Η Μπάγερν και ο Μπάρτλμπυ (pics)

Η Μπάγερν και ο Μπάρτλμπυ (pics)

bet365

Η τρόικα των Βαυαρών, Χένες, Ρουμενίγκε, Σαλιχάμιτζιτς, είναι το αντιπαράδειγμα του πασίγνωστου ήρωα του Χέρμαν Μέλβιλ. Το “θα προτιμούσα όχι” απέναντι στα πολλά λόγια των τριών ανδρών.

Οι Ούλι Χένες, Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, είναι η Μπάγερν Μονάχου! Ε, λάθος. Νομίζουν πως είναι η Μπάγερν Μονάχου. Πάλι λάθος. Κουράζει το πράγμα. Η εν λόγω τρόικα προσωρινά βρίσκεται σε θέση ισχύος. Ως γνωστόν, τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι ομάδες μένουν. Το κακό είναι ότι τα πρόσωπα όταν έχουν εξουσία μιλάνε πολύ και σκέφτονται ελάχιστα. Ο λόγος που εκφέρεται για να ικανοποιήσει τον εγωισμό και τη φιλαυτία των ατόμων, είναι λόγος ανούσιος, σπαταλημένος και καταδικασμένος να αποτύχει, να μην ακουστεί δηλαδή. Θα ήταν και λόγος εξοβελισμένος, άμεσα, αν δεν ήταν τόσο, μα τόσο, προκλητικός.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Ιταλία – Πορτογαλία! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Οι προαναφερθέντες πριν λίγο καιρό έδωσαν συνέντευξη Τύπου με σκοπό να ενημερώσουν τον Τύπο. Λόγια, λόγια, λόγια και πάλι λόγια. Αν και με αυτά που είπαν, με το ύφος που τα είπαν, τη διάθεση, μάλλον ήταν “μπλα, μπλα, μπλα...”. Κενολογία, λόγος παραληρηματικός δίχως σπουδαία επιδίωξη, δίχως θράσος και υπέρμετρη φιλοδοξία. Λόγος αυτοαναφορικός, στην ουσία ναρκισσιστικός και επικίνδυνος. Τα όσα ήθελαν να πουν, ζητήσουν, απαιτήσουν, θα μπορούσαν να τα πουν με μία φράση, δίχως πάθος και έξαψη. Παράδειγμα υπάρχει και προσφέρεται από την τέχνη του λόγου. Τα αφεντικά της Μπάγερν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον Μπάρτλμπυ του Χέρμαν Μέλβιλ για να δηλώσουν την παράλογη απαίτηση τους. Θα γλίτωναν χρόνο και κόπο. Μάταια...

Η αλαζονεία απέναντι στην ταπεινότητα

Τι κάνει ο Μπάρτλμπυ; Αρνείται την πρόσθετη εργασία, αυτήν που θεωρεί περιττή και εκτός των αυστηρών ορίων των καθηκόντων του. Ο Μπάρτλμπυ είναι μονήρης, αντικοινωνικός, αινιγματικός τύπος. Εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο της Ουώλλ Στρητ. Δουλειά του είναι να αντιγράφει νομικά έγγραφα, γραφιάς δηλαδή. Απομονωμένος σε δικό του χώρο στο γραφείο διεκπεραιώνει απερίσπαστος όσα του αναθέτει ο προϊστάμενος του. Δεν μιλά, δεν συναναστρέφεται με το προσωπικό και όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει θα εκφράσει την απόλυτη, κατηγορηματική άρνηση του με τη διάσημη φράση: “θα προτιμούσα όχι”. Έτσι, απλά, ήρεμα, ανέκφραστα αρνείται την έξτρα εργασία και απαγορεύει στο αφεντικό του να τον κρίνει για κάτι περισσότερο απ' αυτό που ήδη κάνει. Κάτι τέτοιο πρέπει να είχαν στο μυαλό τους και οι τρεις της Μπάγερν, αλλά η αλαζονεία και η έπαρση της εξουσίας τους έκανε να χάσουν το μέτρο. Εκφράσεις του τύπου “Δεν θα ανεχθούμε τέτοια συμπεριφορά από τον Τύπο...” και “... η αμφισβήτηση από τους δημοσιογράφους δεν είναι αποδεκτή!” συμφωνούν μόνο με τα φαιά “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και άλλα αυταρχικά. Οι ιθύνοντες της Μπάγερν όμως δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπάρτλμπυ. Ο ήρωας του Μέλβιλ αρνείται από ταπεινότητα και η λέξη αυτή μάλλον είναι άγνωστη στα αφεντικά της Μπάγερν.

Εδώ δεν υπάρχει “γιατί”

Ο Χέρμαν Μέλβιλ με τον “Μπάρτλμπυ” -ίσως το καλύτερο του διήγημα- θέλησε να αποτυπώσει τη δυσκολία των διαπροσωπικών σχέσεων στην εργασία, την απόκλιση από τους τύπους και τους κανόνες, την αντίδραση απέναντι στη μορφή εξουσίας που εκφράζεται στο δίπολο “υπάλληλος-αφεντικό” και τη μοναξιά, τα τραύματα της ψυχής μέσα σε ένα πολύβουο και κυνικό κόσμο. Με τη φράση “θα προτιμούσα όχι” οδηγεί τον αναγνώστη και τον δικηγόρο της ιστορίας να αναζητήσουν το “γιατί” σε αυτή την φαινομενικά ακατανόητη αντίδραση, τους προβληματίζει. Η τριανδρία της Μπάγερν δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρη. Ο θυμός και ο φόβος υπαγορεύει τη συμπεριφορά της και η ανασφάλεια πάνω απ' όλους. Ο Μπάρτλμπυ ενεργεί με αυτόν τρόπο για να προστατέψει τον εαυτό του! Ναι, δεν θέλει περισσότερη οικειότητα για να μην εκθέσει το παρελθόν του. Ο Μέλβιλ το αφήνει απροσδιόριστο και στην κρίση του αναγνώστη, αλλά τα λίγα στοιχεία που δίνει εκεί οδηγούν. Αντίθετα, η στάση ιθυνόντων της Μπάγερν δεν έχει τίποτα το ευγενές και άξιο σεβασμού. Μόνο θράσος και πρόκληση.

Μόνο αδιαφορία. Γίνεται;

Το τέλος του Μπάρτλμπυ είναι τραγικό. Η μοναξιά και η άρνηση του κόσμου να τον στηρίξει ουσιαστικά φέρνουν το απευκταίο. Όλο αυτό όμως είναι ένας ψίθυρος, όπως η φράση που εκστομίζει ο γραφέας. Σεμνά, αδιατάρακτα, ταπεινά. Τα λόγια στη συνέντευξη Τύπου της Μπάγερν Μονάχου ήταν ανόητα θορυβώδη, εκνευριστικά επίμονα και δηλωτικά των προθέσεων των ανδρών. “Μείνετε μακριά μας. Αφήστε μας ήσυχους” είναι το μήνυμα τους. Ένα είδος προληπτικής λογοκρισίας ειπωμένο με ωμό και άγαρμπο τρόπο. Κι αν ο Μπάρτλμπυ συναινεί με τον τρόπο του στην τυραννία της ζωής, οι της Μπάγερν δεν μπορούν να απαιτούν συναίνεση, κατανόηση, επιείκεια. Το μόνο που τους πρέπει είναι αδιαφορία. Εδώ όμως η ευθύνη περνά στον Τύπο και στο αν έχει την ικανότητα και το σθένος να πει το δικό του “θα προτιμούσα όχι”. Μάλλον δεν την έχει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα