Football Manager 2019: Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος!

Νίκος Αθανασίου
Football Manager 2019: Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου πρόλαβε να... λιώσει την νέα έκδοση του θρυλικού Football Manager, συμπλήρωσε 20 χρόνια στο... κουρμπέτι και μέσω του G-Weekend παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε και δίνει bonus το πρώτο του επικό save!

Το ομολογώ. Και δεν ντρέπομαι. Δεν γινόταν αλλιώς. Το Football Manager 2018 άργησε περίπου έναν χρόνο να μπει στο λαπτοπ και αυτομάτως στην ζωή μου. Ήταν η πρώτη φορά που μετά από 19 χρόνια δεν πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά μίας νέας έκδοσης. Το μεταπτυχιακό πάνω στην διοίκηση ποδοσφαίρου από το κορυφαίο Ινστιτούτο Γιόχαν Κρόιφ μπήκε σε απόλυτη προτεραιότητα, οπότε η εικονική πραγματικότητα μπορούσε και έπρεπε να περιμένει.

Πριν δύο μήνες, όμως, και αφού πρώτα το δίπλωμα πέρασε στην κατοχή μας, το FM μετατράπηκε και πάλι στην συνήθεια που έγινε λατρεία! Κι αυτή την φορά λειτούργησε σαν ζέσταμα, σαν προθέρμανση για το Football Manager 2019 που εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στα καταστήματα! Σαν να ξεκινάς με γαρίδες και να ετοιμάζεσαι για καραβίδες!

Ήταν το ορεκτικό για ένα κυρίως πιάτο απλά πεντανόστιμο, για την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή έκδοση ever, με αλλαγές και προσθήκες που φέρνουν το παιχνίδι ακόμη ένα βήμα προς την απόλυτη εξομοίωση!

Μετά από δύο δεκαετίες στο κουρμπέτι(με την αρχή να γίνεται το 1999 και το Championship Manager, Πατρίς Λοκό μου λείπεις ρε αλάνι) το FM19 αποτελεί την απόλυτη ονείρωξη του κάθε εθισμένου με το απόλυτο παιχνίδι ποδοσφαιρικού management!

Πάμε, όμως, να μπούμε στο... ψητό(έχοντας παίξει φουλ εδώ και δεκαπέντε ημέρες στην beta έκδοση) και να δούμε τις πιο σημαντικές αλλαγές που ανεβάζουν επίπεδο τον ρεαλισμό και την λεπτομέρεια στο παιχνίδι, πριν περάσουμε στο πρώτο Save, στις προσωπικές ιστορίες που πάντα σας αρέσουν και δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην παρουσίαση!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Η πιο όμορφη αλλαγή. Κάτι που έλειπε από προηγούμενες εκδόσεις, ένα συστατικό που ανεβάζει επίπεδο ρεαλισμού το FM19. Οι επιλογές στο τακτικό κομμάτι πολλαπλασιάστηκαν και προστέθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες, διαχωρισμένες μάλιστα στις τρεις φάσεις της τακτικής συμπεριφοράς της κάθε ομάδας πάνω στο χορτάρι. ]

Κατοχή-Μετάβαση-Χωρίς μπάλα, και όπως μπορείτε να καταλάβετε όλες οι διαθέσιμες επιλογές είναι ανοιχτές. Με ποικιλία για κάθε φάση του παιχνιδιού, σε καθεμία από τις τρεις αυτές καταστάσεις.

Αλλαγή έχουμε και στην γενικότερη φιλοσοφία, όπου προστέθηκε η ᾽᾽positive’’!

Η ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ EVER

Ακόμη μία βελτίωση συναντάμε στην μηχανή της προπόνησης. Σχεδόν... άπειρες επιλογές και λεπτομέρειες για να δουλέψετε σε συγκεκριμένους τομείς και βαθμολόγηση του κάθε παίκτη ξεχωριστά για την εικόνα του στις προπονήσεις! Μάλιστα, στην εβδομαδιαία ενημέρωση υπάρχει ο καλύτερος και ο χειρότερος, έχοντας την επιλογή να επιβραβεύσεις τον πιο καλό και να... κράξεις τον πιο τεμπέλη!

ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ... ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ

Για όσους ξεκινήσουν φέτος ή για όσους είναι λάτρεις των τακτικών φιλοσοφιών συγκεκριμένων κορυφαίων προπονητών, υπάρχει η επιλογή ᾽ἔτοιμων᾽᾽ρυθμίσεων, ώστε η ομάδα σας να παίζει όπως η ομάδα του Κλοπ(gegenpress), του Γκουαρντιόλα(tiki-taka), του Μουρίνιο και άλλων κορυφαίων τεχνικών!

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Τέλος, σαφώς καλύτερη γραφική απεικόνιση έχουμε και κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων, στις οποίες έχει προστεθεί το goal line technology αλλά και το var!

ΤΟ... ΖΕΣΤΑΜΑ ΜΕ ΤΙΣ 20+ ΚΟΥΠΕΣ!

