«Ο Στέφανος διαφημίζει την Ελλάδα σ' όλη την υφήλιο»!

Αντώνης Πατσούρας
«Ο Στέφανος διαφημίζει την Ελλάδα σ' όλη την υφήλιο»!

bet365

Ο Γιώργος και ο Χρήστος Αφρουδάκης μιλούν (κι αποθεώνουν) στο G-Weekend όχι για πισίνες και πόλο αλλά για τον συντοπίτη τους, στη Βουλιαγμένη, Στέφανο Τσιτσιπά.

Τι κοινό έχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον Γιώργο και τον Χρήστο Αφρουδάκη; Το κοινό τους σημείο είναι η Βουλιαγμένη. Από εκεί ξεκίνησαν και οι τρεις και μεγαλούργησαν αθλητικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα ακόμη κοινό τους στοιχείο, είναι η αγάπη τους για το τένις, αφού και οι αδελφοί Αφρουδάκη λατρεύουν το άθλημα που "υπηρετεί" ο Τσιτσιπάς και παίζουν ερασιτεχνικά.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ο 42χρόνος Γιώργος, που έχει κρεμάσει το σκουφάκι του, και ο 34χρόνος Χρήστος, που συνεχίζει να παίζει πόλο σε υψηλό επίπεδο, στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, μιλούν στο G- Weekend για τον συντοπίτη τους, τον 20χρόνο Στέφανο, ο οποίος είναι στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης και έχει βάλει στόχο να κατακτήσει τον κόσμο.

Γ. Αφρουδάκης: «Ο Στέφανος είναι γεννημένος για να παίζει τένις»

Στις εγκαταστάσεις όπου έμαθε τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μπορεί να δει κανείς τον Γιώργο και τον Ζάχο Αφρουδάκη, να κοντράρονται με μια ρακέτα στο χέρι. Ειδικά τώρα που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και δεν φοβούνται κάποιον τραυματισμό οι "μάχεις" είναι πιο δυνατές. Ο Γιώργος, ο πρώτος από τα αδέλφια που έχουν συνδέσει το όνομα τους με το ελληνικό πόλο, έχει δυο υιούς, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στην ακαδημία τένις και μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος . Ο μεγάλος υιός του μάλιστα, ο Πολύβιος, που έχει πάρει το όνομα του πατέρα της οικογένειας Αφρουδάκη, λατρεύει το τένις και ήταν και συμμαθητής με την αδελφή του Στέφανου, στο νηπιαγωγείο.

Ο Γιώργος Αφρουδάκης, που το καλοκαίρι μετά από τη μεγάλη επιτυχία του Στέφανου, στη Στοκχόλμη, του έστειλε συγχαρητήρια και συμβουλές μέσω των social media, αποθεώνει τον 20χρόνο τενίστα: «Είναι τρομερός αθλητής. Μου είχε πει ένας πολύ μυημένος στο τένις πριν από δυο χρόνια ότι ο Στέφανος θα φτάσει στα κορυφαία ονόματα του κόσμου στο τένις. Δικαιώνεται. Το τένις θέλει μυαλό και ο Στέφανος έχει πολύ. Ξέρω και την σχολική του διαδρομή και διαπιστώνω ότι είναι φαινόμενο. Τον βλέπεις και παίζει με άνεση και πολύ μυαλό. Σημαντικό είναι ότι δεν τον επηρεάζει η εξέλιξη του αγώνα και ξέρει να διαχειριστεί τις άσχημες καταστάσεις του. Έχει μυαλό, ψυχραιμία και ένα σώμα φτιαγμένο για τένις. Είναι λεπτός και μακρύς. Είναι γεννημένος για αυτό το άθλημα».

Τι θα τον συμβούλευε όμως ο "'Άφρου": «Του έχω πει να συνεχίσει έτσι δυνατά. Πρέπει να διαχειριστεί σωστά το πρόγραμμα του. Βασικό είναι η επιλογή τουρνουά. Να δουλεύει και θα πετύχει όλα αυτά που έχει ονειρευτεί». Είναι πολύ σπουδαίο αυτά τα λόγια να τα λέει ένας αθλητής που έχει αγωνιστεί στην μικτή κόσμου, που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχει συμμετάσχει 5 φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Χ. Αφρουδάκης: «Είναι ο λόγος ν' ασχοληθούν με το τένις οι Έλληνες»

Η καριέρα του Στέφανου μοιάζει πολύ μ' αυτή του Χρήστου. Μπορεί ο "Άφρου" να "υπηρετεί" ένα ομαδικό άθλημα αλλά έχει κάποια... ατομικά ρεκόρ. Το 2001, ο μέντορας Κούλης Ιωσηφίδης, τον είχε καλέσει στα 17 του χρόνια (γεν. 1984) να παίξει με την εθνική Ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενώ μετά από αυτό κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με την εθνική εφήβων. Το 2005, όντας 21 ετών, πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ με την ιταλική Ποζίλιπο ενώ το 2005 και το 2017 κατέκτησε με την εθνική ανδρών δυο χάλκινα μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Στέφανος από την άλλη στα 20 του είναι στο Νο15 του κόσμου, έχει κατακτήσει τουρνουά ATP και έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να φτάσει εκεί που δεν έχει φανταστεί.

«Τον έχω δει σε αρκετά παιχνίδια. Έχουμε συναντηθεί και στην Βουλιαγμένη αλλά δεν έχουμε γνωριστεί. Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα και η πόλη μας η Βουλιαγμένη διαφημίζεται παγκοσμίως μέσα από τις επιτυχίες του. Ο Τσιτσιπάς είναι ένας πολύ σπουδαίος λόγος για να δουν τένις οι Έλληνες αλλά και για να μάθουν τένις. Είναι ο λόγος να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά μ' αυτό το άθλημα», σημειώνει αρχικά ο αρχηγός του ΝΟΒ και συνεχίζει δίνοντας του συμβουλές: «Αυτό που θέλω να του πω είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να δουλεύει κάθε ημερα σκληρά. Να δουλεύει με σχολαστικότητα και επιμονή σε κάθε προπονητική μονάδα. Η διάρκεια είναι βέβαια αυτή που σε καταξιώνει. Αυτό είναι νομίζω και το μυστικό του Φέντερερ. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι υπερβολικά ούτε και να ενθουσιάζεσαι υπερβολικά».

Ο Χρήστος Αφρουδάκης θυμήθηκε και μια φράση του σπουδαίου Γιώργου Μαυρωτά την οποία θέλει να διαβάσει και ο Στέφανος: «Ο μεγάλος Γιώργος Μαυρωτάς λέει ότι στον αθλητισμό μετράει όταν πέφτεις να ξέρεις να σηκωθείς. Αυτό για μένα είναι πολύ ουσιαστικό. Έτσι είναι ο αθλητισμός έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να κάνεις τις σωστές επιλογές και να έχεις δύναμη να ξεπερνάς τον εαυτό σου».

Εάν δεν ήταν ένας καταξιωμένος πολίστας θα μπορούσε να ήταν τενίστας εάν είχε επιλέξει κάποιο ατομικό άθλημα: «Τώρα που το σκέφτομαι εάν είχε επιλέξει κάποιο ατομικό άθλημα αυτό θα ήταν το τένις. Είναι συναρπαστικό και μου ταιριάζει. Δεν θα είχε επιλέξει την κολύμβηση ή τον στίβο».

«Λατρεύει την Ελλάδα ο Τζόκοβιτς»

Στο τέλος της συνομιλίας, η κουβέντα πήγε στον Τζόκοβιτς. Γιατί; Μα γιατί ο "Νόλε" είναι Σέρβος και ο Χρήστος έχει παίξει με πολλούς Σέρβους πολίστες, τους καλύτερους, είτε ως συμπαίκτης είτε ως αντίπαλος και ξέρει καλά το μυστικό της επιτυχίας τους. «Ο Τζόκοβιτς είναι μεγάλη μορφή. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Θυμάμαι στο Πεκίνο στο Ολυμπιακό χωριό μας μιλούσε και είχαμε εντυπωσιαστεί που ήξερε ελληνικές λέξεις. Άσχετα από αυτό επειδή έχω δουλέψει με κορυφαίους Σέρβους πολίστες έχω καταλάβει ότι ο αθλητισμός γι' αυτούς είναι διέξοδος. Είναι ένας λαός που έχει μάθει να δουλεύει σκληρά και αντέχει στην πίεση και στον όγκο δουλειάς. Οι περισσότεροι αθλητές της Σερβίας είναι υπερόπτες και εγωιστές. Αυτό δεν είναι κακό. Εάν το δουλέψεις έχει πολλά θετικά. Οι Σέρβοι έχουν μέτρο και αφοσιώνονται σ' αυτό που επιλέγουν. Δεν κάνουν εκπτώσεις. Γι' αυτό η Σερβία αν και δεν είναι μεγάλη χώρα είναι άκρως ανταγωνιστική σ' όλα τα αθλήματα».

 

Τελευταία Νέα