ΠΑΟΚ – Δώνης: Μια σχέση…

ΠΑΟΚ – Δώνης: Μια σχέση…

bet365

Ο Γιώργος Δώνης επιστρέφει ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται στο G-Weekend όλα όσα σημάδεψαν την πολυτάραχη σχέση των δύο πλευρών πριν από πέντε-έξι χρόνια, βάζοντας δίπλα από τη λέξη σχέση και τα αποσιωπητικά, ώστε να συμπληρώνεται η φράση κατά το δοκούν από τον καθένα.

Εχουν περάσει πεντέμισι, σχεδόν, χρόνια από τότε που τυπικά χώρισαν οι δρόμοι ΠΑΟΚ και Δώνη. Τυπικά, βεβαίως βεβαίως, διότι οι δύο πλευρές τράβηξαν το σχοινί στα άκρα και έφτασαν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο να συναντιούνται στις δικαστικές αίθουσες!

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Λέστερ - Γουέστ Χαμ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο ΠΑΟΚ στη ζωή του 49χρονου προπονητή δεν προέκυψε το 2012 όταν ανέλαβε τις τύχες του. Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1969 στη Φρανκφούρτη από γονείς μετανάστες, με καταγωγή από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στα δυτικά προάστια της πόλης, Σταυρουπολίτης γαρ, με το «Δικέφαλο» να αποτελεί την «πρώτη παιδική αγάπη». «Ο πατέρας μου μέχρι να μεγαλώσω και να φύγω για την Αθήνα με πήγαινε σε όλα τα παιχνίδια στην Τούμπα», είχε εξομολογηθεί δηλώντας ευθέως «ΠΑΟΚτσής» ακόμη και στο διάστημα που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό. Όμως, το ποδοσφαιρικό του φρόνημα δεν αποτέλεσε ελαφρυντικό ούτε τον «έσωσε» όταν ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με το ιερό Τοτέμ και ίνδαλμα της «ασπρόμαυρης» κερκίδας, Πάμπλο Γκαρσία.

Ο Δώνης δεν απολύθηκε από τον ΠΑΟΚ, επειδή η ομάδα του δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, με το 1/5 του σημερινού μπάτζετ, ούτε επειδή αποκλείστηκε από τη Ραπίντ Βιέννης στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και από τον Αστέρα Τρίπολης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Εφυγε (σαν) κυνηγημένος από την Τούμπα, διότι έκρινε πως είχε φτάσει το ποδοσφαιρικό «τέλος» του «Τσε» των ΠΑΟΚτσήδων. Το γνώριζε κι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή και εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε δημοσίως λίγα χρόνια αργότερα, με τον Γκαρσία να είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας αναλάβει καθήκοντα προπονητή, πλέον, στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες.

«Η αγάπη του κόσμου για τον Γκαρσία, η αίσθηση ότι “τρώει ο Δώνης” το δικό μας το παιδί. Εγώ αποφάσιζα για τους παίκτες. Η διοίκηση όμως δεν με προστάτευσε, προστάτευσε τον εαυτό της. Με τον Γκαρσία δεν μάλωσα πάντως. Ίσως ήταν χολωμένος μαζί μου γιατί δεν τον προτιμούσα. Ήταν δικαίωμά μου, ήμουν προπονητής», είχε πει μένοντας με την απορία ή το παράπονο γιατί δεν συνέβησαν τα ίδια και την επόμενη σεζόν, επί Στέφενς, όταν ο Ουρουγουανός επέστρεψε προσωρινά για να παίξει στον ΠΑΟΚ, προτού καταλάβει κι ο ίδιος ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου...

Ως ποδοσφαιριστής βρέθηκε κάποια στιγμή στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ με τον Γιώργο Μπατατούδη να επιχειρεί να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα προτού καταλήξει από την Μπλάκμπερν στην ΑΕΚ, ως προπονητής επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από πέντε χρόνια και έξι μήνες. Ήταν 21η Απριλίου του 2013, όταν ο «Δικέφαλος» επικρατούσε του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0 (Γεωργιάδης, Κατσουράνης οι σκόρερ) και με 62 βαθμούς στο ενεργητικό του τερμάτιζε στη 2η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Εκείνο το ματς ήταν και το τελευταίο του στην Τούμπα. Ο Φερνάντο Ουσέρο, έξι μέρες αργότερα, με δύο γκολ, στερούσε από τον ΠΑΟΚ το όνειρο της πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου, στον αγώνα ρεβάνς της Τρίπολης. Ήταν ο τελευταίος από τους 42 συνολικά (26 νίκες, 9 ισοπαλίες, 7 ήττες) του Δώνη στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Η πρόσληψη

