασαν οι Κιάπα και Καβένα. Αυτή είναι η Ίνα Σεβτσένκο, ένα από πιο δυνατά στελέχη του πολύ γνωστού ακτιβιστικού κινήματος των FEMEN με ουκρανικές καταβολές. Κόρη στρατιωτικού η οποία όμως πήρε άλλη πορεία και δρόμο για τα δικά της... πιστεύω. Όχι βέβαια πως μετά από αυτό σταμάτησαν να την κυνηγούν να την απειλούν να την σκοτώσουν...

Για όσους δεν ξέρουν το τι σημαίνει η Μαριάν στην Γαλλία αν και το Σύνταγμα του 1958 καθιέρωσε την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, η «Μαριάννα» ενσαρκώνει και εκείνη την γαλλική δημοκρατία. Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φέρει φρυγικό σκούφο, αποτελούν την αλληγορία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εμφανίζονται κατά την γαλλική επανάσταση. Η προέλευση του παρωνυμίου «Μαριάννα» δεν γνωρίζεται με βεβαιότητα. Όνομα πολύ διαδεδομένο κατά τον 18ο αιώνα ήταν το η «Μαρία - Άννα», που αντιπροσώπευε το λαό και έτσι μπορεί να προήλθε από εκεί.

Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές της Μαριάννας πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα στα δημαρχεία. Αναπτύσσονται διάφοροι τύποι αναπαράστασης, τονίζοντας πότε τον επανασταστικό και πότε τον νομοταγή χαρακτήρα της Μαριάννας: ο φρυγικός σκούφος κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επαναστατικός και αντικαθίσταται από ένα διάδημα ή ένα στέμμα ή δάφνινο στεφάνι. Επί των ημερών μας, η Μαριάννα παίρνει τη μορφή διάσημων καλλιτέχνιδων. Εμφανίζεται επίσης σε αντικείμενα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα νομίσματα και τα γραμματόσημα. Το 2013 λοιπόν η Ίνα Σεβτσένκο, η Ουκρανή αυτή ακτιβίστρια κατάφερε να γίνει η γυναίκα – σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας, αποτυπώνοντας την μορφή της «Marianne» σε γραμματόσημα.

Πως βρέθηκε στην Γαλλία και το Παρίσι η Ίνα; Το 2013 κατέφυγε στην Γαλλία, αφού ζήτησε πολιτικό άσυλο εκεί, συντονίζοντας από το Παρίσι τις ενέργειες του κινήματος διεθνώς. Οι FEMEN συνιστούν ένα δυναμικό κίνημα που μάχεται κατά της πατριαρχίας, του trafficking, της πλουτοκρατίας, της ακροδεξιάς και άλλων σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η Ίνα το 2011 απήχθη και βασανίστηκε σε ακραίο βαθμό από την KGB στο περιθώριο μίας διαμαρτυρίας για πολιτικούς κρατούμενους στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Μαζί της ήταν και άλλα δύο μέλη των FEMEN. Η ίδια κατάφερε να επιβιώσει και να βρει την ψυχική δύναμη να συνεχίσει.

«Ενοχλούμε τους ηλίθιους, εντυπωσιάζουμε τους διανοούμενους, τρομάζουμε τους δικτάτορες»! είναι ένα moto της Ίνας για την δράση των FEMEN ή το να «κάνουμε τις φωνές μας πιο δυνατές και να ακουστούν περισσότερο από τις σφαίρες». Ή ακόμα «όταν εάν πιστεύεις στην ελευθερία λόγου δίχως καμία αντιπαράθεση ή κατηγορία για τους άλλους δεν πιστεύεις στην ελευθερία του λόγου». Επίσης το «να αλλάξεις τον κόσμο είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και δεν θέλεις άδεια για αυτό». Η Ίνα - που έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος - αρθρογράφος - έχει συγγραφικό έργο, έχει βρεθεί σε άλλες χώρες για να μιλήσει για την δράση της αλλά και την γυναίκα του σήμερα (σ.σ. μέχρι και στην Ελλάδα) και γενικότερα πέραν των διαδηλώσεων μιλάει όπου κρίνει απαραίτητο και αναγκαίο. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και στο παρελθόν είχε εργαστεί και στα γραφεία Τύπου, όπως στο Δημαρχείο του Κιέβου, μέχρις ότου να καταλάβει την κλίση της και που έπρεπε να κινηθεί. Εντάχθηκε στις FEMEN το 2009.

Η Σεβτσένκο εκτός των άλλων έχει δεχθεί απειλές θανάτου, έχει κυνηγηθεί από καθεστώτα και ακόμα και από τον πρόεδρο Πούτιν ενώ ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Γιάνκοβιτς είχε ζητήσει την σύλληψή της. Μία από τις ακραίες εκδηλώσεις αντίδραση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και όπου μετείχε και η ίδια η Ίνα ήταν σε εκκλησία στο Κίεβο σε διαμαρτυρία κατά της ένωσης της εκκλησίας με το κράτος. Δείτε ένα σχετικό βίντεο ακριβώς πιο κάτω...

Από αυτήν την δράση και μόνο η Ίνα βρέθηκε πιο έντονα από ποτέ στο στόχαστρο. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Madame Figaro συμπεριέλαβε την Ίνα Σεβτσένκο στις 20 πιο εμβληματικές και σημαντικές γυναίκες της χρονιάς. Και μιλάμε για μία κοπέλα μεγαλωμένη σε μία τυπική ουκρανική οικογένεια και με πατέρα στρατιωτικό όπως αναφέραμε πιο πάνω. Όπως άλλωστε η ίδια έχει αναφέρει, είχε μάθει σαν γνήσιο «σλαβικό κορίτσι» να μην φωνάζει και μην υποστηρίζει απόψεις. Η ίδια όμως αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο και να βοηθήσει την γυναίκα του σήμερα. Στη βιβλιογραφία της υπάρχουν τέσσερις δουλειές ενώ εκτός από αγγλικά, μιλά και γαλλικά και άλλες γλώσσες. Η παρουσία της έχει αποτελέσει έναυσμα και για να γυριστούν ακόμα και ταινίες και ντοκιμαντέρ. Τουλάχιστον τρεις τέτοιες δουλειές έχουν γίνει με έμπνευση εκείνη. Συνολικά οι FEMEN δεν έχουν πρόβλημα να σταθούν γυμνόστηθες ή και γυμνές μπροστά στους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών παγκοσμίως, κατακεραυνώνοντας κάθε είδους ρατσιστική συμπεριφορά. Υπάρχει το συμβάν με τον Τραμπ στο Παρίσι ή και με τον Πούτιν και την Μέρκελ. Η συγκεκριμένη ακτιβιστική οργάνωση προέρχεται από την Ουκρανία. Ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 2008 και για την ίδρυσή της ευθύνεται η Άννα Χούτσολ. Έδρα τους πια είναι το Παρίσι. Οι FEMEN χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο πίεσης και αντίδρασης. Το γυμνό τους σώμα χρωματισμένο με συνθήματα κατάλληλα για κάθε περίσταση. Από το 2009 και μετά οι FEMEN έχουν επιλέξει να μην φορούν εσώρουχα στο πάνω μέρος του σώματός τους.

- Δείτε πιο κάτω ορισμένα βίντεο από τις FEMEN (σ.σ. ακόμα και σε διαμαρτυρία για το EURO 2012) και κάποιες φωτό στην Gallery.

 

Τελευταία Νέα