«Τα Ιωνικός-Προοδευτική είναι για άντρες»!

Αντώνης Πατσούρας
«Τα Ιωνικός-Προοδευτική είναι για άντρες»!

bet365

Το... ντέρμπι του ενός χιλιομέτρου! Ο Ιωνικός υποδέχεται την Προοδευτική και πρωταγωνιστές του παρελθόντος, ο Τάσος Πάντος και ο Φώτης Στρακόσια, μιλούν στο Weekend για την... ξεχωριστή αυτή μάχη!

Νίκαια. Κορυδαλλός. Ντέρμπι.Ιωνικός. Προοδευτική. Γρηγορίου Λαμπράκη. Μια... κολώνια που φορούν πάντα οι σκληροί. Ένα παιχνίδι με πάθος, ένταση, ξύλο, ωραία γκολ και γεμάτο με θρυλικές μορφές.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Δυο εξ' αυτών είναι ο Τάσος Πάντος και ο Φώτης Στρακόσια. Ο πρώτος έπαιξε από το 1998 έως το 2003 στην άμυνα της Προοδευτικής σε Α' και Β' Εθνική και έχει φάει με το... κουτάλι αυτά τα ντέρμπι ενώ ο δεύτερος ήταν τερματοφύλακας την εποχή (1999-2002)που ο Ιωνιακός έπαιξε στην Ευρώπη αλλά και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Με αφορμή το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Ιωνικό και την Προοδευτική στη Γ΄ Εθνική οι δυο παλαίμαχοι άσοι μιλούν στο G-Weekend για τις παλιές τους αγάπες και θυμούνται τα... σημάδια από τα παιχνίδια του Ιωνικού με την Προοδευτική.

Πάντος: «Πενήντα λεπτά ...διαδρομή»

Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι μνήμες δεν σβήνουν. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο Τάσος Πάντος φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Προοδευτικής αλλά δεν έχει πάψει ν' αγαπάει αυτή την ομάδα και να θυμάται τα πάντα από τα παιχνίδια με τον Ιωνικό. «Τι να θυμηθώ και τι να ξεχάσω; Αυτά τα παιχνίδια ήταν για άνδρες. Όποιον και να ρωτήσεις αυτό θα σου πει. Τα χρόνια εκείνα οι δυο ομάδες είχαν παιχταράδες», σημειώνει αρχικά και συνεχίζει ο 42χρόνος παλαίμαχος: «Θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά στην Προοδευτική παίζουμε με τον ΠΑΟΚ και ακολουθεί το ματς με τον Ιωνικό. Έπαιξα βασικός. Ήταν φοβερή εμπειρία».

Τα παιχνίδια αυτά τότε τα έπαιζαν σπουδαίοι παίκτες και στον πάγκο των δυο ομάδων έβρισκες δυνατά ονόματα. Τον Μπλαχίν, τον Μαρκαριάν, τον Αλέφαντο, τον Πολυχρονίου και άλλους... «Εγώ ήμουν στην περίοδο που ήταν προπονητής ο Αλέφαντος. Παίζαμε την Κυριακή και από την προηγούμενη Δευτέρα ο κυρ Νίκος μας προετοίμαζε και τακτικά και ψυχολογικά για το ματς. Ήταν σαν να παίζεις σε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Ήταν μια μικρογραφία. Όλη η περιοχή ζούσε γι' αυτό το ματς. Έκλεινε η Γρηγορίου Λαμπράκη. Θυμάμαι μια φορά χρειάστηκαν 50' για να πάμε από το ένα γήπεδο στο άλλο. Είχε τόσο κόσμο. Τόση ένταση».

Η Προοδευτική ήταν μεγάλο σχολείο για τον Τάσο Πάντο και μόνο καλά λόγια λέει γι' αυτή την ομάδα: «Η Προοδευτική μ' έβαλε στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Χρωστάω πολλά σ' αυτή την ομάδα. Έπαιξε με σπουδαίους παίκτες, έμαθα πολλά και έφτιαξα τον χαρακτήρα μου. Ειδικά στα παιχνίδια με τον Ιωνικό έστρωνες χαρακτήρα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι και οι δυο ομάδες θα πρέπει να παίξουν στις μεγαλύτερες κατηγορίες και για την Κυριακή εύχομαι να μην γίνουν επεισόδια».


Στρακόσια: «Παιχνίδια εγωισμού»

Ο Φώτης Στρακόσια, που είναι πλέον στην Ιταλία και παρακολουθεί στενά την καριέρα του υιού του Θωμά στη Λάτσιο, μιλάει από την Ρώμη, για την πορεία του στον Ιωνικό και τα παιχνίδια με την Προοδευτική. Έπαιξε στον Ιωνικό Νικαίας από το 1999 έως το 2002, είχε προπονητές τον αείμνηστο Κώστα Πολυχρονίου και τον Όλεγκ Μπλαχίν, και ήταν στην ενδεκάδα στον τελικό Κυπέλλου του 2000 με την ΑΕΚ αλλά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με την Νάντ.

«Έχω ωραίες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια ήταν σκληρά και για άνδρες», σημειώνει αρχικά και συνεχίζει: «Όταν παίζουν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια γειτονιά υπάρχει πάθος και εγωισμός. Ήταν παιχνίδια εγωισμού. Όλοι περίμεναν το ντέρμπι. Στους δρόμους, στις καφετέριες ήταν μοναδικό θέμα συζήτησης. Υπήρχε πάντα ένταση».

Τα χρόνια εκείνα ήταν ωραία για την καριέρα του Φώτη Στρακόσια: «Πήραμε το Κύπελλο με τον Πανιώνιο και είχαν την τύχη να είμαι στον σπουδαίο Ιωνικό που έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ αλλά και στην Ευρώπη. Εύχομαι αυτή η ομάδα να ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές. Εύχομαι να φτάσει πάλι ψηλά γιατί έχει δυναμική και φανατικό κοινό. Για την Κυριακή αυτό που θέλω είναι να γίνει ένα δυνατό παιχνίδι φυσικά χωρίς επεισόδια».

 

Τελευταία Νέα