Λούμπος Μίχελ: Μάτια που έψαχναν την έξοδο (infographic)

Λούμπος Μίχελ: Μάτια που έψαχναν την έξοδο (infographic)

bet365

Είναι κοινό μυστικό πως ο Λούμπος Μίχελ τους τελευταίους μήνες έψαχνε προς την έξοδο και το GWJ γράφει για τα πεπραγμένα του Σλοβάκου πρώην αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Λούμπος Μίχελ αποτελεί παρελθόν από τη θέση του αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μια νέα εποχή, με τον Πορτογάλο Μάριο Μπράνκο στο συγκεκριμένο ρόλο του Νο 1 στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ξημερώνει για τους Κυπελλούχους Ελλάδας.

Τουρκία – Σουηδία με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το διαζύγιο του Σλοβάκου πρώην διεθνή διαιτητή με τον «Δικέφαλο» μοιάζει να είναι βελούδινο, αλλά και επιλογή του, άλλωστε στην τελευταία συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη, αποδέχθηκε να παραμείνει δίπλα στην ομάδα και τον ιδιοκτήτη της, σε ρόλο «εξωτερικού συμβούλου για θέματα ποδοσφαίρου», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, αλλά και ως «κυνηγός ταλέντων» στην Κεντρική Ευρώπη, όπως υποστήριξε ο ίδιος, τις επόμενες μέρες.

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά από την στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην Τούμπα ο Μάριο Μπράνκο, ο Σλοβάκος έδειχνε να αναζητά την έξοδο πριν από τη λήξη του τριετούς συμβολαίου, πολύ εύκολα όσοι ζούσαν την καθημερινότητα της ομάδας και των γραφείων, αλλά και όποιοι ήταν παρόντες στα τελευταία ταξίδια της ομάδας, μπορούσαν να αντιληφθούν την «τυπική παρουσία» του, ενώ από την πλευρά του ο 50χρονος πρώην ρέφερι δεν έκρυψε την επιθυμία του να μην έχει καθημερινή τριβή με την ομάδα και κυρίως την πίεση για αποτελέσματα και επιτυχίες. Πάντως, δεν έφυγε επειδή ο ΠΑΟΚ έχασε δύο φορές «στα καπάκια» από τη Βίντι. Αυτά, ούτε τα μικρά παιδιά, δεν τα πιστεύουν... Ο Μίχελ έφυγε με τον ίδιο τρόπο που εκείνος διαδέχθηκε τον Αρνεσεν στην καρέκλα του αθλητικού διευθυντή. Με τον αντικαταστάτη του να τριγυρνάει εντός των γραφείων της Τούμπας, όπως συνέβη και τον Δεκέμβριο του 2015 όταν τον εμφάνισε ο Ιβάν Σαββίδης.

Οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ, όλο αυτό το διάστημα, έγιναν ακόμη μεγαλύτερες και οι ευθύνες ακόμη μεγαλύτερες, γι’ αυτό και ο Μίχελ επέλεξε να παραιτηθεί ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη του τριετές συμβολαίου, που είχε υπογράψει το Δεκέμβριο του 2015 όταν είχε αποδεχθεί την πρόταση της ελληνικής ομάδας, αφήνοντας την Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου του 2015 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε -προς γενική έκπληξη όλων- την έναρξη της συνεργασίας της με τον Λούμπος Μίχελ, ο οποίος εκείνη την ημέρα έκανε την πρώτη του εμφάνιση πέριξ της Τούμπας. Ήταν ένα από τα πολλά παράδοξα της «εποχής Σαββίδη», μιας εποχής που κρύβει αρκετές εκπλήξεις στην καθημερινότητα του ποδοσφαιρικού οργανισμού. Αλλαγές σε πρόσωπα, ρόλους, θεσμούς. Το «άλλαξε ακόμη και τα πλακάκια της Τούμπας», που ζητούσαν επιτακτικά οι οπαδοί από τον ομογενή επιχειρηματία, δεν ευδοκίμησε και ασφαλώς δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσωρινή ψευδαίσθηση του κόσμου.

Όντως, ο Σαββίδης επιχείρησε και τ’ άλλαξε όλα ή σχεδόν όλα στην Τούμπα. Τεχνοκράτες, άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδοσφαιρικό παρελθόν του ΠΑΟΚ, «πήγαν και ήρθαν», αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, έδειχνε να «ψάχνεται» και γύρω από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να διαχειριστούν σωστά το ποδοσφαιρικό κομμάτι και με επιτυχία τα εκατομμύρια, που βάζει στην ομάδα. Ευελπιστούσε να το πετύχει με τον Λούμπος Μίχελ στην κορυφή της διοικητικής-αγωνιστικής πυραμίδας.

Η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Λούμπος Μίχελ δεν προέκυψε την 21η Δεκεμβρίου όταν ο πρώην ρέφερι έκανε και επίσημα την εμφάνισή του στα γραφεία της Τούμπας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο 50χρονος Σλοβάκος ήταν ένας από τους συνομιλητές του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Η γνωριμία έγινε μέσω του ρωσικού κύκλου επιρροής του Σαββίδη, απλά υπήρχε στη μέση το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την Σαχτάρ του Αχμέτοφ και ο ομογενής επιχειρηματίας από το Ροστόφ σε καμία των περιπτώσεων δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του σ’ αυτό το επίπεδο. Ο Μίχελ αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο είχε την πρώτη επαφή το 2013, όταν και τον βοήθησε συμβουλευτικά σε κάποια θέματα, που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις του «Δικεφάλου».

Αυτή ήταν και η επίσημη «ταμπέλα», που «φόρεσε» η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον πρώην διεθνή διαιτητή. Φυσικά, ουδείς πίστεψε, ότι ο Μίχελ, που εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια μονοκατοικία στην αριστοκρατική περιοχή του Πανοράματος, είχε έρθει με τριετές συμβόλαιο στη Θεσσαλονίκη μόνο για τις διεθνείς σχέσεις της ομάδας. Όλοι περίμεναν σιγά – σιγά να αρχίσει να εμπλέκεται ενεργά με το ποδοσφαιρικό κομμάτι και η τοποθέτησή του στην πενταμελή «επιτροπή ποδοσφαίρου» στις 14 Ιανουαρίου του 2016 αποτέλεσε το πρώτο σημάδι για την εμπιστοσύνη, που είχε προς το πρόσωπό του ο Σαββίδης.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ελάχιστοι, όμως, ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι θα φθάσει να ηγείται της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ένα από τα «ατού» του Σλοβάκου, σε αντίθεση με τους περισσότερους που είχαν επιλεγεί σε σημαντικά πόστα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, ήταν ότι μπορούσε να μιλάει απευθείας με το αφεντικό της ομάδας. Τα ρωσικά είναι μια από τις πέντε γλώσσες που μιλάει ο Μίχελ, με αποτέλεσμα να φτάσει να έχει διπλό ρόλο, μετά τις αποχωρήσεις των Αγγελίδη και Άρνεσεν: Και πρόεδρος και αθλητικός διευθυντής.

Ανακουφίστηκε, είναι αλήθεια, όταν ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2016 να του αφαιρέσει τον τίτλο και τα καθήκοντα του προέδρου, συνεχίζοντας το έργο για τη δημιουργία της ομάδας, που είχε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες μαζί με τον Βλάνταν Ιβιτς, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ιγκόρ Τούντορ.

Ο Λέο Μάτος το Μάιο του 2016 άνοιξε πρώτος το χορό των μεταγραφών που είχαν την υπογραφή του Λούμπος Μίχελ, η ομάδα που δημιουργήθηκε με βάθος τριετίας κατέκτησε το πρώτο κύπελλο στην εποχή Σαββίδη, ένα χρόνο αργότερα, ενώ πρωταγωνίστησε και την επόμενη χρονιά πετυχαίνοντας το «back to back» στο Κύπελλο και χάνοντας το πρωτάθλημα στις δικαστικές αίθουσες.

Ως πρώην διαιτητής ήταν από τους λίγους ανθρώπους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορούσε να καταλάβει καλύτερα το πώς σφυρίζει ένας διαιτητής. Κι όσα είδε από τον Γιώργο Κομίνη το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 2018 στο επεισοδιακό ντέρμπι με την ΑΕΚ τον εξόργισαν, με αποτέλεσμα να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και να επιτεθεί φραστικά στον Έλληνα ρέφερι. Ήταν μια στιγμή που «σημάδεψε» την παρουσία του στον ΠΑΟΚ.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε υποβάλλει για πρώτη φορά την παραίτηση του από τη θέση του αθλητικού διευθυντή, μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Εστερσουντ, ενώ εκτός από τις πολλές μεταγραφικές επιτυχίες, η καριέρα του στην Τούμπα είχε και «αστοχίες», με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της απόκτησης του Γάλλου Ντόριαν Λεβέκ. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μολέδο κατά κύριο λόγο τον περασμένο χειμώνα, του Κουρμπέλη, ακόμη και του Πούκι, όπως επίσης και το «φιάσκο» με τον Πιέρρο Σωτηρίου, για χάρη του οποίου ταξίδεψε στην Κύπρο για να χρεωθεί αποκλειστικά το «όχι» του ΑΠΟΕΛ για τον Κύπριο επιθετικό. Ηταν μια εποχή που η πρώτη επιλογή του, για την άδεια θέση του επιθετικού, μετά την αποχώρηση του Στέφανου Αθανασιάδη τρεις μήνες νωρίτερα, ήταν ο Καρίμ Ανσαριφάρντ και όχι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, τον οποίο έφερε τελικά στην Τούμπα ο Βλάνταν Ιβιτς.

Επίσης, είναι κοινό μυστικό, ότι δεν ήταν υπέρμαχος της επιστροφής του Αντρέ Βιεϊρίνια στην ομάδα, μέχρι και οι φίλοι του έλεγαν πως κάνει λάθος, ενώ δεν συμπάθησε ιδιαίτερα τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, κάτι που φάνηκε στη μεγάλη εικόνα της παρουσίας του για σχεδόν τρία χρόνια στη θέση του αθλητικού διευθυντή των Κυπελλούχων Ελλάδας. Για να τα λέμε όλα...

O Λούμπος Μίχελ, όπως και οι προκάτοχοι του, προσπάθησε να σταθεί αντάξιος της ιστορίας του ΠΑΟΚ και των υψηλών απαιτήσεων του κόσμου και του προέδρου του. Πληρώθηκαν αδρά γι’ αυτό εξ ου και το «ευχαριστώ» του Σλοβάκου προς την οικογένεια του «Τσάρου» της Τούμπας. Απόδειξη, ότι ο Μίχελ οφείλει στον ιδιοκτήτη και στον ΠΑΟΚ. Άλλωστε, δεν τελειώνει εδώ η συνεργασία του με τους «ασπρόμαυρους», θα συνεχιστεί σ’ άλλα επίπεδο, μακριά από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, μ’ άλλα λόγια, θα συνεχίσει να πίνει νερό στο όνομα του Ιβάν Σαββίδη!

 

Τελευταία Νέα