Τα τελευταία χρόνια το πρώτο και πιο σημαντικό κριτήριο για το πρώτο save/project είναι η επιστροφή ομάδων στην κορυφή, ομάδες που έχουν να κατακτήσουν πρωτάθλημα για πάνω από 10-15 χρόνια και βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Για παράδειγμα στο FM18 η αρχή έγινε με την Τότεναμ όπου το σηκώσαμε την δεύτερη σεζόν(η τελευταία πρωταθληματική κούπα ήταν πριν περίπου ένα... αιώνα, δεν υπάρχει στράικερ στο παιχνίδι σαν τον Χάρι τον Κέιν), ακολούθησε στο ίδιο save η Λίβερπουλ όπου σηκώσαμε τρία σερί και η συνέχεια ήταν ονειρική με κούπες σε Μπαρτσελόνα(μία χρονιά όπου διώξαμε Μέσι και Σουάρες στα 36, καθώς κόστιζαν 60 εκατομμύρια τον χρόνο και δώσαμε τόπο στα νιάτα), λίγο έλειψε να μας κρεμάσουν κουδούνια αλλά το τρεμπλ σκέπασε τα πάντα(Χάρι Κέιν είσαι μεγάλος ψ@#@ς) και το όνειρο έκλεισε στην Σίτι που σηκώσαμε την πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά στην ιστορία των Citizens κάπου στο... μακρινό 2025! Νot bad που λένε και στο νησί μου, το Καστελόριζο...

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ!

Στα φρέσκα... κουλούρια τώρα, η Άρσεναλ στην μετά Βενκγέρ εποχή ήταν το ιδανικό ξεκίνημα στο FM19. Δυνατό ρόστερ για να παίξεις επιθετικά(το Αttaking στην φιλοσοφία δεν φεύγει ούτε με... σφαίρες), καλά λεφτά για να πάρεις πιτσιρικάδες με λαμπρό μέλλον, ώστε μέσα σε μία τριετία ο σύλλογος του Λονδίνου να πιάσει κορυφή! Καθώς, όμως, πιάσαμε Αύγουστο και οι επιλογές ήταν πραγματικά ΜΙΑ και ΜΙΑ ο φίλος μου ο Χάρης ο late με μπρίζωσε. Με τσίτωσε.

᾽᾽Ποια Άρσεναλ μωρέ, για πήγαινε στον Παναθηναϊκό να δεις τι γίνεται που δεν δίνει ούτε λεφτά για αναλυτή᾽᾽!
Αυτό ήταν. Μπλέξαμε το συναίσθημα με την... δουλειά!

4-3-2-1, 4-2-3-1, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Όπως έχουμε ξαναπεί, η στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι μακροχρόνια το Α και το Ω για την επιτυχία. Λεφτά δεν υπήρχαν ούτε για κουλούρι, γνωστή η απαγόρευση μεταγραφών και το -6!

Από την στιγμή που το ρόστερ είχε τρια δεξιά μπακ(Γιόχανσον, Κουλιμπαλί, Αποστολάκης) και με δεδομένο ότι τα πιτσιρίκια έπρεπε να βγουν στην πίστα και να... τραγουδήσουν, το 1.5 εκατομμύριο για τον Δανό από την Τζένοα ήταν βάλσαμο!
Με ένα μικρό κομμάτι αυτών των χρημάτων βελτιώσαμε όλο το staff, aπό τους βοηθούς και τους σκάουτερς μέχρι τους φύσιο και τους αναλυτές της Κ19!

Αγωνιστικά τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Παναθηναϊκός είσαι και δεν αλλάζει. Επιθετική φιλοσοφία, πίεση ψηλά και άμεση ανάκτηση της μπάλας, κατοχή της μπάλας. 4-3-2-1 δοκιμασμένο από το 18.

Διούδης GK, Ινσούα και Κουλιμπαλί full backs με επιθετική φιλοσοφία, Κολοβέτσιος και Μαυρομμάτης τα στόπερ με τον ᾽᾽Κόλο᾽᾽να είναι υπεύθυνος και για την σωστή πρώτη πάσα(ball playing defender). Κουρμπέλης roaming playmaker σε ρόλο εξαριού, Κάτσε box to box ως δεξιός εσωτερικός και Μπουζούκης advanced playmaker ως αριστερός εσωτερικός μέσος. Μουνιέ inside forward στο αριστερό φτερό, Χατζηγιοβάνης καθαρός winger στο δεξί και ο Καμπετσής ως εννιάρι, καθώς ο Μακέντα... ΔΕΝ! Τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο.

Από τον Γενάρη και μετά και ενώ η ομάδα κολλούσε επιθετικά για μια σειρά παιχνιδιών, το σύστημα γύρισε σε 4-2-3-1, με τον Καμπετσή να κάνει παπάδες ως αντί Μουνιέ και τον Μακέντα να... ξεμπουκώνει!