Η επαγγελματική σχέση του με το «Δικέφαλο» δεν ξεκίνησε και με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, δίχως βεβαίως να ευθύνεται αυτός για κάτι. Την Άνοιξη του 2012 ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ζήσης Βρύζας έκρινε με τα δικά του μάτια πως δεν θα ανανεωνόταν η συνεργασία με τον Λάζλο Μπόλονι. Οι επαφές ΠΑΟΚ και Δώνη άρχισαν και σχεδόν ολοκληρώθηκαν θετικά, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το συμβόλαιο με τον Ρουμάνο προπονητή. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Βρύζας πίστευε ότι η πρόταση για μείωση των ετήσιων αποδοχών δε θα γινόταν αποδεκτή από τον Μπόλονι, ξεκίνησε να μιλάει με το Δώνη, με αποτέλεσμα να… παγώσει όταν άκουσε τον Παντελή Κωνσταντινίδη, τότε τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ, να του λέει πως «ο κόουτς δέχθηκε τη γενναία μείωση και θέλει να παραμείνει στην ομάδα»!

Με τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ να είναι σε κακή κατάσταση και δίχως να έχει επιβεβαιωθεί η έλευση του Ιβάν Σαββίδη, ο Βρύζας αποφάσισε να στηρίξει την επιλογή του βλέποντας και τη δουλειά του την προηγούμενη τριετία στον Ατρόμητο. Γι’ αυτό δεν έκανε πίσω, προχώρησε στην απόλυση (με αποζημίωση) του Μπόλονι, δίνοντας στις 29 Μαΐου του 2012 τα χέρια με τον Δώνη. Δύο μέρες αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, με τον Έλληνα τεχνικό να υπογράφει διετές συμβόλαιο, κλείνοντας οριστικά την πόρτα στον Παναθηναϊκό, που επίσης τον ήθελε από τότε για τον πάγκο του.

«Ο Παναθηναϊκός τότε έκανε μία διοικητική αλλαγή. Ηταν αβέβαια τα πράγματα. Υπήρχε και η πρόταση του ΠΑΟΚ. Εγώ από την αρχή είχα καλό προαίσθημα για τον ΠΑΟΚ» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος, λίγα χρόνια αργότερα κι αφού είχε καθίσει η σκόνη από τη διαμάχη του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. «Ο Σπανός μου έλεγε θυμάμαι ότι είμαι τρελός που πάω στον ΠΑΟΚ. Δεν υποτίμησα και δεν υποβάθμισα την ομάδα και τον κόσμο. Καταλάβαινα ότι η χρονιά ήταν μια μεταβατική χρονιά με μπάτζετ 5-6 εκατομμυρίων. Πήρα το ρίσκο γιατί ήθελα να έρθω στον ΠΑΟΚ», είχε πει.

Οι αυτοματισμοί και οι θλάσεις

Ο αποκλεισμός από τη Ραπίντ Βιέννης και η μη παρουσία του «Δικεφάλου» στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αποτέλεσε την πρώτη αφορμή για να βρεθεί στο στόχαστρο της κερκίδας. Τα πράγματα χειροτέρεψαν με την επιμονή του στο… χορτάρι της Μεσημβρίας, ως αποκλειστική αιτία των πολλών θλάσεων, αλλά και της έγκρισης που έδωσε να ανέβει στους επίσημους λογαριασμούς της ΠΑΕ το περιβόητο βίντεο με «τους αυτοματισμούς του ΠΑΟΚ» στο Ολυμπιακό στάδιο και το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το συμπέρασμα «δείτε τι καλή κυκλοφορία είχε η ομάδα μέχρι ν’ αρχίσει να… βρέχει», αποδείχθηκε άστοχο. Ακόμη και σε βραδιές, όπως αυτό της εντυπωσιακής νίκης με 4-1 επί του Άρη, ο Δώνης ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο. Τα χειρότερα, όμως, δεν είχαν έρθει…

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ άρχισε να ζει σιγά-σιγά στους ρυθμούς της εποχής Σαββίδη, η έλευση του Γκέρμαν Τσιστιακόφ διαφοροποίησε την καθημερινότητα ολόκληρης της ομάδας, ενώ σε μια πρώτη απόφασή του ο νέος ιδιοκτήτης ζήτησε από τον Έλληνα τεχνικό να αλλάξει τους όρους του συμβολαίου του, κάτι που έγινε μετά από αρκετές πολύωρες συναντήσεις στο «Μακεδονία Παλλάς», που μόλις είχε περάσει στα χέρια του ομογενή επιχειρηματία. «Μου ζήτησε ο πρόεδρος να δείξω την αγάπη μου προς τον ΠΑΟΚ και του είπα να κάνει ότι θέλει. Το εκτίμησε αυτό, με αγκάλιασε αλλά όταν ήρθε ο αποκλεισμός από την Τρίπολη, ποτέ δεν καθίσαμε σε ένα τραπέζι», ήταν ένα ακόμη παράπονό του.

Ο Γκαρσία

«Αν δεν ήταν ο Γκαρσία, ο Δώνης μπορεί και να ήταν ακόμη στον ΠΑΟΚ», είχε πει πριν από ένα χρόνο σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αν και αυτή παραμένει να είναι η μισή αλήθεια για τους φανατικούς λάτρεις του Ουρουγουανού, που το διάστημα του… πολέμου τον κατηγορούσαν, ευθέως, για λάθη στο πρόγραμμα εκγύμνασής του, λάθη στην προσέγγιση του παίκτη, αδυναμία κατανόησης της ψυχοσύνθεσής του. Αυτά του έλεγαν τότε του Δώνη, ο οποίος είχε κρίνει ότι ο αγαπημένος Πάμπλο της «ασπρόμαυρης» κερκίδας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα δικά του «θέλω», όσα ραντεβού και όσες συζητήσεις είχε κάνει με τον Γκέρμαν Τσιστιακόφ, που στο μεταξύ είχε μπει ανάμεσα στους δύο άνδρες και προσπαθούσε να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη. Η φωτιά είχε ανάψει και τίποτα δε μπορούσε να τη σβήσει.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στο πάρκινγκ της Τούμπας, μετά από μια ισοπαλία στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Άρη, μπορούσα εύκολα να αντιληφθώ το μίσος και την οργή του κόσμου. Όχι, τόσο για το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε κερδίσει στου Χαριλάου. Αυτό ήταν η αφορμή. Η πραγματική αιτία ήταν ο παραγκωνισμός του Γκαρσία, έστω κι αν ο Δώνης είχε υποστηρίξει ότι γνώριζε μέρες πριν για τα επεισόδια χαρακτηρίζοντάς τα «στημένα». Ο Πάμπλο την επομένη ζήτησε τη λύση του συμβολαίου του, αλλά η παρέμβαση του Σαββίδη αποδείχθηκε, προσωρινά, καθοριστική και διατήρησε τον Ουρουγουανό στις τάξεις της ομάδας. Ωστόσο όλοι έβλεπαν ότι το γυαλί είχε ραγίσει και δεν (θα) ξανά κολλούσε.

Στις 15 Μαρτίου του 2013 ο ΓΚαρσία σηκώθηκε και έφυγε από την προπόνηση, παραμονές καλή ώρα όπως και τώρα ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Με μια ανακοίνωση που επιχειρούσε να καλύψει όλες -απολύτως- τις πλευρές η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, στηρίζοντας τον Γιώργο Δώνη και τις επιλογές του, αλλά διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση του Πάμπλο Γκαρσία έχει ξεπεραστεί η συνηθισμένη σχέση ομάδας - ποδοσφαιριστή. «Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον Pablo Garcia και την προσφορά του και για αυτό ξεπεράσαμε τη συνηθισμένη σχέση ομάδας – ποδοσφαιριστή. Ο ιδιοκτήτης και η ΠΑΕ εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο ο προπονητής της ομάδας διαχειρίζεται το υπάρχον υλικό και περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τη δουλειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τίποτε, όμως, δεν μπορούσε να διαφοροποιήσει το σκηνικό. Ακόμη και η στάση των ΜΜΕ εκείνη την εποχή, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τη λάμψη που εξέπεμπε ο Γκαρσία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» να επικρατήσει με 2-0 των «πράσινων» στο ντέρμπι και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να κυνηγούν τον Δώνη! Η κατάσταση είχε ξεφύγει, η πληγή που είχε ανοίξει ήταν τόσο μεγάλη, φτάνοντας μέχρι και σε χειροδικίες, αλλά και την επίσκεψη των οπαδών στην προπόνηση που γινόταν στη Νέα Μεσημβρία. Ηταν τόσο βαριά η ατμόσφαιρα, ώστε ο ίδιος ο Δώνης ομολόγησε, τότε, ότι οι ύβρεις εναντίον του ήταν «η συνήθεια που έγινε λατρεία…».

Ο Ιβάν Σαββίδης προειδοποίησε και τις δύο πλευρές («είπα και στον Δώνη και στον Γκαρσία ότι αν θα συνεχίσουν να μου δημιουργούν προβλήματα, δε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα», είχε πει) και στήριξε τον προπονητή του φτάνοντας στην πρώτη διακοπή της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον σημερινό προπονητή της Κ19, δύο μέρες μετά τη (νέα) επίθεση στον Δώνη.