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΟΝΕΙΡΟ

Η αρχή ήταν ένα έπος. Πρώτη αγωνιστική διπλό στο Φάληρο, συνέχεια με τρίμπαλο στον Πανιώνιο. Όλα καλά και ανθηρά μέχρι την 10η αγωνιστική. Εξάλλου η επίδοση επτά νικών, δύο ισοπαλιών και μίας ήττας ήταν πέρα από κάθε προσδοκία! Μάλλον το... ματιάσαμε. Τέσσερα σερί μηδέν μηδέν, αδυναμία στο σκοράρισμα. Κάτι πρέπει να κάνεις κύριε...

Κάπου εκεί γύρω στον Γενάρη την ψάξαμε για... μεταγραφές. Υπήρχε η δυνατότητα για δανεικούς Κ23 ακόμη και ξένους, αρκεί να μην πληρωθεί ενοίκιο στην ομάδα. Μπρούστερ(18 ετών, AMR&STC) από Λίβερπουλ(μεγάλο τεράστιο πουλέν και σημαντικό ταλέντο στην... real life) και Ντελακρούζ(19, AMC) από την Ρίβερ ήταν οι δύο επιλογές που έβαλαν ποιότητα και βοήθησαν στο να λυθεί το πρόβλημα!

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Πριν, όμως, το αρνητικό σερί, φτάσαμε μια ανάσα από την απόλυση! Όχι δεν θα με έδιωχνε ο Αλαφούζος για αυτά που του έχω γράψει κατά καιρούς! Να τα λέμε όλα, η συνεργασία μας στο παιχνίδι κύλησε ομαλά. Δεν χρειάστηκε, βέβαια, να κρατήσει και καιρό. Περίπου τον Νοέμβριο η ΠΑΕ άλλαξε χέρια! Όχι δεν την πήρε ο Παϊρότζ που ακόμη περιμένουμε τα λεφτά του. Μάλλον έρχονται με τα... πόδια από Ταϊλάνδη ή από Γλυφάδα μεριά!

Ο Παναθηναϊκός πέρασε στα χέρια του Γιαννακόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με το παιχνίδι έβαλε ένα δεκάρικο άμεσα στην ΠΑΕ και ανέλαβε τις τύχες της. Το κακό, όμως, ήταν άλλο! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η έλευση του DPG θα έφερνε και αλλαγή στον πάγκο!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, λέει, ήταν ο εκλεκτός του! Ρε φίλε είναι δυνατόν να καίγομαι δέκα ώρες να βρω αναλυτές, γιατρούς, προπονητές ακαδημιών, λύσεις με το μικρότερο μπάτζετ της ιστορίας του κλαμπ, να έχουμε 7-2-1 και να θες να με διώξεις; Στα είκοσι χρόνια θητείας τέτοιο τρολάρισμα δεν είχε ξαναγίνει! Ευτυχώς, όμως, στα δύο ματς που υποτίθεται κρινόταν το μέλλον μου, πήραμε τα ματς στο 90᾽(ΠΑΙΧΤΑΡΑ ΚΑΜΠΕΤΣΗ) και κάπως έτσι γλιτώσαμε το πιο

άδικο ταμείο ανεργίας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου!

Η 3Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στην 20η αγωνιστική και με την προσθήκη των δανεικών η πεντάδα απείχε 6 βαθμούς. Ένα τρομερό σερί 10Χ10 έφερε τον Παναθηναϊκό στην τρίτη θέση με 58 βαθμους στα χαρτιά και 64 στο γήπεδο! Ένα λιγότερο από τον πρωτάθλητη ΠΑΟΚ, τέσσερις περισσότερους από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ο Καμπετσής με 19, πρώτος σε ασίστ ο Χατζηγιοβάνης με 11, κορυφαίος σε απόδοση ο Μαυρομμάτης, τίμιος ο Χατζηθεοδωρίδης

που πήρε επ᾽ώμου την αριστερή πλευρά, μετά την αναγκαστική πώληση του Ινσούα στην Γουότφορντ(κατέθεσαν το 1.5 της ρήτρας)!

Σούπερ επιτυχημένη χρονιά για τα δεδομένα του καλοκαιριού και το κερασάκι θα έμπαινε στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ένα αυτογκόλ, όμως, του Διούδη(η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και μετά στην πλάτη του) μας στέρησε την ευκαιρία για κάτι καταπληκτικό!

ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΛΙΣΤΕΣ, ΒΡΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΑ!

Για το φινάλε. Μην ψάχνετε στο νετ λίστες παιχταράδων του μέλλοντος. Μην ψάχνετε να βρείτε έτοιμη τροφή. Η μισή μαγεία του παιχνιδιού αυτού είναι ΕΣΥ να ανακαλύπτεις τους υπερπαίκτες της επόμενης δεκαετίας, είναι ΕΣΥ να κάνεις τις επιλογές είτε βρίσκεται στην Ρεάλ είτε στον Παναθηναϊκό. Για αυτό και προτάσεις παικτών δεν έχει αυτό το κείμενο. Να ψάξετε να βρείτε...;)

 

Τελευταία Νέα