Το διαζύγιο και τα SMS

Oμως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. O ίδιος ο Σαββίδης από το Ροστόφ σήκωσε το τηλέφωνο και έδωσε εντολή να απομακρυνθεί ο Δώνης, μετά την ήττα με 2-0 από τον Αστέρα Τρίπολης και τον αποκλεισμό από τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Η κατάκτηση ενός τροπαίου με τον ΠΑΟΚ είχε αρχίσει από τότε να αποτελεί εμμονή για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, που στους αλλαγμένους όρους του συμβολαίου του Δώνη είχε ανεβάσει το πριμ κατάκτησης του κυπέλλου από τις 70.000 στις 300.000 ευρώ!

Το «διαζύγιο» του προπονητή (στις 29 Απριλίου του 2014 ανέλαβε ο Γιώργος Γεωργιάδης, που μέχρι τότε βρισκόταν στο πλευρό του ως τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ) δε θα μπορούσε να είναι βελούδινο. Και τα πράγματα χειροτέρεψαν εξαιτίας του εξωδίκου, που έστειλε κατά του προέδρου Ζήση Βρύζα και του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη, αλλά και των γνωστών SMS του Γκέρμαν Τσιστιακόφ προς το κινητό τηλέφωνο του Έλληνα τεχνικού. «Φύγε γιατί θα σε σκοτώσουν», έγραφε το πρώτο για να έρθει λίγο αργότερα δεύτερο επεξηγηματικό SMS που ανέφερε: «Θα σκοτώσουν τη φήμη σου». Ιστορίες…

Μόνο ιστορίες; Από εκείνη τη μέρα και μετά ΠΑΟΚ και Δώνης συνέχισαν να βρίσκονται σε… εμπόλεμη κατάσταση και η μεταξύ τους δικαστική διαμάχη τελείωσε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Και τι δεν είχε ειπωθεί, ακουστεί, ψιθυριστεί, τότε, στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και για «επίσκεψη» εύσωμων ανδρών στον κουνιάδο του Δώνη, του οποίου έκαψαν τη γραβάτα και του ζήτησαν να μεταφέρει στον γαμπρό του ότι θα πρέπει να παραιτηθεί. Ο Δώνης είχε αποκαλύψει πως το βράδυ της επιστροφής της ομάδας από την Τρίπολη «ο Τσιστιακόφ μας παράτησε στη μέση της Βασιλίσσης Όλγας, εμένα και τον Μάκη Αγγελίνα, μετά από την συνάντηση στο Μακεδονία Παλλάς», όπου οριστικοποιήθηκε η απόλυση.

Λίγες μέρες αργότερα, η Ευαγγελία Σουλούκου, που σήμερα είναι η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με γραπτή δήλωσή της κατήγγειλε ότι ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ δέχτηκε «ξημερώματα εισβολή στην οικία του από αγνώστους που του ζητούσαν να παραιτηθεί» και παρότι ζήτησε από την ομάδα του να τον προφυλάξει, «αντ’ αυτού να τον απολύουν από υπαιτιότητά του!».

Η κόντρα των δύο πλευρών συνεχίστηκε για πολύ καιρό, με αρκετά επεισόδια και πολλές αντεγκλήσεις, κυρίως για το ύψος της αποζημίωσης και μια συμφωνία που δεν επιτεύχθηκε ποτέ παρότι Δώνης και Βρύζας είχαν δώσει τα χέρια, αλλά τότε ο Ιβάν Σαββίδης το είχε πάρει εγωιστικά, απαιτώντας «να μη του δώσουμε ούτε μισό ευρώ», με αποτέλεσμα να λυθούν οι διαφορές στα δικαστήρια. Οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν τον Ελληνα προπονητή και τους συνεργάτες του, ωστόσο τα νούμερα και τα ποσά που ακούστηκαν και γράφτηκαν, τότε, φτάνοντας τις 800.000 ευρώ, απείχαν πολύ από την πραγματικότητα.

Υστερα από πολλά χρόνια ο τωρινός τεχνικός του Παναθηναϊκού παραδέχθηκε πως «δεν έφυγα με τον καλύτερο τρόπο από τον ΠΑΟΚ, ούτε από την δική μου μεριά, ούτε από την δική τους. Με τον ΠΑΟΚ ποτέ δεν καθίσαμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε…».

Τη Δευτέρα επιστρέφει στην Τούμπα για να συναντήσει τον Δημήτρη Πέλκα, τον οποίο πίστεψε αλλά του φόρτωσε με τεράστιο βάρος τις πλάτες του χρίζοντάς τον ως τον νέο Κούδα με το «10» στην πλάτη, τον Παναγιώτη Γλύκο και τον Στέλιο Κίτσιου, οι μόνοι που έχουν απομείνει στο ρόστερ του «Δικεφάλου» από τη δική του εποχή.

 

Τελευταία Νέα